Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze - grubość powłoki lakierniczej

Featured Replies

Napisano

jaka powinna być, czy na wszystkich elementach taka sama?

bardzo proszę o wartości w mikrometrach smile.gif

Napisano

> jaka powinna być, czy na wszystkich elementach taka sama?

> bardzo proszę o wartości w mikrometrach

Taka sama nie bedzie nigdy. Czesto w fabryce maluje sie niektore elemnty nadwozia wiele razy. Malo tego elementy mniej narazone na odbicia beda mialy ciensza. To wszystko kosztuje i jest wy frown.gifliczane. Mozna przyjac, ze grubosc bedzie pomiedzy 80 a 200um.

Napisano
  • Autor

ok, to może któryś z kolegów mierzył swojego cruza i poda mi dane? HB ale sedan też może być.

Napisano

> ok, to może któryś z kolegów mierzył swojego cruza i poda mi dane? HB ale sedan też może być.

Mojego mierzyli do naprawy gwarancyjnej i na klapie tylnej i błotnikach było 160-180 um

Napisano

> ok, to może któryś z kolegów mierzył swojego cruza i poda mi dane? HB ale sedan też może być.

Zdajesz sobie sprawe, ze mierniki dostepne dla smiertelnikow sa tak skalibrowane, ze wskazania miedzy nimi moga wynosic 100%?

Uzywalem w trakcie ostatnich poszukiwan kilku miernikow, dla testu sprawdzalem je na swoim pewnym samochodzie i wyciagnalem z tego wnioski jak powyzej.

Wskazania byly rozne, ale proporcjonalne do poszczegolnych elementow budy.

Napisano
  • Autor

jak będę miał więcej wyników to może da się zauważyć jakąś prawidłowość np. dach xxx um, maska yyy um itd.

edit: te mierniki się kalibruje, nic ta kalibracja nie daje?

Napisano

> jak będę miał więcej wyników to może da się zauważyć jakąś prawidłowość np. dach xxx um, maska yyy

> um itd.

> edit: te mierniki się kalibruje, nic ta kalibracja nie daje?

Cytat z AutoŚwiata:

Quote:

Kalibracja

Niektóre elektroniczne mierniki wymagają okresowego kalibrowania, czyli – mówiąc prościej – przywracania im dokładności. Używa się do tego specjalnych płytek dołączanych zwykle do zestawu. Urządzenia takie mają opcję "kalibracja". Wykonuje się ją przez przyłożenie miernika do metalowej płytki z powłoką o odpowiedniej grubości. Niektóre mierniki mają funkcję pomiaru grubości powłok nie tylko na stopach stali, lecz także na aluminium. W takiej sytuacji do kalibracji służą dwie płytki – jedna aluminiowa, druga stalowa. Jest wiele mierników grubości lakieru, których w ogóle nie kalibruje się. Jednak większość urządzeń profesjonalnych co jakiś czas wymaga ustawienia.

Nie wiem nawet czy te, ktorych dotykalem mialy opcje kalibracji, interesowalo mnie auto, a nie miernik.

Napisano

> Mojego mierzyli do naprawy gwarancyjnej i na klapie tylnej i błotnikach było 160-180 um

A to w związku z tym co z listwą bagażnika miałeś?

Napisano

> A to w związku z tym co z listwą bagażnika miałeś?

Dokładnie, a okazuje sie ze jest informacja techniczna ze moze korodowac i kaza po malowaniu załozyć takie specjalne dystanse.

Napisano

> Dokładnie, a okazuje sie ze jest informacja techniczna ze moze korodowac i kaza po malowaniu

> załozyć takie specjalne dystanse.

icon_eek.gif jakie dystanse? icon_eek.gif jest jakieś foto? icon_eek.gif

a bez ich założenia nie zostaje ta szczelina między listwą a blacha?

ta przez którą leci woda i zalewa stycznik?

Info o korodowaniu dotyczy każdej listwy? czy tylko chrom?

Napisano

> jakie dystanse? jest jakieś foto?

> a bez ich założenia nie zostaje ta szczelina między listwą a blacha?

> ta przez którą leci woda i zalewa stycznik?

> Info o korodowaniu dotyczy każdej listwy? czy tylko chrom?

Dolozyli takie gumki, pomiedzy listwe, a blache w trzech miejscach. Oni nie widzieli listwy chromowanej bo ja zdjalem, wiec informacja techniczna dotyczy wszystkich smochodów. Chodzi o to zeby listwa nie obcierala sie o nadwozie.

Napisano

> Dolozyli takie gumki, pomiedzy listwe, a blache w trzech miejscach.

A widać je jak się patrzy na tą listwę? np. od góry?

Jak możesz to zaznacz gdzie one dokładne powinny być umiejscowione.

17404afc0ce9b90a.jpg

b5a2bbc9bb3433af.jpg

> Oni nie widzieli listwy

> chromowanej bo ja zdjalem, wiec informacja techniczna dotyczy wszystkich smochodów. Chodzi o

> to zeby listwa nie obcierala sie o nadwozie.

Dżizasss tej icon_eek.gif,

czyli problem będzie dotyczył znowu wszystkich Cruze sedanów facepalm%5B1%5D.gif

i pewnie znowu nie ogłoszą żadnej akcji serwisowej icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dokładnie, a okazuje sie ze jest informacja techniczna ze moze korodowac i kaza po malowaniu

> załozyć takie specjalne dystanse.

Normalne w wielu autach innych marek - szczególnie widać w starszych sztukach, jak wyłazi rdza spod listew. Więc jeśli jest takie ryzyko i w Cruze, lepiej podkleić tam choćby folię.

Napisano

> Normalne w wielu autach innych marek - szczególnie widać w starszych sztukach, jak wyłazi rdza spod

> listew. Więc jeśli jest takie ryzyko i w Cruze, lepiej podkleić tam choćby folię.

ja czesto spotykam astry III /czesciej kombi/ gdzie z pod listwy chromowanej na klapie bagaznika pojawia sie rdzawy nalot no.gif

Napisano

> Więc jeśli jest takie ryzyko i w Cruze, lepiej podkleić tam choćby folię.

To na pewno nie zaszkodzi,

ale w powyższym przypadku dochodzi jeszcze inna kwestia

tj. powstania niby to ogniwa galwanicznego przyspieszającego te skutki cfaniak.gif

Napisano

> To na pewno nie zaszkodzi,

> ale w powyższym przypadku dochodzi jeszcze inna kwestia

> tj. powstania niby to ogniwa galwanicznego przyspieszającego te skutki

Pewnie dlatego wyszlo po 20 miesiacach a nie po 48 dla przykladu.

Napisano

> Pewnie dlatego wyszlo po 20 miesiacach a nie po 48 dla przykladu.

Swoją drogą ciekaw jestem jakiego metalu użyli w foli a'la chrom do pokrycia tej listwy bagażnika,

bo to pewnie jakiś rodzaj "galwanizacji" wykorzystujący prawdziwe cząsteczki jakiegoś metalu hmm.gif

Jeśli klapa jest ocynkowana to cynk pokrywający żelazo w połączeniu z tym metalem z listwy daje super podstawę do zbudowania ogniwa,

a dodanie H2O + NaCl pomiędzy różnymi metalami przekształca ten układ w aktywne ogniwo elektro-chemiczne

i zaczyna zachodzić przyspieszona reakcja chemiczna z wiadomym efektem końcowym frown.gif