Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[J] Głośna praca wentylatora nadmuchu

Featured Replies

Napisano

Witam

Głośna praca wentylatora nadmuchu. Hałas ten występuje od razu po włączeniu nawiewu i wzrasta wraz ze wzrostem prędkości nadmuchu. W związku z tym po demontażu schowka jak dobrać się do wentylatora nawiewu? może coś wpadło

Napisano

> Witam

> Głośna praca wentylatora nadmuchu. Hałas ten występuje od razu po włączeniu nawiewu i wzrasta wraz

> ze wzrostem prędkości nadmuchu. W związku z tym po demontażu schowka jak dobrać się do

> wentylatora nawiewu? może coś wpadło

Miałem taki objaw ale podczas gdy temp. powietrza spadała poniżej 5*C i jeszcze podczas gwarancji, ale ASO nie widziało problemu albo nie chciało/ nie umiało sobie z nim poradzić.

Zdemontowałem schowek pod deską i jest tam dobry dostęp do filtra PP i wentylatora nadmuchu. Psiknąłem na ośkę wiatraka do góry i dołu jakimś WD40 lub podobnym penetratorem a później jakimś smarem w spraju ale delikatnie.

Drugą zimę mam spokój, żadnych świerszczy i głośnej pracy

Napisano
  • Autor

Dziś sprawdziłem pyłkowy - był brudny, wyczyściłem go ale i tak do wymiany. Muszę zdemontować ten silnik nawiewu tylko muszę zobaczyć jak zdemontować tylko silnik a nie cały zespół jakby ktoś miał książkę sam naprawiam astra IV i zafira III i mógłby zrobić fotkę tych paru stron gdzie jest demontaż tego silniczka w astrze J to byłbym wdzięczny bo nie chcę nic połamać

Napisano

Po wyjęciu schowka odkręcasz wkręt mocujący rurę od nadmuchu do silnika. Wyciągasz rurę z obudowy nagrzewnicy. Teraz tylko odkręcasz jeden wkręt mocujący dmuchawę, odłączasz wtyczkę i do dołu.

Napisano
  • Autor

> Po wyjęciu schowka odkręcasz wkręt mocujący rurę od nadmuchu do silnika. Wyciągasz rurę z obudowy

> nagrzewnicy. Teraz tylko odkręcasz jeden wkręt mocujący dmuchawę, odłączasz wtyczkę i do dołu.

Coś nie chcę się wyjąć zaznacz jak możesz co jeszcze zrobić?

287432043-IMG_20140104_194253.jpg

287432043-IMG_20140104_194333.jpg

287432043-IMG_20140104_194351.jpg

post-47022-14352522833591_thumb.jpg

Napisano

Najpierw musisz zdemontować rurę - tę rozgałęzioną z której dmucha powietrze na nogi. Widać wkręt, którym jest przymocowana.

Odkręcasz go i wysuwasz rurę z obudowy nagrzewnicy. Wtedy silnik z dmuchawą powinien wyjść (trzeba obrócić i w dół).

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

Wentylator wymieniony dzięki pomocnemu opisowi kolegi Orochimaru:) W starym padło łożysko dolne niestety nie można wyło wymienić samego łożyska

Napisano

Ile $$$ nowy wentylator?

Tak z ciekawości pytam?

Napisano
  • Autor

250zł używany wersja europejska z 2012r z gwarancją

Trzeba tylko zwracać uwagę aby nie kupić od anglika bo obroty wentylatora są w przeciwną stronę i łopatki na koszyku tez jest odwrotnie - działa jak odkurzacz wiem bo kupiłem na all... ale sprzedawca zwrócił koszty bo sam nie wiedział ze od anglika są inne i musiałem kupić inny