.: Masz kłopoty z logowaniem/pisaniem na forum? .:. Bezpieczeństwo :.

Kąciki właścicieli >> Astra - 99% techniki

Stron w tym wątku: 1
jacknn
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 21/04/2007
Wiadomości: 1799
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Astra H 1.7CDTI Z17DTH
[H] quickheat, mam a nie działa
      #287230104 - 07/10/2013 21:34

W mojej aśce jest zamontowany quickheat, jednak nie działa. Czy to coś wyłącza się opcomem, czy może jest jakiś inny patent. Chciałbym wypróbować jak się to sprawdza w chłodne poranki.

--------------------
Astra H 1.7CDTI (Z17DTH) granatowe kombi, dobry 2008 rocznik, pękło już bezawaryjne 200kkm
www.warszawaserwis.pl


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
przemty
F1


Zarejestrowany: 16/06/2006
Wiadomości: 6647
Miejscowość: SanOK
Samochód: Opel Astra
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287230136 - 07/10/2013 21:42

> W mojej aśce jest zamontowany quickheat, jednak nie działa. Czy to coś wyłącza się opcomem, czy
> może jest jakiś inny patent. Chciałbym wypróbować jak się to sprawdza w chłodne poranki.

a próbowałeś różne ustawienia pokręteł ?

--------------------
Astra F 17D 1992 r. 5d htb; - był
Astra H Z18XE 5d htb 2005 r.- jest
Człowiek inteligentny potrafi wybrnąć z każdej sytuacji, człowiek mądry nie dopuszcza aby znalazł się w takich sytuacjach


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
jacknn
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 21/04/2007
Wiadomości: 1799
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Astra H 1.7CDTI Z17DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: przemty]
      #287230144 - 07/10/2013 21:44

Według instrukcji włącza się automatycznie, ogrzewanie na maxa. Ale poprzedniej zimy nie działało, myślałem że nie mam, ale przy wymianie filtra pyłkowego organoleptycznie stwierdziłem, że jest. Podejrzewam, że poprzedni właściciel jakoś to wyłączył aby zaoszczędzić ampery w zimie, ale czasami by się przydało.

--------------------
Astra H 1.7CDTI (Z17DTH) granatowe kombi, dobry 2008 rocznik, pękło już bezawaryjne 200kkm
www.warszawaserwis.pl


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
przemty
F1


Zarejestrowany: 16/06/2006
Wiadomości: 6647
Miejscowość: SanOK
Samochód: Opel Astra
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287230149 - 07/10/2013 21:46

> Podejrzewam, że poprzedni właściciel jakoś to wyłączył aby zaoszczędzić ampery w zimie,
> ale czasami by się przydało.

najprostszy sposób "dezaktywacji" wg części polaków to poprostu odłączenie wtyczki
tylko nie wiem czy jakiś błąd by nie był wtedy wywalony

--------------------
Astra F 17D 1992 r. 5d htb; - był
Astra H Z18XE 5d htb 2005 r.- jest
Człowiek inteligentny potrafi wybrnąć z każdej sytuacji, człowiek mądry nie dopuszcza aby znalazł się w takich sytuacjach


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
jacknn
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 21/04/2007
Wiadomości: 1799
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Astra H 1.7CDTI Z17DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: przemty]
      #287230159 - 07/10/2013 21:49

Też się zastanawiałem. W zasadzie opcomem nie znalazłem nic co by mnie naprowadziło. Bezpieczniki mam wszystkie i sprawne, przekaźniki też. Może sama grzałka padła

--------------------
Astra H 1.7CDTI (Z17DTH) granatowe kombi, dobry 2008 rocznik, pękło już bezawaryjne 200kkm
www.warszawaserwis.pl


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
OrochimaruModerator
inżynier


Zarejestrowany: 31/07/2005
Wiadomości: 11467
Miejscowość: Dolina Muminków
Samochód: Astra F '97r. X14NZ sedan
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287230177 - 07/10/2013 21:54

Ten duży 100-amperowy (pierwszy od prawej patrząc na silnik za UEC-em) też?
Quickheat ma połączenie CANem z resztą gratów. Powinno się dać wejść do niego opcomem. Szukaj w nadwoziu EHS-a.

--------------------
Pstryk pstryk pstryk, ram tam tam, kto ja jestem, nie wiem sam.


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
jacknn
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 21/04/2007
Wiadomości: 1799
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Astra H 1.7CDTI Z17DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: Orochimaru]
      #287230190 - 07/10/2013 21:56

Tak, ten 100A też sprawny. Jutro popatrzę raz jeszcze.

