Jump to content

yahoo73

użytkownik
  • Posts

    168
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by yahoo73

  1. Z EPERA wynika że w SPI były zbiorniczki z dwoma pompkami po jednym króćcu (osobno na przód i tył) i były to zbiorniczki zamienne z tymi z CC (wyjątek stanowią bieda wersje bez tylnej wycieraczki mające inny zbiorniczek - prawdopodobnie z jedną pompką z jednym króćcem). Od MPI jest zbiorniczek z jedną pompką z dwoma króćcami (jeden na przód, jeden na tył)
  2. Jeżeli wsadzisz do mpi silnik 2-biegowy nie będziesz miał machnięcia w górę i ostatniego biegu (przynajmniej ja tak miałem) - potwierdzam słowa PiQ
  3. Dałem radę bez ruszania poduszki - 2 śruby dostęp od dołu od nadkola, 1 śruba od góry - najgorzej jest ze śrubą przy poduszce
  4. Alternator wyciągnięty, zawieziony do reklamacji, naprawiony w ciągu 30 min i zamontowany do auta. Na pewno wymieniony regulator, czy coś jeszcze nie wiem. Najważniejsze, że znowu ładuje
  5. Połączyłem styk D+ alternatora z plusem akumulatora i nie ma ładowania.
  6. Tak jak napisałem wcześniej, w tej chwili kontrolka się nie pali, gdy przekręcę kluczyk (bez pracy silnika).
  7. Podłączę się pod temat. W styczniu tego roku kupiłem regenerowany alternator do 1.1 mpi (jest jeszcze na gwarancji). Parę dni temu zauważyłem, że nie mam ładowania - nie odpalił. Naładowałem akumulator, włączyłem silnik i przez moment było 14,5 V. Zgasiłem i zapaliłem znowu i od tej pory znowu nie ładuje. Lampka ładowania nie pali się w ogóle (wcześniej czasami się żarzyła). Na włączonym silniku na klemach jest napięcie 12,1 V, pomiar na alternatorze 12,05 V. Wszystko wskazuje na alternator, ale mam pytanko czy może coś w okablowaniu powodować, że alternator nie ładuje?? Chcę być pewien, że to alternator, bo nie chce mi się nadaremnie wyjmować i wkładać alternatora i przy okazji ośmieszyć się przy reklamacji
  8. miałem tak samo, jeżeli masz ten zawór zapchany i masz dużo paliwa (zalany jest zbiornik powyżej rury wlewowej - zatkana dla powietrza jest ta rura) to tworzy się tam "poduszka" powietrzna i wypycha paliwo przez główny otwór (szczególnie miałem problemy latem) - nie robiłem tego, po prostu tankowałem cały czas nie więcej niż pół zbiornika i było git
  9. w 1.1 mpi nie ma złącza 3 pin tylko złącze OEBD w kabinie i przejściówka nie jest potrzebna - przejściówka była potrzebna w 1.1 spi, w którym złącze 3 pin znajdowało się pod maską
  10. jest możliwe - sam mam takiego ale wg epera data produkcji to 22.12.2000. Wpisz w eperze VIN, jeżeli będzie to silnik CF3 (Euro 3) i MY2000 to jest to samochód z oryginalnym licznikiem elektronicznym
  11. Zwróć uwagę na przód. Jest to silnik spi ale kierunkowskazy raczej z mpi. Moim zdaniem miał dzwona.
  12. > zerwane cięgno między siłownikiem zamka centralnego a mechanizmem zamka w drzwiach? na to by mógł > wskazywać brak reakcji centralnego na kręcenie kluczykiem nie wiem czy dobrze rozumuję, ale gdyby to było to cięgno to czy po otwarciu centralnego zamka z pilota można by było otworzyć samochód klamką zewnętzną?? u mnie nie można
  13. Witam!! Od wczoraj nie mogę otworzyć drzwi od kierowcy od zewnątrz. Klamka wewnętrzna działa normalnie. Z pilota centralny zamek się otwiera i pozostałe drzwi można otworzyć. Z kluczyka centralny zamek nie otwiera się, więc to raczej nie jest problem klamki zewnętrznej. Czy ktoś coś może mi podpowiedzieć w tym temacie?? Pozdrawiam ps. szukajka milczy na ten temat ale jakby było coś wcześniej to z góry przepraszam
  14. yahoo73

    Zawór evap

    Kupiłem nie dawno CCS. Po zakupie odkryłem, zawór evap oraz pochłaniacz jest usunięty. W tej chwili wężyki są połączone bez przerwy w układzie czyli wężyk dochodzi do przepustnicy. Mam w związku z tym parę pytań: - jak podłączam kompa to mam błąd - "zawór evap - zwarcie/przerwa" - czy to może być powodem nie odpalania samochodu?? - czy powinienem zaślepić króciec przy przepustnicy a ten wężyk od zbiornika zostawić otwarty?? - co z przewodami, które szły do zaworu evap - zewrzeć je czy odizolować?? - czy taki stan może powodować problemy z odpalaniem?? Czasami normalnie jeździ a czasami nie można go odpalić przez parę dni?. Czy obecny stan może powodować zwarcie, gdzie indziej?? - czy może najlepiej zamontować ten układ na nowo?? Temat na pewno dla niektórych z Was prosty Proszę o pomoc ps szukajka mi nie pomogła
  15. Witam! Muszę wymienić centralne przewody hamulcowe (te pod samochodem). Nie mam teraz możliwości wejścia pod auto czy może mi ktoś podpowiedzieć jak wygląda sprawa z bakiem paliwa?? Da się je wymienić bez ruszania baku?? Czy mogę się spodziewać jakiś nieprzewidzianych trudności??
  16. > Ja mam mase pompy zamocowaną do szpilki tego dekielka do jest nad bakiem. Możesz zrobić tak samo. na próbę tak miałem podłączone. Ty tak śmigasz cały czas?? Może to lepszy pomysł niż grzebanie się
  17. > A co kombinujesz, jeśli mozna wiedzieć, Moze coś więcej doradzimy ? Nic wielkiego. Nie mam masy na czujniku poziomu paliwa i chciałbym zobaczyć jak wygląda punkt masy. Czy obejdzie się bez ściągania zderzaka?? Bo kiepskie jest tam dojście
  18. Gdzie dokładnie znajdują się punkty masy z tyłu w CCS?? Jak najlepiej się tam dostać??
  19. nie - w końcu poddałem się i oddałem samochód do elektryka
  20. więc tak - świece żarowe były nowe (niedawno wymienione przez handlarza), przekaźnik wymieniony przez niego, sterownik silnika nosi wyraźne ślady otwierania, wszystkie połączenia między sterownikiem silnika, przekaźnikiem świec a świecami ok (niestety handlarz mnie oszukał, próbował to naprawić ale nie udało mu się i zataił ten fakt przede mną) - diagnoza - sterownik silnika do wymiany
  21. sprawdziłem czy prąd dochodzi do świec... zdejmując pojedynczo fajki ze świec i po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje (a może powinienem sprawdzić napięcie na podłączonej fajce do świecy??)- sprawdziłem też świece i wszystkie pobierają prąd około 10A - więc to chyba jednak nie świece macie jakieś rady??
  22. ja miałem takie same objawy - tylko rozrusznik kręcił i był to czujnik położenia wału
  23. nie jest to normalne - sprawdź termostat
  24. dopiero ją kupiłem więc zamierzam trochę pojeździć Ecu odbiera sygnał o niesprawności przez pin DI, pokazuje błąd i odcina prąd na pinie K (wg schematu) czy dalej tam powinno być napięcie?? no właśnie jakie świece polecacie?? MM a co z beru lub boschem??
  25. a jak wygląda zasada działania tego przekaźnika?? czy ja dobrze rozumuję?? do przekaźnika są podłączone 3 wtyczki: - zasilanie bezpośrednio z aku zabezpieczone bezpiecznikiem na pokrywie aku - wtyczka (4 przewody) na świece - wtyczka (4 przewody) do ECU w tej wtyczce 1 pin to masa 2 pin to sygnał (uruchamia przekaźnik) 3 pin to połączenie z 3 czy 4 czujnikami 5 pin to linia diagnostyczna przekręcamy kluczyk idzie sygnał po pinie 2 pozwalający na przekazanie prądu na świece i teraz co się dzieje jak świece są niesprawne?? pobór natężenia na świecach odbiega od normy i przekaźnik po pinie 5 wysyła sygnał do ECU o niesprawności świec (ten mój błąd P0683 - wysoki sygnał)??
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.