Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skręt w lewo-odcinek 983527

Featured Replies

Napisano

Jak prawidłowo na skrzyżowaniu należy skręcać w lewo gdy z naprzeciwka inne auto też skręca w lewo-czy tak jak pozycja 1 na rysunku czy 2? . Ostatnio na pewnym skrzyżowaniu widziałem sytuację jak pozycja 2 na rysunku.Dodatkowo kierowcy "czule się pozdrowili" i pogimnastykowali ręce w gestach wyrażających swoją wyższość.

286900821-sk.jpg

post-81374-1435252031728_thumb.jpg

Napisano

> Jak prawidłowo na skrzyżowaniu należy skręcać w lewo gdy z naprzeciwka inne auto też skręca w

> lewo-czy tak jak pozycja 1 na rysunku czy 2? . Ostatnio na pewnym skrzyżowaniu widziałem

> sytuację jak pozycja 2 na rysunku.Dodatkowo kierowcy "czule się pozdrowili" i pogimnastykowali

> ręce w gestach wyrażających swoją wyższość.

To zależy od geometrii skrzyżowania, ale na takim, które pokazałeś logicznym jest skręt "bezkolizyjny".

EDIT:

często oznakowanie poziome i pionowe "pomaga" podjąć odpowiednią decyzję.

Napisano

> To zależy od geometrii skrzyżowania, ale na takim, które pokazałeś logicznym jest skręt

> "bezkolizyjny".

> EDIT:

> często oznakowanie poziome i pionowe "pomaga" podjąć odpowiednią decyzję.

Dokładnie. Zazwyczaj auta skręcające w lewo mijają się prawymi bokami, czyli rys.1. Jednak są skrzyżowania, których geometria wymusza mijanie się na zakładkę czyli rys.2. Wtedy zazwyczaj jest odpowiednia żółta tabliczka pokazująca, że tak należy jechać. Np. w Warszawie jest tak na skrzyżowaniu Okopowa / Al.Solidarności. W załączniku zdjęcie tego miejsca z widoczną tabliczką.

post-7888-14352520317921_thumb.jpg

Napisano

wszystko zalezy od skrzyżowania, ale nie tylko - ja to na czuja robię - gdy za daleko ktos zajedzie, lub ja to wymijanka jak w nr 2, ale staram sie w przypadkach powyższych skrzyzowań stosować nr 1 smile.gif

Napisano

> Jak prawidłowo na skrzyżowaniu należy skręcać w lewo gdy z naprzeciwka inne auto też skręca w

> lewo-czy tak jak pozycja 1 na rysunku czy 2? . Ostatnio na pewnym skrzyżowaniu widziałem

> sytuację jak pozycja 2 na rysunku.Dodatkowo kierowcy "czule się pozdrowili" i pogimnastykowali

I jeden i drugi sposób jest prawidłowy.

Zawsze w takich sytuacjach staram się przejeżdżać bez objeżdżania się nawzajem.

Wszystko jednak zależy od skrzyżowania i widoczności na nim.

Napisano

Zależy jak duże skrzyżowanie

Np tutaj skręcający w lewo z Dickensa (obojętnie jaki kierunek) mijają się jak na rysunku 2 i inny sposób mocno blokuje skrzyżowanie (przejedzie mniej aut).

Podobnie jest tutaj. Nawet specjalne znaki są na słupach jak należy się mijać. Też jak na rys 2.

Na googlach, nawet znalazłem w podobnym miejscu fotkę gdzie auto skręca w sposób jak z rysunku 2. O tutaj

Przy mniejszych skrzyżowaniach jak tutaj skręcają już na rysunku 1.

Podałem przykłady skrzyżowań które znam i widzę jak skręcają kierowcy. Jakieś inne działanie (bo np trafił się przyjezdny) blokuje ruch zlosnik.gif

Napisano

> lewo-

na mijanke czyli samochody mijaja sie po swojej prawej

na zakladke jezdzilo sie wieki temu

Napisano

Musisz patrzeć jak lokalesi jeżdżą i się dostosować ok.gif

Napisano

Zawsze mijamy się prawymi bokami, czyli tak jak na rysunku pierwszym. Tak jest łatwiej i logiczniej i nikt nikomu nie wjezdza na tor jazdy.

Wyjatek- gdy znaki pionowe lub poziome nam nakazują się minąć tak jak na rysunku drugim - na niektórych bardzo dużych skrzyżowaniach tak jest - ale wtedy wlasnie mowia nam o tym znaki jak się ustawić do skętu.