Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

farby podkladowe gruntujace na gladz/plyty gk

Featured Replies

Napisano

chodzi o to, ze fajnie kryja, ale bez gruntowania zwyklym gruntem akrylowym b. szybko sie woda z nich wchlania, a potem jak chce sobie zrobic odciecie tasma malarska (po 24h od malowania - farba sicha, jak pieprz, sciana pod nia tez), to tasma odlazi z farba od takiej plyty/gladzi. A moze tak ma byc, a ja za mocna tasme daje (to taka z drozszych, co po 3 miechach mozna oderwac)? Bo taka zwykla chyba nie oderwie, ale sadzilem, ze skoro pisza, ze podklad gruntujacy i nie gruntowac, to powinna sie wchlaniac, ale cala farba, a nie tylko woda z niej - wiazac z podlozem, jak grunt. Czy znowu cos przekombinowalem?

Zagruntowalbym zwyklym gruntem, ale na plyty gk potem idzie 2x wiecej farby, bo plamy roznych powierzchni wychodza, a wlasnie na plyty takie podkladowki (kabe aqualit, sniezka grunt) najbardziej polecaja. A moze sie czepiam, bo kto sprawdza trzymanie farby tasma klejaca? Nie chce tylko, zeby mi odlazila farba w przyszlosci - czy to sama z siebie, czy przy powtornym malowaniu.

Napisano

Nie uzywaj zwyklego gruntu gdyz to dziadostwo potrafi rozouscic szpachle a wtedy doopa. Ja rozcienczalem zwykla biala farbe z woda.

Tasme odrywaj kiedy farba na scianie troche podeschnie ale nie jest jeszcze sucha. Ma miec troszke wilgoci wtedy ladnie odchodzi ok.gif

Napisano

Przemalowałem wszystkie powierzchnie farbą Snieżka grunt, która ma kilka zalet: kryje małe rysy, nadaje ścianom delikatną fakturę.

Taśmę do odcinania kolorów kleiłem w dowolnych momentach i farba nie odłaziła, ale to akurat nie wiem czyja zasługa.

Tak jak poprzednik pisał, jak porobisz zacieki zwykłym gruntem to może rozpuścić gładź (zacieki zostaną)

Napisano
  • Autor

> Nie uzywaj zwyklego gruntu gdyz to dziadostwo potrafi rozouscic szpachle a wtedy doopa. Ja

> rozcienczalem zwykla biala farbe z woda.

> Tasme odrywaj kiedy farba na scianie troche podeschnie ale nie jest jeszcze sucha. Ma miec troszke

> wilgoci wtedy ladnie odchodzi

nie chodzi o malowanie po tasmie, a klejenie tasmy na pomalowane (na juz wyschnieta farbe)

Napisano
  • Autor

> Przemalowałem wszystkie powierzchnie farbą Snieżka grunt, która ma kilka zalet: kryje małe rysy,

> nadaje ścianom delikatną fakturę.

> Taśmę do odcinania kolorów kleiłem w dowolnych momentach i farba nie odłaziła, ale to akurat nie

> wiem czyja zasługa.

> Tak jak poprzednik pisał, jak porobisz zacieki zwykłym gruntem to może rozpuścić gładź (zacieki

> zostaną)

a moze to kwestia kiepskiego odpylenia powierzchni? Tynki cem-wap przecieram delikatnie papierem 100-120) i jest super, a gladz? toz to zawsze pyli.

Napisano

> a moze to kwestia kiepskiego odpylenia powierzchni? Tynki cem-wap przecieram delikatnie papierem

> 100-120) i jest super, a gladz? toz to zawsze pyli.

Nie wiem, nie znam się. Jestem świeżo po robocie u siebie i piszę co zauważyłem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, nie znam się. Jestem świeżo po robocie u siebie i piszę co zauważyłem

a odpylales jakos gladzi plyty?

Napisano

> a odpylales jakos gladzi plyty?

miotłą wink.gif

Napisano
  • Autor

o odpylaniu tyle znalazlem:

Quote:

Ścierka/ręcznik+woda. Mokra ale żeby się z niej nie lało, chodzi o to aby po przejechaniu ręką nie został ci pył na dłoni.

Ja osobiście używam pacy z gąbką z casto- całe 13 pln kosztowała.

Napisano

Ja odpylalem zmiotka... jak przeciagniesz reka po gladzi to zawsz bedzie pylic bi scierasz ja... naskorkiem niestety. Tak wiec miotelka i nie tykaj.

Co do tasm: u mnie szlo bez odpryskow nie wiem czemu.

Napisano
  • Autor
2013_08_01__18_53_36.jpg tu na plycie gk
Napisano

> tu na plycie gk

U mnie kiedys tesciowa przyczynila sie do zalania chaty woda w zwiazku z tym odpadl tynk z sufitu w jadalni i kuchni (woda przelewala sie przez strop - 24 m3 zlosnik.gif - bylismy wtedy za granica). Na szybko zamowila fachowcow i zroili sufity z plyt g-k. Pomalowali bez gruntowania i przy nastepnym malowaniu dosc spore polacie farby na suficie mi odlazly. Dlatego zdecydowanie dalbym tam wstepnie jakis Unigrunt, pozniej zwykly grunt (mi fajnie sie uzywalo gruntu lateksowego sniezki) i malowanko.

Napisano

Taśmę mam nadzieje odrywasz na mokro? Jeśli problem się powtarza to użyj tasmy do delikatnych powierzchni Bluedolphina.

Jak możesz napisz jakiej dokładnie taśmy używasz, bo powiem szczerze nie znam tasmy malarskiej papierowej którą można trzymać oderwać po 3 miesiącach.

Napisano
  • Autor

> Taśmę mam nadzieje odrywasz na mokro? Jeśli problem się powtarza to użyj tasmy do delikatnych

jeszcze raz - nie odrywa mi sie farba obok tasmy, ale pod tasma.

> powierzchni Bluedolphina.

> Jak możesz napisz jakiej dokładnie taśmy używasz, bo powiem szczerze nie znam tasmy malarskiej

> papierowej którą można trzymać oderwać po 3 miesiącach.

bo to tasma nie typowo do scian, tylko np. do maskowania okien, parapetow itd. Zwie sie tesa precision indoor, tasma do maskowania. Odrywac mozna po 5 miesiacach. Jest ciut mocniejsza od tej najtanszej marketowej, ale tez jest papierowa.

Napisano

> U mnie kiedys tesciowa przyczynila sie do zalania chaty woda w zwiazku z tym odpadl tynk z sufitu w

> jadalni i kuchni (woda przelewala sie przez strop - 24 m3 - bylismy wtedy za granica). Na

> szybko zamowila fachowcow i zroili sufity z plyt g-k. Pomalowali bez gruntowania i przy

> nastepnym malowaniu dosc spore polacie farby na suficie mi odlazly. Dlatego zdecydowanie

> dalbym tam wstepnie jakis Unigrunt, pozniej zwykly grunt (mi fajnie sie uzywalo gruntu

> lateksowego sniezki) i malowanko.

No wlasnie unigrunt rozpuszczal u mnie gladz... no i trzeba go klasc z glowa bo... potem w ciemnych kolorach wałki zostanie zostają