Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Użytkowanie 50/50, a amortyzacja?

Featured Replies

Napisano

Czytam, szukam i ciagle w kropce jestem, mozna czy nie mozna, a jesli mozna to 50 czy 100%?

Z tego co w necie znalazlem, wynika, ze mozna amortyzowac.

Ksiegowa upiera sie, ze nie mozna.

US mowi, ze nie wie co robic, "poszlo zapytanie do MF" i zobaczymy co odpowiedza.

Moze tutaj ma ktos wiedze porownywalna z MF? grinser006.gif

Napisano

> Czytam, szukam i ciagle w kropce jestem, mozna czy nie mozna, a jesli mozna to 50 czy 100%?

Ja bym się bał 100%.

Ale 99% już nie.

Deklaracja 50/50 jest ze względu na VAT, ale dajesz na tacy urzędasom papier, na podstawie którego mogą mieć wąty do do dochodowego.

Ja nie jestem VAT-owcem, więc żadna ustawa nie obliguje mnie do deklaracji i będę chciał dalej amortyzować 100%.

Zresztą faktem jest, że auta używam tylko do DG.

Napisano
  • Autor

> Ja bym się bał 100%.

> Ale 99% już nie.

> Deklaracja 50/50 jest ze względu na VAT, ale dajesz na tacy urzędasom papier, na podstawie którego

> mogą mieć wąty do do dochodowego.

> Ja nie jestem VAT-owcem, więc żadna ustawa nie obliguje mnie do deklaracji i będę chciał dalej

> amortyzować 100%.

> Zresztą faktem jest, że auta używam tylko do DG.

Mam 2, aktualnie zona nie pracuje wiec 1 uzywam tylko do DG, trzeba bedzie moge kupic 3, ale te wszystkie kombinacje (nie tylko panstwa, ale i nas samych smiesza mnie troche).

Chcac byc uczciwym i uniknac sytuacji, ze gdzies w wiosce, w drodze powrotnej od klienta do domu, zza krzakow wyskoczy mi kontrola skarbowa i przylapie na kupnie bulek dla dziecka, co bedzie skutkowalo rozpoczeciem procedury osadzenia mnie w ciupie, postanowilem zglosic 50/50.

Ale jak zwykle, Panie nie da sie, bo nie wiadomo co dalej.

Napisano

> Czytam, szukam i ciagle w kropce jestem, mozna czy nie mozna, a jesli mozna to 50 czy 100%?

> Z tego co w necie znalazlem, wynika, ze mozna amortyzowac.

> Ksiegowa upiera sie, ze nie mozna.

> US mowi, ze nie wie co robic, "poszlo zapytanie do MF" i zobaczymy co odpowiedza.

> Moze tutaj ma ktos wiedze porownywalna z MF?

Wrzucasz w koszty 100% amortyzacji, chyba że samochód warty jest więcej niz 20tyś EUR. Wtedy "nadwyżki" nie amortyzujesz.

Napisano
  • Autor

> Wrzucasz w koszty 100% amortyzacji, chyba że samochód warty jest więcej niz 20tyś EUR. Wtedy

> "nadwyżki" nie amortyzujesz.

Musze wiec zmienic ksiegowa, bo ta tego manewru nie przelknie.

Kroilo jej sie od dawna, ale jak MF odpowie US, ze mozna to sie za to wezme tuk.gif

Napisano

> Musze wiec zmienic ksiegowa, bo ta tego manewru nie przelknie.

> Kroilo jej sie od dawna, ale jak MF odpowie US, ze mozna to sie za to wezme

Podeślij jej wyjaśnienie Ministra Finansów

Napisano
  • Autor

> Podeślij jej wyjaśnienie Ministra Finansów

Czytalem to (stad moj 1 wniosek, ze wedlug www da sie), jako inzynier wprost uwielbiam odpowiedzi wszelkiej masci prawnikow cytujacych paragrafy, a wydawaloby sie, ze daloby sie prosto jak drut odpowiedziec i to 1 zdaniem zamiast kupa paragrafow. sciana.gif

Napisano

> Czytalem to (stad moj 1 wniosek, ze wedlug www da sie), jako inzynier wprost uwielbiam odpowiedzi

> wszelkiej masci prawnikow cytujacych paragrafy, a wydawaloby sie, ze daloby sie prosto jak

> drut odpowiedziec i to 1 zdaniem zamiast kupa paragrafow.

