Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmniejszenie otworu pod drzwi

Featured Replies

Napisano

Panowie szukam porady jak zmniejszyć otwór pod drzwi. Moja mulher.gif wymyśliła sobie wymianę drzwi wewnętrznych.

Problem w tym, że po demontażu starych mam otwór 970mm a do montażu nowych potrzebuje 900mm. Ościeżnica blokowa będzie montowana w ścianie 250mm na środku. Nie mam pojęcia jak zniwelować te 70mm tak aby miało to ręce i nogi. Myślałem o profilu pod GK ale pewnie potem będzie problem z obrobieniem tego nie mówiąc już o pękaniu po obrobieniu.

Może ktoś temat przerabiał - wszelkie sugestie mile widziane.

Napisano

> Panowie szukam porady jak zmniejszyć otwór pod drzwi. Moja wymyśliła sobie wymianę drzwi

> wewnętrznych.

> Problem w tym, że po demontażu starych mam otwór 970mm a do montażu nowych potrzebuje 900mm.

> Ościeżnica blokowa będzie montowana w ścianie 250mm na środku. Nie mam pojęcia jak zniwelować

> te 70mm tak aby miało to ręce i nogi. Myślałem o profilu pod GK ale pewnie potem będzie

> problem z obrobieniem tego nie mówiąc już o pękaniu po obrobieniu.

> Może ktoś temat przerabiał - wszelkie sugestie mile widziane.

900mm ma ościeżnica, 20mm to luz montażowy, zostaje 50 czyli 25 na stronę zlosnik.gif jak bym tynkiem wapienno-cementowym poleciał wink.gif

Napisano

Wstawić 90` z futryną regulowaną. Wymagany otwór to od 960-1040 a wys 2060 -2090

Napisano
  • Autor

> Wstawić 90` z futryną regulowaną. Wymagany otwór to od 960-1040 a wys 2060 -2090

Ościeżnica blokowa crazy.gif

Napisano

> Panowie szukam porady jak zmniejszyć otwór pod drzwi. Moja wymyśliła sobie wymianę drzwi

> wewnętrznych.

> Problem w tym, że po demontażu starych mam otwór 970mm a do montażu nowych potrzebuje 900mm.

> Ościeżnica blokowa będzie montowana w ścianie 250mm na środku. Nie mam pojęcia jak zniwelować

> te 70mm tak aby miało to ręce i nogi. Myślałem o profilu pod GK ale pewnie potem będzie

ytong, tniesz tak jak potrzebujesz i kleisz do tego dajesz kolki, potem tylko trzeba otynkować dokładnie żeby maskownica oscieżnicy równo przylegała, ja mam tak zrobione i nic nie pęka

Napisano

> Ościeżnica blokowa

Nie rozumiem , wrzuc jakies foto

EDYTA Aaaaaa chodzi Ci o oscieznice pełną , bo tak czytam jaka blokowa

Napisano

> Nie rozumiem , wrzuc jakies foto

On nie wyjął drzwi z futryną, tylko skrzydło

Napisano

> On nie wyjął drzwi z futryną, tylko skrzydło

Cytuję ......"Problem w tym, że po demontażu starych mam otwór ..."czyli chyba całość.

Napisano

> wewnętrznych.

Płyta karton-gips pocięta w paski na grubość ściany. Dajesz tyle warstw ile potrzebujesz zmniejszyć otwór.

Mocujesz to przez całość kilkoma kołkami rozporowymi i obrabiasz zaprawą na równo z resztą ściany.

U mnie drugi rok i żadnych pęknięć.

Napisano
  • Autor

Na próbę przykleiłem bloczek komórkowy na klej z poliuretanowy. Wzmocnić dodatkowo to kołkami?

Napisano

> Na próbę przykleiłem bloczek komórkowy na klej z poliuretanowy. Wzmocnić dodatkowo to kołkami?

zalezy od nosnosci sciany, do ktorej kleiles. Jesli to na probe, to sprobuj oderwac po 24h.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj zamontowano mi drzwi. Jako, że jeden otwór okazał się być za mały zlosnik.gif musiałem podkuć bloczki, które wcześniej przykleiłem. po nacięciu pionowych bruzd przecinak i młotek poszły w ruch i ku mojemu zdziwieniu nic się od ściany nie odkleiło ani nie pękło. Teraz została zabawa z obrobieniem tego wszystkiego.

tym kleiłem