--------------------
Astra H 1.7CDTI (Z17DTH) granatowe kombi, dobry 2008 rocznik, pękło już bezawaryjne 200kkm
www.warszawaserwis.pl


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
rostex
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 13/03/2002
Wiadomości: 3350
Miejscowość: Płońsk
Samochód: Astra H 1.7 CDTI
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287230216 - 07/10/2013 22:04

Mi gdzieś mignęło w modułach to Quickheat. Poszukaj dobrze w konfiguracji wariantów.

PS. A to, że ktoś wyłączył to badziewie, wcale się nie dziwię. W zimę QH pożera ogromne ilości prądu.

Alternatory Hitachi jak wiadomo nie są najwyższych lotów, do tego jest obciążony świecami żarowymi (dogrzewanie), czasem ktoś włączy ogrzewanie tylnej szyby i lusterek i po kilku dniach jazdy na krótkich odcinkach auto nie odpala.

Bezpiecznik nr 27 też zasila Quickheat.



--------------------
Usługi plazmowego cięcia stali (flansze, kołnierze itd.)


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
analyzer64
Biegły w Oplach


Zarejestrowany: 22/10/2007
Wiadomości: 3107
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Citroen C4
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287230263 - 07/10/2013 22:17

Jakby ktoś chciał podłączyć QH:
http://myzafira.ru/forum/viewtopic.php?f=71&t=16349

Tobie przyda się przy analizowaniu problemu niedziałającego QH


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
jacknn
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 21/04/2007
Wiadomości: 1799
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Astra H 1.7CDTI Z17DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: analyzer64]
      #287239956 - 11/10/2013 20:57

Jednak działa. Aby odczuć efekt trzeba włączyć obieg wewnętrzny, wtedy od razu po uruchomieniu silnika leci ciepłe powietrze. Jednak spodziewałem się czegoś bardziej wydajnego.

--------------------
Astra H 1.7CDTI (Z17DTH) granatowe kombi, dobry 2008 rocznik, pękło już bezawaryjne 200kkm
www.warszawaserwis.pl


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
przemty
F1


Zarejestrowany: 16/06/2006
Wiadomości: 6647
Miejscowość: SanOK
Samochód: Opel Astra
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287240095 - 11/10/2013 21:43

> Jednak działa. Aby odczuć efekt trzeba włączyć obieg wewnętrzny, wtedy od razu po uruchomieniu
> silnika leci ciepłe powietrze. Jednak spodziewałem się czegoś bardziej wydajnego.

zaczekaj na chłodne dni a poczujesz wieksza roznice

--------------------
Astra F 17D 1992 r. 5d htb; - był
Astra H Z18XE 5d htb 2005 r.- jest
Człowiek inteligentny potrafi wybrnąć z każdej sytuacji, człowiek mądry nie dopuszcza aby znalazł się w takich sytuacjach


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
Robi1968
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 12/10/2006
Wiadomości: 1355
Miejscowość: Warszawa - Targówek
Samochód: Zafira B 1.9 CDTI DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287241147 - 12/10/2013 16:21

Czyli co, żeby wiedzieć czy się go ma, należy dostać się do filtra i sprawdzić wzrokowo? Nie ma innej opcji? A jeśli już się go ma to zawsze się sam załącza, czy jakoś inaczej

--------------------
Opel Zafira B 1.9 CDTI 110 KW
Mazda 626 DITD


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
analyzer64
Biegły w Oplach


Zarejestrowany: 22/10/2007
Wiadomości: 3107
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Citroen C4
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: Robi1968]
      #287241318 - 12/10/2013 19:11

VIN, bezpiecznik 100A nad UEC, nie pamiętam gdzie ma się mieścić niestety.

Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
Robi1968
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 12/10/2006
Wiadomości: 1355
Miejscowość: Warszawa - Targówek
Samochód: Zafira B 1.9 CDTI DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: analyzer64]
      #287241387 - 12/10/2013 19:48

> VIN,

Gdzie w VIN będzie o tym?

