kordirko Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 Jak wiemy, po zmianie przepisów obecnie kierowca nie ma obowiązku posiadania przy sobie dowodu rejestracyjnego. Kupiłem nowe auto, dostałem dowód rejestracyjny tymczasowy ważny 30 dni. Do 30 dni mam odebrać w urzędzie "stały" dowód rejestracyjny. Pytanie - co się stanie jeśli go nie odbiorę do 30 dni i będę jeździć bez odebranego dowodu. Czy policja się "przyczepi" przy kontroli ? Teoretycznie "stały" dowód będę potrzebować dopiero przy kolejnym badaniu technicznym, więc mógłbym go odebrać za 3 lata z Urzędu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 Jak wiemy, po zmianie przepisów obecnie kierowca nie ma obowiązku posiadania przy sobie dowodu rejestracyjnego. Kupiłem nowe auto, dostałem dowód rejestracyjny tymczasowy ważny 30 dni. Do 30 dni mam odebrać w urzędzie "stały" dowód rejestracyjny. Pytanie - co się stanie jeśli go nie odbiorę do 30 dni i będę jeździć bez odebranego dowodu. Czy policja się "przyczepi" przy kontroli ? Teoretycznie "stały" dowód będę potrzebować dopiero przy kolejnym badaniu technicznym, więc mógłbym go odebrać za 3 lata z Urzędu.Dzisiaj tłumaczyli w tv. Nie ma odbioru, dowód nie jest ważny.Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swienty Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 22 minuty temu, kordirko napisał: Czy policja się "przyczepi" przy kontroli ? 21 minut temu, Raku napisał: Dzisiaj tłumaczyli w tv. Nie ma odbioru, dowód nie jest ważny. Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka Nie w czasie pandemii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Nie w czasie pandemii Pokaż przepis.Tłumaczyli, że dopiero po podpisaniu odbioru idzie info do CEPIKu.Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aviator Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 9 godzin temu, swienty napisał: Nie w czasie pandemii Gdzie masz pandemię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swienty Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 8 minut temu, Raku napisał: Pokaż przepis. Tłumaczyli, że dopiero po podpisaniu odbioru idzie info do CEPIKu. Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka https://www.gov.pl/web/infrastruktura/wydluzona-waznosc-czasowej-rejestracji-pojazdu 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebaso Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 10 godzin temu, Raku napisał: Dzisiaj tłumaczyli w tv. Nie ma odbioru, dowód nie jest ważny. Wysłane z mojego CPH2145 przy użyciu Tapatalka Dokładnie, mi babka w WK powiedziała, że pojazd w takiej sytuacji nie jest dopuszczony do ruchu (odbierałem ze 2 miesiące po terminie) . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hevimental Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Nastąpi cofnięcie decyzji administracyjnej. Takie ponaglenie dostałem jak przekroczyłem termin 30 dni. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomecki Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 To tak jak z prawem jazdy po zdaniu egzaminu. Nie trzeba przy sobie mieć papieru, ale jak ktoś zda egzamin to mimo, że dokument jest do odbioru nie ma prawa jeździć dopóki nie odbierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 10 minut temu, tomecki napisał: To tak jak z prawem jazdy po zdaniu egzaminu. Nie trzeba przy sobie mieć papieru, ale jak ktoś zda egzamin to mimo, że dokument jest do odbioru nie ma prawa jeździć dopóki nie odbierze. Tutaj jest oczywiście dziura w przepisach jesi chodzi o dowód rejestracyjny. Leasingi Za mnie odbiera dowód dealer, czy tam ktoś odpowiednio sie nazywający (np VW Bank) A ja odbieram ten dowód od tego kogoś...jak będę miał czas Warunek administracyjny jest spełniony, bo dokument z urzedu ktoś odebrał, ale ja tego dokumentu mogłem nigdy nie widzieć, zapomnieć odebrać i takie tam. Moge sobie przypomnieć w razie potrzeby pierwszego przeglądu po 3ch latach, a data zbiega się często akurat z wykupem auta z leasingu, więc będzie...już inny dowód rejestracyjny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej__ Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Just now, kravitz said: Tutaj jest oczywiście dziura w przepisach jesi chodzi o dowód rejestracyjny. Leasingi To nie jest zadna dziura, tylko w leasingu wlasicielem jest leasing i to on odbiera DR i pozniej przekazuje Tobie... Ty jestes tylko uzytkownikiem, wiec na dobra sprawe mozesz jezdzic po PL bez dowodu. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 1 godzinę temu, kravitz napisał: Tutaj jest oczywiście dziura w przepisach jesi chodzi o dowód rejestracyjny. Leasingi Za mnie odbiera dowód dealer, czy tam ktoś odpowiednio sie nazywający (np VW Bank) A ja odbieram ten dowód od tego kogoś...jak będę miał czas Warunek administracyjny jest spełniony, bo dokument z urzedu ktoś odebrał, ale ja tego dokumentu mogłem nigdy nie widzieć, zapomnieć odebrać i takie tam. Moge sobie przypomnieć w razie potrzeby pierwszego przeglądu po 3ch latach, a data zbiega się często akurat z wykupem auta z leasingu, więc będzie...już inny dowód rejestracyjny Z leasingami wszystko jest łatwiejsze. No i auto za darmo. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blue_ Posted July 24, 2021 Share Posted July 24, 2021 W dniu 22.07.2021 o 22:23, swienty napisał: Nie w czasie pandemii Urzędy są czynne i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dowód odebrać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts