Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Camper

Featured Replies

Napisano

Gdzie można znaleźć korzystne oferty zakupu?

Na co zwracać uwagę?

Nie chcę nówki, ale i nie starocia...

Napisano

> Gdzie można znaleźć korzystne oferty zakupu?

> Na co zwracać uwagę?

> Nie chcę nówki, ale i nie starocia...

Ze tak sie zapytam - nastepne 5 lat zamierzasz jezdzic po swiecie? Po co ci kamper? Ni elepiej wynajac, ewentualnie przyczepe kupic/wynajac?

Napisano

> Na co zwracać uwagę?

> Nie chcę nówki, ale i nie starocia...

IMO w Pl srednio oplacalne lepiej kupic w Niemczech np taki lepiej kupic bezposrednio w Niemczech.

Napisano
  • Autor

> Ze tak sie zapytam - nastepne 5 lat zamierzasz jezdzic po swiecie? Po

> co ci kamper? Ni elepiej wynajac, ewentualnie przyczepe

> kupic/wynajac?

Na pierwsze - tak. Chcę kupić. I to campera

Napisano

> Po co ci kamper? Ni elepiej wynajac, ewentualnie przyczepe

> kupic/wynajac?

Przegladałem sobie oferty wynajmu kamperów i właśnie zastanawiam się kto sie na to decyduje. IMHO wynajem jest całkowicie pozbawiony podstaw ekonomicznych.

Jesli firmy sobie liczą najmarniej 400PLN za wynajem średniej klasy 4-ro osobowego campera za dzień (+dodtakowe opłaty za przegląd zerowy, kaucja itp).. To ja wole pojachać sobie swoim samochodem osobowym i spać za te same pieniądze w przyzwoitych hotelikach.

Za 400PLN w całej europie praktycznie coś sensownego się znajdzie bez specjalnego szukania. Do tego trzeba pamiętać że jadąc kamperem jeszcze i tak się zapłaci (często niemało) za miejsce na campingu, zapłacisz więcej za paliwo, autostrady.

Wjazd do miasta i parkowanie również utrudnione są.

Natomiast posiadanie własnego to jeszcze sens może mieć - urządzasz sobie tak jak chcesz, dbasz jak o swoje (chcesz mieć dodatkową lampkę do czytania to sobie ją zakładasz itp..) Oczywiście generuje to koszty, ale mniejsze niż wynajem. Poza tym nie jesteś związany rezerwacjami, terminami zwrotu itp..

Tak więc moim zdaniem (nieco OT w stosunku do głównego tematu) to tylko przy kupnie użytkowanie campera jakoś się tłumaczy...

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano
  • Autor

> Przegladałem sobie oferty wynajmu kamperów i właśnie zastanawiam się

> kto sie na to decyduje. IMHO wynajem jest całkowicie pozbawiony

> podstaw ekonomicznych.

> Jesli firmy sobie liczą najmarniej 400PLN za wynajem średniej klasy

> 4-ro osobowego campera za dzień (+dodtakowe opłaty za przegląd

> zerowy, kaucja itp).. To ja wole pojachać sobie swoim samochodem

> osobowym i spać za te same pieniądze w przyzwoitych hotelikach.

> Za 400PLN w całej europie praktycznie coś sensownego się znajdzie bez

> specjalnego szukania. Do tego trzeba pamiętać że jadąc kamperem

> jeszcze i tak się zapłaci (często niemało) za miejsce na

> campingu, zapłacisz więcej za paliwo, autostrady.

> Wjazd do miasta i parkowanie również utrudnione są.

> Natomiast posiadanie własnego to jeszcze sens może mieć - urządzasz

> sobie tak jak chcesz, dbasz jak o swoje (chcesz mieć dodatkową

> lampkę do czytania to sobie ją zakładasz itp..) Oczywiście

> generuje to koszty, ale mniejsze niż wynajem. Poza tym nie

> jesteś związany rezerwacjami, terminami zwrotu itp..

