fendt180 1 Posted October 28, 2007 > A jesli podam wam model to powiecie mi kiedy siępowinna załączyć, > moze macie takie informacje na ten temat. Turbina to GT12 Ta to napewno sie bedzie baaaaardzo wczesnie zalaczala Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 22, 2008 A co bys polecil do "rozborowanego" 1,1 zeby tak przy 1barze bylo ze 150 kucy i zeby nie wstawala za nisko zeby dalo sie fajnie jezdzic w podciesnieniu do - nie wiem - 2500, 3000? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 23, 2008 Na takim jednym odprezonym 1,2 tylko glowica przy 0,5 bara na serii programie z wiekszymi wtryskami bylo jakos 110 czy 115 koni i jakos 140nm ale nie pamietam dokladnie ile Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 23, 2008 > A jeśli bym nie odprężył głowicy za pomocą kanapki i dmuchaj te 0,5 > to też będzie to + - 110KM czy mniej ?? Nie wiem ile bedzie, ja sie nie znam na tym tak jak inni ale IMO moze byc troche mniej bo turbina mniejsza niz k03 i przy 0,5 napompuje troche mniej Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted January 12, 2009 > w sam raz chyba a nie mała:) ja nie będę uczestniczył w rajdach, > tylko to ma być do jazdy codziennej raczej;) to nie chcę żeby mi > ładowało gdzieś tam dopiero od 3-4 tys obrotów, tylko > przynajmniej od około 2tys. pozdr Troche taka pici jest ale sie nie znam Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted January 12, 2009 > hehe pici:) myślę że powinna być Zreszta rob jak chcesz, twoje auto Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted January 16, 2009 > co to ten kaboom? Jedziesz ... 1 brum ... 2 brum ... 3 brum ... but ... kaboom ... kopci sie spod maski a silnik nie nadaje sie do jazdy Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 15, 2009 Pany chodzi mi caly czas cos po glowie, decydujemy sie na turbo tylko jaki dol zastosowac, jeden warunek - zadnych kanapek. Powiedzmy ze celujemy w 150ps i 200nm. I tak: - 1.1 z tlokami z 1.2, wiadomo trzeba ladowac z 1,2bara - 1.2 z tlokami z łOpla - Moze dol z 1.2 16v albo nawet z 1.4 16v? Oczywiscie wszystko w zestawieniu z gora 8v Jakie sa plusy i minusy poszczegolnych zestawow? Jaka turbine zastosowalibyscie do poszczegolnych zestawow zeby nie "puchla" przy 1,2bara i ladowala tak od 2500 obr Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 17, 2009 > Widzisz jakoś nikt nie potrafi Ci odpisać.... > Dopóki sam nie spróbujesz to się nie dowiesz. Napisz mi cos o twoim, Ty teraz jezdzisz na dole z 1,2 16v Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted October 8, 2009 > k03 czy k04 ? Minimum eSka Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted December 10, 2009 Znam takiego ktoremu wlasnie nadcisnienie spierniczalo przez serwo Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted December 22, 2009 Bodajrze po 2001 czy 2003 wszystkie 1,8T maja K03s, czy to 150 czy 163 czy 180 Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted December 23, 2009 > jakiś tekst Tu masz duzo T od czego i numery. Znaczenia nie ma, K03 > i K03s poznajesz po ilosci lopatek na zimnej stronie, 4/6 Chyba 8/12 Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted December 23, 2009 > zalezy jak sie liczy No w normalnej to mozna tak policzyc ale w esce juz ciezej Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted February 9, 2010 Powie mi ktos jaka turbina jest w FC16VT i w FC20VT? W 16v jest chyba t25 bo tak mi wynika z katalogu. A w 20v jest t3? Nada sie to to mniejsze do 1,2 16v? t25 jest wielkoscia podobna do k03 czy wieksza? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted February 26, 2010 > chcialbym wiedziec ze z mieszanka jest wszystko dobrze. > a myslisz ze niema sensu go montowac ? > a po 2 mam jedno wolne miejsce na wskaznik. > mam wskaznik temp wody, temp oleju, doladowania, cisnienia Ten wskaznik i tak Ci sie na nic nie przyda, lepiej bys sobie EGT z termopara kupil i bedziesz napewno duzo bardziej zadowolony i napewno sie przyda Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 5, 2010 > czyli 30 Nm + 90 stopni? 30nm + 90 + 90 chyba Bo seria jest 30nm + 90 ale nie pamietam dokladnie, musialbym looknac Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 10, 2010 > kurcze no właśnie a koleś mi napisał że z Audi A6 2.7 Biturbo ? Jak nie wiesz co to i sie boisz to oddaj to mnie Ile ma lopatek na wirniku zimnej strony? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 11, 2010 > mam takie oznaczenie plytek: > ...1.........2.........3..........4.........5.........6.......7........8 > 4,15....4,25....4,07....4,12....4,25...4,10....