Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie laczniki stabilizatora - tak na szybko

Featured Replies

Napisano

musze w pandzinie wymienic laczniki

jakiej firmy wsadzic??

jakich firm unikac??

na aledrogo jest tego troche niektore maja dopisek ze niby wzmocnione - pic na wode?

czy faktycznie sa wytrzymalsze?

fabryczne odzywaja sie po 35 kkm jazdy po miescie i nowe moglby przynajmniej tez tyle wytrzymac

a druga sprawa jak mocno sie przykreca nowe?

na kolach w gorze czy gdy samochod stoi na kolach?

Napisano

> musze w pandzinie wymienic laczniki

Nie bierz tych z metalowymi miseczkami, bo się błyskiem wybijają. Mają być plastikowe, jak fabryczne.

Napisano

> jakiej firmy wsadzic??

zaraz mnie zjadą, ale polecam polskie JGR vel Ramech

Napisano

> zaraz mnie zjadą, ale polecam polskie JGR vel Ramech

Właśnie je założyłem w 307, które znane jest z szybko kończących się łączników. Zobaczymy ile pożyją.

Napisano

> Właśnie je założyłem w 307, które znane jest z szybko kończących się łączników. Zobaczymy ile

> pożyją.

Moje przejechały od zeszłego roku jakieś 20kkm i na razie cisza.

Od oryginałów różni się miejsce kontry (przytrzymanie do montażu) zamiast imbusa klucz płaski. Ale to chyba zaleta.

Napisano

Oryginał z ASO. Tanie i całkiem dobre. Lepszych nie kupisz.

Napisano

> TRW, albo Lemforder

W moim przypadku za 2 sztuki TRW lub Lemforder trzeba dać ze 160-180zł

Za JGR około 50zł-60zł

Napisano

Febi - 50 tyś wytrzymał

>a druga sprawa jak mocno sie przykreca nowe?

Dla stilo to jest bodajże 3,7 daNm

Ja skręcałem na aucie podniesionym, bo nie mam kanału, a koło muszę zdjąć.

Napisano
  • Autor

> Moje przejechały od zeszłego roku jakieś 20kkm i na razie cisza.

> Od oryginałów różni się miejsce kontry (przytrzymanie do montażu) zamiast imbusa klucz płaski. Ale

> to chyba zaleta.

poczytalem o nich i w sumie maja pozytywne opinie - poza kilkoma wpadkami - pewnie jak kazdy inny producent - i zamowilem

jak przetrzymaja kolejne 30 kilka kkm bedzie dobrze - to w moim wypadku 2 lata

Napisano

> a druga sprawa jak mocno sie przykreca nowe?

Zgodnie z momentem smile.gif albo - jak się ma wprawę, to po prostu na maksa na wyczucie biorąc pod uwagę możliwe zerwanie gwintu

> na kolach w gorze czy gdy samochod stoi na kolach?

Jak wygodnie, byleby tak, że trzpień wchodzi swobodnie w dziurę w ramieniu stabilizatora = stabilizator nie pręży.

Zawsze można regulować prześwit podlewarowaniem, ewentualnie podnieść cały przód a nie tylko bok.

Na kołach też można o ile jest dostęp, ale raczej z kanału.

Ogólnie to jest ekstremalnie prosta operacja.

Jedyna pułapka to raczej przy demontażu, jeżeli zerwiesz "kontrę" (zwłaszcza jak jest na imbus a nie na klucz płaski)

Wówczas szlifierka.

Masz świadomość, że bez przytrzymania drugim kluczem, śruba będzie się obracać?

Przed demontażem koniecznie spryskać gwinty WD40.

Jeżeli kupiłeś JGRY to pewnie tam przytrzymuje się płaską 14-stką - tak było w moich a sądzę, że robią wszystkie tak samo.

Napisano

ale jeden stabilizator kosztuje 20-30pln a wymienia sie to mniejwiecej w czasie dolewania paliwa , wiec o co kruszyc kopie ?

Napisano

> jakiej firmy wsadzic??

> jakich firm unikac??

Napiszę tylko, że w poprzednim samochodzie wymieniałem łączniki 3 razy. Padły 2 oryginały i jeden za ponad 100 PLN. W końcu kupiłem jakieś tanie za 20 kilka / sztukę - od razu dwa. Ten drugi do tej pory nie został użyty.

Napisano

Jeżeli chodzi o fiata stilo - też to potwierdzę.

Łączniki w magicznym białym pudełku z napisem ricambi originalli wcale nie okazują się być najwytrzymalsze, a kosztują ca 80 zł w ASO.

Napisano
  • Autor

> ale jeden stabilizator kosztuje 20-30pln a wymienia sie to mniejwiecej w czasie dolewania paliwa ,

> wiec o co kruszyc kopie ?

mam maly zbiornik i nie lubie tankowac dluzej wink.gif

a kopie warto kruszyc bo mozna kupic guano za 100 za sztuke i mozna kupic tak samo trwaly za 30 zl za sztuke

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z momentem albo - jak się ma wprawę, to po prostu na maksa na wyczucie biorąc pod uwagę

> możliwe zerwanie gwintu

> Jak wygodnie, byleby tak, że trzpień wchodzi swobodnie w dziurę w ramieniu stabilizatora =

> stabilizator nie pręży.

w poprzedniej nie mialem staba wiec nie mialem okazji sie przekonac

tu widze ze dostep jest jak tylko sie kola na maks skreci - a pytam czy na podniesionym czy moze byc na kolach bo np przy wahaczach wg jednej ze szkol zalozyc i zlapac trzeba na podniesionym dla wygody ale dokrecac juz jak samochod na kolach stoi... nie wiem nie wnikam w slusznosc tej tezy lub jej bezsensownosc

Napisano

> byc na kolach bo np przy wahaczach wg jednej ze szkol zalozyc i zlapac trzeba na podniesionym

Bo przy wahaczach dobrze dokręcać na luźnej poduszce gumowej.

W łącznikach to nie ma znaczenia, tam jest kulka co się obraca.

Napisano

> pytam czy na podniesionym czy moze

> byc na kolach bo np przy wahaczach

W tym przypadku masz do czynienia z przegubami kulistymi, niczym sworzeń wahacza. Bez znaczenia jest, w jakiej pozycji to dokręcisz.

Napisano

Teknorot - nie polecam (baaardzo krótko wytrzymały) no.gif

CTR - polecam (idą na pierwszy montaż do chevroleta) ok.gif

Napisano

> zaraz mnie zjadą, ale polecam polskie JGR vel Ramech

miałem je i również polecam. Kosztowały 50 zł za dwie sztuki a wytrzymały 2 lata. Moog, febi wytrzymały równo rok.

Napisano

> Napiszę tylko, że w poprzednim samochodzie wymieniałem łączniki 3 razy. Padły 2 oryginały i jeden

> za ponad 100 PLN. W końcu kupiłem jakieś tanie za 20 kilka / sztukę - od razu dwa. Ten drugi

> do tej pory nie został użyty.

Lanosem przejechałem ponad 130kkm (do 198kkm) i nigdy łączników ani końcówek kierowniczych nie wymieniałem, raz tylko 1 sworzeń zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Delphi/Febi/Moog/TRW/Lemforder.

Obecnie mam Moog i na razie od ponad 10kkm jest cisza. W drugim aucie zamontowałem Febi, ale nie przejechało jeszcze nawet 10kkm, też jest cisza.

Wcześniej miałem TRW ale z racji wybitego zawieszenia szybko się poddały.

Napisano

> Teknorot - nie polecam (baaardzo krótko wytrzymały)

> CTR - polecam (idą na pierwszy montaż do chevroleta)

co do CTR- miałem ich końcówki i sworznie w lanosie i przejździły od przebiegu ok. 150 tyś. km do momentu sprzedaży czyli ponad 100 tyś.km i bez luzów, stabilizator również. Nie polecam ze swojego doświadczenia wyrobu "mototechniki" końcówka padła po kilku tysiącach.

Napisano

> CTR - polecam (idą na pierwszy montaż do chevroleta)

Cena/jakość chyba lepszych nie znajdziesz, ale nie wiem czy do Pandy w ogóle są dostępne bo to raczej marka do japońców/koreańców.

Czasami można je spotkać w pudełkach Lemfordera.

Napisano

Łączniki od lat zakładam tylko firmy Wertteile (brand hurtowni Gordon), chyba, że klient życzy sobie inne. Zaobserwowałem, że wytrzymują porównywalnie z tymi najdroższymi, jak TRW, Lemforder. Podobnie zresztą wahacze i sworznie (w Passacie B5 po wymianie na wahacze Wertteile jest spokój na lata).

Jedź do hurtowni Gordon i bierz tej firmy, w detalu kosztują jakieś 40zł/szt, na stanie w Lublinie są dwie sztuki.

Napisano

Ja Mooga nie polecam. Fabryczne wytrzymały 40tkm, Moog 20tkm, teraz mam Lemfoerder spineyes.gif

Napisano

> Lanosem przejechałem ponad 130kkm (do 198kkm) i nigdy łączników ani końcówek kierowniczych nie

> wymieniałem, raz tylko 1 sworzeń

Przebijam...mój ma na liczniku 226kkm i miał wymieniane tylko tuleje stabilizatora i tulejki łącznika więcej nic...a w Fabii zastosowałem ostatnim razem łączniki TRW i na razie jest OK (to było już dość dawno)...

Napisano

> co do CTR- miałem ich końcówki i sworznie w lanosie i przejździły od przebiegu ok. 150 tyś. km do

> momentu sprzedaży czyli ponad 100 tyś.km i bez luzów, stabilizator również. Nie polecam ze

> swojego doświadczenia wyrobu "mototechniki" końcówka padła po kilku tysiącach.

CTR bardzo dobre i niedoceniane ok.gifMają jeszcze jeden duży plus ,nikt ich nie podrabia(a przynajmniej nie na taką skalę jak innych popularnych producentów).

Napisano
  • Autor

> JGR

takie zamowilem

jak przezyja tyle co fabryczne bedzie w miare oki

Napisano

> takie zamowilem

> jak przezyja tyle co fabryczne bedzie w miare oki

Jak przeżyją o 25% mniej, to też będzie oki, zważywszy, że kosztują mniej niż połowę tego co ori.