--------------------
Opel Zafira B 1.9 CDTI 110 KW
Mazda 626 DITD


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
przemty
F1


Zarejestrowany: 16/06/2006
Wiadomości: 6647
Miejscowość: SanOK
Samochód: Opel Astra
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: Robi1968]
      #287241404 - 12/10/2013 19:59

> Gdzie w VIN będzie o tym?

nie na 100% ale

C32 - Dla systemu szybkiego ogrzewania

--------------------
Astra F 17D 1992 r. 5d htb; - był
Astra H Z18XE 5d htb 2005 r.- jest
Człowiek inteligentny potrafi wybrnąć z każdej sytuacji, człowiek mądry nie dopuszcza aby znalazł się w takich sytuacjach


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
Robi1968
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 12/10/2006
Wiadomości: 1355
Miejscowość: Warszawa - Targówek
Samochód: Zafira B 1.9 CDTI DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: przemty]
      #287241518 - 12/10/2013 20:42

> nie na 100% ale
> C32 - Dla systemu szybkiego ogrzewania

No to u mnie nie ma

--------------------
Opel Zafira B 1.9 CDTI 110 KW
Mazda 626 DITD


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
el_guapo
el_guapo


Zarejestrowany: 16/06/2000
Wiadomości: 6832
Miejscowość: Jolie-bosh / Bielany
Samochód: S-max / Junak 121
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: Robi1968]
      #287241626 - 12/10/2013 21:19

> No to u mnie nie ma

Alternator 140A

--------------------
annoying since 2000/06/16


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
Robi1968
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 12/10/2006
Wiadomości: 1355
Miejscowość: Warszawa - Targówek
Samochód: Zafira B 1.9 CDTI DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: el_guapo]
      #287242637 - 13/10/2013 12:12

> Alternator 140A

To chyba nie wyznacznik. Na zafiraclub jest o tym, że quickheat są też w autach z aku 60ah i alternatorami 100A.

--------------------
Opel Zafira B 1.9 CDTI 110 KW
Mazda 626 DITD


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
analyzer64
Biegły w Oplach


Zarejestrowany: 22/10/2007
Wiadomości: 3107
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Citroen C4
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: Robi1968]
      #287242765 - 13/10/2013 13:01

O ile dobrze pamiętam to mam 140A alternator, a QH nie ma.

Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
Robi1968
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 12/10/2006
Wiadomości: 1355
Miejscowość: Warszawa - Targówek
Samochód: Zafira B 1.9 CDTI DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: analyzer64]
      #287242815 - 13/10/2013 13:37

> O ile dobrze pamiętam to mam 140A alternator, a QH nie ma.

To tylko potwierdza regułę, że nie ma to nic wspólnego.
Swoją drogą ciekawe, od czego zależało wyposażanie w alternaltor 100 lub 140A
Bo na pewno nie od zamontowania QH

--------------------
Opel Zafira B 1.9 CDTI 110 KW
Mazda 626 DITD

Edytowany przez Robi1968 (13/10/2013 16:57)


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
analyzer64
Biegły w Oplach


Zarejestrowany: 22/10/2007
Wiadomości: 3107
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Citroen C4
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: Robi1968]
      #287244003 - 13/10/2013 21:30

Jednak wprowadziłem w błąd i to sporo po zdekodowaniu VIN wyszedł Bosch 100A...

Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
jacknn
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 21/04/2007
Wiadomości: 1799
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Astra H 1.7CDTI Z17DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: analyzer64]
      #287244054 - 13/10/2013 21:38

A zobacz mój VIN, zobaczymy co wyjdzie: W0L0AHL3592027317

--------------------
Astra H 1.7CDTI (Z17DTH) granatowe kombi, dobry 2008 rocznik, pękło już bezawaryjne 200kkm
www.warszawaserwis.pl


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
analyzer64
Biegły w Oplach


Zarejestrowany: 22/10/2007
Wiadomości: 3107
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Citroen C4
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287244067 - 13/10/2013 21:42

> A zobacz mój VIN, zobaczymy co wyjdzie: W0L0AHL3592027317

Oczywiście jest

Quote:

C32 = DLA SYSTEMU SZYBKIEGO OGRZEWANIA




Alternator 110A.
W częściach jest grzałka od QH.

Edytowany przez analyzer64 (13/10/2013 21:42)


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
jacknn
mistrz kierownicy


Zarejestrowany: 21/04/2007
Wiadomości: 1799
Miejscowość: Warszawa
Samochód: Astra H 1.7CDTI Z17DTH
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: analyzer64]
      #287244072 - 13/10/2013 21:43

To, że jest nie miałem wątpliwości bo sam widziałem jak filtr p.pyłkowy zmieniałem, ciekawił mnie altek.

