mich89 Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Jaka kuchnia lepsza indukcja czy gaz? W garażu mam przyłącze 380V i obecnie gaz z sieci ale robię remont i się zastanawiamy z żoną co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Popularny post Raku Napisano 7 Marca 2021 Popularny post Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 42 minuty temu, mich89 napisał: Jaka kuchnia lepsza indukcja czy gaz? W garażu mam przyłącze 380V i obecnie gaz z sieci ale robię remont i się zastanawiamy z żoną co lepsze? indukcja nie ma za co 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gobi Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 21 minut temu, Raku napisał: indukcja nie ma za co +1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mich89 Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Plus tego że usunę cały gaz z domu, a no jakoś zaufania do niego nie mam. A jak to kosztowo wychodzi? Dużo więcej się za prąd płaci? Jakoś nie jesteśmy wielkimi miłośnikami gotowania i obiad robi się powiedzmy co 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOZODOJ Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 1 hour ago, mich89 said: Plus tego że usunę cały gaz z domu, a no jakoś zaufania do niego nie mam. A jak to kosztowo wychodzi? Dużo więcej się za prąd płaci? Jakoś nie jesteśmy wielkimi miłośnikami gotowania i obiad robi się powiedzmy co 3 dni. Indukcja ma gdzieś 80-90-procentową efektywność, podczas gdy gaz co najwyżej 50%. Więc przy małym natężeniu gotowania nie powinno być zauważalnej różnicy. Gary mogą nie wszystkie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amciek Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Plus za indukcja jeszcze jest taki, że nie ma tego tłustego syfu na szafkach w kuchni.Ale moja małża.po 10 latach używania indukcji chce gaz. Bo jej się lepiej na gazie gotuje. A gotuje dużo. Ale.ona od początku mówiła, że niby fajna ta indukcja niby super ale nie. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akir Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Jeśli gaz możesz dzięki temu odłączyć, to pewnie ze iść w tym kierunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mich89 Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 3 minuty temu, akir napisał: Jeśli gaz możesz dzięki temu odłączyć, to pewnie ze iść w tym kierunku. No właśnie spokojnie mogę bo tylko jedna kuchenka w domu jest nim zasilana a ogrzewanie mam na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mich89 Napisano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 15 minut temu, amciek napisał: gotuje dużo No u nas jakoś więcej się piecyka i mikrofali używa niż kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwik Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Gaz syfi w kuchni (tłuste osady będące produktami spalania) także jak chcesz mieć czysto dłużej to tylko prąd. Z drugiej strony jak ktoś jest profi kucharzem to nie gotuje na żadnej indukcji, także jak masz gwiazdkę Michelin to gaz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spavatch Napisano 7 Marca 2021 Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Remontowe dylematy i tłuste osady z kuchni gazowej doskonale wpisują się w tematykę "Silicon Valley". Czy w ogóle ktoś moderuje to forum?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Dla mnie tylko indukcja. Gaz ma oczywiście swoje zalety w gotowaniu, ale jednak minusów sporo więcej. Indukcja jest naprawdę świetna: krótki czas reakcji, czystość, w miarę ekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raku Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 Dla mnie tylko indukcja. Gaz ma oczywiście swoje zalety w gotowaniu, ale jednak minusów sporo więcej. Indukcja jest naprawdę świetna: krótki czas reakcji, czystość, w miarę ekonomiczna.Dla mnie najważniejsze to precyzja w ustawieniu mocy, na gazie nigdy nie będzie to tak precyzyjne oraz funkcja timera.Minus to dobór garnków.Chociaż po wymianie Samsunga na Elektroluxa jest o niebo lepiej.Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej__ Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 1 minute ago, Raku said: Dla mnie najważniejsze to precyzja w ustawieniu mocy, na gazie nigdy nie będzie to tak precyzyjne oraz funkcja timera. Minus to dobór garnków. Chociaż po wymianie Samsunga na Elektroluxa jest o niebo lepiej. Z tymi garnkami to nie wiem o co chodzi... Przesiadlem sie na indukcje 2 lata temu i kazdy jeden, ktorego uzywalem wczesniej dzialal. Moze jakies stare, babcine garnki faktycznie nie dzialaja, ale to pewnie margines. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 2 minuty temu, Maciej__ napisał: Moze jakies stare, babcine garnki faktycznie nie dzialaja, ale to pewnie margines. raczej odwrotnie. Jakaś marketowo tandeta nie będzie działać, stare babcine raczej działają. No chyba, że mówimy o peerelowskich wydmuszkach aluminowych, to też nie będzie Ja miałem jedną patelnię, która nie działała, ale i tak była dziadowska, to bez żalu się pozbyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomecki Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 4 minuty temu, bergerac napisał: Ja miałem jedną patelnię, która nie działała, ale i tak była dziadowska, to bez żalu się pozbyłem. ja jakiś czas temu kupiłem jedną, do indukcji, a jakże... Na jednym polu nie działa Na innych tak, nie wiem, czary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 1 minutę temu, tomecki napisał: ja jakiś czas temu kupiłem jedną, do indukcji, a jakże... Na jednym polu nie działa Na innych tak, nie wiem, czary. żadne czary. Pewnie miała w środku dysk stalowy o określonym wymiarze i jedno z pól miało inne wymiary cewki i po prostu nie łapało. Niektórere z tańszych patelni "dostosowanych" do indukcji mają patent, że dno nie jest całe stalowe magnetyczne a tylko są dodane elementy, które mają zadziałać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raku Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 ja jakiś czas temu kupiłem jedną, do indukcji, a jakże... Na jednym polu nie działa Na innych tak, nie wiem, czary. Też tak miałem na SamsunguWysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kravitz Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 3 godziny temu, Maciej__ napisał: Z tymi garnkami to nie wiem o co chodzi... Przesiadlem sie na indukcje 2 lata temu i kazdy jeden, ktorego uzywalem wczesniej dzialal. Moze jakies stare, babcine garnki faktycznie nie dzialaja, ale to pewnie margines. Działać działają, ale ja mam np 3 patelnie w domu i na jednej z nich ewidentnie takie masło się roztapia dużo szybciej A na dwóch pozostałych pewnie idzie prąd w gwizdek Co do tematu wątku. Ja gdzie tylko moge odłączam gaz. Niewygodne, tłuste osady i dodatkowa opłata o której muszę myśleć. No i przeglądy kominiarskie, szczególnie w blokach istotne, bo jak pominiesz to zaraz groźby że Ci gaz odetną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_W_wa Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 15 godzin temu, ArcybiskupCanterbury napisał: Gary mogą nie wszystkie działać. Gary jak gary mało kto ma aluminiowe a stare z Olkusza śmigają aż miło. Z patelniami może być problem, bo kupując lekkie to są właśnie z aluminium. I trzeba wymyślić sposób na opalenie cebuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOZODOJ Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 2 minutes ago, Artur_W_wa said: Gary jak gary mało kto ma aluminiowe a stare z Olkusza śmigają aż miło. Z patelniami może być problem, bo kupując lekkie to są właśnie z aluminium. I trzeba wymyślić sposób na opalenie cebuli Mi się zdarzyło, że mama kupiła mi jakiś tam garnek w prezencie (typu Florina etc. z marketu) i nie działał. Patelnie też od czasu do czasu nie działają - jedna Ikea nie działa nam na najmniejszym polu, jakiś stary Tefal też powoduje czasem fochy. Aluminiowych garnków nie mam, bo jakoś nie bawi mnie zabawa w małego chemika w kuchni. Emaliowane gary wszystkie działają, ale prawie takich nie używamy. @mich89 Warto też pamiętać o pokrywkach - gotowanie z pokrywką to też oszczędzanie energii i bardziej odczuwalne będzie przy indukcji niż przy gazie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelWaw Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 13 godzin temu, spavatch napisał: Remontowe dylematy i tłuste osady z kuchni gazowej doskonale wpisują się w tematykę "Silicon Valley". Czy w ogóle ktoś moderuje to forum?? Wujscia