Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miejsce postojowe w garazu - monitoring

Featured Replies

Napisano

Garaz -2 mieszkanie wysoko. Da sie to jakos ogarnac kamera bezprzewodowa? Kiedys kupilem na allegro w innym miejscu zamieszkania jak mi samochod porysowali ale srednio dzialalo. Niestety deweloper jest tempy i mi nie zamontuje za zadne pieniadze. crazy.gif A moze atrape zeby odstraszyc?

Napisano

> Garaz -2 mieszkanie wysoko. Da sie to jakos ogarnac kamera bezprzewodowa? Kiedys kupilem na allegro

> w innym miejscu zamieszkania jak mi samochod porysowali ale srednio dzialalo. Niestety

> deweloper jest tempy i mi nie zamontuje za zadne pieniadze. A moze atrape zeby odstraszyc?

a masz tam wogole prad? bo ostatnio kolega po zakupie i przetestowaniu kamerki axis sie zorienotwal ze jedyny prad jakim dysponuje w garazu jest ze swietlowek 110V odpalanych czujkami ruchu grinser006.gif

Napisano

> Niestety

> deweloper jest tempy i mi nie zamontuje za zadne pieniadze. A moze atrape zeby odstraszyc?

Jak sprzedał choć jeden lokal/udział w garażu, to deweloperowi nic do tego. To znaczy może tyle, co Ty jak jeszcze ma udziały w garażu/części wspólnej.

Jak garaż wydzielony, to jego właściciele (patrz KW) o wszystkim decydują - np. o założeniu monitoringu czy podpięciu go do firmy ochroniarskiej i zrzuta na jedno i drugie.

Jak nie wydzielony (część wspólna) to wspólnota decyduje.

Z praktyki jednak monitoring nic nie daje. Chyba, że kamerki dobrze ukryte - bo jak wiadomo gdzie, to kaptur, teczka zasłonięta twarz i obracanie kamery albo zarzucanie czegoś na nią. A nawet jak już się nagra, to obraz często jest tak nędzny, że siebie może rozpoznasz. Po ubraniu. Sąsiada w nowych ciuchach już nie.

Napisano
  • Autor

> a masz tam wogole prad? bo ostatnio kolega po zakupie i przetestowaniu kamerki axis sie zorienotwal

> ze jedyny prad jakim dysponuje w garazu jest ze swietlowek 110V odpalanych czujkami ruchu

Prad jest. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sprzedał choć jeden lokal/udział w garażu, to deweloperowi nic do tego. To znaczy może tyle, co

> Ty jak jeszcze ma udziały w garażu/części wspólnej.

> Jak garaż wydzielony, to jego właściciele (patrz KW) o wszystkim decydują - np. o założeniu

> monitoringu czy podpięciu go do firmy ochroniarskiej i zrzuta na jedno i drugie.

> Jak nie wydzielony (część wspólna) to wspólnota decyduje.

> Z praktyki jednak monitoring nic nie daje. Chyba, że kamerki dobrze ukryte - bo jak wiadomo gdzie,

> to kaptur, teczka zasłonięta twarz i obracanie kamery albo zarzucanie czegoś na nią. A nawet

> jak już się nagra, to obraz często jest tak nędzny, że siebie może rozpoznasz. Po ubraniu.

> Sąsiada w nowych ciuchach już nie.

Widzisz dogadac sie ze wspolnota to bedzie dramat. Nie przewiduje, ze cos zlego sie stanie ale myslalem, ze moze cos bezprzewodowego zainstalowac, ale widac, ze to moze byc bez sensu.

Napisano

> Widzisz dogadac sie ze wspolnota to bedzie dramat. Nie przewiduje, ze cos zlego sie stanie ale

> myslalem, ze moze cos bezprzewodowego zainstalowac, ale widac, ze to moze byc bez sensu.

A może kamerka z opcją nagrywania na SD w pętli i tylko gdy wykryje ruch?

Przecież skoro ktoś Cie obrysuje o 3:30 to nie ma opcji żebyś siedział i patrzył się w monitor cały czas.

Napisano
  • Autor

> A może kamerka z opcją nagrywania na SD w pętli i tylko gdy wykryje ruch?