> Tak więc moim zdaniem (nieco OT w stosunku do głównego tematu) to

> tylko przy kupnie użytkowanie campera jakoś się tłumaczy...

> Pozdrawiam

> Łukasz

No własnie - to wynik kalkulacji. Skoro wiem, że przez 3 miechy rocznie bedzie mozliwe wykorzystanie - bo takie jest zapotrzebowanie - to wynajem jest bez sensu.

Jak wezmę na to jeszcze fakt, iż co najmniej przez 6-7 lat - to widać że kupno jest jedynym rozwiązaniem.

Napisano

Bardzo popularne w NL ok.gif

W linku masz wiekszosc firm z NL handlujacych camperami. Szukaj ofert gebruikt lub occasions (uzywane). Niezajechane 10-letnie Ducato mozna juz kupic za 15000 euro.

Generalnie zly czas do zakupu bo zbliza sie sezon. Po sezonie od cen odejmij 20 procent ok.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo popularne w NL

> W linku masz wiekszosc firm z NL handlujacych camperami. Szukaj

> ofert gebruikt lub occasions (uzywane). Niezajechane 10-letnie

> Ducato mozna juz kupic za 15000 euro.

> Generalnie zly czas do zakupu bo zbliza sie sezon. Po sezonie od cen

> odejmij 20 procent

Wiem - i pasuje mi jesień np, ale chce własnie rozeznac temat by poczynic działania w tym kierunku.

Napisano

> polecam - koszty nie sa wcale takie duże

taaaa

zakup przyczepy - sensowna 10latka to ok 5kzł (enka)

zakup wyposażenia - butle, wyposażenie kempingowe (stołki, półki itd) - 1kzł będzie chyba mało

jazda z przyczepą to dodatkowe 2-3L paliwa na 100km - 160zł

pobyt na kampie - od 30zł do 70zł (2os+cycepka+auto+prąd - PL)

ile nam to daje łącznie na np 3tyg urlop ? grinser006.gif

a kwatera 100zł (2os)

licząc koszty, wyjdzie że nie jest to wcale opłacalny interes wink.gif

to trzeba lubić i tyle ... ja w sobotę właśnie ruszam z niewiadką nad Bałtyk cool.gif

śpię w swojej pościeli, swoim domku

staję gdzie chce, a jak mi się znudzi/nie podoba

to zabieram manatki i jadę dalej smile.gif

Napisano

> bo tu nie chodzi o taniosc a o forme spedzenia wakacji czy jakies

> podrozy

No ja rozumiem frajdę z takiej podróży. Ale myślę że naprawdę się nią cieszyć można mając własnie swój własny camper.. Bo to są te zalety że ma się "własny domek"...

natomiast przy wypożyczeniu, to trochę nie rozumiem gdzie ta radość ma być. Co się zyskuje? OK. Ustatliliśmy że nie oszczędność kosztów. Moim zdaniem nie zyskuje się też wygody, a swobodę też w sumie ma się mniejszą niż korzystając z samochodu osobowego...

I podróż w podobnym stylu jak kamperem można odbyć korzystając z osobówki i hoteli..

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> No ja rozumiem frajdę z takiej podróży. Ale myślę że naprawdę się nią

> cieszyć można mając własnie swój własny camper.. Bo to są te

> zalety że ma się "własny domek"...

waytogo.gif

> natomiast przy wypożyczeniu, to trochę nie rozumiem gdzie ta radość

> ma być. Co się zyskuje? OK. Ustatliliśmy że nie oszczędność

> kosztów. Moim zdaniem nie zyskuje się też wygody, a swobodę też

> w sumie ma się mniejszą niż korzystając z samochodu osobowego...

> I podróż w podobnym stylu jak kamperem można odbyć korzystając z

> osobówki i hoteli..

nie do końca, są wady - np wspomniana mniejsza mobilność na miejscu

natomiast zaletą jest to, że pakujesz się raz, zatrzymujesz sie byle gdzie i już masz łóżko gotowe do spania, garczki poukładane po swojemu, a ciuchy czekają w szafkach wink.gif

dobry kamper ma też swój kibelek/prysznic, więc można przymknąć oko na gorsze warunki "na miejscu"

> Pozdrawiam

> Łukasz

również pozdrawiam

Napisano

Bo karawaning to nie tylko sposób spędzania wolnego czasu lecz także styl życia. Karawaning to choroba podstępna i nieuleczalna grinser006.gif

jeśli chcesz wiedzieć jak kupić dobrego kamprea czytaj http://www.camperteam.pl/forum/

jeśli szukasz przyczepy to: http://www.forum.karawaning.pl/index.php

No i jedna rada na początek, że taki sprzęt kupuje się nosem, najlepiej kobiecym. Zapach stęchlizny powinien nas skutecznie odstraszyć.

Napisano

> nie do końca, są wady - np wspomniana mniejsza mobilność na miejscu

Inne wady to imho dłuższy czas podróży, większe zużycie paliwa, koszty autostrad.

> natomiast zaletą jest to, że pakujesz się raz, zatrzymujesz sie byle

> gdzie i już masz łóżko gotowe do spania, garczki poukładane po

> swojemu, a ciuchy czekają w szafkach

to że pakujesz się raz, to rzeczywiście miła sprawa. Ale wyobrazam sobie że jednak przed każdym przemieszczeniem się trzeba nieco poumocowywać wszystko i przygotować się do drogi.

A przy dobrze zapakowanych rzeczach w kilka walizek z łatwym dostępem do nich wyciąganie ich w hotelach nie jest aż tak bardzo uciązliwe. takie przenośne szafeczki mam ;-)

No i oczywiście przy wypożyczonym kamperze to tak różowo nie jest. Bo trzeba się najpierw do niego spakować, rozlokować a potem w drugą stronę dla odmiany po urlopie.

Co do zatrzymania byle gdzie to też nie jest tak pięknie. W większości krajów nie wolno nocować na parkingach i poza campingami. A na campingach widziałem te usilne próby wymanewrowania takim domkiem na kółkach. Skutecznie może to zniechęcić do częstych przenosin z miejsca na miejsce (a własnie w takim celu mnie by camper interesował). Mój styl podróży to dziś dwa dni tu, jutro może nawet kilkaset kilometrów dalej..

> dobry kamper ma też swój kibelek/prysznic, więc można przymknąć oko

> na gorsze warunki "na miejscu"

Oczywiście, ale gdy mówimy o kamperze wynajmowanym to za cenę jego wynajmu (~400PLN minimum) można mieć bardzo komfortowe warunki hotelowe praktycznie w całej Europie.

Mi osobiście bardzo odpowiada hotelowe mieszkanko - przyjeżdzam, czyściutko, ręczniki czekają. Nie musze po sobie sprzątać. Tam gdzie jeździłem nie miałem problemów ze standardem.. A rano śniadanko czeka i można w dalszą drogę wyruszyć.

Czas rozpakowania - zapakowania to około 30 minut max. Myślę że porównywalny z zaparkowaniem i przygotowaniem do spania kampera.

> również pozdrawiam

30.GIF

Napisano
  • Autor

No tak, ale...

Jeżeli w grę wchodzi np 3 miesiące w roku dla 3-4 osób to:

- licząc koszty paliwa w kamperze z dizlem - nie tak wiele wieksze niż w osobówce,

- licząc koszty noclegów - to w zasadzie w Europie dla 4 osób to około 400 zł / dobę, a więc licząc jeden sezon brak opłat hotelowych np za tylko 50 noclegów daje kwotę dość sporą (wiem na kampingu trzeba płacić - ale to zasadniczo różne koszta)

Przy sporym obłozeniu - wykorzystaniu kampera - inna opcja niż zakup kampera raczej nie wchodzi w rachubę...