sa tylko dwa 1) wyloguj sie 2) LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balus Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 5 godzin temu, Artur_W_wa napisał: I trzeba wymyślić sposób na opalenie cebuli 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 W dniu 7.03.2021 o 18:03, mich89 napisał: Jaka kuchnia lepsza indukcja czy gaz? W garażu mam przyłącze 380V i obecnie gaz z sieci ale robię remont i się zastanawiamy z żoną co lepsze? Każdy ma swoje przyzwyczajenia i preferencje. Ja wolałem gaz, mam płytę szklaną z gazem. Osadów brak i jest oszczędniejsza od indukcji. Garnki też są czyste w przeciwieństwie to tradycyjnej z palnikami. Niestety jest droższa niż płyta z indukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amciek Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 No u nas jakoś więcej się piecyka i mikrofali używa niż kuchenki. Zupę w piecyku gotujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej__ Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 4 minutes ago, amciek said: Zupę w piecyku gotujesz? Moze nie gotuje zup... U nas to nie wiem czy jedna na miesiac sie uzbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 W dniu 7.03.2021 o 18:12, mich89 napisał: Plus tego że usunę cały gaz z domu, a no jakoś zaufania do niego nie mam. A jak to kosztowo wychodzi? Dużo więcej się za prąd płaci? Jakoś nie jesteśmy wielkimi miłośnikami gotowania i obiad robi się powiedzmy co 3 dni. miałem taką sytuację i zapewniam Cię, że sumarycznie zaczniesz oszczędzać z indukcją. Kiedyś to liczyłem i pi razy drzwi gotowanie na indukcji wychodzi jakieś 20% drożej. Ale biorąc pod uwagę, że likwidując przyłącze gazowe przestajesz płacić opłatę comiesięczną to jesteś na tym zdecydowanie do przodu. Co jeszcze z plusów indukcji- bardzo szybkie gotowanie wody, brak tłustego syfu na szafkach, bajecznie łatwe utrzymanie w czystości, trudniej o poparzenia, pożar, zapominasz o przeglądach gazowniczych. Mieszkam teraz w domu gdzie znów mam kuchenkę gazową i tylko czekam aż będę mógł powrócić do indukcji Żeby nie było to warto też wspomnieć o minusach- konieczność posiadania odpowiednich naczyń, niemożliwość opalenia cebuli, odpalenia papierosa czy (najgłupszy argument) co z obiadem jak akurat prąd wyłączą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelWaw Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 7 minut temu, Igorek napisał: niemożliwość opalenia cebuli, odpalenia papierosa wg mnie te jednak byly najglupsze z Twojego opisu to indukcja nie ma wad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 12 minut temu, PawelWaw napisał: wg mnie te jednak byly najglupsze z Twojego opisu to indukcja nie ma wad z cebulą to nie takie głupie ale z fajkiem rzeczywiście. Takie słyszałem opinie, ja osobiście nie palę i nie widzę w tym problemu. Indukcja ma wady, główna to koszt garów. Kolejna jeszcze sprawa to patelnie, obecnie mam większość aluminiowych i wygodnie się nimi operuje jak trzeba potrząsać a te do indukcji zawsze są ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mich89 Napisano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 3 godziny temu, Maciej__ napisał: Moze nie gotuje zup... U nas to nie wiem czy jedna na miesiac sie uzbiera Szczerze mówiąc u nas bardzo podobnie... Tak jak pisałem my i gotowanie... Ewentualnie obiad zamówi się na mieście w miesiącu około 7 razy, plus jakaś pizza czy fast food. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOZODOJ Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 1 hour ago, Igorek said: obiadem jak akurat prąd wyłączą? Mi się całkiem niedawno zdarzyło wrócić do chaty bez prądu. Żona z synem do teściowej się wybrała, więc skoczyłem do Biedrony po boczek, karkówkę, Budweisera i wytaszczyłem z szopy starą kozę. Sąsiad był zbulwersowany przyrządzaniem posiłku na powietrzu w środku zimy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelWaw Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 4 minuty temu, ArcybiskupCanterbury napisał: Mi się całkiem niedawno zdarzyło wrócić do chaty bez prądu. Żona z synem do teściowej się wybrała, więc skoczyłem do Biedrony po boczek, karkówkę, Budweisera i wytaszczyłem z szopy starą kozę. Sąsiad był zbulwersowany