ANalfabeta Posted July 25, 2017 Hej, W poprzedni weekend wino z balona poszło na spacer i mam na suficie gustowną plamę, a na ścianach zacieki. Wino z czarnej porzeczki. Starłem w sumie na świeżo i nadszedł czas malowania. Dobrałem już kolor na ścianę (malowana 2 miesiące wcześniej), ale w sklepie obsługa powiedziała, że plamy "naturalne" ciężko się zamalowują i trzeba użyć specjalnej farby "na plamy" (ponoć jakaś mieszanka ftalowo-akrylowa) Na moją uwagę, że może zagruntować CT-17 uznali, że nie pomoże. Jakie jest Wasze zdanie ? Jakieś porady, doświadczenia ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
analyzer64 Posted July 25, 2017 Zmyć np. wodą z mydłem, niech wyschnie, potem grunt i farba. Musi pokryć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ANalfabeta Posted July 25, 2017 Dobry pomysł z tym mydłem. Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fuzel Posted July 26, 2017 A może najpierw spróbuj wywabić te plamy. Organiczne barwniki łatwo pozbywa się wodą utlenioną. W Twoim przypadku przydało by się większe stężenie, czyli woda utleniona w "proszku" np. pertlenon z apteki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rsad Posted July 26, 2017 Sufit zżółknięty po nikotynie udało mi się pomalować dopiero po zastosowaniu "Remomatu": "Farba Remomat jest przeznaczona do wymalowani wewnętrznych ścian i sufitów. Nadaje się do malowania podłoży mineralnych, płyt kartonowo-gipsowych, starych powłok farb, tapet papierowych itp. Polecana szczególnie do powierzchni pokrytych wyschniętymi plamami po: nikotynie, zaciekach wodnych, sadzy i tłuszczach. Nadaje się jako farba w pełni wykończeniowa lub farba gruntująca pod wymalowania farbami typu emulsje, emalie wewnątrz oraz na zewnątrz pomieszczeń." Jest to farba rozpuszczalnikowa o bardzo intensywnym zapachu podczas malowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
konda Posted July 26, 2017 Poszukaj Flügger spray izolacyjny Dobrze izoluje tłuste plamy i po zaciekach (małej powodzi). Quote Share this post Link to post Share on other sites
wujekcybul Posted July 27, 2017 Woda z mydlem malarskim a pozniej na to olejna i na olejna zwykla farba pieknie mi kiedys pokrylo. Quote Share this post Link to post Share on other sites