Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spawanie profili/kształtowników doczołowo- problem.....

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam do zespawania ze sobą paręnaście profili o przekroju 120x40x3. Podczas spawania pojawił się problem, otóż niestety mimo przygotowania prowizorycznego uchwytu spawalniczego w który montuje dwa kawałki kształtownika po zespawaniu dość mocno ściaga jeden z nich... nie mam zbytnio pomysłu jaką technikę obrać przy spawaniu tych profili żeby ich aż tak nie ściągało....

Spawam w ten sposób: między profilami zostawiam luz ok 1 mm, najpierw spawam jedną ściankę 120 odwracam profil i spawam znowu ściankę 120, potem dwie po 40, najpierw spawałem spawem ciągłym, później po kawałku i obracałem go dookoła, mimo wszystko dalej go ściągało, fakt mniej ale dalej....

Była również opcja z połapaniem na rogach profili ale też po zespawaniu całości było krzywo, starałem się dość dobrze punktować.

Dodatkowo profile mocowane są ściskami stolarskimi do ceownika hutniczego 120 żeby się nie poruszały podczas spawania ale dalej jest lipa.

Długość jednego profila to 2 metry a drugiego 1 metr, spawane do czoła.

Spawam półautomatem (migiem)

Jakieś rady, pomysły ??

Napisano

> Witam

> Mam do zespawania ze sobą paręnaście profili o przekroju 120x40x3. Podczas spawania pojawił się

> problem, otóż niestety mimo przygotowania prowizorycznego uchwytu spawalniczego w który

> montuje dwa kawałki kształtownika po zespawaniu dość mocno ściaga jeden z nich... nie mam

> zbytnio pomysłu jaką technikę obrać przy spawaniu tych profili żeby ich aż tak nie

> ściągało....

> Spawam w ten sposób: między profilami zostawiam luz ok 1 mm, najpierw spawam jedną ściankę 120

> odwracam profil i spawam znowu ściankę 120, potem dwie po 40, najpierw spawałem spawem

> ciągłym, później po kawałku i obracałem go dookoła, mimo wszystko dalej go ściągało, fakt

> mniej ale dalej....

> Była również opcja z połapaniem na rogach profili ale też po zespawaniu całości było krzywo,

> starałem się dość dobrze punktować.

> Dodatkowo profile mocowane są ściskami stolarskimi do ceownika hutniczego 120 żeby się nie

> poruszały podczas spawania ale dalej jest lipa.

> Długość jednego profila to 2 metry a drugiego 1 metr, spawane do czoła.

> Spawam półautomatem (migiem)

> Jakieś rady, pomysły ??

Przecież to bułka z masłem zlosnik.gif

Zaczynasz od pupy strony wink.gif

Sczepiasz w 4 rogach, spawasz pierwsze 40mm z obu stron. Kładziesz profil na ceownik, podkładasz pod niego w miejscu spawania kawałek blaszki np. 6mm dociągasz ściskami końce by powstał lekki łuk i spawasz 120mm wink.gif Obracasz i bez podkładki przykręcasz , spawasz ostatnie 120mm.

Zobaczysz po 1 sztuce czy dołożyć do podkładki czy dać mniejszą. Niestety tego się nie da wyliczyć zlosnik.gif

Przy 3mm to juz zalecam ukosowanie jednej ścianki wink.gif

Napisano

> Spawam w ten sposób: między profilami zostawiam luz ok 1 mm,

Niestety taki już urok spawania stali, że ją wygina... ale ja w takim przypadku nie zostawiam szczeliny pomiędzy elementami, lecz dopasowuję je najlepiej, jak to możliwe, brzegi materiału zukosowane.

> Dodatkowo profile mocowane są ściskami stolarskimi do ceownika hutniczego 120 żeby się nie

> poruszały podczas spawania ale dalej jest lipa.

Ściski stolarskie, kleszcze typu "żabka" w różnych odmianach i kawałek ceownika też stosuję, ale to wszystko jest za słabe, by utrzymać materiał w ryzach. Może jakieś potężne imadło lub przyłapanie profili do innego profilu montażowego, odcinanego po spawaniu by pomogło...

> Długość jednego profila to 2 metry a drugiego 1 metr, spawane do czoła.

> Spawam półautomatem (migiem)

> Jakieś rady, pomysły ??

Najprostsza rada? Kup profile 3 metrowe... grinser006.gifhehe.gif odpadnie Ci spawanie.

A na poważnie - zlikwiduj szczelinę i staraj się spawać krótkie odcinki, nie spawem ciągłym, raz z jednej, raz z drugiej strony - może to jakoś zniweluje naprężenia...

Napisano

Pozostaje jeszcze coś takiego jak prostowanie po spawaniu zlosnik.gif

Podkładasz klocki drewniane pod profil około 50cm od spawu z obu stron na spawie kładziesz klocek i impulsatorem kinetycznym 10kg z czuciem przykładasz niutona. Im szybciej po spawaniu to zrobisz tym masz bardziej plastyczny materiał wink.gif

Napisano

Spawaj jak najmniejsza elektroda i najmniejszym pradem cool.gif

Napisano

postaraj się zrobić takie mocowania/łapki żeby profile nie uciekały, w miejscu spawania dajesz ściski (tak jak robisz) a po spawaniu jak ściągnie (a zapewne ściągnie mimo tych mocowań) będziesz musiał potraktować albo młotem przez drewno albo dużym gumowym młotkiem.

Ewentualnie podłożyć w odpowiednim miejscu klocki i potraktować skokiem grinser006.gif

Napisano

Ja najpierw łapię punktami na przeciwległych ściankach. Tydzień temu spawałem profile 80x40x4. Ukosowałem obydwie ścianki na nieco ponad połowę grubości, szczelina też była ze względu na nieidealność cięcia. Najpierw dwie "kropki" na jednej ściance 80, potem od razu na drugiej. Nic nie wygięło, więc potem kropki na krótszych ściankach. Potem podwojenie liczby kropek i spaw ciągły elektrodą 2,5 mm.

Profile ustawiałem na trzecim, jako podkładce, chwytając je do niego zaciskami stolarskimi.

Napisano
  • Autor

> Przecież to bułka z masłem

> Zaczynasz od pupy strony

Moze i racja zlosnik.gif

> Sczepiasz w 4 rogach, spawasz pierwsze 40mm z obu stron. Kładziesz profil na ceownik, podkładasz

> pod niego w miejscu spawania kawałek blaszki np. 6mm dociągasz ściskami końce by powstał lekki

> łuk i spawasz 120mm Obracasz i bez podkładki przykręcasz , spawasz ostatnie 120mm.

Hmm tak jak patrzyłem to odchyłka, jest ok 3-4 mm na samym końcu, więc moze spróbuje podkładać cieńsza blaszkę...

> Zobaczysz po 1 sztuce czy dołożyć do podkładki czy dać mniejszą. Niestety tego się nie da wyliczyć

> Przy 3mm to juz zalecam ukosowanie jednej ścianki

tak niektóre sa ukosowane wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pozostaje jeszcze coś takiego jak prostowanie po spawaniu

> Podkładasz klocki drewniane pod profil około 50cm od spawu z obu stron na spawie kładziesz klocek i

> impulsatorem kinetycznym 10kg z czuciem przykładasz niutona. Im szybciej po spawaniu to

> zrobisz tym masz bardziej plastyczny materiał

To mi się słabo widzi bo nie wspomniałem że mam do przeprowadzenia ok 70 takich połączeń... ale może być nieuniknione jak coś bedzie nie tak

Napisano

> To mi się słabo widzi bo nie wspomniałem że mam do przeprowadzenia ok 70 takich połączeń... ale

> może być nieuniknione jak coś bedzie nie tak

2h roboty max z tym prostowaniem zlosnik.gif Po 5 sztukach już wiesz ile przyłożyć i jedziesz z robotą wink.gif

Napisano
  • Autor

> 2h roboty max z tym prostowaniem Po 5 sztukach już wiesz ile przyłożyć i jedziesz z robotą

Jutro od rana będę działał !