--....4,15 > wg suwmiarki wiadomo jest 4mm i teraz jakich plytek potrzebuje ? > 0,35.....0,3....0,35....0,3....0,3....0,35.....--....0,15 > dobrze to licze ? > i teraz najwazniejsze pytanie: > wpadla mi plytka w kolo zamachowe przez dziurke od ustawiania > rozrzadu, jak jak wyciagnac najlepiej ? Odkrecic dolna blache oslaniajaca skrzynie i kluczem na wale krecic pomalu silnikiem, moze wypadnie Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted March 11, 2010 > no wlasnie sucz niechce W obie strony kreciles czy tylko tak jak wskazowki zegara? Moze sproboj do tylu powoli tylko potem sprawdz sobie rozrzad Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted April 7, 2010 > panowie mam IC z uno turbo. > ma nieszczelnosc. Moge zastosowac IC od uno Turbo diesel ? > Z TD jest 5 cm dluzszy reszta wymiarow taka sama. Szary mial taki u siebie swego czasu Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted May 25, 2010 Pany warte to cos? Wieksze od gt15 a ona chyba taka sama jak rhb4? Ile mozna tym dmuchnac zeby bylo w miare efektownie i nie puchla przy wiekszych obrotach Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted May 25, 2010 > za-ma-łe ale gt 20 będzie w sam raz do sesnastki 20 za mala Ja sie pytam jak sie ta 17 bedzie sprawowac Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted May 25, 2010 > jakie docelowe doładowanie? w jakim zakresie obrotów ma pracowac ? Mysle czy do 8v by bylo dobre, moze 1,1 albo 1,2 0,8 to pociagnie do konca skali? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted May 26, 2010 > GT17 jest mniejsza niż GT20 więc? Ale ja nie chce tego do siebie tylko jakby to sie sprawowalo np w 1,1 Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted June 17, 2010 > A jakie macie EGT podczas sprintów np 1/4 mili??? Balbym sie miec wieksze jak 900-950 Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted June 17, 2010 Pany mam kilka pytan, moze ktos mi pomoze 1. Ma ktos jakis sprawdzony i w miare prosty wzor na obliczanie stopnia sprezania Moze mi ktos obliczyc, rozpisac to na przykladzie np naszego sprawdzonego 1,2 8v Bo ze mnie to jest taki matematyk jak z koziej dupy brieftasia 2. Czy wklad pompy z punto gt pasuje do kosza z seja? (PGT ma boscha a Sej walbro) 3. Czy do ssacego (np z 16v) wsadze wtryski np z PGT czy nie pasuja? Wtryski maja jakies wymiary, sa rozne rodzaje albo wtryski to sa wtryski? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted June 17, 2010 > Proszzz > BTW było brać, a nie kombinujesz Tak tylko mi sie nudzi BTW W lipcu mamy w planie przyjechac na szkolenie Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted June 18, 2010 > zastosuj restryktor oleju powiedzmy na te 1,2-1,5 mm (poprostu taka zwezka). bo problemem chyba nie > jest ciśnienie tylko ilość leju dostającego sie do T. mailem kiedyś podobnie i waliło olejem > przez wydech i kompresor.. tylko ze zastosowanie tego restryktora w tamtym turbo juz nic nie > dało Moze juz mu poprostu turbo padlo i tyle ... Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted July 15, 2010 > żyła ? znaczy zatarło ją czy co Pyjter mowil ze stanela sama od siebie, chyba sie zatarla Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted July 15, 2010 Pany czy ktos mi powie w jakich autach wystepowal progresywny regulator cisnienia firmy weber Chodzi mi o taki jak np ma u siebie Taquito Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted July 15, 2010 > a po co Ci to on nie jest wymagany Wieksze cisnienie - lepsze rozpylanie mieszanki i lepsza wydajnosc ... Myle sie Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted July 15, 2010 > tak > nie zawsze... wtryski mają swoją wydajność przy określonym ciśnieniu a jak jest większe może być > źle > j.w. > i tak i nie wszystko zależy po co to to ja teraz już nie zakładam bo nie ma takiej potrzeby Czyli zostawiasz seryjny regulator 3 barowy z 16v czy zmieniasz? Da sie kupic taki ktory wyglada na seryjny a ma np 3,5 bara? Bo ja widzialem dwa rodzaje, 3 i 2,5 bara Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted July 15, 2010 > mam 3bary bo przy takim ciśnieniu mam odpowiedni wydatek wtrysków > tak, wiem że są takie > są takie 2, 2.5, 3, 3.5 i są regulowane/nastawne w naszą listwę Dobrze rozumiem? Mozna zakupic regulator na nasza listwe ktory dodatkowo ma srubke ktora sie kreci i reguluje cisnienie Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted July 15, 2010 > tak Zapodaj linkiem albo fota To jest z jakiegos auta czy tuningowy? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted August 7, 2010 Pany slow klucz: TD04 Duza locha? Zmiesci sie to pod maska? Bedzie w tych naszych malusich silnikach miala full boost przy 4 tysiach, chodzi ki tak o ok 0,8 bara Ktora z tych wszystkich jest najmniejsza, bo jest tego troche, najbardziej interere mnie ta z imprezy wrxa i volvo t4 Duzo to wieksze od np t25? Przy 1 barze moze juz byc bardzo przyjemnie, tak mi sie wydaje Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted August 8, 2010 > Generalnie mitsubishi ma swoją nomenklaturę w oznaczaniu turbosprężarek: > Pierwszy człon to typoszereg oraz rozmiar turbiny np TD04L, drugi to oznaczenie sprężarki - 13T. > Jeśli chodzi o wydajność kompresora i surge, to dla silników 1,2 w zupełności wystarcza wspomniane > 13T (a to ma możliwość wydmuchania 1,8b stałego doładowania), przepływ praktycznie rzędu > kompresora 15T. > Jeżeli chodzi o stronę gorącą to TD04L dla Twojego przypadku może być bardzo dobrym rozwiązaniem, > czyli śmiało bierz turbo z wrx-a, taki sam projekt będę realizował i to było pierwsze turbo, > które zaproponowałem. > Sam jeżdżę na TD04HL-13T, to jest największa strona gorąca z serii 04 i jak dla mnie przy silniku > 1,4 i CR 9,1 jest optymalnie > Porównanie wielkości z t25 mija się z celem, bo odmian tych turbosprężarek też jest multum. > Generalnie idziesz dobrym tropem. Ty to masz z tego co wiem w PGT Powiedz mi kiedy Ci to wstaje i na jakim doladowaniu smigasz Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted August 9, 2010 > Ale będzie też 1.2 16v najprawdopodobniej z TD04L-13T > W punto latam póki co na 1bar, muszę to wystroić trochę, jak tylko będzie czas. > Przebieg doładowania wrzucę z logami z różnych biegów No to czekam Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted August 13, 2010 Panowie pytanie: moto MPX4250DP Ma ktos to u siebie? Jak z podlaczeniem tego do naszych bolidow? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted August 13, 2010 > ja to mam założone. Dawaj schemata siakiegos Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted September 10, 2010 > Po prostu mówisz? Obawiam się, że to nie będzie takie proste bo u Drupiego w piwnicy leży tylko ten > garret Szukaj, fajna turbinka i dosc nisko wstaje Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted September 10, 2010 > Brak kasy na takie luksusy. > BTW - w czym była fabrycznie montowana? 1,8 T VAG Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted September 10, 2010 > Ile tłoczyła nominalnie i do ilu podoła bez szwanku? Nie wiem ile w serii ladowala ale na 1 barze ciagnie do czerwonego Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted September 17, 2010 > Dzisiaj udało mi się przekroczyć magiczną, psychologiczną barierę i śmignąłem przeszło 200km/h > (realne) i teraz pytanie - czy jadąc tak kilka km. z EGT stałym na poziomie 820 stopni jest > źle, dobrze, za mało za dużo? Napięcie na sondzie 0.9V > Przypominam - silnik pracuje na LPG Nie wiem jak na LPG ale na benzyne egt jak najbardziej ok Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted September 30, 2010 Ludzie powiedzcie mi jakie cisnienie daje pompa oleju z fajerki? Ma ktos wskaznik? U taquita widzialem ze max 7 barow jest Zastanawiam sie nad restryktorem i nie wiem co poczac Jeszcze pytanie z seri gdzie smarowanie turbiny? Znaczy sie gdzie to wiem, do gornego korka z przodu ale pytanie numer dwa, jaka przejsciowke tam dac zeby potem waz przykrecic? Da sie kupic cos w sklepie zeby nie cieklo czy trza tokarza molestowac? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted October 3, 2010 Panowie jeszcze jedno pytanko: Jaka srednice na wlocie i wylocie ma ICek z omegi? Wie ktos moze jaka srednice ma wyjscie z turbo w td04 z wrxa? Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted October 3, 2010 > stawiam ze wloty icka to fi50, czyli taki standart Pietrek ja tez tak mysle ale wole sie upewnic czy to fi50 czy moze 45 albo 40 Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted October 4, 2010 > to ja Ci mówie że pińćdziesiont i możesz sie czuć upewniony Tak myslalem ze sie odezwiesz Dzieki Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted October 4, 2010 IMO za duzo wezy sie robi i niepotrzebnie uklad powieksza, ja bym zalozyl trojnik gdzies na malum obiegu a powrot bym zrobil gdzies w okolicy czwornika, ewentualnie mozna ztjunowac obudowe termostatu Share this post Link to post Share on other sites
fendt180 1 Posted October 6, 2010 > jakis inny pomysl na kanapkę odprezajaca.. bo nie mam już zaufania do 2x matal upg i przekladka ze > stali.. jakoś metal na metal do mnie nie przemawia Uszczelka z t-jeta rozebrana bo jest 3 czesciowa i zasadzic do tego grubszy srodek Share this post Link to post Share on other sites