No nie dziw się. To nie nauka ścisła, a duzo zależy od interpretacji. I zanim taki kolo napisze to co myśli, to przytoczy artykuły (znaczy dupochrony) na podstawie których coś wysnuł wink.gif

Napisano

> Moze tutaj ma ktos wiedze porownywalna z MF?

Samo MF nie wie.

Złożysz ORD-IN to będziesz wiedział.

Bo na dwoje babka wróżyła. W koszty wrzucasz to, co związane uzyskaniem bądź zabezpieczeniem przychodów.

I teraz można uzasadniać dwie interpretacje:

1. skoro nie zadeklarowałeś, że auto będziesz używał wyłącznie w DG i nie prowadzisz kilometrówki, to oznacza, że używasz go również prywatnie. I wtedy nie powinieneś wrzucać w koszty ani nieodliczonego VATu od tej części zakupu samego auta, ani kosztó jego utrzymania, ani amortyzacji. A jaka to część - to do ustalenia. Bo 50% "ryczałtu" to sobie tylko w VAT wymyślili. I w VAT masz 50% niezależnie od tego, czy samochodu używasz prywatnie w 1% czy w 99%. Do dochodowego trzeba by określić te proporcje. Tylko na dobrą sprawę jak, żeby dało się to obronić przed fiskusem? Robić kilometrówkę?

2. pomimo tego, że nie zgłosiłeś tego do US ani nie prowadzisz kilometrówki to używasz auta wyłącznie w DG. Tylko uznałeś, że pracochłonność/uciążliwość ewidencjonowania jest dla Ciebie nieakceptowalna, nieopłacalna (bo np. taką stawkę godzinową i takie obłożenie pracą ma pracownik, który musiałby to robić, że zwyczajnie nie ma na to czasu bo przekroczy limit nadgodzin) czy wolisz zachować tajemnicę biznesową, jakimi trasami i kiedy jedziesz (np. jubiler czy właściciel kantoru wożący kasiorę może tak argumentować, bo jak coś jest na papierze, to ktoś może to skserować czy padpatrzeć). Więc wolisz stracić 50% VATu. Ale możesz argumentować, że do potrzeb KUP auta używasz wyłącznie do DG więc całość wrzucasz w koszty.

Czy i jak na takie opcje będzie zapatrywał się fiskus i sądy - teraz można zgadywać. Trzeba poczekać kilka lat aż utrą się interpretacje i orzecznictwo. Tylko, jak zapowiedział AFAIR Piechociński, to i tak rozwiązanie tymczasowe. Więc pewnie będą w tym dalej dłubać.

Napisano

> Podeślij jej wyjaśnienie Ministra Finansów

Minister napisał bardzo zachowawczo. Kluczowe może tu być sformułowanie:

Warunku tego nie spełniają wydatki związane z używaniem samochodu osobowego na cele prywatne.

Jeżeli samochód jest środkiem trwałym w rozumieniu ...

To może zapowiadać kwestionowanie wprowadzenia do ŚT samochodów wykorzystywanych (również) prywatnie. To dopiero byłyby jazdy.

Napisano

> Minister napisał bardzo zachowawczo. Kluczowe może tu być sformułowanie:

> Warunku tego nie spełniają wydatki związane z używaniem samochodu osobowego na cele prywatne.

> Jeżeli samochód jest środkiem trwałym w rozumieniu ...

> To może zapowiadać kwestionowanie wprowadzenia do ŚT samochodów wykorzystywanych (również)

> prywatnie. To dopiero byłyby jazdy.

Słuszna uwaga. najbezpieczniej złożyć zapytanie do lokalnej izby skarbowej.

