Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klucz dynamometryczny, klucz płaski zamiast nasadki

Featured Replies

Napisano

Mam klucz dynamometryczny z grzechotką na nasadki, ale potrzebowałbym dokręcić metalowy przewód paliwowy, mogę użyć tylko klucza płaskiego. Czy macie jakis trick, żeby to połączyć?

Napisano

Możesz w nasadkę klucza dynamometrycznego włożyć śrubę zakończoną z drugiej strony skontrowanymi nakrętkami takimi jak ma klucz płaski z drugiej strony. Tylko nie wiem czy wtedy niutony z klucza będą odpowieadać niutonom występującym na nakretce przewodu paliwowego skoro klucz nie jest w osi tej nakrętki.

Napisano

> Mam klucz dynamometryczny z grzechotką na nasadki, ale potrzebowałbym dokręcić metalowy przewód

> paliwowy,

Pytanie: czy instrukcja nakazuje dokręcić to połączenie odpowiednim momentem, tudzież podaje jego wartość, czy to może przerost formy nad treścią i Twoja fanaberia? niewiem.gifgrinser006.gif

> mogę użyć tylko klucza płaskiego. Czy macie jakis trick, żeby to połączyć?

Są dostępne specjalne końcówki kluczy płaskich przystosowane do napędu z klucza sztorcowego. Niestety pojęcia nie mam, czy taka końcówka założona na klucz dynamometryczny zachowa się jak wzmacniacz momentu, osłabi go, czy też może będzie neutralna, jak Szwajcaria? biglaugh.gifhehe.gif

Skoro miejsce masz na klucz płaski, to takiego użyj i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> Pytanie: czy instrukcja nakazuje dokręcić to połączenie odpowiednim momentem, tudzież podaje jego

> wartość, czy to może przerost formy nad treścią i Twoja fanaberia?

tak, masz racje, dokręcenie odpowiednim momentem sobie wymyślilem. Generalnie moge dokrecić jak mi sie podoba

> Są dostępne specjalne końcówki kluczy płaskich przystosowane do napędu z klucza sztorcowego.

> Niestety pojęcia nie mam, czy taka końcówka założona na klucz dynamometryczny zachowa się jak

> wzmacniacz momentu, osłabi go, czy też może będzie neutralna, jak Szwajcaria?

chodziło mi o ew. proste rozwiązanie bez dokupowania przystawek

> Skoro miejsce masz na klucz płaski, to takiego użyj i po sprawie.

zdarzyło mi się kilka razy przesadzić z dokręceniem, więc wole zrobić zgodnie ze sztuką.

Napisano

> Możesz w nasadkę klucza dynamometrycznego włożyć śrubę zakończoną z drugiej strony skontrowanymi

> nakrętkami takimi jak ma klucz płaski z drugiej strony. Tylko nie wiem czy wtedy niutony z

> klucza będą odpowieadać niutonom występującym na nakretce przewodu paliwowego skoro klucz nie

> jest w osi tej nakrętki.

Nie będą. Miałem w ręku takie przejściówki i miały nabite o ile zmienić nastawę klucza.

Napisano

> Mam klucz dynamometryczny z grzechotką na nasadki, ale potrzebowałbym dokręcić metalowy przewód

> paliwowy, mogę użyć tylko klucza płaskiego. Czy macie jakis trick, żeby to połączyć?

Trochę humorystycznie, ale jakbyś był zdesperowany... Moment to siła razy ramię. Ramię masz (długość klucza) siłę wyznaczysz ciągnąc go przez wagę hakową smile.gif

Może to jest jakiś pomysł - poćwicz najpierw na jakichś nakrętkach w imadle i sprawdź kluczem dynamometrycznym, czy się zgadza smile.gif

Napisano

> Tylko nie wiem czy wtedy niutony z

> klucza będą odpowieadać niutonom występującym na nakretce przewodu paliwowego skoro klucz nie

> jest w osi tej nakrętki.

Nie będą. Trzeba sobie policzyć tę zmianę ze wzoru Md = F x R

gdzie

Md - moment dokręcania

F - siła przyłożona do ramienia klucza dynamometrycznego

R - długość klucza

Np. 100 Nm oznacza, że jeśli masz klucz o długości jednego metra musisz przyłożyć siłę 100 N. Jeśli klucz ma pół metra, tak jak mój Proxxon, to trzeba przyłożyć siłę 200 N.

Gdybym dołożył do swojego klucza przedłużkę 10 cm, to aby zachować tę samą silę dokręcania, powinienem na kluczu ustawić nie 100Nm, a 83 Nm.

Trzeba sprawdzić, jak długa jest rączka i przedłużka i można sobie policzyć ze wzoru podanego na początku.

Np. dla mojego klucza + przedłużka 10 cm (0,1 m) musiałbym brać korektę 83% wartości podanej dla danego połączenia/śruby.

Edit: "długość przedłużki" to nie koniecznie jest fizyczna długość klucza, a odległość osi kwadratu klucza dynamometrycznego, od osi dokręcanej śruby. Może ci się nie udać zachować współliniowości tych dwóch narzędzi. Jeśli będą pod kątem, to po prostu sobie zmierz.

Napisano

> tak, masz racje, dokręcenie odpowiednim momentem sobie wymyślilem. Generalnie moge dokrecić jak mi

> sie podoba

No to tym bardziej przestań się pierniczyć z wynalazkami i dokręć płaskim... grinser006.gifhehe.gifcfaniaczek.gif

Pytam się normalnie, jak człowieka, o moment, to się rzucasz jak ćma w latarce... facepalm%5B1%5D.gif więc masz rację, dokręć sobie czymkolwiek i jak mocno chcesz.