Jump to content
Jerzyk_

prąd "miga" w bloku

Recommended Posts

stan instalacji nie za bardzo znany, ale miedziana

 

co jakiś czas "mrygną" żarówki w całym mieszkaniu, rzadziej, raz na kilka dni" na kilkadziesiąt sekund się wszystko wyłącza a potem działa jakby nigdy nic

nie ma na to wpływu ilość podłączonych urządzeń ani ich prądożerność

po kolei odłączałem mikrofalę, kuchenkę, lodówkę - i co jakiś czas żarówki migną

bezpieczniki sprawdziłem, poruszałem nimi i niby nic się nie dzieje

 

zacznę od zgłoszenia w spóldzielni wymianę bezpiecznika od mieszkania, ale nie wiem czy to pomoże

 

moja wiedza na temat elektryki jest jak na amatora przyzwoita czyli jak znajdę usterkę to bez problemu usunę

 

tylko nie bardzo wiem jak zacząć szukać, bo proste tematy wyeliminowałem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to jakieś usługi zlokalizowane w bloku? Magiel? Albo jakaś złota rączka spawa w garażu?   

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Zbyslaff napisał:

Może to jakieś usługi zlokalizowane w bloku? Magiel? Albo jakaś złota rączka spawa w garażu?   

na infolini pogotowia wyszło że awaria

zobaczymy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerabiałem coś takiego w bloku, siedziałem z miernikiem i szukałem. Jak już udało się stwierdzić, że to poza moim mieszkaniem to ściągnąłem ze wspólnoty elektryka i szukaliśmy razem (jakieś tam podstawy podstaw z elektryki mam). Okazało się, że w klatce obok (dwie klatki na segment, rozdzielnica tylko w jednej) na wyłączniku głównym iskrzyło na połączeniach. Co najlepsze - dyskotekę miał każdy na tym pionie w obu klatkach, nikt nie zgłosił, a mogło się skończyć pożarem.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

  • Like 3
  • shocked 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przewod gdzieś się upala / nie ma styku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Przewod gdzieś się upala / nie ma styku.

pewnie "zero"

a jest to niebezpieczne

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, alvin napisał:

Okazało się, że w klatce obok (dwie klatki na segment, rozdzielnica tylko w jednej) na wyłączniku głównym iskrzyło na połączeniach.

 

tu okazalo się to samo, wypaliło się gniazdo bezpiecznika w rozdzielni w piwnicy

  • Like 1
  • shocked 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Jerzyk_ napisał:

 

tu okazalo się to samo, wypaliło się gniazdo bezpiecznika w rozdzielni w piwnicy

 

miałem to samo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.