Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brudny narożnik - jaka chemia ?

Featured Replies

Napisano

kilka lat minęło, na narożniku widać brudne miejsca. gorzej że jest beżowy więc widać to bardziej.

mam dobry sprzęt piorący, mam proszek KARCHER i szampon TUBA, niestety nie dają rady.

zna ktoś coś powszechnego do kupienia co będzie sobie radziło ?

chodzi mi o konkrety i sprawdzone środki - dziękuję za wpisy: słyszałem, że... lub myślę, że...

dzieki smile.gif

Napisano

> kilka lat minęło, na narożniku widać brudne miejsca. gorzej że jest beżowy więc widać to bardziej.

> mam dobry sprzęt piorący, mam proszek KARCHER i szampon TUBA, niestety nie dają rady.

> zna ktoś coś powszechnego do kupienia co będzie sobie radziło ?

> chodzi mi o konkrety i sprawdzone środki - dziękuję za wpisy: słyszałem, że... lub myślę, że...

> dzieki

...myślę, że wypada sprecyzować że chodzi o mebel tapicerowany i podać chociaż typ obicia (chociaż wiadomo że na pewno nie skóra skoro piszesz o proszku) 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Dobrą chemię do czyszczenia sprzedaje IKEA - mam do mebli skórzanych i działa świetnie. To znaczy tak samo jak markowe polecane przez producenta kanapy (które miałem wcześniej), a jest wyraźnie tansze.

Napisano

> kilka lat minęło, na narożniku widać brudne miejsca. gorzej że jest beżowy więc widać to bardziej.

> mam dobry sprzęt piorący, mam proszek KARCHER i szampon TUBA, niestety nie dają rady.

> zna ktoś coś powszechnego do kupienia co będzie sobie radziło ?

> chodzi mi o konkrety i sprawdzone środki - dziękuję za wpisy: słyszałem, że... lub myślę, że...

> dzieki

Ja używam Tersusa. Prespray + płyn do ekstrakcji. Raczej nie napotkałem plam organicznych, z którymi by sobie nie poradziło. Czasem pomagam sobie odplamiaczem. Do poważniejszych plam nieorganicznych mam MegaGel.

Napisano
  • Autor

> Ja używam Tersusa. Prespray + płyn do ekstrakcji. Raczej nie napotkałem plam organicznych, z

> którymi by sobie nie poradziło. Czasem pomagam sobie odplamiaczem. Do poważniejszych plam

> nieorganicznych mam MegaGel.

fakt, nie napisałem. jest to materiał. nie skóra.

plamy są organiczne, takie wysiedziane miejsca, od głowy itd.

Napisano

> fakt, nie napisałem. jest to materiał. nie skóra.

> plamy są organiczne, takie wysiedziane miejsca, od głowy itd.

No to to co napisałem.

Aczkolwiek jeżeli nie są to tylko plamy, ale również zmiana struktury tkaniny spowodowana wysiedzeniem albo odbarwienie tkaniny spowodowane np. przez pot (zawiera kwasy i sól) to nie uzyskasz efektu "jak nowe". Nie ma cudów.

Ja osobiście mam jasne meble kryte mikrofibrą (pseudo alcantara). Użytkuje się to świetnie, dopiera się bez problemów i mimo iż mają 10 lat, po praniu wyglądają jak nowe, z poprawką na jedną prującą się nitkę zlosnik.gif

Może napisz jeszcze w jaki sposób to "pierzesz", bo samach chemia to nie wszystko. Sam odkurzacz też nie pierze. On odciąga wodę z brudem (ekstrakcja).

Napisano
  • Autor

> No to to co napisałem.

> Aczkolwiek jeżeli nie są to tylko plamy, ale również zmiana struktury tkaniny spowodowana

> wysiedzeniem albo odbarwienie tkaniny spowodowane np. przez pot (zawiera kwasy i sól) to nie

> uzyskasz efektu "jak nowe". Nie ma cudów.

> Ja osobiście mam jasne meble kryte mikrofibrą (pseudo alcantara). Użytkuje się to świetnie, dopiera

> się bez problemów i mimo iż mają 10 lat, po praniu wyglądają jak nowe, z poprawką na jedną

> prującą się nitkę

> Może napisz jeszcze w jaki sposób to "pierzesz", bo samach chemia to nie wszystko. Sam odkurzacz

> też nie pierze. On odciąga wodę z brudem (ekstrakcja).

mam odkurzacz z głowicą piorącą do tapicerki (angielski VAX). wygląda to tak że wewnątrz jest wtryskiwany płyn a bokami zbierany (w głowicy robi się taki wir). dodatkowo jeden bok na razie zrobiłem tak, że po lekkim zwilżeniu spsikałem środkiem do usuwania tłuszczu itp (z powodzeniem uzywałem np w samochodzie do tworzyw itd - efekt jak nowe). po pewnym czasie twardą szczotką szorowałem a potem odkurzaczem wyprałem w tradycyjny sposób. no są niektóre miejsca które nie "puściły" - to mnie irytuje. reszta jest ok.

