Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No dobra fachury - regeneracja zacisku.

Featured Replies

Napisano

To już chyba trzeci wątek mojego autorstwa na ten temat, ale teraz do rzeczy.

Napiszę co zrobiłem w zeszłym roku (a opisywałem w tym) gwoli przypomnienia i by nie zarzucono mi partactwa:

- zacisk - wyjęty tłoczek, po oględzinach nie wykazywał zużycia warstwy utwardzonej ani korozji

- dokładne wyczyszczenie mułu w środku

- przed montażem tłoczysko i wnętrze zacisku posmarowane odpowiednią pastą (Wurth, jesli to ma znaczenie)

- wszystkie gumy - uszczelniacze samego tłoczka, prowadnic zacisku - wymienione

- prowadnice zacisku nowe, przesmarowane przed montażem

I zacisk znowu nie odpuszcza, auto przejechało przez rok może 5000 km.

Teraz co boli pacjenta: tłok stoi na sztywno, można go wcisnąć przy użyciu dźwigni (np śrubokręta).

Nie jest to wina przewodu hamulcowego - przy poluzowanym odpowietrzniku tłoczysko wchodzi tak samo ciężko mimo że płyn leci właśnie przez odpowietrznik.

Oczywiście czeka mnie powtórka z rozrywki, niemniej ciekaw jestem co zrobiłem źle. confused.gif

Druga rzecz - co z tego że wszystkie gumki kosztowały niewiele skoro są tak sztywne, że już przy minimalnym zużyciu klocków powyskakiwały ze swoich miejsc zamiast się rozciągnąć (były zamontowane prawidłowo- kilka razy to sprawdzałem).

Nie wiem co jeszcze nowego mogę tu wymyślić prócz egzorcyzmów. smile.gif

Napisano

> To już chyba trzeci wątek mojego autorstwa na ten temat, ale teraz do rzeczy.

> Napiszę co zrobiłem w zeszłym roku

To ja napiszę, czego nie zrobiłeś:

nie wyczyściłeś rowka w którym siedzi uszczelniacz.

Tam siedzi syf, którego zwykła szczoteczka do zębów nie bierze a który narasta.

Ja osobiście smaru silikonowego daję tylko tyle na tłoczek, aby go w uszczelniacz wcisnąć.

Napisano
  • Autor

> To ja napiszę, czego nie zrobiłeś:

> nie wyczyściłeś rowka w którym siedzi uszczelniacz.

> Tam siedzi syf, którego zwykła szczoteczka do zębów nie bierze a który narasta.

> Ja osobiście smaru silikonowego daję tylko tyle na tłoczek, aby go w uszczelniacz wcisnąć.

Rowek uszczelniacza zewnętrznego był czyszczony, uszczelniacz nowy.

Uszczelniacza wewnętrznego nie wymieniałem wiec nic pod nim nie czyściłem - trzyma płyn i nie leci.

Napisano

> Uszczelniacza wewnętrznego nie wymieniałem wiec nic pod nim nie czyściłem - trzyma płyn i nie leci.

shocked.gif

sorry, tej opcji nie nawet nie przewidziałem.

a to, że dobrze trzyma, to już ustaliliśmy zlosnik.gif

Napisano

Nie wymieniłeś tłoczka, poza tym jak byś nie czyścił to nie będzie to nówka nigdy, gumki nowe też czasem pozostawiają wiele do życzenia itd. ...

> I zacisk znowu nie odpuszcza, auto przejechało przez rok może 5000 km.

No i tu jest największy problem, bo gdyby przejechało 50.000 km problemu by nie było zlosnik.gif

Rozbierz zacisk i powiedz nam czy jest rdza czy nie ma zlosnik.gif

Czasami też przy montażu łatwo zrobić zadzior jak się wbija tłoczek.

Napisano

To jest tył czy przód? Bo jak tył ze zintegrowanym ręcznym (wykręcany tłoczek) to tam jest dużo więcej roboty.

Tu jest moja stara fotorelacja z regeneracji tyłu.

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?88387-Regeneracja-tylnych-zacisk%F3w-hamulcowych

A teraz takie pytanie. Może płyn hamulcowy jest złego typu albo marnej jakości? I się robi szybko w nim woda.

Napisano

guma kiepskiej jakosci i spuchla od plynu hamulcowego

Napisano

> Rowek uszczelniacza zewnętrznego był czyszczony, uszczelniacz nowy.

> Uszczelniacza wewnętrznego nie wymieniałem wiec nic pod nim nie czyściłem - trzyma płyn i nie leci.

To uszczelniacz wewnętrzny odpowiada za cofnięcie tłoczka. Sztywny, nieelastyczny, w zabrudzonym rowku bez odpowiedniego luzu )niezbędnego na jego odkształcenie) nie poradzi sobie z wymaganą siła do cofnięcia tłoczka zacisku.

Rozbierz ponownie, wyczyść i wymień uszczelniacz głownego tłoka.

Żeby go wymienić, musisz wypompować tłoczek całkowicie z zacisku, więc proponuję odkręcić przewód hamulcowy i abezpieczyć przed wypływem płynu. Odpowietrzenie ABS'u, po utracie płynu, może potem boleć... zlosnik.gif

Napisano

> guma kiepskiej jakosci i spuchla od plynu hamulcowego

Każda puchnie i twardnieje po jakimś czasie, pewnie dlatego się je wymienia przy regeneracji, nie mówiąc o syfie, który się pod nią zbiera i ją podnosi.

Napisano

I dlatego Ci nie cofa tłoczka.