format Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 12 minut temu, Maciej__ napisał: Ta Astra seryjnie wymaga 98 czy masz cos pomodzone? Seryjnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 23 godziny temu, PawelWaw napisał: Jako 2 auto ? nie 13 godzin temu, kravitz napisał: Fordem Mustangiem z V8 5.0 by wyszło taniej 250km pokonuję za ok 150zł 12 godzin temu, format napisał: Szybki telefon do Greenwaya, parę restartów i okazało się że to znany problem, mianowicie Citigo-E i e-UP nie dogadują się z tą konkretną ładowarką (swoją drogą, @wyrozumialy1 i @sherif - może Wam się to też przydać) startując sesję ładowania (tam są ponoć jakieś dwa handshake i tego drugiego auto nie przechodzi). Greenway przekazał mi workaround, muszę uruchomić ładowanie na włączonym zapłonie. Ruszyło. No ale 1.5h w piach To, to ja wiem i bez nich, że na zapłonie poszło. Tylko dlaczego wcześniej działało normalnie . No i raczej na infolinii producenta ładowarki, czyli pewnie Skody nie wiele mi pomogą, mogą co najwyżej mobilnego mechanika wysłać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 21 godzin temu, HelixSv napisał: Tak. Jak to obliczyłeś? Nawet licząc 50 kW nie wychodzi 2h. Ale jeszcze trzeba obiad zjeść! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 3 minutes ago, Dark_Knight said: Ale jeszcze trzeba obiad zjeść! A nie, tak to tak. Godzina na ładowanie, godzina na obiad, potem jeszcze siku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted October 18, 2021 Share Posted October 18, 2021 40 minut temu, HelixSv napisał: A nie, tak to tak. Godzina na ładowanie, godzina na obiad, potem jeszcze siku. To trzecia godzina. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liwek Posted October 19, 2021 Share Posted October 19, 2021 W dniu 17.10.2021 o 21:59, format napisał: Ale ja wybierając Citigo-E na wycieczkę do WAW i z powrotem wiedziałem na co się piszę, wiedziałem że droga via Kielce (pozdro @Liwek) jest większym wyzwaniem No tak. Potwierdzam. To było bardzo odważne, wręcz brawurowe z Twojej strony. Masa niewiadomych, znaków zapytania, potencjalnych zagrożeń, ryzyko braku możliwości powrotu do domu, stres, podróż w nieznane, ryzyko popsutej niedzieli. A do tego pojechałeś elektrykiem co podniosło poprzeczkę. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
twinsen Posted October 21, 2021 Share Posted October 21, 2021 W dniu 19.10.2021 o 14:56, Liwek napisał: No tak. Potwierdzam. To było bardzo odważne, wręcz brawurowe z Twojej strony. Masa niewiadomych, znaków zapytania, potencjalnych zagrożeń, ryzyko braku możliwości powrotu do domu, stres, podróż w nieznane, ryzyko popsutej niedzieli. A do tego pojechałeś elektrykiem co podniosło poprzeczkę. Ale obgadywanie twinsena i innych było tego warte! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hefi Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Chyba tuDo tych co się znająJak długo zajmie naladowanie auta z baterią 150kw z gniazdka w domu? Z normalnego, typowego przyłącza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 17 minutes ago, hefi said: Chyba tu Do tych co się znają Jak długo zajmie naladowanie auta z baterią 150kw z gniazdka w domu? Z normalnego, typowego przyłącza. Masz na myśli baterię 150 kWh. Jeśli przyjąć moc domowego gniazdka za 2,3 kW, to ładowanie od 0% do 100% zajmie 65 godzin (oczywiście raczej nie zaczyna się od zera, a do 100% powinno się ładować tylko od święta). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hefi Posted October 28, 2021 Share Posted October 28, 2021 Masz na myśli baterię 150 kWh. Jeśli przyjąć moc domowego gniazdka za 2,3 kW, to ładowanie od 0% do 100% zajmie 65 godzin (oczywiście raczej nie zaczyna się od zera, a do 100% powinno się ładować tylko od święta). Mój błąd, to moc a nie pojemność. Znalazłem kalkulator na stronie.Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted October 29, 2021 Share Posted October 29, 2021 W dniu 28.10.2021 o 20:33, hefi napisał: Jak długo zajmie naladowanie auta z baterią 150kw z gniazdka w domu? Z normalnego, typowego przyłącza. 1. Nie ma seryjnie produkowanych osobowych samochodów elektrycznych z akumulatorami tej pojemności. 2. kWh 3. Typowe przyłącze jednofazowe to 16A*230V=3.7kW, typowe trójfazowe to 16A*230V*3=11kW lub 32A*230V*3=22kW. Dla Twojego teoretycznego przykładu 150kWh/3.7kW=40h i odpowiednio, 13h oraz 7h. Ale, sytuacje w których rozładowujesz auto do zera, a później musisz je ładować do 100% zdarzają się wyłącznie w trasach gdzie znów do ładowania używa się szybkich ładowarek prądem stałym. Te dziś mają od 50 do 350kW. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxit Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 16 godzin temu, format napisał: Typowe przyłącze jednofazowe to 16A*230V=3.7kW, Maksymalne obciążenie "normalnego, typowego gniazdka 230V" to 16A i pobór z niego będzie taki jak piszesz, ale już ładowanie to 3.2-3.3kW na wejściu do auta. Niestety występują straty na ładowarce. Kia rozładowana do 16% z ładowarki 16A po podłączeniu prognozowała 21 godzin ładowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 2 godziny temu, Maxit napisał: Maksymalne obciążenie "normalnego, typowego gniazdka 230V" to 16A i pobór z niego będzie taki jak piszesz, ale już ładowanie to 3.2-3.3kW na wejściu do auta. Niestety występują straty na ładowarce. Kia rozładowana do 16% z ładowarki 16A po podłączeniu prognozowała 21 godzin ładowania. Jak w ogóle Niro do Ioniqa po dłuższym użytkowaniu? Plusy/minusy/wnioski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxit Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 1 godzinę temu, mrBEAN napisał: Jak w ogóle Niro do Ioniqa po dłuższym użytkowaniu? Plusy/minusy/wnioski? Po japońsku - jako-tako.... Zbieram się, żeby opisać moje odczucia. Bo to w sumie temat na dłuższą wypowiedź. Niedługo coś skleję. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 6 minut temu, Maxit napisał: Po japońsku - jako-tako.... Zbieram się, żeby opisać moje odczucia. Bo to w sumie temat na dłuższą wypowiedź. Niedługo coś skleję. Świetnie, ciekaw jestem bardzo, tym bardziej jako Ioniq user patrzący w przód co robić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxit Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 2 minuty temu, mrBEAN napisał: Świetnie, ciekaw jestem bardzo, tym bardziej jako Ioniq user patrzący w przód co robić Chuchaj i dmuchaj na Ioniqa. I zamontuj jakieś solidne zabezpieczenie. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts