Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zdjąc folię z szyb?

Featured Replies

Napisano

Zabrałęm się za zdzieranie folii czarnej z tylnych szyb bocznych i tylnej, udało mi się oderwać kawałek i zaczęła schodzić, ale tak jakby bezbarwna. Cała czarna powłoka została na szybie... Póki co zdarłem jedną i tu pytanie: czy zmyć tą czarną powłokę? Ewentualnie w kwestii innych szyb, czy da rade zrobić tak, żeby zerwać od razu całość razem z tym czarnym kolorem?

Napisano

> Zabrałęm się za zdzieranie folii czarnej z tylnych szyb bocznych i tylnej, udało mi się oderwać

> kawałek i zaczęła schodzić, ale tak jakby bezbarwna. Cała czarna powłoka została na szybie...

> Póki co zdarłem jedną i tu pytanie: czy zmyć tą czarną powłokę? Ewentualnie w kwestii innych

> szyb, czy da rade zrobić tak, żeby zerwać od razu całość razem z tym czarnym kolorem?

Opalarka, benzyna ekstrakcyjna lub inny rozposzczalnik ktorego zapach szybko odparuje i zyletka ( ewentualnie srodek do usuwania kleju - maja takie w wyspecjalizowanych warsztatach). I do tej zyletki szybkie rece oraz cierpliwosc zlosnik.gif

Jak nie to daj auto fachowcom to szybko ogarna temat

Napisano

> Zabrałęm się za zdzieranie folii czarnej z tylnych szyb bocznych i tylnej, udało mi się oderwać

> kawałek i zaczęła schodzić, ale tak jakby bezbarwna. Cała czarna powłoka została na szybie...

> Póki co zdarłem jedną i tu pytanie: czy zmyć tą czarną powłokę? Ewentualnie w kwestii innych

> szyb, czy da rade zrobić tak, żeby zerwać od razu całość razem z tym czarnym kolorem?

Preparat 3M do usuwania folii reklamowych. Malujesz szybę, środek (żel) zmiękcza folie tak, że ta odchodzi plastrami razem z klejem.

Usuwałem tym folię z lakieru, która po paru latach prawie zwulkanizowała się z blachą.

Napisano
  • Autor

> Preparat 3M do usuwania folii reklamowych. Malujesz szybę, środek (żel) zmiękcza folie tak, że ta

> odchodzi plastrami razem z klejem.

> Usuwałem tym folię z lakieru, która po paru latach prawie zwulkanizowała się z blachą.

O, a wiesz gdzie takie coś kupić w Warszawie lub internetowo?

Napisano

> O, a wiesz gdzie takie coś kupić w Warszawie lub internetowo?

Chyba tu kupowałem jakiś tekst

Napisano
  • Autor

Jednak zleciłem zdjęcie folii firmie, która się profesjonalnie zajmuje ich zakładaniem smile.gif Koszt 100 zł, za to spokój i gwarancja profesjonalnego ściągnięcia... może nawet nitki na tylnej szybie się odratuje smile.gif

Napisano

> Jednak zleciłem zdjęcie folii firmie, która się profesjonalnie zajmuje ich zakładaniem Koszt 100

> zł, za to spokój i gwarancja profesjonalnego ściągnięcia... może nawet nitki na tylnej szybie

> się odratuje

Zrobią to pewnie w ten sam sposób. Po pomalowaniu tym szpejem folia wygląda i zachowuje się jak żelowy placek tak się odkleja.

Napisano
  • Autor

pewnie tak, ale te srodki to jesz koszt kilkudziesieciu zlotych + robota dodatkowo, a tutaj oddaje, odbieram i jakby co moge zglosic jeszcze reklamacje i pretensje wink.gif

Napisano
  • Autor

No i podsumowując specjalistom zajęło to 30 minut łącznie.

Tylna szyba - zdjęcie folii, został czarny klej. Nałożyli na to taką maź, dzięki której po czasie można było go zmyć kuchennym zmywakiem - o dziwo środek do czyszczenia kleju i smoły w takiej białej butelce smile.gif Doczyszczenie rozpuszczalnikiem zwyczajnym jakimś i efekt piękny...

Boczne szyby, taka sama sytuacja - zdarta folia i został czarny klej. Szeroka żylerka i doczyszczenie zwczajnym rozpiszczalnikiem...

Szybko, łatwo i po krzyku smile.gif