Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa skrzynia CVT?

Featured Replies

Napisano

> reczna skrzynia ma to do siebie, ze przy zadanej predkosci obrotowej i biegu ma scisle okreslony

> moment napedowy, jak i moment hamowania. Dzieki temu latwo sterowac np. poslizgiem, czy

> zaciesniac zakret, co jeszcze bardziej zauważalne jest przy AWD, oczywiscie w "sportowej

> jezdzie" A jak to jest z CVT?

Kwestia przyzwyczajenia się. Jak zrozumiesz filozofię działania takiej skrzyni i nauczysz się z nią współpracować, to jest duzo lepiej, niż w przypadku manualnej ok.gif Przynajmniej ja na torze bawię się dużo lepiej, niż w przypadku klasycznego automatu, DSG czy manualnej wink.gif

Napisano

> Czyli TOYOTA takowe stosuje?

Chyba w Yarisie. W hybrydach nie ma CVT w sensie dwóch kół i paska.

Napisano

> Mitsubishi tak, podejrzewam, że Toyota też. Skrzynia jest bezawaryjna, pod warunkiem przestrzegania

> wymiany oleju i czyszczenia chłodnicy.

Gdzieś mi sie obiło o uszy, że TOYOTA też takowe stosuje.

Poczekajmy jak Ozi i MF odpowiedzą.

Generalnie to w RAV4 od kiedy była stosowana?

Napisano

> Chyba w Yarisie. W hybrydach nie ma CVT w sensie dwóch kół i paska.

hmmm.. w rav4 chyba jest?

Napisano

> To były pierwsze proby - takie na gumowy pasek były bardzo nieefektywne i zawodne. Dopiero użycie

> stalowego paska pozwoliło na osiągnięcie przyzwoitej efektywności.

No pisząc "stalowy" trochę wprowadzasz ludzi w błąd wink.gif Owszem, jest tam stal, są łączniki elastyczne (musza być), ale jest to na tyle niezawodny system, że wytrzymuje tyle, ile klasyczne automaty, czyli znacznie dłużej, niż posiadasz samochód ok.gif

Napisano

> Chyba w Yarisie. W hybrydach nie ma CVT w sensie dwóch kół i paska.

No siłą rzeczy w hybrydach jest inaczej, ale klasyczne CVT to koła i pasek.

Napisano

> Kwestia przyzwyczajenia się. Jak zrozumiesz filozofię działania takiej skrzyni i nauczysz się z nią

> współpracować, to jest duzo lepiej, niż w przypadku manualnej Przynajmniej ja na torze bawię

> się dużo lepiej, niż w przypadku klasycznego automatu, DSG czy manualnej

Gdyby tak bylo to w wyscigach juz dawno uzywanoby CVT.

Napisano

> Gdyby tak bylo to w wyscigach juz dawno uzywanoby CVT.

Wyścigi to wyścigi, ja piszę o amatorskim "sporcie".

Napisano

> No siłą rzeczy w hybrydach jest inaczej, ale klasyczne CVT to koła i pasek.

To zależy od hybryda, o ile sie nie mylę to Nissan chyba kiedys używał klasycznego CVT w hybrydowej wersji jednego ze swoich pojazdów.

Napisano

> To zależy od hybryda, o ile sie nie mylę to Nissan chyba kiedys używał klasycznego CVT w hybrydowej

> wersji jednego ze swoich pojazdów.

Możliwe. W hybrydach generalnie jest więcej możliwości użycia bezstopniowej (czyli najbardziej wydajnej) skrzyni, biorąc pod uwagę, że silnik elektryczny w ogóle nie potrzebuje skrzyni biegów, ale nie badałem dokładniej tematu, więc nie będę się wymądrzał.

Napisano

> Wyścigi to wyścigi, ja piszę o amatorskim "sporcie".

No to ja pozwole sobie miec opinie zgola odmienna. W ogole nie widze CVT (w takiej formie jak wystepuje obecnie w autach drogowych) w zabawie na torze.