> Przecież skoro ktoś Cie obrysuje o 3:30 to nie ma opcji żebyś siedział i patrzył się w monitor cały

> czas.

O to jest dobry pomysl ok.gif

Napisano

> A może kamerka z opcją nagrywania na SD w pętli i tylko gdy wykryje ruch?

> Przecież skoro ktoś Cie obrysuje o 3:30 to nie ma opcji żebyś siedział i patrzył się w monitor cały

> czas.

AXIS ma coś takiego. Tylko każdą kamerę musisz zasilić a z tym może być problem z tego co pisałeś...

Napisano

> O to jest dobry pomysl

dopoki ci ktos nie wezmie tej kamerki wlacznie z owa karta SD smile.gif

i wtedy ani dowodu ani kamerki a auto i tak porysowane...

Napisano

Kamerka IP po sieci komórkowej. O ile jest zasięg jakiejś sieci?

Napisano
  • Autor

> Kamerka IP po sieci komórkowej. O ile jest zasięg jakiejś sieci?

Jeszcze nie wiem bo na razie buduja.

Napisano

> Jeszcze nie wiem bo na razie buduja.

Ciężko. U mnie w płytkim garażu -1 pod osiedlem i nawet z kilkoma oknami typu "studnia", brak zasięgu jakiejkolwiek sieci. A nadajniki są naprawdę blisko.

Napisano

> Jeszcze nie wiem bo na razie buduja.

To nie dość że zakoszą Ci kamerkę dosyć drogą (kaptur, podejście od tyły czy maska Anonymous) to jeszcze Ci rozwalą szybę licząc, że znowu zamontujesz fajny bonus na następną wizytę smile.gif

Napisano

> Garaz -2 mieszkanie wysoko. Da sie to jakos ogarnac kamera bezprzewodowa? Kiedys kupilem na allegro

> w innym miejscu zamieszkania jak mi samochod porysowali ale srednio dzialalo. Niestety

da sie ogarnąć. ale to bedzie wydatek pewnie od 400 PLN w gore (za kamerke ok 200-250 netto w wariancie budżet, kable, zasilanie, łączność (jakiś SIM vs wifi jak sięgnie itp).

warto to? będzie kusić (bo czego tak pilnie strzeżesz). powyzsza kwota wystarczy na naprawę porysowanego 1 elementu. a byc moze nic się nie przytrafi nawet?

a jak się przytrafi - to wtedy wspólnota założy monitoring.

Napisano

> dopoki ci ktos nie wezmie tej kamerki wlacznie z owa karta SD

> i wtedy ani dowodu ani kamerki a auto i tak porysowane...

Nie no jak postawisz kamerkę na statywie przy aucie to wiadomo jak to się skończy.

Ja bardziej myśle o rozwiązaniu "z zaskoczenia". Są przecież kamerki pokroju breloczkowych #808, które oferują spoko jakość jak na gabaryty.

Wystarczy całość odpowiednio zapakować tak, aby albo nie rzucało się w oczy, albo było nie do ruszenia.

Troche zabawy jest, ale bez przesady. Wszystkie podzespoły do kupienia w chinach...

7199480600_1408016921_thumb.jpg 4926171700_1408016922_thumb.jpg

Napisano

> Nie no jak postawisz kamerkę na statywie przy aucie to wiadomo jak to się skończy.

> Ja bardziej myśle o rozwiązaniu "z zaskoczenia". Są przecież kamerki pokroju breloczkowych #808,

> które oferują spoko jakość jak na gabaryty.

> Wystarczy całość odpowiednio zapakować tak, aby albo nie rzucało się w oczy, albo było nie do

> ruszenia.

> Troche zabawy jest, ale bez przesady. Wszystkie podzespoły do kupienia w chinach...

ale... do tego trzeba jeszcze dorobić jakąs komunikacje z FTP, czy chmurą. oraz odpalanie podczerwieni smile.gif dla hobbystów mocno.

Napisano

> ale... do tego trzeba jeszcze dorobić jakąs komunikacje z FTP, czy chmurą. oraz odpalanie

> podczerwieni dla hobbystów mocno.

