Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Ducato w wersji USA

Featured Replies

Napisano

> VW jednego może w życiu widziałem z dieslem.

no ale ktoś to kupuje skoro są tam w ofercie

Napisano

> Generalnie załadowane ducato 2.3 pali więcej od 3.0 nieraz nawet 2l/100km A co do mocy to te 130KM

> w moim odczuciu spokojnie dawały sobie rade a 180KM już wystarczało z nadwyżką

Sprinter najmniej pali w wersji 130, 150 i 160 KM, więcej pali 110 i 190, 200 KM,

Są jeszcze 90 koni ale tego nie znam

Napisano

>

> Być może w USA silniki 280KM benzynowe będą sie lepiej sprzedawać ale wozy nie bedą

> dynamiczniejsze, już diesel miewa problem z trakcją - szczególnie w górach na ostrych

> zakrętach pod górę - potrafi obrócić kólka w miejscu, a mimo to Alpy nie stanowia żadnego

> problemu niezaleznie od drogi i wysokości - znów sprawdzone organoleptycznie.

Zastanów się co piszesz. 180KM ma być dynamiczniejsze niż 280KM? Możesz napisać, że to co daje diesel wystarczy do normalnej jazdy, że ekonomiczniejsze itp, ale nie będzie szybsze za żadne skarby świata.

Napisano

> W Stanach benzyna inaczej kosztuje. Ciekawe, czy ktokolwiek używa tam LPG.

Używa, używa, chociaż nie na taką skalę jak w EU. Firma IMPCO to zdaje się jest z USA.

Napisano

Chyba troszkę przesadziłeś...

Silniki "dostawczaków" o mocach powyżej 120 KM pojawiły się stosunkowo niedawno. Wcześniej cały "mały" transport opierał się głównie na takich samochodach jak Iveco Daily, Fiat Ducato, Mercedes Sprinter i podobne. Dysponowały silnikami o tej mocy i w różnych konfiguracjach nadwoziowych i z przyczepami lub bez świetnie dawały sobie radę.

Sam byłem użytkownikiem zarówno Sprintera (stary dobry 5-cio cyl 2,9 l bez "elektroniki") jak i Fiata Ducato 2,5 T (jedynie 93 KM) oraz IVECO Daily (2,8 TDI 121 KM) Wszystkie jeździły w zestawach z przyczepami (DMC zestawu 6T - na tyle pozwalały wówczas warunki licencji) i nawet na "ścianie płaczu" pod Bielefeldem (A2) czy na podjeździe pod Hof-em (A9) nie było problemu.

Zwróć uwagę , że "tamte" konie to był taki "pure power" a nie zasługa wysokich obrotów i elektroniki.

Porównaj zakres obrotów dla maksymalnego momentu obrotowego i przede wszystkim jego wartości.

Osobiście wolę "pomruk" 5-ciu cylindrów starego sprintera niż drażniący "falset" 160 KM z 2.4 litrowego "motorka"

Napisano

> Zastanów się co piszesz. 180KM ma być dynamiczniejsze niż 280KM? Możesz napisać, że to co daje

> diesel wystarczy do normalnej jazdy, że ekonomiczniejsze itp, ale nie będzie szybsze za żadne

> skarby świata.

Napisałem wyraźnie - problem z trakcją. Oprócz mocy potrzebne jest odpowiednie zawieszenie. Zgodzę się ,że do setki benzyniak rozpędzi się szybciej, ale w Ducato ile może urwać - sekundę, może trzy. Powyżej stu już tak różowo nie będzie choćby ze względu na aerodynamikę. Ile chcesz wydusić z Ducata - dwieście km na godzinę? W USA bardzo pilnują dyscypliny na drogach i ograniczeń prędkości , więc duża prędkość maksymalna w dostawczaku nie jest potrzebna. Wierz mi, na co dzień jeżdżę Cromą 200KM i wiem co to jest dynamika i przyjemność kiedy w zakresie 100 -200 km/h na niemieckiej autostradzie jeździsz jakby to było od zera do 80. Dlatego mogę powiedzieć odczuwalna dynamika Mojego Ducata jest taka jakbym jeżdził swoją starą Bravą 1,4 80 KM tyle ,że jest ciszej. A swoje 160km/h rozwija naprawdę bez wysiłku. Potrzeba Ci więcej?

Te 28o KM w benzynie jest nieekonomiczne i do tego nie trzeba specjalisty aby ogarnąć, tyle że w USA benzyna mimo wszystko dalej jest tania i to klucz całej sprawy. Tani mocny silnik benzynowy i tanie paliwo.

Napisano

jeżdżę ducato 3,0 170KM niemal codzinnie - daje radę ok.gif

mogę kiedyś zmierzyć jakimś GPSem ile ma do 100 zlosnik.gif

Napisano

> Nie, jest jakieś 15% droższa.

u nas przy tankowaniu 100 litrów diesel wychodzi drożej o 20 zł

Napisano

> jeżdżę ducato 3,0 170KM niemal codzinnie - daje radę

> mogę kiedyś zmierzyć jakimś GPSem ile ma do 100

Ale puka i stuka tam wszystko, komfortu zero zlosnik.gif

Napisano

> Ale puka i stuka tam wszystko, komfortu zero

Potwierdzam. Do Rolls-Royce'a Ducato się nie umywa.

Napisano

Potwierdzam, do Rolls-Royce'a trochę mu brakuje. Ale generalnie nie jest źle. Sam byłem mile zdziwiony. Nawet fotele są zadziwiająco wygodne choć wcale na to nie wygladają (kierowcy i pojedynczy pasażera) - ten tysiąc kilometrów bez bólu pleców i bez szumu w łepetynie da sie spokojnie przejechać w ciagu dnia.

Napisano

> bo nasze wydumki 120 koni to męczarnia i porażka

120 KM daje radę, przejechałem takim ok. 200 kkm i specjalnie narzekać nie można, a raczej wolę szybciej niż wolniej.

Oczywiście im więcej tym lepiej ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> 120 KM daje radę, przejechałem takim ok. 200 kkm i specjalnie narzekać nie można, a raczej wolę

> szybciej niż wolniej.

> Oczywiście im więcej tym lepiej

120 to minimum , poniże nie da się jeździć

do 150 KM można mówić o przyzwoitym samochodzie

okolice 180-200 to już przyjemność

Napisano
  • Autor

> 120 to minimum , poniże nie da się jeździć

> do 150 KM można mówić o przyzwoitym samochodzie

> okolice 180-200 to już przyjemność

Wszystko zależy od masy. W motocyklu 120 KM jest najzupełniej wystarczające. W ciągniku siodłowym wręcz przeciwnie.

Napisano

> Ale puka i stuka tam wszystko, komfortu zero

i ja potwierdzam , w ducato (konkretnie boxer) z przebiegiem 50 tys. trzeszczy wszystko gorzej niż w vw t5 z przebiegiem 300 tys. w którym właściwie nic nie trzeszczało

Napisano

> Wszystko zależy od masy. W motocyklu 120 KM jest najzupełniej wystarczające. W ciągniku siodłowym

> wręcz przeciwnie.

mówimy o busie DMC 3,5t

Napisano

> Ja ostatnio widziałem Dodge`a Sprintera

Eee tam, jest jeszcze Freightliner blush.gifk

Tu np w fajnym malowaniu biglaugh.gif

5365632345_650820a4e1_z.jpg