Napisano

Poczytałem sobie troszke forum camperowcow, ktore ktos tu zapodal i mam takie pytanie. Na jakiej zasadzie lodowka w kamperze dziala na gaz? zlosnik.gif

Napisano

> No tak, ale...

> Jeżeli w grę wchodzi np 3 miesiące w roku dla 3-4 osób to:

> - licząc koszty paliwa w kamperze z dizlem - nie tak wiele wieksze

> niż w osobówce,

> - licząc koszty noclegów - to w zasadzie w Europie dla 4 osób to

> około 400 zł / dobę, a więc licząc jeden sezon brak opłat

> hotelowych np za tylko 50 noclegów daje kwotę dość sporą (wiem

> na kampingu trzeba płacić - ale to zasadniczo różne koszta)

> Przy sporym obłozeniu - wykorzystaniu kampera - inna opcja niż zakup

> kampera raczej nie wchodzi w rachubę...

No własnie, przy takim obłożeniu i przy zakupie to się zaczyna kalkulować kupno (i ma to jeszcze dodatkowe zalety że jesteś u siebie..)

Mnie tylko zastanawia zawsze jakie czynniki mogą skłaniać do wynajmu kampera (i wiem że to nie twoja opcja). Bo IMHO ma to więcej wad niż zalet przy tych cenach.. Ale może się nie znam.

Ł.

Napisano

> Mnie tylko zastanawia zawsze jakie czynniki mogą skłaniać do wynajmu

> kampera (i wiem że to nie twoja opcja).

Nie ma tu żadnej tajemnicy zlosnik.gif - po prostu takie, że używać się go będzie na tyle krótko, iż zakup jest nieopłacalny. ok.gif

Napisano

> Nie ma tu żadnej tajemnicy - po prostu takie, że używać się go

> będzie na tyle krótko, iż zakup jest nieopłacalny.

Tylko mi wychodzi, że w takich wypadkach wynajem też jest zupełnie nieopłacalny.

Zastanawiam się jakie zalety ma podróż kamperem (wynajętym!) w stosunku do podróży własnym samochodem osobowym i mieszkania w napotkanych hotelikach i motelikach. Bo cenowo to nie ma róznicy (a nawet uważam że hoteliki taniej wyjdą).

Zaletą kampera może byc tylko brak konieczności ciągłego rozpakowywania się i pakowania... Ale to można zminimalizować.

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> Zastanawiam się jakie zalety ma podróż kamperem (wynajętym!) w

> stosunku do podróży własnym samochodem osobowym i mieszkania w

> napotkanych hotelikach i motelikach. Bo cenowo to nie ma róznicy

> (a nawet uważam że hoteliki taniej wyjdą).

A jak się zostanie w domu, to pewnie wyjdzie jeszcze taniej. ok.gifzlosnik.gif

Nie bierzesz pod uwagę tego, że:

1. Ktoś może nie mieć własnego samochpodu (np. na codzień jeździ służbowym, więc prywatnego nie ma zlosnik.gif - osobowe auto na wakacje i tak musiałby wynająć)

2. Ktoś może mieć ochotę pojechać w takie miejsce, gdzie po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma hoteli - nie dla każdego wypoczynek wiąze się z wizytowaniem zatłoczonych kurortów

3. A jeśli o zatłoczonych miejscach mowa, to hotele - nawet jeśli są - mogą nie mieć wolnych pokoi - polecam próbę rezerwacji pokoju na klika najbliższych dni np. w Szwajcarii biglaugh.gif

Powodów, dla których mieszkanie w hotelach w jakimś konkretnym przypadku nie wchodzi w rachubę, może być cała masa. W niedalekiej okolicy mam na przykład spory, prywatny staw, nad który zjeżdżają miłośnicy wędkarstwa - właściciel nie udostępnia niczego poza sporym terenem na którym znajduje się staw, więc jak ktoś np. lubi sobie wypić wieczorem piwko przy ognisku, a mieszka w hotelu odległym o ~25 km, to albo ktoś go odwiezie, albo spędzi noc pod gołym niebem. zeby.GIF

Napisano

> A jak się zostanie w domu, to pewnie wyjdzie jeszcze taniej.

