Skocz do zawartości
Darcolo

Jak psuje się cewka zapłonowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w SC mpi 2001 wczoraj, niespodziewanie, zaraz po odpaleniu zaczął pracować na dwa cylindry= zero mocy, świecąca kontrolka, odczyt błędu- "uszkodzone uzwojenie pierwotne/wtórne cewki A".

Po kilku kilometrach męczarni nagle zaczął pracować normalnie. Sytuacja identyczna powtórzyła się jeszcze raz. I teraz pytanie- czy cewka psuje się w ten sposób, że raz nie działa a za chwilę działa normalnie, by znów chwilę nie działać a potem działać jakby nigdy nic? Czyli inaczej mówiąc- czy to raczej na pewno wina cewki?  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Podejrzewam że za działanie i niedziałanie cewki w różnych sytuacjach odpowiada skład mieszanki który łatwiej lub trudniej zapalić czyli na ciepłym będzie pracował ok a na zimnym nie. Logicznie myśląc to podobny objaw będą dawały zużyte świece albo kable WN (w tym ostatnim przypadku może po prostu dochodzić do przebicia przez izolację). Cewkę można sprawdzić mierząc rezystancję jej uzwojeń ale wiem tylko jakie rezystancje powinny być w cienkim i w punto, nie wiem czy w seju jest tak samo (mierząc uzwojenie pierwotne czyli to od strony kompa trzeba uwzględnić rezystancję przewodów miernika - u mnie była porównywalna z rezystancją uzwojenia cewki). Ten prosty pomiar cewki nie daje jednak w 100% pewności że wszystko jest ok.

Reasumując może być to cewka ale mogą być też kable WN lub świece, patrząc na ceny poszczególnych elementów wymieniłbym wszystko.

Edytowane przez colinaw

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U znajomego w puntoII 1.2 8V też było podobnie, od czasu do czasu pracował jakby na 3 gary, telepało silnikiem, i działo się to raz na jakiś czas, z czasem coraz częściej. Komp pokazywał błąd cewki i faktycznie jej wymiana wyeliminowała problem na stałe. Także na tym przykładzie mogę powiedzieć, że tak, cewka może się w ten sposób zepsuć że silnik chodzi źle tylko od czasu do czasu, ale nie ma na pewno 100% pewności, że to cewka. 

U Ciebie błąd występuje na cewce A. Wystarczy, że podmienisz cewki miejscami i jeśli sytuacja się powtórzy to jeśli to na pewno cewka to wyskoczy błąd cewki B. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrób jak napisał @barkor  W ten sposób wykluczysz też komputer, który w MPI (jeżeli to IAW 59F) też dawał takie objawy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim, to była cewka.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.