--------------------
Astra H 1.7CDTI (Z17DTH) granatowe kombi, dobry 2008 rocznik, pękło już bezawaryjne 200kkm
www.warszawaserwis.pl


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
zombi
zielony listek


Zarejestrowany: 08/02/2003
Wiadomości: 112
Miejscowość: śląsk
Samochód: korean
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: jacknn]
      #287351123 - 28/11/2013 19:09

Powiedzcie jak można łatwo wyłaczyć to urządzonko czyli Quickheat ? Który z bezpieczników wyciągnąć, aby wyłączyć tylko ten dogrzewacz ? No chyba że najprościej będzie rozłączyć wtyczkę pod schowkiem?

Mam to coś w swojej astrze, ale robię krótkie odcinki i ciągle mam niedoładowany aku. W auie mam też webasto, więc bardziej komfortową wersją dla mnie jest włączyć wcześniej ogrzewanie postojowe i wsiadać do ciepłego auta, niż przyjść do zimnego zamarzniętego i mieć po 10 sek lekki przypływ ciepła, który na krótką metę i tak nic nie daje. Na chwile obecną quikheat zjada mi tyle prądu że webasto już się nie uruchomi, bo jest za słaby aku.

--------------------
Pozdrawiam

GM - Opel Preformance Center


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
saper1985
zielony listek


Zarejestrowany: 20/04/2008
Wiadomości: 169
Miejscowość: SZO
Samochód: Opel Astra III 1.9 CDTI i Skod...
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: zombi]
      #287351165 - 28/11/2013 19:27

> Powiedzcie jak można łatwo wyłaczyć to urządzonko czyli Quickheat ? Który z bezpieczników
> wyciągnąć, aby wyłączyć tylko ten dogrzewacz ? No chyba że najprościej będzie rozłączyć
> wtyczkę pod schowkiem?
> Mam to coś w swojej astrze, ale robię krótkie odcinki i ciągle mam niedoładowany aku. W auie mam
> też webasto, więc bardziej komfortową wersją dla mnie jest włączyć wcześniej ogrzewanie
> postojowe i wsiadać do ciepłego auta, niż przyjść do zimnego zamarzniętego i mieć po 10 sek
> lekki przypływ ciepła, który na krótką metę i tak nic nie daje. Na chwile obecną quikheat
> zjada mi tyle prądu że webasto już się nie uruchomi, bo jest za słaby aku.
a ktos moze napisac ktore dokladnie bezpieczniki odpowiadają za ten system? ten 27 i jeszcze jakis?

teraz doczytalem ze 27 odpowiada za wspomaganie kierowajki

Edytowany przez saper1985 (28/11/2013 20:22)


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
drahe
nauka jazdy


Zarejestrowany: 30/06/2006
Wiadomości: 46
Miejscowość: Zabrze
Samochód: Astra H 1.8 Cosmo
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: saper1985]
      #287351338 - 28/11/2013 20:28

Jak masz REC to bezpiecznik nr 14 (duża skrzynka bezpieczników). Bez REC bezpiecznik nr 27 w przedniej skrzynce.

--------------------
ASTRA H Z18XE HB Cosmo


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
saper1985
zielony listek


Zarejestrowany: 20/04/2008
Wiadomości: 169
Miejscowość: SZO
Samochód: Opel Astra III 1.9 CDTI i Skod...
Re: [H] quickheat, mam a nie działa [Re: drahe]
      #287351371 - 28/11/2013 20:35

> Jak masz REC to bezpiecznik nr 14 (duża skrzynka bezpieczników). Bez REC bezpiecznik nr 27 w
> przedniej skrzynce.

po vinie widzę że mam ten system u siebie ale działa jak by nie chciał, chyba że te ochłapy ciepła to ma być to


Opcje: Wydrukuj   Dodaj do Przypominajki!   Powiadom moderatora  
Stron w tym wątku: 1



Dodatkowe informacje
1 użytkowników i 13 anonimów przegląda aktualnie ten kącik.

Moderator:  Maki, Orochimaru 

Drukuj wątek

Twoje uprawnienia na tym kąciku
      Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
      Nie możesz odpowiadać na wiadomości
      Korzystanie z HTML jest wyłączone
      Korzystanie z UBBCode jest dozwolone

Ocena:
Wgląd w wątki: 2344

Skocz do

Webmaster | Regulamin AutoKącik.PL

Powered by UBB.threads™ 6.5.2

Generated in 0.013 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.

.: Masz kłopoty z logowaniem/pisaniem na forum? .:. Zarządzanie cookies .:. Bezpieczeństwo :.
W serwisie AutoKacik.PL wykorzystywane są pliki cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.