przyrządzaniem posiłku na powietrzu w środku zimy. i pewnie jak juz wracales z zzakupami z biedro to wlaczyli prad 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOZODOJ Napisano 8 Marca 2021 Udostępnij Napisano 8 Marca 2021 (edytowane) 4 minutes ago, PawelWaw said: i pewnie jak juz wracales z zzakupami z biedro to wlaczyli prad Nie, 6 godzin planowanego wyłączenia. Jakieś muzeum budują niedaleko i co chwila albo nie ma jednej fazy (wtedy połówka indukcji mi działa), albo jakieś przerwy w dostawie prądu. A jak zachowywać się w markecie nauczyłem się od mojego dawnego szefa z Krakowa. Wpadał do sklepu i zgięty wpół z niewiarygodną prędkością biegł do zapamiętanych półek, po czym do kasy i opuszczał sklep. Problem pojawiał się, gdy robili jakieś przestawki i produkty zmieniały położenie. Edytowane 8 Marca 2021 przez ArcybiskupCanterbury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudobrody Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 W dniu 8.03.2021 o 08:26, Maciej__ napisał: Moze jakies stare, babcine garnki faktycznie nie dzialaja Nie zadziałają garnki, które nie mają dodatku stali ferromagnetycznej. Stare babcine garnki o ile nie są "ameliniowe" zadziałają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 Cebulę można opalić w piekarniku na opcji grill. Działa super. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 9 Marca 2021 Udostępnij Napisano 9 Marca 2021 W dniu 7.03.2021 o 20:45, amciek napisał: Bo jej się lepiej na gazie gotuje. Kup jej dobre garnki i patelnię. Jakość gotowania na indukcji wybitnie zależy od jakości wkładki magnetycznej. Najlepiej to widać na patelniach. Tefal Easy Chief - słabo działa Tefal Daily Cook - doskonale działa, na 2/3 mocy. Patelnie różnią się tylko konstrukcją. Jedna alu z wkładką (beznadziejna) a druga z pełnej nierdzewki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volf6 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 10 godzin temu, maras77 napisał: Patelnie różnią się tylko konstrukcją. Jedna alu z wkładką (beznadziejna) a druga z pełnej nierdzewki. Przecież nie każda nierdzewna stal ma właściwości magnetyczne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 41 minut temu, volf6 napisał: Przecież nie każda nierdzewna stal ma właściwości magnetyczne... Jeżusie. Zapewne jak ktoś robi patelnię do indukcji, to użyje odpowiedniej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volf6 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 1 minutę temu, maras77 napisał: Jeżusie. Zapewne jak ktoś robi patelnię do indukcji, to użyje odpowiedniej stali. Zapewne. Pytanie czy ta była czy nie była przewidziana 11 godzin temu, maras77 napisał: Tefal Easy Chief - słabo działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 2 minuty temu, volf6 napisał: Zapewne. Pytanie czy ta była czy nie była przewidziana Easy chief słabo działa, bo jest z aluminium i ma wkładkę magnetyczną, która jest dość mała objętościowo, a dodatkowo przy grzaniu deformuje się dno patelni. Daily Cook ma grube dno ze stali i różnica pomiędzy tymi patelniami jest kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozetjot Napisano 10 Marca 2021 Udostępnij Napisano 10 Marca 2021 W dniu 7.03.2021 o 18:03, mich89 napisał: Jaka kuchnia lepsza indukcja czy gaz? W garażu mam przyłącze 380V i obecnie gaz z sieci ale robię remont i się zastanawiamy z żoną co lepsze? Schabowy na gazie jest znacznie smaczniejszy 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torelek Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 W dniu 7.03.2021 o 20:15, ArcybiskupCanterbury napisał: Indukcja ma gdzieś 80-90-procentową efektywność, podczas gdy gaz co najwyżej 50%. Więc przy małym natężeniu gotowania nie powinno być zauważalnej różnicy. Gary mogą nie wszystkie działać. Ja się zgodzę, że indukcja ma wiele zalet w stosunku do gazu (sam będę zmieniał gaz na indukcję przy remoncie) ale na pewno nie jest to niższy koszt eksploatacji. Grzejnik elektryczny ma pewnie sprawność 100% (cała dostarczona energia idzie w ciepło) co nie znaczy, że grzanie domu prądem jest tańsze niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOZODOJ Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 3 minutes ago, torelek said: Ja