Napisano

> mam odkurzacz z głowicą piorącą do tapicerki (angielski VAX). wygląda to tak że wewnątrz jest

> wtryskiwany płyn a bokami zbierany (w głowicy robi się taki wir). dodatkowo jeden bok na razie

> zrobiłem tak, że po lekkim zwilżeniu spsikałem środkiem do usuwania tłuszczu itp (z

> powodzeniem uzywałem np w samochodzie do tworzyw itd - efekt jak nowe). po pewnym czasie

> twardą szczotką szorowałem a potem odkurzaczem wyprałem w tradycyjny sposób. no są niektóre

> miejsca które nie "puściły" - to mnie irytuje. reszta jest ok.

Trochę odwrotnie.

Na tapicerkę najpierw natryskujesz prespray. Środek o stosunkowo wysokim pH (uwaga - zbyt wysoki może uszkodzić tkaninę). Służy do wstępnego rozpuszczenia brudu. Zostawiasz to na kilka minut. Potem wcierasz MIĘKKĄ szczotką (np. szczotka do ubrań, twarda szczotka może uszkodzić strukturę tkaniny, jeśli to delikatna tkanina). Wcierając prespray dopsikujesz go miejscowo pod szczotkę w razie potrzeby, w zależności od zabrudzenia. Na tym etapie widać, jak rozpuszcza się brud i znikają plamy. Nie wiem co za środka używasz, ale to że dobrze działa na tworzywa, raczej nie świadczy o nim dobrze do tkanin wink.gif Etap ten kończysz, jak widać, ze plamy są rozpuszczone i usunięte (ewentualnie "rozsmarowane", ale widać, że zejdą)

Drugi etap to ekstrakcja. Odsysasz brud wypłukując przy tym prespray. I tu właśnie używasz odkurzacza, który dozuje płyn do ekstrakcji i odsysa wszystko razem z brudem. Kluczem na tym etapie jest porządny ekstraktor (ciągnie aż łzy lecą zlosnik.gif) bo inaczej cały brud zostanie w tkaninie. Ważne jest zarówno ssanie, jak i ciśnienie natrysku płynu płukającego. Musi on zdążyć wypłukać brud, zanim zostanie oddessany.

Po takiej operacji meble powinny zostać co najwyżej lekko wilgotne.

Napisano
  • Autor

dobra musze w takim razie kupić lepszy prespray. te preprarat co uzywam jest to odtłuszczacz uniwerslany do wielu rzeczy smile.gif

po okurzaniu jest lekko wilgotne.

Napisano
  • Autor

dobra - czekam na krytykę, ale mam ją gdzieś bo efekt jest nieziemski smile.gif

użyłem dziś wspomnianego odtłuszczacza w sprayu (jest alkaliczny jak wiekszość presprayów do prania) a następnie odessałem to i przeprałem wodą z .... wybielaczem chlorowym do prania tkanin ( z TESCO za ok 4 pln - cytynowy). następnie odessałem to i przeprałem już proszkiem karchera a potem samą wodą. efekt nieziemski. tam gdzie wcześniej robiłem bez wybielacza, jest tak sobie, ok, ale tam gdzie wybielaczem poszło - wygląda jak nowe smile.gif

muszę poprawić te rejony gdzie wybielczem nie robiłem bo widać różnice.

Napisano

Ostatnio czyściłam u rodziców beżowe krzesło płynem do tapicerek K2 Tapis.

Krzesło, obicie siedzenia beżowe, wypaprane - zrobiłam zgodnie z instrukcją na butelce preparatu i plamy zniknęły.

Cena preparatu - nie pamiętam, ale 7 zł w Kauflandzie chyba.

Napisano
  • Autor

> Ostatnio czyściłam u rodziców beżowe krzesło płynem do tapicerek K2 Tapis.

> Krzesło, obicie siedzenia beżowe, wypaprane - zrobiłam zgodnie z instrukcją na butelce preparatu i

> plamy zniknęły.

> Cena preparatu - nie pamiętam, ale 7 zł w Kauflandzie chyba.

no niestety narożnik dość duży. pół dnia robiłem frown.gif