Majkiel 901 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 Zastanawiam się nad niedrogą myjką do prac okołodomowych. Czy produkty typu Kanwod są coś warte? Albo taki Stanley ? Czy lepiej wziąć najtańszego Karchera albo PARKSIDE (3 lata gwarancji) Quote Link to post Share on other sites
bielaPL 1695 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 Co będziesz mył? Quote Link to post Share on other sites
Tomo 11777 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 (edited) Ja mam podstawowego Karchera K2.16 Do prac przydomowych jest spoko, ale już do mycia samochodu to wolę podjechać na normalną myjnię gdzie jest duże ciśnienie i większa wydajność. Patrz na długość gwarancji i dostępność akcesoriów. Edited July 24, 2020 by Tomo Quote Link to post Share on other sites
adam_W 250 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 (edited) No to masz np Karcher K2 Compact Home albo K3. Edited July 23, 2020 by adam_W Quote Link to post Share on other sites
analyzer64 3181 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 Dorzucę Nilfisk i Lavor. Quote Link to post Share on other sites
maras77 7625 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 3 godziny temu, Majkiel napisał: Czy produkty typu Kanwod są coś warte? Ja mam Kanwoda i do mycia kostki wystarcza. Samochodu tym nie myję, bo mam wodę tak twardą, że po myciu nią samochód jest siwy od osadu węglanowego. Quote Link to post Share on other sites
luccass 1057 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 Ja z własnego doświadczenia mogę polecić Lavor Vertigo 26. Naprawdę kawał solidnej myjki. Mnie udało się kupić w małej promocji.https://www.obi.pl/myjki-cisnieniowe/lavor-myjka-cisnieniowa-vertigo-26/p/3320298tapatalked Quote Link to post Share on other sites
Marko33 558 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 Zastanawiam się nad niedrogą myjką do prac okołodomowych. Czy produkty typu Kanwod są coś warte? Albo taki Stanley ? Czy lepiej wziąć najtańszego Karchera albo PARKSIDE (3 lata gwarancji)Zastanów się czy na prawdę potrzebujesz.Ja kupiłem myjkę Parkside z Lidla i nie chce mi się jej rozkładać (kabel, wąż z wodą, wąż od lancy)Myjka stoi a ja samochód myję wężem i pistoletem Meble ogrodowe też płukałem wodą z wężaDrugi raz bym chyba nie kupiłWysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Quote Link to post Share on other sites
Ralph78 2068 Posted July 23, 2020 Share Posted July 23, 2020 Ja Nilfisk odradzam, mega awaryjne nawet przy rzadkim użytkowaniu.TT. Quote Link to post Share on other sites
Majkiel 901 Posted July 23, 2020 Author Share Posted July 23, 2020 8 godzin temu, Tomo napisał: Patrz na długość gwarancji i dostępność akcesoriów. Z gwarancją, to wygrywa Parkside, chyba jako jedyny na tej półce cenowej ma 3 lata. A czy akcesoria (mam na myśli lance, szczotki. itp.) są jakoś wymienne czy każdy producent stosuje inne patenty? Lavor/Parkside/Karcher chyba mają kompatybilne ze sobą końcówki. 8 godzin temu, bielaPL napisał: Co będziesz mył? Koła zimowe/letnie, kostkę na podjeździe, może elewację która się już trochę przykurzyła, brudny rower, z grubsza samochód, ogrodzenie. 7 godzin temu, analyzer64 napisał: Dorzucę Nilfisk i Lavor. Na Lavor też zwróciłem uwagę. W sumie taka za 3 stówy byłaby wystarczająca. 6 godzin temu, maras77 napisał: Ja mam Kanwoda i do mycia kostki wystarcza. Samochodu tym nie myję, bo mam wodę tak twardą, że po myciu nią samochód jest siwy od osadu węglanowego. Długo go masz? Jaki model? Jak z jakością wykonania? 4 godziny temu, Marko33 napisał: Zastanów się czy na prawdę potrzebujesz. Ja kupiłem myjkę Parkside z Lidla i nie chce mi się jej rozkładać (kabel, wąż z wodą, wąż od lancy) Myjka stoi a ja samochód myję wężem i pistoletem Meble ogrodowe też płukałem wodą z węża Drugi raz bym chyba nie kupił Właśnie dlatego chciałem kupić jakąś niedrogą i niedużą. Takie rzeczy jak przeczyścić bruk, najbardziej brudzącą się ścianę czy wymieniane koła robi się raz dwa razy do roku i można rozkładać sprzęt. Quote Link to post Share on other sites