No pewnie tak.. ale moje wyliczenia i rozważania wzięły sie stąd że lubię spędzać wakacje jadąc z miejsca na miejsce, bez wcześniejszych rezerwacji (a wręcz dokładnych planów) i rozważałem czy wypożyczony kamper nie byłby dobrym rozwiązaniem dla mnie.

> 1. Ktoś może nie mieć własnego samochpodu (np. na codzień jeździ

> służbowym, więc prywatnego nie ma - osobowe auto na wakacje i

> tak musiałby wynająć)

No to jest jedna opcja. Ale raczej dość rzadka wydaje mi się. I wątpię żeby z takich przypadków wypożyczalnie kamperów się utrzymały..

> 2. Ktoś może mieć ochotę pojechać w takie miejsce, gdzie po prostu

> najzwyczajniej w świecie nie ma hoteli - nie dla każdego

> wypoczynek wiąze się z wizytowaniem zatłoczonych kurortów

Szczerze mówiąc to wątpię żeby były miejsca gdzie nie ma hotelików a byłyby campingi. W większości europejskich krajów obozowanie poza campingami jest zabronione. Więc niestety niemożliwe jest pojechanie w dzikie miejsca (a niestety ostatnimi czasy to bardziej campingi kojarzą mi się z zatłoczonymi kurortami i hałasem nocnych dyskotek. Na tych urokliwych, mniejszych to raczej wiele miejsca dla camperów nie ma miejsca, tylko jest na namioty)

Naprawdę, najmilsze hoteliki to były poza "kurortami"...

> 3. A jeśli o zatłoczonych miejscach mowa, to hotele - nawet jeśli są

> - mogą nie mieć wolnych pokoi - polecam próbę rezerwacji pokoju

> na klika najbliższych dni np. w Szwajcarii

Wątpię żeby na campingach teraz jakieś wolne miejsce było..

Oczywiscie takie masowe imprezy to rzeczywiście mogą być problematyczne pod względem hoteli.

Ale poza tymi specyficznymi przypadkami to przejeździłem przez Chorwację, Włochy w czasie najwyższego sezonu i ani razu nie miałem problemu ze znalezieniem hotelu w cenie dużo poniżej ceny wynajmu campera (oczywiście bez wcześniejszej rezerwacji). Myślę, że znalezienie campingu odpowiadającego mi zajęłoby mi więcej czasu.

Poza tym w niektóre miejsca gdzie samochodem osobowym dojechałem to nie chciałbym się camperem pchać (serpentyny i ciaśniutkie miejskie uliczki)..

> Powodów, dla których mieszkanie w hotelach w jakimś konkretnym

> przypadku nie wchodzi w rachubę, może być cała masa. W

> niedalekiej okolicy mam na przykład spory, prywatny staw, nad

> który zjeżdżają miłośnicy wędkarstwa - właściciel nie udostępnia

> niczego poza sporym terenem na którym znajduje się staw, więc

> jak ktoś np. lubi sobie wypić wieczorem piwko przy ognisku, a

> mieszka w hotelu odległym o ~25 km, to albo ktoś go odwiezie,

> albo spędzi noc pod gołym niebem.

Na pewno znajdą się takie przypadki że warto mieć kampera. Ale są to IMHO specyficzne przypadki i zastanawia mnie też skala działalności wypożyczalni.