się zgodzę, że indukcja ma wiele zalet w stosunku do gazu (sam będę zmieniał gaz na indukcję przy remoncie) ale na pewno nie jest to niższy koszt eksploatacji. Grzejnik elektryczny ma pewnie sprawność 100% (cała dostarczona energia idzie w ciepło) co nie znaczy, że grzanie domu prądem jest tańsze niż gazem. No ale przecież tak nie napisałem. Gaz będzie nieco tańszy, plus płyta indukcyjna też raczej krócej pożyje jako urządzenie "bardziej elektroniczne" niż kuchenka gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torelek Napisano 17 Marca 2021 Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) 2 minuty temu, ArcybiskupCanterbury napisał: No ale przecież tak nie napisałem. Gaz będzie nieco tańszy, plus płyta indukcyjna też raczej krócej pożyje jako urządzenie "bardziej elektroniczne" niż kuchenka gazowa. Wprost nie napisałeś ale osoba, która zapomni/nie wie, że sprawność należy pomnożyć przez koszt energii z danego źródła może tak zrozumieć. Mam inż. po mgr, więc mnie takie rzeczy kolą Edytowane 17 Marca 2021 przez torelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andon Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 A jak to jest teraz ze współczesnymi sprzętami? Chodzi mi o zasilanie. Lepiej siła czy 1 faza spokojnie daje radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1.6dohc Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 W dniu 8.03.2021 o 12:04, Artur_W_wa napisał: Gary jak gary mało kto ma aluminiowe a stare z Olkusza śmigają aż miło. Z patelniami może być problem, bo kupując lekkie to są właśnie z aluminium. I trzeba wymyślić sposób na opalenie cebuli opalarka jak do kremu brule lub rozpalania ogniska .) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati1.6dohc Napisano 18 Marca 2021 Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 W dniu 10.03.2021 o 17:59, Ozetjot napisał: Schabowy na gazie jest znacznie smaczniejszy Jak jestem na gazie, to kiełbasa z ogniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 19 Marca 2021 Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Andon napisał: A jak to jest teraz ze współczesnymi sprzętami? Chodzi mi o zasilanie. Lepiej siła czy 1 faza spokojnie daje radę? Normalne, duże indukcje cztero- czy więcej polowe "chodzą" na dwóch fazach. Niektóre nawet na trzech, ale to rzadko. Zazwyczaj jest opcjonalna możliwość podpięcia pod jedną fazę, ale zawsze jest to gorsza opcja, bo nie można uzyskać pełnej mocy. A więc zwykle dajemy dwie fazy pod indukcję a trzecią na piekarnik, czajnik i inne sprzęty o dużym poborze. Edytowane 19 Marca 2021 przez Wasylek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucash Napisano 19 Marca 2021 Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 W dniu 7.03.2021 o 20:15, ArcybiskupCanterbury napisał: Indukcja ma gdzieś 80-90-procentową efektywność, podczas gdy gaz co najwyżej 50%. Więc przy małym natężeniu gotowania nie powinno być zauważalnej różnicy. Gary mogą nie wszystkie działać. Tak z fizyki: ilość energii do zagotowania wody potrzebna jest zawsze taka sama. Ja mam ceramiczną kuchnię i poza dłuższym czasem gotowania ale przy mniejszym poborze mocy na minutę to efekt jest dokładnie taki sam. Słowo klucz to korzystanie z pokrywek @mich89 Moim zdaniem to smak dań z indukcji jest ciut inny i trzeba trochę poćwiczyć żeby wyszło tak dobre jak z gazu. Gaz owszem zostawia osad na meblach ale indukcja czy ceramiczna też. Tylko czaso-okresy pomiędzy czyszczeniem mebli się wydłużają. Gary trzeba mieć solidne z grubym płaskim dnem bo powierzchnia styku musi być równa i dobrze przylegać. Dlatego często troche wypaczone garnki używane z powodzeniem na gazie mogą się nie nadawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOZODOJ Napisano 19 Marca 2021 Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 7 hours ago, lucash said: Tak z fizyki: ilość energii do zagotowania wody potrzebna jest zawsze taka sama. Ja mam ceramiczną kuchnię i poza dłuższym czasem gotowania ale przy mniejszym poborze mocy na minutę to efekt jest dokładnie taki sam. Słowo klucz to korzystanie z pokrywek Myślę, że nie powinniśmy się krępować i niech jeszcze przynajmniej 3 osoby mi to napiszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.