bielaPL 1695 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 8 godzin temu, Majkiel napisał: Koła zimowe/letnie, kostkę na podjeździe, może elewację która się już trochę przykurzyła, brudny rower, z grubsza samochód, ogrodzenie. -podobno mycie kostki pod dużym ciśnieniem wypłukuje piasek, trzeba by jakieś specjalne końcówki szorujące -rower to zwykłym szlaufem i gąbką, ciśnienie też szkodzi -elewacje to lanca teleskopowa najlepiej Ja bym poszedł w karchera Quote Link to post Share on other sites
Adalbert 21 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 18 godzin temu, Marko33 napisał: Drugi raz bym chyba nie kupił A ja uważam, że jest to jeden z bardziej przydatnych urządzeń. Kostka brukowa, taras-płytka gresowa. elewacja, meble ogrodowe, rower, felgi samochodowe, czyszczenie rynien i super sprawa czyszczenie, czy przepychanie hydrauliki. Taras 24m2 czysty po zimie po 20 minutach. Do domu szukałbym myjki w okolicach 300-400 zł - jest kilka modeli karchera. Z mojego doświadczenia szukałbym myjki najlepiej z metalową pompą albo z dobrego konglomeratu nie byle jaki plastik - makietowe po 200 zł I następnie jeśli nie karcher to taki model do którego dostępne są przejściówki do karchera. Quote Link to post Share on other sites
kiziuk 1249 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 23 godziny temu, Tomo napisał: ale już do mycia samochodu to wolę podjechać na normalną myjnię Myłem ostatnio To znaczy próbowałem. Kto mi wytłumaczy, jak wyłącznie ciśnieniem umyć samochód, skoro brud i tak zostaje póki się go mechanicznie nie zetrze gąbką. A jak już mam gąbkę to polewam ze szlaucha. Z ciśnieniem nie chciałem, co prawda, przesadzić - ale przy 140 barów na końcówce to raczej sporo Quote Link to post Share on other sites
Adalbert 21 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 A może użyć piany aktywnej. Quote Link to post Share on other sites
adam_W 250 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 2 godziny temu, kiziuk napisał: Myłem ostatnio To znaczy próbowałem. Kto mi wytłumaczy, jak wyłącznie ciśnieniem umyć samochód, skoro brud i tak zostaje póki się go mechanicznie nie zetrze gąbką. A jak już mam gąbkę to polewam ze szlaucha. Z ciśnieniem nie chciałem, co prawda, przesadzić - ale przy 140 barów na końcówce to raczej sporo Jakakolwiek myjka usunie brud że tak go nazwę grubszą jego warstwę i luźną. To co zostaje po nim to nadal brud ale taki który mocniej wżarł się w pory lakieru i taki brud zmyjesz myjką ale po jego wcześniejszym choćby rozmazaniu. 1 Quote Link to post Share on other sites
Manx 801 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 17 godzin temu, Ralph78 napisał: Ja Nilfisk odradzam, mega awaryjne nawet przy rzadkim użytkowaniu. Do tego nie każdy serwis robi, kiedy juz trzeba coś wymienić, to za części zamienne zapłacisz więcej niż do Karchera. Uywam tylko do mycia auta i raz na rok-dwa elewację przelecę. Nie ma roku żeby coś nie padło - zamieniłem się z ojcem za starszego Karchera i był to słaby deal. Uważam że tylko Karcher ma sens - można zapomnieć o awaryjnosci. Cena dużo wyższa, ale osobiście czuję, że wiem za co zapłaciłem. Padająca tu porada Parkside.... one nie są złe.... ale do czasu. W końcu padnie i wtedy odniesiesz do Lidla, oddadzą Ci pieniądze i po problemie. Ja miałem piłę i kosiarkę, sąsiad myjkę - żaden z nas już nie ma urządzenia tej marki - grunt, że awarie zdarzyły się w czasie trwania gwarancji. 1 Quote Link to post Share on other sites
kiziuk 1249 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 (edited) 2 godziny temu, Adalbert napisał: A może użyć piany aktywnej. Miałem szampon piana aktywna chyba Karchera. Pic na wodę fotomontaż Ale bardzo ładnie się podawał z pianownicy Edited July 24, 2020 by kiziuk Quote Link to post Share on other sites
bielaPL 1695 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 Myłem ostatnio To znaczy próbowałem. Kto mi wytłumaczy, jak wyłącznie ciśnieniem umyć samochód, skoro brud i tak zostaje póki się go mechanicznie nie zetrze gąbką. A jak już mam gąbkę to polewam ze szlaucha. Z ciśnieniem nie chciałem, co prawda, przesadzić - ale przy 140 barów na końcówce to raczej sporo Na srebrnym zawsze jest ok. Na czarnym używam szczotki żeby zruszac syf i potem wygląda ok. Quote Link to post Share on other sites
