anton Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dawać mnie tu sprawdzone przepisy na pączki W moim wioskowym sklepie we środę jest nawet promocja na olej We środę zrobiłem próbę z przepisu tupperware, ale lipa straszna wyszła. Nie chciałbym tego porównywać wyglądem do g..na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Smalec, a nie olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anton Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > Smalec, a nie olej. W tym temacie akurat odstępuję od tradycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > W tym temacie akurat odstępuję od tradycji To przynajmniej uzyj jakiegos tluszczu kokosowego, czy cos w tym guscie, co sie nie utlenia i nie zamienia w tluszcze trans pod wplywem temperatury. Paczki i tak juz wystarczajaco nie sa zdrowe - po co dokladac sobie troche miazdzyco i rakotworczych zwiazkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > Dawać mnie tu sprawdzone przepisy na pączki > W moim wioskowym sklepie we środę jest nawet promocja na olej We środę zrobiłem próbę z przepisu > tupperware, ale lipa straszna wyszła. Nie chciałbym tego porównywać wyglądem do g..na tylko smalec.. z oleju to wlasnie kupa jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anunia30 Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > Smalec, a nie olej. planta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskar Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 > Dawać mnie tu sprawdzone przepisy na pączki > W moim wioskowym sklepie we środę jest nawet promocja na olej We środę zrobiłem próbę z przepisu > tupperware, ale lipa straszna wyszła. Nie chciałbym tego porównywać wyglądem do g..na pochwalcie się też co dajecie jako nadzienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihcio Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > Smalec, a nie olej. a na faworki olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marysia Napisano 5 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 > a na faworki olej? Też smalec powinien być. Ok 5 kostek do głębokiej patelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Składniki: 2 kg mąki 20 dag drożdży 1 i 1/2 kostki margaryny 30-40 dag cukru kryształu 1 łyżka soli 15 żółtek 0,5 L mleka (to tak około) 1/2 szklanki spirytusu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania "coś" do środka - co kto lubi Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Postawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosnie dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól. Wyrabiać ręką dodając mleko w miarę potrzeby. Nie przerywając wyrabiamia dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabianie zakończyć gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia. Rozwałkować na 0,5 cm, wycinać, nałożyć dżem, zlepić, przykryć na tacce do wyrośnięcia. Położyć na tłuszczu, smażyć powoli pod przykryciem. Drugą stronę smażyć powoli bez przykrycia. Ważne. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (i jajka i drożdże itd) i trzeba uważać, żeby w kuchni nie było przeciągów i nagłych zmian temperatury Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Przepis stary jak świat, mogę powiedzieć, że rodzinny W sumie nikt nie robi takiego dobrego chrustu jak babcia, ale po kilku latach udało mi się przepis wyciągnąć od babci Składniki: 20 dag mąki 3 żółtka sól 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (babcia dawała to na 2 porcje) 1 łyżka spirytusu cukier waniliowy Makę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie dodać resztę. wszystko wyrobić na jednolitą masę - ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Rozwałkować, wycinać radełkiem, przekładać, smażyć Posypać cukrem pudrem Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marysia Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 > Przepis stary jak świat, mogę powiedzieć, że rodzinny > W sumie nikt nie robi takiego dobrego chrustu jak babcia, ale po kilku latach udało mi się przepis > wyciągnąć od babci > Składniki: > 20 dag mąki > 3 żółtka > sól > 3-4 łyżki gęstej śmietany > 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (babcia dawała to na 2 porcje) > 1 łyżka spirytusu > cukier waniliowy > Makę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie dodać resztę. > wszystko wyrobić na jednolitą masę - ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. > Rozwałkować, wycinać radełkiem, przekładać, smażyć > Posypać cukrem pudrem > Smacznego. Zabrakło mi tu 2 etapów robienia ciasta. Na koniec wyrabiania mocno zbić wałkiem, pałką, ile sił w rękach aż się zmęczymy ( sprawi to że faworki będą mieć te fajne bąbelki po usmażeniu ). Po zbiciu wstawiamy na min. 30 minut ciasto do lodówki aby "odpoczęło" i zmiękło. Dopiero wtedy mega cienko wałkujemy i robimy faworki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alanka Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 > Zabrakło mi tu 2 etapów robienia ciasta. Na koniec wyrabiania mocno zbić wałkiem, pałką, ile sił w > rękach aż się zmęczymy ( sprawi to że faworki będą mieć te fajne bąbelki po usmażeniu ). Po > zbiciu wstawiamy na min. 30 minut ciasto do lodówki aby "odpoczęło" i zmiękło. > Dopiero wtedy mega cienko wałkujemy i robimy faworki. Tego babcia nie robi Napisałam tak jak mi podyktowała i widziałam jak robi Nie wstawia do lodówki, nie bije wałkiem. Korzysta z tego przepisu od 60 lat, wcześniej ponoć jej mama robiła z tego samego przepisu są zawsze kruche i pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.