Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie akumulatora - bez finału (jak dotąd)...

Featured Replies

Napisano

Korzystając z weekendowego przestoju postanowiłem podładować akumulator - ACDelco 65Ah - wszystko wskazuje, że jest to oryginał zamontowany w aucie na taśmie produkcyjnej (w kwietniu 2004 tongue.gif). W roli prostownika słynny już (o ile nie kultowy) LIDLowski ULG3.8 A1, jak nazwa wskazuje o max. ładowaniu 3.8A. Akumulator na klemach miał nieco ponad 12V i rozrusznik słabawo coś kręcił więc jedziemy...

Start o 1340 UTC w sobotę. Pierwsze wrażenia - jest nieźle, napięcie na klemach skoczyło do 14,5V - coś się dzieje. yay.gif Po 24h lekkie zdziwienie - dalej ładuje. OK- aku spory, a prostownik niezbyt wydajny. Na klemach 13,5V. Telefon do przyjaciela, który uratował tym prostownikiem zdechły akumulator w zeszłym roku (aku dalej działa) - doba powinna wystarczyć.

Dzisiaj wstaje (na szczęście mam wolne cool.gif) i zonk - Houston mamy problem - ta cholera dalej się ładuje spineyes.gif

Ile on tak może?! Czas wracać z orbity, bo bez samochodu mi się tlen kończy sciana.gif Olać "zieloną diodę" i odłączyć, czy jeszcze poorbitować? hmm.gif

Napisano

Powiem Ci tylko że on dosyć długo ładuje, tak że Twoja sytuacja to raczej standard.

Napisano

on już naładował. I przeszedł do stanu podtrzymywania.

świeci się czerwona kontrolka czy zielona?

jak się świeci czerwona to ładuje, a jak zapala się zielona, tzn, ze proces ładowania juz się skończył i można (acz nie trzeba) odłączyć prostownik

Napisano
  • Autor

> on już naładował. I przeszedł do stanu podtrzymywania.

> świeci się czerwona kontrolka czy zielona?

źle się wyraziłem. czerwona dioda cały czas się świeci. długo trochę...

Napisano

Ten aku jest na pewno nieźle zasiarczony, ale można go podratować ładując małym prądem przez dłuższy czas (0,5-1A przez kilka dni). Stosuje do tego zwykły prostownik dając w szereg z akumulatorem żarówkę 12V, moc trzeba dobrać, by uzyskać założony prąd. Efekt jak najbardziej ok, oczywiście nowego aku z tego nie zrobisz, ale można przedłużyć życie o rok czy dwa...

Napisano
  • Autor

> Ten aku jest na pewno nieźle zasiarczony, ale można go podratować ładując małym prądem przez

> dłuższy czas (0,5-1A przez kilka dni).

Z tego co przeczytałem w instrukcji prostownika to ładuje on prądem 3,8A, albo 0,8A, więc to faktycznie potrwa...

Napisano

> Start o 1340 UTC w sobotę. Pierwsze wrażenia - jest nieźle, napięcie na klemach skoczyło do 14,5V

na jaki zakres dałeś?

Napisano
  • Autor

> na jaki zakres dałeś?

zakres? to automat... A finał ładowania nastąpił dziś rano o 8LT - akumulator się dalej nie naładował, a wyłączyli mi prąd w bloku na cały dzień sick.gif

Napisano

który tryb dałeś?

Napisano
  • Autor

> który tryb dałeś?

12V, samochód

Napisano

> 12V, samochód

o matko chipsy.gif

trza było śnieżynkę ustawić

Napisano
  • Autor

> o matko

> trza było śnieżynkę ustawić

próbowałem też na śnieżynce. wg. instrukcji prąd ładowania jest ten sam.