Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Objawy zużytego sprzęgła vs. wybitych poduszek pod skrzynią?

Featured Replies

Napisano

Jaka jest różnica w objawach pomiędzy padniętymi sprężynami w tarczy sprzęgłowej, a padniętą poduszką/poduszkami skrzyni?

Da się rozpoznać po objawach, co jest przyczyną dziwnych hałasów?

Napisano

> Jaka jest różnica w objawach pomiędzy padniętymi sprężynami w tarczy sprzęgłowej, a padniętą

> poduszką/poduszkami skrzyni?

> Da się rozpoznać po objawach, co jest przyczyną dziwnych hałasów?

padnięte poduszki skrzyni prawie zawsze objawiają się telepaniem zespołu napędowego zwłaszcza przy puszczeniu (gwałtownym) gazu, zmianie biegów.

Napisano
  • Autor

> padnięte poduszki skrzyni prawie zawsze objawiają się telepaniem zespołu napędowego zwłaszcza przy

> puszczeniu (gwałtownym) gazu, zmianie biegów.

Okej, to czego objawem może być szapranie przy ruszaniu, czasem głośne stuki przy przyspieszaniu na 1. biebu, potem, przy kolejnych zmianach biegów już nic.

Napisano

> Okej, to czego objawem może być szapranie przy ruszaniu, czasem głośne stuki przy przyspieszaniu na

> 1. biebu, potem, przy kolejnych zmianach biegów już nic.

Szarpanie przy ruszaniu tylko na pierwszym biegu jest objawem padającego sprzęgła,głownie wynikającego już z wyeksploatowania,jak nie naprawisz wkrótce zacznie się uślizgiwać. ok.gif Metaliczne puknięcie w kliku znanych mi autach było skutkiem zużytego koła dwumasowego. oslabiony.gif

Napisano

> Okej, to czego objawem może być szapranie przy ruszaniu, czasem głośne stuki przy przyspieszaniu na

to może być jeszcze wina zapowietrzonego wysprzęglnika (jak oczywiście jest hydrauliczny)

Napisano
  • Autor

> Metaliczne puknięcie w kliku znanych mi autach było skutkiem zużytego koła dwumasowego.

Nie posiadam.

Napisano
  • Autor

> to może być jeszcze wina zapowietrzonego wysprzęglnika (jak oczywiście jest hydrauliczny)

Jest. Jednym słowem, jest tyle zmiennych, że bez wizyty u magika się nie obejdzie.

Napisano

> Jest. Jednym słowem, jest tyle zmiennych, że bez wizyty u magika się nie obejdzie.

Otwórz maskę i zobacz jak mocno wychyla się silnik przy próbie ruszenia z wciśniętym hamulcem. Jak silnik mocno się przesunie i usłyszysz stuk to będzie to padnięta poduszka silnika/skrzyni biegów. Jak będzie ok to raczej sprzegło do rewizji. Wysprzęglnik hydrauliczny masz na zewnątrz obudowy sprzęgła czy w środku?

Napisano
  • Autor

> Otwórz maskę i zobacz jak mocno wychyla się silnik przy próbie ruszenia z wciśniętym hamulcem.

ok.gif

> Wysprzęglnik hydrauliczny masz na

> zewnątrz obudowy sprzęgła czy w środku?

Sądząc po obrazkach jest przykręcany do obudowy skrzyni. Na żywi go jeszcze nie oglądałem.

Napisano

> Sądząc po obrazkach jest przykręcany do obudowy skrzyni. Na żywi go jeszcze nie oglądałem.

przed rozbieraniem sprzęgła spróbuj go odpowietrzyć - może to rozwiązać problem

Napisano

Niech zgadnę, w mrozy objawu nie było, a teraz w plusowych temp. objaw ustępuje po 3-5 ruszeniu??

Napisano

> Niech zgadnę, w mrozy objawu nie było, a teraz w plusowych temp. objaw ustępuje po 3-5 ruszeniu??

W fieście mojej żonki tak jest. Rozwiąż zagadkę zlosnik.gif

Napisano

A spróbuj zrobić taki eksperyment.

Na zgaszonym silniku włącz jedynkę i z wciśniętym sprzęgłem zakręć rozrusznikiem. Jezeli podczas kręcenia auto będzie lekko szarpać do przodu to znaczy, że zostało pół słoneczka na docisku sprzegła i lada moment łożysko oporowe wpadnie do środka.

To szarpanie występuje tylko przy kręceniu rozrusznikiem. Jak silnik odpali to niby jest ok ale jak ruszasz to znowu szarpie.

Ja kiedyś wymieniłem poduchę bo myslałem ,że to ona jest przyczyną ale niestety to było sprzegło.

Napisano
  • Autor

> Niech zgadnę, w mrozy objawu nie było, a teraz w plusowych temp. objaw ustępuje po 3-5 ruszeniu??

Dziś tak było, że o poranku w okolicach zera praktycznie zero objawów, a po kilku kilometrach na światłach znowu to samo.

Napisano

> Dziś tak było, że o poranku w okolicach zera praktycznie zero objawów, a po kilku kilometrach na

> światłach znowu to samo.

moim zdaniem wskazuje to na wysprzeglnik

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem wskazuje to na wysprzeglnik

Dobra, objaw dodatkowy jest taki, że już po zasprzęgleniu podczas dodawania gazu slychac rrrrrap....rrrrap.....rrrrrrap...

Coś takiego. I co to jest?i

Napisano

> Dobra, objaw dodatkowy jest taki, że już po zasprzęgleniu podczas dodawania gazu slychac

> rrrrrap....rrrrap.....rrrrrrap...

> Coś takiego. I co to jest?i

na pewno nie poduchy wink.gif

sporo masz tych objawów, bez odpięcia skrzyni się chyba nie obejdzie oslabiony.gif

Napisano

> Jeszcze podpowiedz w jakim aucie?

zakładam, że chodzi o hultaja

Napisano
  • Autor

> zakładam, że chodzi o hultaja

Właśnie tak - Hyundai Accent 1.3 2006