Jump to content
Sign in to follow this  
kuki000

Ciekawa usterka

Recommended Posts

Witam,

Panowie i Panie jest taka sytuacja.

SC sporting ze swapem na 1,2 8v 73KM.

Komp IAW 8F 5D immo off

Wiązka sporting, kabelek wtrysku rozdzielony na 4 sztuki, pin 7 wycięty i pin 26 też wycięty.

Po przekręceniu kluczyka pompa ładnie pracuje nabija ciśnienie, kręcimy rozrusznikiem, pompa pracuje auto pięknie odpala, po to by po 3 sekundach zgasnąć....

Wyjąłem CPW i auto nie zapaliło, przysunąlem bliżej nic się nie zmieniło....

Ciekawostką jest to że jak zakręcimy rozrusznikiem i auto zapali i szybciutko i rytmicznie będziemy dodawać gazu to auto będzie tak pracować, przy sprzyjających wiatrach jest w stanie pójść do odcinki....

Nie mam interfejsu...

czy są jakieś typy co to może być?

może ktoś miał takie cuda (dodam tylko że przed wykręceniem silnika z dawcy woziłem się nim (dawcą) po wiejskich dróżkach....)

Pompę paliwa podmieniałem.....

Auto na plaku chce działać....

Ktoś, coś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, to pierwsze odpalenie,

czy ktoś kto robił kompa mógł coś zepsuć?

Trochę mnie ręce opadają, bo jak rytmicznie dodaję gazu to auto żyje....

Chciałem to tylko odpalić żeby sprawdzić czy wszystko gra i ciąć wiązkę i wpinac ecumastera i w sumie dobrze że tak zrobiłem bo jakbym od razu pociął to wtedy to w ogóle bym nie doszedł końca....

Macie może jakiegś centomaniaka ogarniętego między Katowicami i Krakowem?

Kogoś kto mógłby coś zaradzić, no chyba że jakieś typy, co może być....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, przyszedł mi kabelek, podpiąłem kompa i wszystko ładnie cacy, jedyny błąd to błąd immo, ale z tego co poczytałem to wychodzi, że to po prostu informacja że jest zdjęte immo.

Zero błędów. Zrobiłem test wszystkiego i wszystko ok poza ekonomizerem, cokolwiek to jest...

Zauważyłem, że zapalając zimny silnik, silnik wchodzi na dość wysokie obroty (ponad 2tys) i pracuje przez kilkadziesiąt sekund, po czym schodzi z obrotów i nie jest w stanie utrzymać wolnych obrotów i gaśnie.....

Ponowne zapalenie powoduje pracę przez kilka sekund, ciągłe wciskanie pedału gazu powoduje, ze silnik pracuje cały czas, ustalenie pedału gazu na jakimkolwiek poziomie przez chwile powoduje zgaśniecie silnika.... Komp pokazuje przy zamkniętej przepustnicy kąt 6stopni i 91stopni przy full otwartej, tps działa płynnie, temperatura też wydaje się być ok, reszta wartości jest dla mnie obca. Możecie podpowiedzieć jakie powinny być podciśnienia wskazywane przez MAP.

 

Jeżeli macie kogoś ogarniętego między Katowicami a Krakowem odnośnie fiatów to ja chętnie zamienię bilety NBP w zamian za ogarnięcie usterki....

Pozdrawiam..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być nieszczelności układu podciśnienia.

Pęknięty wężyk, niepodłączona lub niezaślepiona jakaś końcówka na kolektorze lub przepustnicy.

Padnięty mapsensor lub zawór na serwie hamulcowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, a teraz jeszcze taka ciekawostka.

Wcześniej tego nie robiłem a dziś wpadłem na pomysł i tak podmieniłem kompa i nadal problem występuje w akcie desperacji zacząłem psikać plakiem w dolot i auto chodzi.....

Jak dostanę jutro manometr i odpowiednie złączki to sprawdzę ciśnienie paliwa, bo wychodzi na to że brakuje mu paliwa, pompa zmieniona, ale leżała dość długo, poza tym dość długo pracuje przed zapaleniem. Co prawda do butelki paliwo pompuje ze zbiornika, ale czy daje odpowiednie ciśnienie to nie wiem....

spróbuję sprawdzić, bo może to być przyczyną....

Przy okazji zajadę też jak zdążę na jakiś złom i wezmę jakiś mapsensor na podmianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Passat6a02 właśnie dziś ogarnąłem no i tak.

Podmieniałem po kolei:

CPW

MAP

i nic, to samo

sprawdziłem ciśnienie paliwa i na wężu przed wtryskami jest 2,4bara

 

Ja już powoli głupieje, mam 2 kompy, 2 CPW, 3 Map sensory, 3 pompy paliwa i auto zapala na dotyk po czym jakby chodzi przez kilka sekund a jak chce zejść sobie na swoje obroty to gaśnie....

Jutro jeszcze zorganizuję na podmianę cewki i jak mi się uda przepustnicę, no to jakiś kosmos już jest z tym autem.

 

Teraz kilka pytań teoretycznych:

 

- czy auto zapaliłoby bez bólu?, gdyby walnięta gdzies była wiązka od CPW, bo czujnik podmieniałem ale wiązki CPW do kompa już nie

 

- czy możliwe że cewki robią takie jaja? (na wolnych obrotach na plaku auto chodzi jak dodam gazu to nie chce za bardzo tylko nie wiem czy brakuje plaka.....

 

Nie mam już trochę siły do tego auta, składam go już ponad półtora roku, wszystko na tip top a on nie działa....

jak ktoś może ma pomysł  lub ktoś ma ochotę pomóc to ja jestem otwarty na wszelkie propozycje bo ręce mi już opadły....

Pozdro...

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozostaje to o czym wyżej pisał @Ociec 

Przy zmianie kolektora miałem nieszczelność i objawy były takie jak opisujemy. Z tym plakiem teź by pasowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podmienie jeszcze jutro przepustnicę i cewki, jak to nie pomoże to rozbieram to na czynniki pierwsze....

tylko jak byście zobaczyli co ja mam pod maską to byście zrozumieli o co chodzi z rozbieraniem.

bo to jest 1,2 8v z klimą strego typu, wpomaganiem, z webasto thermotopt, chłodnicą wody z MPI, IC z Marei, Chłodnicą klimy, chłodnica oleju punto, podgrzewaczem elektrycznym 230v, LPG 4gen z filtrem 360, tempomatem, są dodatkowe uchwyty na puszkę filtra od cc900, żeby to fajnie wyglądało pod maską, no tylko na nic nie ma miejsca i palca tam sie nie da wetknąć, no i mi sie narobiło gdzieś dziadostwa i nie wiem o co mu chodzi....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie odnajdę w czeluściach części to się odezwę, dzięki...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.