Sam bym bardzo chętnie taki pojazd wypożyczył, ale nie ukrywam że rachunek ekonomiczny wskazuje że nie warto. Nie przy tych cenach. Ale zawsze chętnie usłysze argumenty które mnie przekonają "za".. Albo będę liczył na to że ceny spadną cool.gif

Napisano

> Szczerze mówiąc to wątpię żeby były miejsca gdzie nie ma hotelików a

> byłyby campingi. W większości europejskich krajów obozowanie

> poza campingami jest zabronione

Dlaczego uważasz, że mieszkanie w przyczepie, camperze czy namiocie na terenie prywatnym miałoby być zabronione? icon_eek.gif

Napisano

> Dlaczego uważasz, że mieszkanie w przyczepie, camperze czy namiocie

> na terenie prywatnym miałoby być zabronione?

OK.. na terenie prywatnym to owszem.. Rzeczywiście nie ma problemu. Więc rzeczywiscie jest to ten przypadek kiedy może to mieć sens (ale nie wiem czy wtedy nie jest lepsza przyczepa którą by się tam na dłużej postawiło, camper ma moim zdaniem sens przy włóczędze - dziś tu - jutro tam. Ale nie za te pieniądze niestety..)

A nie spodziewam się żeby ktoś miał możliwość zatrzymywania się na terenie prywatnym wzdłuż trasy wyprawy.

Oczywiście, można znaleźć takie warianty że warto campera wynająć (na przykład mając rodzinę w Włoszech lub Chorwacji z ogromnym terenem nad morzem, ale bez domku...)

Napisano

> A nie spodziewam się żeby ktoś miał możliwość zatrzymywania się na

> terenie prywatnym wzdłuż trasy wyprawy.

swego czasu przjeździłem europę wzdłuż i wszerz

zawsze spałem na czyimś terenie i za jego zgodą , kempingi raczej omijałem ze względu na koszty

czasem spałem na dziko

i to było wyłącznie możliwe dzięki namiotowi - żadna przyczepka ani tym bardziej kamp

jadąc kampem skazany jesteś na kempingi ( poza skandynawią )

20.GIF

Napisano

> A nie spodziewam się żeby ktoś miał możliwość zatrzymywania się na

> terenie prywatnym wzdłuż trasy wyprawy.

Zapewniam Cię, że w praktyce takich możliwości jest cała masa ok.gifzlosnik.gif - i co ciekawe, bardzo często właściciel terenu nawet nie chce za to żadnej zapłaty.

Inna sprawa, że w regionach "atrakcyjnych turystycznie" taki scenariusz raczej nie zadziała biglaugh.gif - tyle, że tu znowu wracamy do tego, co kto uważa za odpowiednią dla siebie formę spędzania wolnego czasu: niektórzy lubią towarzystwo, inni nie. ok.gifsmile.gif

Napisano

> otóż to ja mam niewiadówke n126n podróżuje z żoną i malutkim synkiem

> - przewaga przyczepy jest taka że zostaje ona na polu a po

> okolicy śmigasz osobówką

> polecam - koszty nie sa wcale takie duże

porównanie fajnego kampa do niewiadówki to nieporozumienie - fakt że to inne przedziały cenowe ale jednak

enka to totalny brak czegokolwiek - począwszy od miejsca a na komforcie skończywszy

kamp to jednak trochę większy jest i komfort jakby większy ( chyba że ktoś zrobi kampa przykręcając enkę do starego żuka rotfl.gif)

Napisano

> i to było wyłącznie możliwe dzięki namiotowi - żadna przyczepka ani

> tym bardziej kamp

> jadąc kampem skazany jesteś na kempingi ( poza skandynawią )

Bez przesady ok.gif - kiedyś jeździłem trochę po Europie i zdarzało mi się czasem nocować poza campingami w różnych dziwnych miejscach, nawet w winnicy. zlosnik.gif

Napisano

> Poczytałem sobie troszke forum camperowcow, ktore ktos tu zapodal i

> mam takie pytanie. Na jakiej zasadzie lodowka w kamperze dziala

> na gaz

---------------------------------------------------------

Chłodziarka absorpcyjna

Tego typu chłodziarka działa na zasadzie krążenia czynnika chłodniczego między absorberem (tutaj jest pochłaniany) a desorberem (w chłodziarce tę funkcję spełnia warnik - tu wydziela się z roztworu). Układ absorbera i desorbera stanowi de facto sprężarkę chemiczną, pozostała część obiegu jest identyczna jak w chłodziarce sprężarkowej.