Napisano

> No to ja pozwole sobie miec opinie zgola odmienna. W ogole nie widze CVT (w takiej formie jak

> wystepuje obecnie w autach drogowych) w zabawie na torze.

Dlaczego? Jak masz możliwość wirtualnej "zmiany biegów" manetkami, to jeździ to na torze całkiem przyzwoicie.

Napisano

> Dlaczego? Jak masz możliwość wirtualnej "zmiany biegów" manetkami, to jeździ to na torze całkiem

> przyzwoicie.

Jezdzilem jak dotad 3 autami z CVT, dwa z nich mialy tryb wirtualnych biegow. Dzialalo to oczywiscie lepiej niz domyslny tryb CVT ale do szybkosci zmian DSG czy automatu typu obecny 8-biegowy ZF to bylo daleko. Dlatego na torze srednio to sobie wyobrazam.

Napisano

> Kwestia przyzwyczajenia się. Jak zrozumiesz filozofię działania takiej skrzyni i nauczysz się z nią

> współpracować, to jest duzo lepiej, niż w przypadku manualnej Przynajmniej ja na torze bawię

> się dużo lepiej, niż w przypadku klasycznego automatu, DSG czy manualnej

ale na torze rzadko jedziesz bokiem. Ja mowie o szutrze, czy sniegu, a tak obok, to jeszcze spytam o przydatnosc w terenie.

Pytam, bo niestety najnowszy forek turbo jest tylko z CVT.

Napisano

> No pisząc "stalowy" trochę wprowadzasz ludzi w błąd Owszem, jest tam stal, są łączniki elastyczne

> (musza być), ale jest to na tyle niezawodny system, że wytrzymuje tyle, ile klasyczne

> automaty, czyli znacznie dłużej, niż posiadasz samochód

pod warunkiem, ze kupujesz nowe auto, a nie chwile przed remontem.

Napisano

> Wyścigi to wyścigi, ja piszę o amatorskim "sporcie".

a propos - w tej symulacji manuala ile trwa zmiana "biegu"? Patrzac na film wyzej trwa to dosc dlugo, a w rajdowkach po to sie wrzuca klowke, zeby zminimalizowac czas.

Napisano

> reczna skrzynia ma to do siebie, ze przy zadanej predkosci obrotowej i biegu ma scisle okreslony

> moment napedowy, jak i moment hamowania. Dzieki temu latwo sterowac np. poslizgiem, czy

> zaciesniac zakret, co jeszcze bardziej zauważalne jest przy AWD, oczywiscie w "sportowej

> jezdzie" A jak to jest z CVT?

W trybie automatycznym CVT nie bardzo się nadaje do "bardziej świadomej" jazdy. Tryb manualny trochę ratuje sytuację jeśli chcemy pojechać szybciej po zakrętach, lub po śliskim. Ale ogólnie CVT to raczej opcja do dupowozu niż do zabawki wink.gif

Napisano

> No jeździmy tym samym sprzętem

Polecam zrobić dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne podwozia, jeśli nie robiłeś. Fabryka nie wykazała się niestety.

(Tak mi się przypomniało, akurat bez związku z CVT).

Napisano

> Nie lubisz, jak klima utrzymuje zadaną temperaturę? Zresztą każda normalna klima automatyczna ma

> możliwość manualnego sterowania.

Da się sterować intensywnością chłodzenia? Jak?

Napisano

> Da się sterować intensywnością chłodzenia? Jak?

Jak w manualu, czyli zadaniu odpowiedniej temperatury.

Napisano

> Jak w manualu, czyli zadaniu odpowiedniej temperatury.

Masz chyba na myśli tzw. klimatyzację półautomatyczną. Czyli trzeba ręcznie sterować intensywnością chłodzenia - nie da się ustawić tej intensywności na stałe.

W starej astrze dawało się to zrobić i tej możliwości mi brakuje. Ale cóż - wszelkie 'climatroniki' są teraz modne i ludzie to biorą bo przecież "musi być lepsze".

Napisano

> Masz chyba na myśli tzw. klimatyzację półautomatyczną. Czyli trzeba ręcznie sterować intensywnością

> chłodzenia - nie da się ustawić tej intensywności na stałe.

> W starej astrze dawało się to zrobić i tej możliwości mi brakuje. Ale cóż - wszelkie 'climatroniki'

> są teraz modne i ludzie to biorą bo przecież "musi być lepsze".

Ale co rozumiesz przez "intensywność chłodzenia"? Nadmuch? Możesz sterować ręcznie przy automatycznej. Temperatura z nawiewów?

Napisano

> Masz chyba na myśli tzw. klimatyzację półautomatyczną. Czyli trzeba ręcznie sterować intensywnością

Nie. W starej Lagunie wyłączałeś Auto i mogłeś ustawić wszystko ręcznie. I nie zmieniało się niezależnie od temperatury wewnątrz. Natomiast jak wcisnąłeś auto to starał się utrzymać zadaną temperaturę.

Napisano

> Ale co rozumiesz przez "intensywność chłodzenia"? Nadmuch? Możesz sterować ręcznie przy

> automatycznej. Temperatura z nawiewów?

Temperatura z nawiewów.

Napisano

> Nie. W starej Lagunie wyłączałeś Auto i mogłeś ustawić wszystko ręcznie. I nie zmieniało się

> niezależnie od temperatury wewnątrz. Natomiast jak wcisnąłeś auto to starał się utrzymać

> zadaną temperaturę.

Jak w starym safrańcu wyłączałem auto, to i tak ustawiałem temperaturę wewnątrz, a nie temperaturę nawiewu.

A w fabii ręcznie można ustawić tylko intensywność grzania ok.gif, przy chłodzeniu natomiast stara się utrzymać temperaturę, co jest lekko irytujące.

Napisano

> Temperatura z nawiewów.

Na to faktycznie nie masz wpływu w fazie chłodzenia. Komputer osiąga zadaną temperaturę i wtedy przestaje chłodzić aż tak intensywnie. Wtedy leci letnie, utrzymując temperaturę.

Napisano

> tragedia, ja bym tym nie mógł dłużej jeździć

> brzmi jakby się sprzęgło ślizgało

Można się przyzwyczaić i po pewnym czasie nie przeszkadza ani trochę.

Ale "udawanie" stałych przełożeń to fajna sprawa i poprawia odbiór samochodu. Nie trzeba patrzeć na zegary żeby wiedzieć, że przyśpieszasz albo zwalniasz. Pomocne szczególnie podczas jazdy przez strefę remontu drogi - trzeba mieć oczy naokoło głowy, żeby w coś nie wjechać - a do tego straszą fotoradary...

Napisano

> hmmm... to kiepsko, generalnie pytam, bo rozwazam zakup Lexa 450h, a w nim była montowana jedynie

> CVT

ALe przecież tam jest tryb S...

Napisano

> Ale to jest hybryda...tam chyba efekt hamowania silnikiem wystepuje poprzez ladowanie baterii po odjeciu gazu. Trzebaby sprawdzic.

Tak. W meleksie (w lexie pewnie też) jest jeszcze bieg B - do hamowania silnikiem, np. w czasie jazdy w górach.

Z perspektywy czasu stwierdzam, że wolałbym jakby auto po odjęciu gazu po prostu się toczyło na luzie (tzw. glide) zamiast delikatnie hamować...

Napisano

> Tak. W meleksie (w lexie pewnie też) jest jeszcze bieg B - do hamowania silnikiem, np. w czasie

> jazdy w górach.

> Z perspektywy czasu stwierdzam, że wolałbym jakby auto po odjęciu gazu po prostu się toczyło na

> luzie (tzw. glide) zamiast delikatnie hamować...

A ja wręcz przeciwnie. Najlepiej mi sie Teslą jeździło, gdzie puszczenie gazu zapala światła hamowania z tylu.