Jarek_JD Napisano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Po kilkunastu latach ręcznego wyrabiania ciasta, dojrzeliśmy do zakupu robota. Górny limit ilości jaką jednorazowo robimy, to ok. 3kg ciasta chlebowego (jeżeli się sypnie więcej mąki, to czasami trochę więcej ). Z przeglądu rynku znalazłem tylko dwa roboty spełniające te wymogi, Kitchenaid Heavy Duty 7 i Artisan 7. Są też przemysłowe urządzenia, nawet tańsze, ale żadne z nich nie waży poniżej 60kg Mam w zasadzie dwa pytania. 1. Czy jest jeszcze jakiś robot, który będzie tańszy od Kitchenaid, zrobi 3kg ciasta chlebowego (większość mąki białej) i nie waży więcej niż 20kg? 2. Który z tych dwóch robotów kupić? Tutaj mały komentarz. Różnica w cenie duża, bo 1200zł na korzyść Heavy Duty. Na minus ma on tylko 1 rok gwarancji (Artisan na 5 lat) i ma z innego materiału mieszadła. Nie bardzo rozumiem, z czego taka różnica w okresie gwarancji. Może błędnie zakładam, że jakość wykonania obydwóch robotów jest podobna. Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami? Poradźcie proszę który kupić. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Jarek_JD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Jarek_JD napisał: Po kilkunastu latach ręcznego wyrabiania ciasta, dojrzeliśmy do zakupu robota. Górny limit ilości jaką jednorazowo robimy, to ok. 3kg ciasta chlebowego (jeżeli się sypnie więcej mąki, to czasami trochę więcej ). Z przeglądu rynku znalazłem tylko dwa roboty spełniające te wymogi, Kitchenaid Heavy Duty 7 i Artisan 7. Są też przemysłowe urządzenia, nawet tańsze, ale żadne z nich nie waży poniżej 60kg Mam w zasadzie dwa pytania. 1. Czy jest jeszcze jakiś robot, który będzie tańszy od Kitchenaid, zrobi 3kg ciasta chlebowego (większość mąki białej) i nie waży więcej niż 20kg? 2. Który z tych dwóch robotów kupić? Tutaj mały komentarz. Różnica w cenie duża, bo 1200zł na korzyść Heavy Duty. Na minus ma on tylko 1 rok gwarancji (Artisan na 5 lat) i ma z innego materiału mieszadła. Nie bardzo rozumiem, z czego taka różnica w okresie gwarancji. Może błędnie zakładam, że jakość wykonania obydwóch robotów jest podobna. Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami? Poradźcie proszę który kupić. Do domu bym wziął Artisan 7. Ma podnoszoną głowicę, w Heavy Duty miska jeździ do góry. Różnicy w okresie gwarancji nie kumam, może stąd, że Artisan jest przeznaczony do użytku domowego, a HD do przemysłówki. Edit - Vivamix jest dość profesjonalnym sprzedawcą. Zadzwoń do nich i wypytaj Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez bergerac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek_JD Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Godzinę temu, bergerac napisał: Vivamix jest dość profesjonalnym sprzedawcą. Zadzwoń do nich i wypytaj Dziękuję za podpowiedź. Zapytałem się o różnice, gwarancję i rękojmię. Otrzymałem odpowiedź, która wiele wyjaśnia: "W przypadku samego urządzenia nie ma żadnych różnić w trwałości, jakości wykonania czy ergonomii, ponieważ to jest dokładnie ten sam mikser. Na pewno w modelu Artisan 7 lepsze są narzędzia, które w całości wykonano ze stali nierdzewnej. W modelu Heavy Duty 7 zarówno hak, jak i mieszadło są aluminiowe i pokryte nylonem. W użytkowaniu różnicy nie ma żadnej, ale już w sytuacji upadku na twardą powierzchnię przewagę mają narzędzia stalowe, które na pewno nie ucierpią. W elementach aluminiowych powłoka nylonowa może odprysnąć. Różnica w długości gwarancji wynika z faktu, ze serię Heavy Duty producent kieruje do sektora gastronomi i cukiernictwa i faktycznie w 99% przypadków te miksera tam trafiają. Pewnie domyśla się Pan, że intensywność użytkowania jest wtedy zupełnie inna niż w warunkach domowych. Prawa do 2-letniej rękojmi oczywiście obowiązują przy zakupie konsumenckim" To co pisałeś o podnoszeniu głowicy, to Artisan 7 chyba też nie ma jej podnoszonej W każdym razie jeszcze się dopytam i raczej sięgnę po tego tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 5 minut temu, Jarek_JD napisał: Dziękuję za podpowiedź. Zapytałem się o różnice, gwarancję i rękojmię. Otrzymałem odpowiedź, która wiele wyjaśnia: jeśli ta to warto wziąć tańszy wygląda, że to kawał solidnego sprzętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek_JD Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 12 godzin temu, bergerac napisał: jeśli ta to warto wziąć tańszy wygląda, że to kawał solidnego sprzętu Zamówiłem, zobaczymy co to HD potrafi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Jarek_JD napisał: Zamówiłem, zobaczymy co to HD potrafi daj znać, ciekawy jestem. Jakieś przystawki wziąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek_JD Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 2 godziny temu, bergerac napisał: Jakieś przystawki wziąłeś ? Na razie nic. Ogólnie wszystko mam, zależy mi na mocnym robocie do ciasta. Zawsze można będzie coś dokupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek_JD Napisano 2 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2020 Dnia 29.04.2020 o 07:15, bergerac napisał: daj znać, ciekawy jestem. Kilka słów na gorąco. Mikser przyszedł 30 kwietnia, czyli w idealnym czasie żeby go przetestować Pierwsze wrażenie, jest mniejszy niż się spodziewałem, to na plus Pierwszy montaż i demontaż dzieży przeraził mnie, myślałem że zaraz go zwrócę Ale kilka prób i się nauczyłem. Dzisiaj już ten montaż mi nie przeszkadza. Pierwsze ciasto jakie zrobiłem, to była drożdżówka z ok. 0,5kg mąki. Wyszło dobrze, ciasto naprawdę fajnie wyrobione i drożdżówka ładnie wyrosła. Zapowiedział się szwagier, że dzisiaj przyjedzie na kilka godzin, więc zrobimy prezent, chleb. Jako pierwszy zacząłem robić chleby na zakwasie (łącznie ok. 1,5kg mąki). Podszedłem jak do tradycyjnego wyrabiania ręcznego. Wsypałem suche, zalałem wodą, zamontowałem hak i mieszanie. Hak to nie ręka ani nie łopata, nie był w stanie zebrać mąki z dna. Ciasto na zakwasie nie klei się tak jak drożdżowe. Musiałem dwa razy opuszczać dzieżę i zruszyć mąkę z dna. Wyciągnąłem wnioski, żeby wodę dolewać stopniowo i utrzymywać gęstą konsystencję, dodając resztę wody pod koniec wyrabiania. Szwagier ma rodzinę, więc robię dwa kolejne chleby, tym razem drożdżowe (z ok. 1,2 kg mąki łącznie). Teraz wyrabiałem ciasto tak jak pisałem wyżej, dodając wodę stopniowo. Wyrobiło się bardzo dobrze i chlebek ładnie rośnie ,właśnie się piecze Podsumowując, jestem zadowolony w miksera, ale jak zawsze przy zmianach, trzeba zmienić nawyki. Poniżej zdjęcia miksera i gotowego chlebka na zakwasie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.