Nie, no niekoniecznie.

Dane można logować na kartę SD. Jeśli coś wygląda niepozornie, stanowi element zintegrowany z otoczeniem i do tego nie świeci / błyska itp to nikt się tym nie zainteresuje.

To co przedstawiłem (pierwszy wynik w googlu po prostu) potrzebuje kamerki 808, atmegi 328, czujki PIR i jakiegoś akumulatora. Wszystko.

Jeszcze jeden pomysł mi przyszedł do głowy - jeśli w bloku jest zasilanie 3faz, to jest wielka szansa że jedna z tych faz jest w garażu. Możnaby zatem połączyć jedno z drugim po drucie.

Nie wiem jak zachowa się takie rozwiązanie ze względu na zakłócenia...

Np. takie coś i kamerka IP...

Napisano
  • Autor

> da sie ogarnąć. ale to bedzie wydatek pewnie od 400 PLN w gore (za kamerke ok 200-250 netto w

> wariancie budżet, kable, zasilanie, łączność (jakiś SIM vs wifi jak sięgnie itp).

> warto to? będzie kusić (bo czego tak pilnie strzeżesz). powyzsza kwota wystarczy na naprawę

> porysowanego 1 elementu. a byc moze nic się nie przytrafi nawet?

> a jak się przytrafi - to wtedy wspólnota założy monitoring.

Chcialbym tam jeszcze skuter trzymac a to juz kusi. No nic ale skoro developer nie pomyslal to chyba Twoja rada jest dobra ok.gif

Napisano

> Nie, no niekoniecznie.

> Dane można logować na kartę SD. Jeśli coś wygląda niepozornie, stanowi element zintegrowany z

> otoczeniem i do tego nie świeci / błyska itp to nikt się tym nie zainteresuje.

> To co przedstawiłem (pierwszy wynik w googlu po prostu) potrzebuje kamerki 808, atmegi 328, czujki

> PIR i jakiegoś akumulatora. Wszystko.

jeśli o mnie chodzi. kamerka która nagrywa na SD i wszystko zostaje w miejscu z kamerką - to gra zupełnie nie warta zabawy. tym bardziej jak to wariant DYI.

tylko zdalny serwer wchodziłby w grę. chyba że zrobisz na kamerkę klatkę z centrymetrowego zbrojonego drutu, pancernego plexi itp wink.gif

> Jeszcze jeden pomysł mi przyszedł do głowy - jeśli w bloku jest zasilanie 3faz, to jest wielka

> szansa że jedna z tych faz jest w garażu. Możnaby zatem połączyć jedno z drugim po drucie.

> Nie wiem jak zachowa się takie rozwiązanie ze względu na zakłócenia...

w garażu podziemnym pewnie każde miejsce (albo co drugie) ma oświetlenie własne. od tego bym zaczął.

Napisano

> jeśli o mnie chodzi. kamerka która nagrywa na SD i wszystko zostaje w miejscu z kamerką - to gra

> zupełnie nie warta zabawy. tym bardziej jak to wariant DYI.

> tylko zdalny serwer wchodziłby w grę. chyba że zrobisz na kamerkę klatkę z centrymetrowego

> zbrojonego drutu, pancernego plexi itp

> w garażu podziemnym pewnie każde miejsce (albo co drugie) ma oświetlenie własne. od tego bym

> zaczął.

Klatka z drutu też nie. To musi być coś co nie rzuci się w oczy (jak to gniazdko z mojego postu wyżej).

Jak bym zobaczył kamerkę w klatce z drutu to bym ją zamalował albo zasłonił.

Jest jeszcze jedna opcja - kamera z obiektywem szerokokątnym (albo dwie) zostawiana w samochodzie i zasilana z aku samochodowego. Chociaż to pewnie w dwa - cztery tygodnie wyssie akumulator w przypadku niejeżdzenia...

Napisano

> Klatka z drutu też nie. To musi być coś co nie rzuci się w oczy (jak to gniazdko z mojego postu

> wyżej).

...Z podobnych widziałem jeszcze gotowce w obudowach czujek p.poż... Bo te w obudowie czujek PIR to zbyt podejrzane mogą być.