Napisano
  • Autor

> No nie dziw się. To nie nauka ścisła, a duzo zależy od interpretacji. I zanim taki kolo napisze to

> co myśli, to przytoczy artykuły (znaczy dupochrony) na podstawie których coś wysnuł

Tylko po zacytowaniu znanych wszystkim paragrafow, pytajacy ani krzty wiecej sie nie dowiaduje niz wiedzial zadajac pytanie rotfl.gif

Wiem, tak wszyscy odpowiadaja hehe.gif

Napisano

> Minister napisał bardzo zachowawczo. Kluczowe może tu być sformułowanie:

> Warunku tego nie spełniają wydatki związane z używaniem samochodu osobowego na cele prywatne.

> Jeżeli samochód jest środkiem trwałym w rozumieniu ...

> To może zapowiadać kwestionowanie wprowadzenia do ŚT samochodów wykorzystywanych (również)

> prywatnie. To dopiero byłyby jazdy.

Oni już całkiem powariowali.

A leasing jest bez komplikacji ?

Normalnie połowa Vatu, a reszta w koszty ?

Czy druga połowę Vat można też w koszty ? smile.gif

Napisano

> Tylko po zacytowaniu znanych wszystkim paragrafow, pytajacy ani krzty wiecej sie nie dowiaduje niz

> wiedzial zadajac pytanie

> Wiem, tak wszyscy odpowiadaja

No tak jak mowie. To jest dupochron.

Taki ktos moglby odpowiedziec ze mozesz amortyzowac co chcesz. A za minute ktos by skomentowal mniej wiecej tak: "Bzdury, facet w ogole nie napisal że w paragrafie XYZ ustawy ABC mowia jasno ze nie mozna".

A tak, to koles wymienil wszystkie mozliwe paragrafy i wiadomo na czym sie oparł ok.gif

Głupie to jest moim zdaniem, ze podatki sa tak niejasne. Wiadomo o co chodzi. Nie o jasnosc, ale o golenie obywateli. Jak jest tak ciezko wyliczyc i jest duzo malych skladowych, to nie czujesz ze placisz 60% swoich dochodów wink.gif Myslisz ze tylko jaki dochodowy 18-19% grinser006.gif

Nie wiem czy kiedys liczyles płace i składki ZUS od nich (oraz które i ile składki jest kosztem hehe.gifmlot.gif), no i kto co właściwie płaci. A samo słowo płaci też znaczy trochę co innego niż myślisz hehe.gif

Akurat jestem na czasie, bo za 2 tygodnie zdaję sobie egzamin na księgowego wink.gif

Napisano

jeżeli masz 100% leasing to musisz umowę L. zarejestrować w US smile.gif nikt rozsądny nie wybierze opcji 100% zlosnik.gif

Napisano

> Słuszna uwaga. najbezpieczniej złożyć zapytanie do lokalnej izby skarbowej.

złóż zapytanie czy w obecnej sytuacji przy sprzedaży auta zakupionego na VAT 0 należy doliczyć Vat 23 smile.gif dwie izby i tak oraz nie zlosnik.gif

Napisano

> złóż zapytanie czy w obecnej sytuacji przy sprzedaży auta zakupionego na VAT 0 należy doliczyć Vat

> 23 dwie izby i tak oraz nie

Niestety trzeba na pełen VAT23.

Sam właśnie sprzedawałem auto, które wprowadziłem dawno temu na ŚT...na oświadczenie sick.gif

Napisano

> złóż zapytanie czy w obecnej sytuacji przy sprzedaży auta zakupionego na VAT 0

A jak kiedykolwiek można było kupić auto na VAT 0 (nie mylić z zw)?

> należy doliczyć Vat

> 23 dwie izby i tak oraz nie

A odpowiedzi wg stanu prawnego na jaki dzień? Bo zmienia się jak w kalejdoskopie.

Napisano

> A jak kiedykolwiek można było kupić auto na VAT 0 (nie mylić z zw)?

Nie czepiaj się - dla 103% ludzi to to samo ;D