Skocz do zawartości

Pączki


anton

Rekomendowane odpowiedzi

Dawać mnie tu sprawdzone przepisy na pączki tuk.gifhehe.gif

W moim wioskowym sklepie we środę jest nawet promocja na olej zlosnik.gif We środę zrobiłem próbę z przepisu tupperware, ale lipa straszna wyszła. Nie chciałbym tego porównywać wyglądem do g..na frown.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> W tym temacie akurat odstępuję od tradycji

To przynajmniej uzyj jakiegos tluszczu kokosowego, czy cos w tym guscie, co sie nie utlenia i nie zamienia w tluszcze trans pod wplywem temperatury. Paczki i tak juz wystarczajaco nie sa zdrowe - po co dokladac sobie troche miazdzyco i rakotworczych zwiazkow? grinser006.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Dawać mnie tu sprawdzone przepisy na pączki

> W moim wioskowym sklepie we środę jest nawet promocja na olej We środę zrobiłem próbę z przepisu

> tupperware, ale lipa straszna wyszła. Nie chciałbym tego porównywać wyglądem do g..na

tylko smalec.. z oleju to wlasnie kupa jest... spy.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Dawać mnie tu sprawdzone przepisy na pączki

> W moim wioskowym sklepie we środę jest nawet promocja na olej We środę zrobiłem próbę z przepisu

> tupperware, ale lipa straszna wyszła. Nie chciałbym tego porównywać wyglądem do g..na

pochwalcie się też co dajecie jako nadzienie food.gifzlosnik.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki:

2 kg mąki

20 dag drożdży

1 i 1/2 kostki margaryny

30-40 dag cukru kryształu

1 łyżka soli

15 żółtek

0,5 L mleka (to tak około)

1/2 szklanki spirytusu

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

"coś" do środka - co kto lubi

Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka.

Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.

Postawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrosnie dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

Wyrabiać ręką dodając mleko w miarę potrzeby.

Nie przerywając wyrabiamia dodać roztopiony tłuszcz i spirytus.

Wyrabianie zakończyć gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odchodzi od ręki i naczynia.

Pozostawić przykryte do wyrośnięcia.

Rozwałkować na 0,5 cm, wycinać, nałożyć dżem, zlepić, przykryć na tacce do wyrośnięcia.

Położyć na tłuszczu, smażyć powoli pod przykryciem.

Drugą stronę smażyć powoli bez przykrycia.

Ważne.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (i jajka i drożdże itd) i trzeba uważać, żeby w kuchni nie było przeciągów i nagłych zmian temperatury wink.gif

Smacznego smile.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis stary jak świat, mogę powiedzieć, że rodzinny wink.gif

W sumie nikt nie robi takiego dobrego chrustu jak babcia, ale po kilku latach udało mi się przepis wyciągnąć od babci zlosnik.gif

Składniki:

20 dag mąki

3 żółtka

sól

3-4 łyżki gęstej śmietany

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (babcia dawała to na 2 porcje)

1 łyżka spirytusu

cukier waniliowy

Makę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie dodać resztę.

wszystko wyrobić na jednolitą masę - ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

Rozwałkować, wycinać radełkiem, przekładać, smażyć wink.gif

Posypać cukrem pudrem wink.gif

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Przepis stary jak świat, mogę powiedzieć, że rodzinny

> W sumie nikt nie robi takiego dobrego chrustu jak babcia, ale po kilku latach udało mi się przepis

> wyciągnąć od babci

> Składniki:

> 20 dag mąki

> 3 żółtka

> sól

> 3-4 łyżki gęstej śmietany

> 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (babcia dawała to na 2 porcje)

> 1 łyżka spirytusu

> cukier waniliowy

> Makę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie dodać resztę.

> wszystko wyrobić na jednolitą masę - ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego.

> Rozwałkować, wycinać radełkiem, przekładać, smażyć

> Posypać cukrem pudrem

> Smacznego.

Zabrakło mi tu 2 etapów robienia ciasta. Na koniec wyrabiania mocno zbić wałkiem, pałką, ile sił w rękach aż się zmęczymy ( sprawi to że faworki będą mieć te fajne bąbelki po usmażeniu ). Po zbiciu wstawiamy na min. 30 minut ciasto do lodówki aby "odpoczęło" i zmiękło.

Dopiero wtedy mega cienko wałkujemy i robimy faworki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Zabrakło mi tu 2 etapów robienia ciasta. Na koniec wyrabiania mocno zbić wałkiem, pałką, ile sił w

> rękach aż się zmęczymy ( sprawi to że faworki będą mieć te fajne bąbelki po usmażeniu ). Po

> zbiciu wstawiamy na min. 30 minut ciasto do lodówki aby "odpoczęło" i zmiękło.

> Dopiero wtedy mega cienko wałkujemy i robimy faworki.

Tego babcia nie robi zlosnik.gif

Napisałam tak jak mi podyktowała i widziałam jak robi wink.gif

Nie wstawia do lodówki, nie bije wałkiem.

Korzysta z tego przepisu od 60 lat, wcześniej ponoć jej mama robiła z tego samego przepisu 270751858-jezyk.gif są zawsze kruche i pyszne 893goodvibes.giffood.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.