Chłodziarki absorpcyjne to pierwsze elektryczne chłodziarki. Z wynalezieniem chłodziarek sprężarkowych, które są bardziej wydajne, systematycznie przechodzono na nowe rozwiązanie. W pewnych sytuacjach stosuje się je do dziś. Przykładem mogą być chłodziarki małe, stacjonarne (poniżej 1 m wysokości). W tego typu lodówkach nie montuje się sprężarek, gdyż układ sprężarkowy mimo, że bardziej wydajny, zajmuje więcej miejsca.

Charakterystycznym typem chłodziarek absorpcyjnych jest chłodziarka gazowa. W typowej chłodziarce warnikiem jest grzałka elektryczna, a w gazowej palnik gazowy. To rozwiązanie jest często stosowane w miejscach, gdzie nie ma prądu, lub są jego zaniki, a łatwo urządzenie podłączyć do butli gazowej (np. w przyczepach kempingowych). W tego typu chłodziarkach często zamontowana jest też grzałka i urządzenie można zasilać zarówno prądem jak i gazem.

-------------------------------------------------------

tyle za Wikipedią

Jest dość miejsc by legalnie zatrzymać się z przyczepą.

Od darmowych stacji benzynowych, półdzikich pół namiotowych do wypasionych kempingów.

A na jedną noc to można się zatrzymać dosłownie wszędzie.

Ja śmigam tak:

c1086a37bcee64d4.jpg

Napisano

> Bez przesady

oczywiście - troszkę podkoloryzowałem swiety.gif

z namiotem bez problemu waytogo.gif

a z przyczepkę albo kampem jednak możliwości troszkę się kurczą hmm.gif

Napisano

> a z przyczepkę albo kampem jednak możliwości troszkę się kurczą

Owszem, jest trudniej ok.gif - ale na przykład w Bawarii nie było z tym najmniejszego problemu zlosnik.gif, ludzie zapraszali z autem na podwórko, a nawet kolacją częstowali icon_eek.gif

Napisano

> Karawaning to już brzmi dumnie...

> za niewiadówke N126N w idealnym stanie - wszystko sprawne i czyste

> zapłaciłem 2900pln - Pani w urzędzie skarbowym w którym byłem

> zwolniony z opłaty powiedziała ze troszke za tanio ale... )

> Przyczepa 92'

waytogo.gif

tanio, ja widziałem mniejsze w dobrym stanie za 4.5kzł boje_sie.gif

a te w okolicach 3kzł to raczej do małego remontu

jednak i tak trzeba trochę kasy wyłożyć, potem dochodzą przeróbki itd

a już fajna przyczepka to 10kzł musi kosztować

> moje auto z ą przyczepą nie spala więcej niż 11l. gazu na 100km

astra spaliła mi ponad 14L boje_sie.gif (normalnie pali ok 9)

ale trochę cisłem - jazda ok 100km/h na IV biegu

> kilka dni sprzędzam w Karwieńskich błotacch... całkowity koszt z

> prądem i bierzącą wodą to 30 zł za dobe - bez dodatkowych opłat

> za osobe czy postój auta także można, można

wiem, w małych miejscowościach tak

we wspomnianej łebie wyjdzie drugie tyle wink.gif

i sumując zakup, koszty utrzymania/poprawek/przeróbek

akcesoria, pobyt, jazda itd

to wyjdzie podobnie jak wynajęcie kwatery

> hehe pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku

dziękuje i wzajemnie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.