Ralph78 2068 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 4 godziny temu, Manx napisał: Do tego nie każdy serwis robi, kiedy juz trzeba coś wymienić, to za części zamienne zapłacisz więcej niż do Karchera. Uywam tylko do mycia auta i raz na rok-dwa elewację przelecę. Nie ma roku żeby coś nie padło - zamieniłem się z ojcem za starszego Karchera i był to słaby deal. Uważam że tylko Karcher ma sens - można zapomnieć o awaryjnosci. Cena dużo wyższa, ale osobiście czuję, że wiem za co zapłaciłem. Padająca tu porada Parkside.... one nie są złe.... ale do czasu. W końcu padnie i wtedy odniesiesz do Lidla, oddadzą Ci pieniądze i po problemie. Ja miałem piłę i kosiarkę, sąsiad myjkę - żaden z nas już nie ma urządzenia tej marki - grunt, że awarie zdarzyły się w czasie trwania gwarancji. Właśnie wróciłem ze sklepu, poszedłem po coś innego a wróciłem z Karcher K4 Full Control W zestawie jest myjka do patio i litr płynu do czyszczenia kostki brukowej. Są też dwie końcówki do lancy ale to oczywiście standard. Oby się nie psuła 2 Quote Link to post Share on other sites
analyzer64 3181 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 Dobry wybór, bo tam masz aluminiową pompę Quote Link to post Share on other sites
Adalbert 21 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 O ile pamiętam to w K4 montowane były pompy kompozytowe nie aluminium. Quote Link to post Share on other sites
kiziuk 1249 Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 6 godzin temu, Adalbert napisał: O ile pamiętam to w K4 montowane były pompy kompozytowe nie aluminium. Gdzieś kiedyś słyszałem, że w Karcherach robili w zależności od odbiorcy. I podobno niedawno modele prawie-premium spadły w jakości o jedno oczko, bo przyoszczędzają na pompie. Ale konkretów nie znam, bo w tym nie siedzę. Quote Link to post Share on other sites
kiziuk 1249 Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 11 godzin temu, bielaPL napisał: 17 godzin temu, kiziuk napisał: Myłem ostatnio To znaczy próbowałem. Kto mi wytłumaczy, jak wyłącznie ciśnieniem umyć samochód, skoro brud i tak zostaje póki się go mechanicznie nie zetrze gąbką. A jak już mam gąbkę to polewam ze szlaucha. Z ciśnieniem nie chciałem, co prawda, przesadzić - ale przy 140 barów na końcówce to raczej sporo Pokaż więcej Na srebrnym zawsze jest ok. Na czarnym używam szczotki żeby zruszac syf i potem wygląda ok. Myłem białego. Podałem pianę, poczekałem minutę, spłukałem ciśnieniem. Był tak samo brudny, jak wcześniej. Po przejechaniu palcem był czysty Quote Link to post Share on other sites
kiziuk 1249 Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 Dnia 23.07.2020 o 23:01, Ralph78 napisał: Ja Nilfisk odradzam, mega awaryjne nawet przy rzadkim użytkowaniu. TT. A co pada? Słyszałem skrajnie odmienne opinie. Quote Link to post Share on other sites
analyzer64 3181 Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 Godzinę temu, kiziuk napisał: Gdzieś kiedyś słyszałem, że w Karcherach robili w zależności od odbiorcy. I podobno niedawno modele prawie-premium spadły w jakości o jedno oczko, bo przyoszczędzają na pompie. Ale konkretów nie znam, bo w tym nie siedzę. Ja znajduję informacje, że tam jest aluminiowa pompa Quote Link to post Share on other sites
Ralph78 2068 Posted July 25, 2020 Share Posted July 25, 2020 A co pada? Słyszałem skrajnie odmienne opinie. Uszczelnienia przy pompie już po pierwszym użyciu, potem to samo w lancy, potem znowu przy pompie a na końcu pękła głowica pompy. To wszystko w ciągu półtorej roku i całkowitym czasie pracy w okolicach 20h.TT. 1 Quote Link to post Share on other sites
open 663 Posted July 27, 2020 Share Posted July 27, 2020 (edited) A ja polecę jeszcze budżetowo - Riwall Pro z allegro. Po prostu działa. Nie wiem, czy inne to mają ale fajne hest, że może zaciągać wodę np. z wiadra, podstawowe rzeczy myję sobie deszczówką Edited July 27, 2020 by open Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts