Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co tańsze w eksploatacji: wolnossący V6+lpg czy tdi.

Featured Replies

Napisano

> dobrze ze moje stare subaru '99 po 200kkm na lpg i nowe '08 po 100kkm na lpg o tym nie wie

Oczywiście oleju nie pali, z tyłu nie dymi

Napisano

> Oczywiście oleju nie pali, z tyłu nie dymi

A dizel z rury za to wypuszcza czysty tlen ok.gif

Napisano

> Gaz ma wyżsżą tem spalania a jest to tradycyjna usterka silników z LPG.

Powiedz to inżynierom z Opla którzy oferują fabryczną gamę Opli LPG TEC.

Gaz jest generalnie ZDROWSZY dla silnika niż benzyna. Widziałeś kiedyś wnętrze silnika napędzanego LPG? Ja widziałem i byłem w szoku. Czysto jakby auto wyjechalo z fabryki. Zero nagaru w EGR czy na tłokach. Katalizator po 200 tyś jak nówka.

Niestety gaz wymaga też troszkę wiecej świadomości eksploatacyjnej od usera o czym się boleśnie przekonałem. Tyle że ja nie płaczę że gaz to zło bo na remont głowicy zapracowałem własnym olewaniem serwisu LPG.

Napisano

> Oczywiście oleju nie pali, z tyłu nie dymi

Sprawne auto nie pali oleju i nie dymi i po 300 tyś. To nie Polonez albo inny kredens

Napisano

> Sprawne auto nie pali oleju

Kazde pali. tylko albo o tym nie wiesz albo nie chcesz

Napisano

> Widzisz, nie znam sie na tym, poszedlem do polecanego goscia, powiedzialem ma zalozyc jak dla

> siebie, najlepsze co ma i co najlepiej zaklada no i sie nie udalo, wkurza mnie ze zeby co

> zrobic przez kogos to musze sie na tym znac jak ekspert

Ok, ale nie uogólniaj, że lpg to gwarancja problemów, bo mnie i wielu moich znajomych nie dotyka to o czym piszesz.

Napisano

> Kazde pali. tylko albo o tym nie wiesz albo nie chcesz

W dzisiejszych czasach 90% silników zużywa olej... I co z tego ?

Skończyła się era silników 8V, które prawie wcale nie brały oleju... Teraz jest era 16'ek, które kręcone na obroty swoje wciągną i mało jest samochodów, gdzie to zużycie jest tak małe, że niezauważane na bagnecie...

Nawet w nowych samochodach prosto z salonu zużycie oleju w dzisiejszych czasach nie dziwi ok.gif

Napisano

> Myślę że z 13 gazu po miescie spokojnie

Nie czytalem watku do konca. 13 to chyba pali Lanos z dilnikiem 1.5 facepalm%5B1%5D.gifhahaha.gifhorse.gif

Napisano

tak spala olej ale na tyle mało ze między wymianami co 12,5kkm nie wymaga odlewania

na bagnecie schodzi z max do 1/4

Napisano

> No i prawidłowo - Espace to kawał fury, a 3l to już kawałek silnika tyle ma palić LPG i to normalne

Dlatego z lekkim niedowierzaniem czytam o silniku 3,2 co pali 13 litrów LPG - moze w UNO? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mówimy o ilościach takich jakie pali auto fabrycznie nowe i po dajmy na to 200 tyś. Otóż w sprawnym aucie nawet z LPG i dużym przebiegiem ta ilość jest taka sama jak w nówce. Moja Astra paliła od nowości ok litr oleju na 15 tyś km. Teraz po 210 tyś i z LPG na pokładzie pali tyle samo.

Doprecyzuję swoją wypowiedź. Pisząc że auto nie pali oleju mam na myśli że auto czy to nowe czy z dużym nalotem spożywa taką samą ilość oliwy

Napisano

> Dlatego z lekkim niedowierzaniem czytam o silniku 3,2 co pali 13 litrów LPG - moze w UNO?

Co prawda tylko 4 gary i 2.5 ale automat, staly naped 4x4 i areodynamika lodowki i w 13l lpg spokojnie mieszcze sie w miescie a na trasia da sie zejsc nawet do 10 jadac zgodnie z przepisami

Napisano

> Co prawda tylko 4 gary i 2.5 ale automat, staly naped 4x4 i areodynamika lodowki i w 13l lpg

> spokojnie mieszcze sie w miescie a na trasia da sie zejsc nawet do 10 jadac zgodnie z

> przepisami

Na trasie nie mówię ale w miescie to tylko zazdraszczam...

Napisano

> Na trasie nie mówię ale w miescie to tylko zazdraszczam...

oczywiscie nie dotyczy to autostrady zlosnik.gif

Napisano

> Mówimy o ilościach takich jakie pali auto fabrycznie nowe i po dajmy na to 200 tyś. Otóż w sprawnym

> aucie nawet z LPG i dużym przebiegiem ta ilość jest taka sama jak w nówce.

Cud panie

>Moja Astra paliła

> od nowości ok litr oleju na 15 tyś km. Teraz po 210 tyś i z LPG na pokładzie pali tyle samo.

> Doprecyzuję swoją wypowiedź. Pisząc że auto nie pali oleju mam na myśli że auto czy to nowe czy z

> dużym nalotem spożywa taką samą ilość oliwy

Czyli wiem już jakie auta są genialne do gazu.

Astra

Subaru

Napisano

> tak spala olej ale na tyle mało ze między wymianami co 12,5kkm nie wymaga odlewania

> na bagnecie schodzi z max do 1/4

Jak auto ma kilka tys km to tak, ale w miarę jak się zbliżasz do 200kkm albo więcej to pali więcej.

Napisano

> o dziwo nie

Genialne auto

Napisano

> A dizel z rury za to wypuszcza czysty tlen

A jak pociąg jedzie koło pastwiska to krowy mleka nie dają frown.gif

Napisano

> Cud panie

> Czyli wiem już jakie auta są genialne do gazu.

> Astra

> Subaru

i opel i subaru do niektorych swoich modeli proponuje "fabryczny" gaz wiec cos w tym jest hmm.gif

Napisano

> V6 pojemności 3,2 pali dużo.

> TDI ma za to kosztowne wynalazki.

> Co tańsze w eksploatacji uwzględniając naprawy?

Osobiście poszedł bym w PB+LPG.... Bo to TDI co kupisz będzie miało trylion kilometrów zrobionych a ty będziesz chciał kolejny kwartylion nim zrobić hehe.gif

A ja kocham swoja Cromę zlosnik.gif

icon1.png

Napisano

> i opel i subaru do niektorych swoich modeli proponuje "fabryczny" gaz wiec cos w tym jest

Na przykładzie większości aut które miałem i mieli znajomi / rodzina stwierdzam, że auto z gazem zaczyna palić/zużywać olej po większym przebiegu.

Przeważnie jest to po około 200kkm

Pierwsze lecą uszczelniacze, potem przeważnie gniazda zaworów.

Wg. mechaników jest to spowodowane wyższą temperaturą spalania gazu i coraz bardziej gównianymi głowicami.

Nie twierdzę, że każe auto ale dużo niestety tak.

Napisano

> Wg. mechaników jest to spowodowane wyższą temperaturą spalania gazu i coraz bardziej gównianymi

> głowicami.

> Nie twierdzę, że każe auto ale dużo niestety tak.

Dlatego są silniki które świetnie znoszą LPG i takie które znoszą ale trzeba dbać o luzy zaworowe i takie które niezależnie co zrobisz i jaki olej dowalisz do LPG to i tak będziesz miał wydatki...

Jeśli ktoś szuka auta pod LPG powinien szukać od silnika a nie od modelu .... na przykład 1,6 VW bardzo dobrze znosi LPG

Napisano

> Ceny benzyny i ropy zbliżone.

> Mówimy tylko o silnikach vw.

> V6 pojemności 3,2 pali dużo.

> TDI ma za to kosztowne wynalazki.

> Co tańsze w eksploatacji uwzględniając naprawy?

Wcześniej jeździłem 1,9 tdi 110KM w kompakcie, teraz 2,2 147KM z gazem w samochodzie sporo cięższym i większym i koszty eksploatacji wychodzą podobnie. Koszt przejechania 100km praktycznie taki sam (mowa o paliwie). Mam dobrą instalkę założona w porządnym zakładzie i mimo że kosztowała trochę więcej niż gdzie indziej to było warto bo problemów nie mam żadnych ok.gif V6 wyjdzie może trochę drożej jeśli chodzi o spalanie, ale mniejsze ryzyko drogich napraw ( przy założeniu że się nie kupiło padliny i ma się prawidłowo założoną instalację na dobrych podzespołach) Ja bym brał v6 ok.gif Jedyny ból to mniejszy zasięg i koło w bagażniku, ale przeważnie samochód z v6 ma już jakotako duży bagażnik więc idzie przełknąć tą niedogodność smile.gif

Napisano

> na przykład 1,6 VW

> bardzo dobrze znosi LPG

fakt, zony toledo II 1.6 8V 100KM obecnie na liczniku 205kkm (od 100kkm LPG) nie wymaga dolewek oleju (5w40) miedzy wymianami (15kkm)

Napisano

> Cud panie

żaden cud. Miałem kiedyś Scorpio 2.0i z przebiegiem pod 400 tyś i między wymianami oleju nie dolewałem.

> Czyli wiem już jakie auta są genialne do gazu.

> Astra

> Subaru

oraz Octavia 1.6i biglaugh.gif

Napisano

> Tańsza jest benzyna z lpg. Mam porównanie w vanie 2.2 dci do 3,5 v6 hondy. Koszty paliwa

> praktycznie takie same 8 l. ON do 14-16 l. lpg. Silnik w benzynie w porównaniu do diesla to

> prosty jak cep. Najbardzie wnerwia mnie częstotliwośc tankowania gazu co ok 300 km do 1000 w

> dieslu. Szczególnie wkurza mnie to 3-4 razy w roku jak jadę na wakacje gdzieś autostradami i

> trzeba co 2 godziny tankować.

A nie dało rady do Odysei wcisnąć większego zbiornika? hmm.gif

Podwiesić, na ten przykład, w miejscu koła zapasowego?

Ewentualnie cylinder 80l.

Pozdro

Bartek

Napisano

> A nie dało rady do Odysei wcisnąć większego zbiornika?

> Podwiesić, na ten przykład, w miejscu koła zapasowego?

> Ewentualnie cylinder 80l.

> Pozdro

> Bartek

W odyssey'u zapas jest w środku z tyłu w bagażniku postawiony z boku pionowo i tak został. Butla jest 60 litrów (ok 49 l. netto) w schowku w podłodze pomiędzy I a II rzędem siedzeń. Cylider można i wiekszy ale wtedy nie będą się składały fotele w III rzędzie. To co mam to jest optymalne rozwiązanie bo nie zajmujesz bagażnika tylko schowek w podłodze i koło zapasowe jest na swoim miejscu, nie przewala się w bagażniku.

Napisano

> SPRAWNY samochód Z PORZĄDNIE założoną instalacją gazową przełącza się na lpg nie później niż po

> 1,5km nawet przy dużych mrozach... Wiosna/lato MAKSYMALNIE kilkaset metrów przy temp.

> przełączania ustawionej na 30stC, a czasami można niżej zejść...

> Ja też się kiedyś naczytałem głupot na laguna klub polska, że trzeba 3-4km przejechać zimą... G...o

> prawda i mówię to z DOŚWIADCZENIA na 2 samochodach, a niedługo będzie na trzecim

Daimlerowski 2.8 V6 z BRC Sequentem 56, sprawny, niekatowany (poniżej 200 kkm nalotu total, jakieś 20-30 kkm od założenia instalacji). Postał na mrozach po -15 / -20 st. C kilka dni i po wyruszeniu w drogę przy -16 st. C przełączył się na gaz po ok. 15-17 km jazdy drogowej z prędkościami 40-70 kmh.

Napisano

> Daimlerowski 2.8 V6 z BRC Sequentem 56, sprawny, niekatowany (poniżej 200 kkm nalotu total, jakieś

> 20-30 kkm od założenia instalacji). Postał na mrozach po -15 / -20 st. C kilka dni i po

> wyruszeniu w drogę przy -16 st. C przełączył się na gaz po ok. 15-17 km jazdy drogowej z

> prędkościami 40-70 kmh.

Serio dopiero po takim przebiegu silnik osiągnął 30 stopni? Dosyć dziwne dla sprawnego silnika.

Napisano

> Serio dopiero po takim przebiegu silnik osiągnął 30 stopni? Dosyć dziwne dla sprawnego silnika.

Serio. Sam się zdziwiłem, że tak długo trwało, aż wszystko odmarzło i się nagrzało. Co ciekawe po tej jednej sytuacji (co prawda nie było już tak niskich temperatur później), nie powtórzyło się to... niewiem.gif Może się termostat przywiesił akurat czy jaki diabeł... spineyes.gif

PS. Nie wiem czy u mnie było ustawione przełączenie przy 30 st. C - ale wyglądało na jakaś standardową wartość.