DamianB 533 Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Kit? Akryl? Szpachla? Gips? Gładź wykończeniowa? Zaślepki? Poziom utrudniony, bo deska z wypukłymi słojami. Biała, farba akrylowa. Sam, na gładkim drewnie, maskowałem do tej pory jedynie kitem, ale zaczął się kruszyć po jednym sezonie na zewnątrz. I impregnat też krył go inaczej niż surowe drewno. Może kit nieodpowiedni, nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
K3 10102 Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Wióry z klejem do drewna, a potem pomalować... Quote Link to post Share on other sites
Cinek 8086 Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Jedyne co mi przychodzi do głowy to szpachowka i mozolne rzeźbienie w niej tak by była ciągłość słojów. Quote Link to post Share on other sites
Waldek40 406 Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 silikon szary? Quote Link to post Share on other sites
sadlos 207 Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 11 godzin temu, DamianB napisał: Kit? Akryl? Szpachla? Gips? Gładź wykończeniowa? Zaślepki? Poziom utrudniony, bo deska z wypukłymi słojami. Biała, farba akrylowa. Sam, na gładkim drewnie, maskowałem do tej pory jedynie kitem, ale zaczął się kruszyć po jednym sezonie na zewnątrz. I impregnat też krył go inaczej niż surowe drewno. Może kit nieodpowiedni, nie wiem. Źle to zrobileś, najpierw powinno się naciąć dłutem wiór bez jego odrywania. Pod nim nawiercić tak jak zrobiłeś na zdjęciu, a następnie przykleić ten wiór z powrotem dociskając drewienkiem i ściekiem stolarskim. Lekko całość przeszlifować papierkiem ściernym i pomalować. Nic nie ma prawa widać. 6 1 Quote Link to post Share on other sites
PavvelM 75 Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 @sadlos dobrze pisze. Widziałem tą metodę na jakimś filmiku stolarskim efekt końcowy był pierwsza klasa. Quote Link to post Share on other sites
DamianB 533 Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 12 minut temu, sadlos napisał: Źle to zrobileś, najpierw powinno się naciąć dłutem wiór bez jego odrywania. Pod nim nawiercić tak jak zrobiłeś na zdjęciu, a następnie przykleić ten wiór z powrotem dociskając drewienkiem i ściekiem stolarskim. Lekko całość przeszlifować papierkiem ściernym i pomalować. Nic nie ma prawa widać. Nie o to pytałem. Daj wehikuł czasu, to poprawię. Myślę, że za pierwszym razem bym takiego efektu nie osiągnął, skoro jakiś stolarz na YT nawet musiał ćwiczyć tę technikę. Więc wracajcie do tematu i odpowiadać na zadane pytanie 3 1 Quote Link to post Share on other sites
mayster_tcz 341 Posted December 1, 2020 Share Posted December 1, 2020 A co to jest ? Wewnątrz/zewnątrz ? Pracuje mocno ? Quote Link to post Share on other sites
DamianB 533 Posted December 1, 2020 Author Share Posted December 1, 2020 Godzinę temu, mayster_tcz napisał: A co to jest ? Wewnątrz/zewnątrz ? Pracuje mocno ? Wewnątrz, deska przykręcona do ściany, z haczykami na kurtki Quote Link to post Share on other sites
mayster_tcz 341 Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 9 godzin temu, DamianB napisał: Wewnątrz, deska przykręcona do ściany, z haczykami na kurtki Ja zrobiłem nieco prościej, mianowicie ukryłem wkręty pod haczykami Szkoda, że już pomalowane, bo bez malowania całości nie da się tego ukryć. Najtrwalej to żywica epoksydowa, obróbka a potem malowanie, najładniej to pył drzewny i klej. Są jeszcze zaślepki wpychane w łeb wkręta plastikowe, albo naklejki takie małe okrągłe. Quote Link to post Share on other sites
DamianB 533 Posted December 2, 2020 Author Share Posted December 2, 2020 Naklejki znam, może na nich się skończy jak chęci zabraknie na coś bardziej skomplikowanego.Kombinowałem nad ukryciem pod haczykami, ale nie zgadzało się rozłożenie w żadną stronę Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Maciej__ 25422 Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 16 minutes ago, DamianB said: Naklejki znam, może na nich się skończy jak chęci zabraknie na coś bardziej skomplikowanego. Kombinowałem nad ukryciem pod haczykami, ale nie zgadzało się rozłożenie w żadną stronę Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka Przyzwyczaic sie, po tygodniu nie bedziesz na to zwracal uwagi 1 1 Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 2580 Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 W dniu 29.11.2020 o 00:15, DamianB napisał: Kit? Akryl? Szpachla? Gips? Gładź wykończeniowa? Zaślepki? Poziom utrudniony, bo deska z wypukłymi słojami. Biała, farba akrylowa. Sam, na gładkim drewnie, maskowałem do tej pory jedynie kitem, ale zaczął się kruszyć po jednym sezonie na zewnątrz. I impregnat też krył go inaczej niż surowe drewno. Może kit nieodpowiedni, nie wiem. http://www.panfleks.pl/laczenie-drewna-cz-2-jak-ukryc-wkrety/ Quote Link to post Share on other sites
DamianB 533 Posted December 2, 2020 Author Share Posted December 2, 2020 Przyzwyczaic sie, po tygodniu nie bedziesz na to zwracal uwagi Mi nie przeszkadza to w ogóle, ale sam nie mieszkam Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts