Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test: pierwsze 6k km w Euro smieciu - Merc E-Class MY14

Featured Replies

Napisano

ile to kosztuje na australie ?

u nas bmw kupujemy cabrio a u Ciebie taka bieda ?

Napisano

> Bloody hell - trudno sie z toba nie zgodzic - prawda oczywsice jest gdzies po srodku[...]

20.GIF

> Standard ale - tu moze pokazuje swoj wiek - pamietam z lat 90tych jak zaczalem velour - dalej

> sprzedje sie dobrze na JDM - bylby IMVHO idealnym rozwiazaniem[...], nie wiem jak w EU ale u

> mnie tego nie spotkasz od 15 lat[...], a szkoda[...]

Też pamiętam grinser006.gif

Ooo, rany jakie to były fajne tapicerki!!

Przyjemne w dotyku i trwałe!

W EU praktycznie zapomniane.

Ostatnie auto z nowszych, jakim jechałem z welurami to Pug 407

Peugeot-407-4.jpg

Z braku weluru, obecnie najbardziej lubię skóra+alcantara ok.gif

t44d3f4_CIMG0593.jpg

> Nie no oczywsice, ze nie, chyba ze chcesz odkryc bezdroza i krzaki[....]

grinser006.gifok.gif

> Raczej chodzilo mi oto, ze w Merc wcisniesz i ... nic, w LC wcisniesz i czujesz..

Jakby Merc miał 6 lub 8 cyl to też byś czuł grinser006.gif

Wiem jak to jest z najmniejszymi silnikami w MB, auto jedzie poprawnie i jakoś tam przyspiesza, ale czuć, że to absolutne minimum jakie może tu być

> Z glosnoscia bym sie sprzeczal, mowimy o LC czy o Prado?

O Prado (u nas LC150) i głośności to nie ma co gadać facepalm%5B1%5D.gifgrinser006.gif

W LC (u nas zwany LCV8) jest znacznie lepiej, głównie dzięki akustycznej przedniej szybie. Przy wyższych prędkościach jednak szum z podwozia i opon znacznie wzrasta.

> Bo patrzymy kazdy ze swoich warunkow, ja widze droge, i ty widzisz droge[...], twoja jest kreta,

> moja prosta. Ty widzisz przewage Merc ja widze LC. Oczywiscie, ze nie moge wierdzic, ze LC

> jest trzyma lepiej drogi przy 160km/h, czy na zakretach (a szkoda - byla by swietna

> propaganda) - ale w codziennym uzytkowaniu widze wiecej zalet LC nad E200 - jesli to ma

> sens[...]

W pełni to rozumiem.

W warunkach EU nie masz szans wykorzystać w pełni potencjału LC.

> A co psuje sie?

Airmatic lubi opaść i już nie wstać grinser006.gif

Ale komfort jaki zapewnia, gdy działa jest świetny ok.gif

239415d1341788659-i-know-there-s-lot-concern-over-failed-airmatic-components-there-any-photo-45.jpg

> Calosc sklania do powrotu, napewno. Jedno "ale" - rozmawiajac z wlasciceliami ktorzy mieli "pare"

> jest roznica w miedzy tymi Made in Saouth Africa vs Made in Germany[...]

> Prawda czy mit?

Nie mam pojęcia grinser006.gif

Nie mam styczności z tymi Made in SA niewiem.gif

Napisano

> owszem Golf ma lepszy plastic niz Corolla, "nowoczesne 1.4T" a Corolla ten sam niezmieniony

> 1.8l od 1990

Jak już fantazjujesz to choć trochę trzymaj się rzeczywistości bo S-series z wąskimi głowicami skończyli produkować w zeszłym wieku.

Napisano
  • Autor

> Jak już fantazjujesz to choć trochę trzymaj się rzeczywistości

Uuuu, mam juz uciekacpanic.gif do innej piaskownicy?

Zle trafiles... smirk.gif[...]

bo S-series z wąskimi głowicami

> skończyli produkować w zeszłym wieku.

2ZR-FE, premiera 2007 jesli dobrze pamietam, moze 2006. Uzywany w Corolla Asia-Pacific - od takze tego roku. Roznice dodali VVTi i torche sie stop zmienilziew.gif, dalej konstrukcja, podstawowe paramemtry sa TE same jak silnika z lat 90tych

Fantazja? niewiem.gif czy po prostu nie znasz faktow? A moze nagle Toyotahehe.gif opracowala jakis nowy cykl spalaniazlosnik.gif[...]

Dwa totalnie wiem - ja nie wyraznie piszewaytogo.gif[...] a lbo nietorzy po prostu nie wiedza co czytaja, napisze wyrazniejskromny.gif[...]

Toyota jak dotychczasz miala Turbo gleboko w d... - nie jak EU produkty, nie znajdziesz Camry majace Turbo, Nie znajdziesz Avalon majacy Turbo, nie znajdzeisz Prado majace 2.0l Turbo etc ... idea jest dalej ta sama jak w latach 90tych bo to jest to CO KLIENCI CHCApalacz.gif[...] czyli naturalny aspired 4 cylindrowy silnik....

Widzisz roznice miedzy EU a J? Czy mam fantazjowac dalejpalacz.gif[...]

Napisano

> Uuuu, mam juz uciekac do innej piaskownicy?

> Zle trafiles... [...]

> bo S-series z wąskimi głowicami

> 2ZR-FE, premiera 2007 jesli dobrze pamietam, moze 2006. Uzywany w Corolla Asia-Pacific - od takze

> tego roku. Roznice dodali VVTi i torche sie stop zmienil, dalej konstrukcja, podstawowe

> paramemtry sa TE same jak silnika z lat 90tych

> Fantazja? czy po prostu nie znasz faktow? A moze nagle Toyota opracowala jakis nowy cykl

> spalania[...]

> Dwa totalnie wiem - ja nie wyraznie pisze[...] a lbo nietorzy po prostu nie wiedza co czytaja,

> napisze wyrazniej[...]

> Toyota jak dotychczasz miala Turbo gleboko w d... - nie jak EU produkty, nie znajdziesz Camry

> majace Turbo, Nie znajdziesz Avalon majacy Turbo, nie znajdzeisz Prado majace 2.0l Turbo etc

> ... idea jest dalej ta sama jak w latach 90tych bo to jest to CO KLIENCI CHCA[...] czyli

> naturalny aspired 4 cylindrowy silnik....

> Widzisz roznice miedzy EU a J? Czy mam fantazjowac dalej[...]

Czyli uważasz, że Z"x" - series to zmodyfikowane S-series ? Widzę, że na serio ponosi Cię fantazja. Jeśli chcesz to o marce na "T" możemy podyskutować na troszkę wyższym poziomie szczegółowości.

No i oczywiście Toyota nie wypuszczała takich wynalazków jak 4E-FTE, albo 4A-GZE?

Napisano

> Where do we start?

> Kolor - bialy - jest

> Made in EU - yyyy - prawie, designed in EU, Product of South Africa[...]

> Euro trash? - tak[...]

po raz kolejny jak pokazujesz auta, mam wrażenie, że na Wasz rynek robią auta gorszej jakości. Kolega jakiś miesiąc temu odebrał nową E-klasę i jego auto w środku wygląda znacznie lepiej. Skóry, wykończenie plastyków, itp. Nie wiem czy to wynika, że u Was się sprzedają najbardziej bazowe wersje i producenci takie robią, czy może z czegoś innego hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli uważasz, że Z"x" - series to zmodyfikowane S-series ?

A napisalem gdzies confused.gif??? to ,bez zagladania zgaduje ze moze AZ niewiem.gif[...]

>Widzę, że na serio ponosi Cię fantazja.

A ciebie typowa zazdrosczlosnik.gif[....], jakze typowe dla niektorych dla tego forumwaytogo.gif[...]

> Jeśli chcesz to o marce na "T" możemy podyskutować na troszkę wyższym poziomie szczegółowości.

Mozemyskromny.gif[...] Zobaczymy co z tego wyjdzielizak.gif[...]

> No i oczywiście Toyota nie wypuszczała takich wynalazków jak 4E-FTE, albo 4A-GZE?

A napisalem rowniez to gdzies?confused.gif?

Czy ty stary naprawde nie masz innych problemow niz pisac o fantacjiniewiem.gif, zamiast pogratulowac czlowiekowi ze sobie nowe auto kupil i cieszyc sie z nim to go atakujesz z samego ranazlosnik.gif[...] Ego musialo wzrosnacwaytogo.gif[...], ale chetnie podyskutuje z toba o Toyota, ty moze jez zozbierasz, ja je kupujezlosnik.gif [...] - moze i widze ze raczej napewno twoja wiedza o 4 cylindrach bedzie dobrawaytogo.gif, a stawiam teze ze malutko bedziesz wiedzal o dwoch cylindrach czy czterech wiecejzlosnik.gif, nie mniej jednak wiedza imponujacawaytogo.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Też pamiętam

> Ooo, rany jakie to były fajne tapicerki!!

> Przyjemne w dotyku i trwałe!

Dalej sa cholernie popularne na JDMwaytogo.gif[...] Np bylem w salonie Toyota Osaka dwa miesiace temu i normalnie mogles miec je do kazdego modeluwaytogo.gif[...] (prawie).waytogo.gif. Normalnie mi sie lata 90te przypomnialy, mile w dotyku, miekkie, i przyjemne[ach270747800-sex.gifwaytogo.gif[...]

> W EU praktycznie zapomniane.

Jak i w wiekszosci swiatabuu.gif[...]

> Ostatnie auto z nowszych, jakim jechałem z welurami to Pug 407

> Z braku weluru, obecnie najbardziej lubię skóra+alcantara

[haha] - smieje sie bo to w sumie IMVHO najlepsze rozwiazaniewaytogo.gif, i mnie barziej odowiada....

> Jakby Merc miał 6 lub 8 cyl to też byś czuł

W portfelu tezhehe.gif[...]

> Wiem jak to jest z najmniejszymi silnikami w MB, auto jedzie poprawnie i jakoś tam przyspiesza, ale

> czuć, że to absolutne minimum jakie może tu być

Sa wiesz ze wszystko jako jako calosc ocenianewaytogo.gif, wiec generalnie jako package nie moge sie za bardzo przyczepic do niczego.waytogo.gif[...]

> O Prado (u nas LC150) i głośności to nie ma co gadać

No nie mahehe.gif - szczegolnie przy V wiekszej niz 130km/h[haha][...]

> W LC (u nas zwany LCV8) jest znacznie lepiej, głównie dzięki akustycznej przedniej szybie.

Nie wersji bieda[haha][...]

Przy

> wyższych prędkościach jednak szum z podwozia i opon znacznie wzrasta.

Ale jest szerszy i bardziej stabilny niz Prado.

> W pełni to rozumiem.

> W warunkach EU nie masz szans wykorzystać w pełni potencjału LC.

Tak jak MB nie ma w Oz, no poze NThehe.gif[...] Chociaz jesli dobrze pojdzie to od 2015 u mnie w stanie - bedzie 130km/h zlosnik.gif[...]

> Airmatic lubi opaść i już nie wstać

Citroen ?zlosnik.gif?

> Ale komfort jaki zapewnia, gdy działa jest świetny

IMVHO komfort to zapewnia wiekszosc Merczlosnik.gif, no moze poza B-Classwink.gif[...]

> Nie mam pojęcia

> Nie mam styczności z tymi Made in SA

Co za szczesciazwaytogo.gif[...]

Napisano
  • Autor

> ile to kosztuje na australie ?

Co Merc? Sugerowane ceny detaliczne sa od $80,400, ale oddejmij min 8-10% na ceny dealer-aidea.gif[...]

CA1KVX.jpg

> u nas bmw kupujemy cabrio a u Ciebie taka bieda ?

Tu juz sie gubie -jakie BMWzlosnik.gif?

Napisano
  • Autor

> po raz kolejny jak pokazujesz auta, mam wrażenie, że na Wasz rynek robią auta gorszej jakości.

> Kolega jakiś miesiąc temu odebrał nową E-klasę i jego auto w środku wygląda znacznie lepiej. [...]

Pytanie tylko jaka byla jego cena i dodatkihmm.gifniewiem.gif[...]

IMVHO to wynika od klienta, u mnie malo kto ci bedzie czekal ... dlugo, lub w ogole. Stad masz np 50 aut u dealer-a a ten zamawia co gust 70% ludzi jest.

Np jak bylem kupowac ostatnia Toyota to chcialem bezowe wnetrze, a dealer mial ponad 30 sztuk na placu, 28 czarne, i bezowa i jedno czarno czerwone.... Bezowe mialo kolor nie taki jaki chcialem ciemny, 001.gif, wiec poszlismy po czarno-czerwoneidea.gif[...]

Oczywiscie mozesz zamowic, ale zajmie im 2 tygodnie zanim wyklepia i traafi do dealer-a. Ja po prostu nie mialem luxusu czasu czekac - potrzebowalem auto dzis - doslownie dzis[...]

Wiec IMVHo wynika to z gustu 70% ludzi, pozostale jak ja cierpizlosnik.gif, vs EU? ceny i czekania i innego stsunku do autaidea.gif[...]

Napisano
  • Autor

> 2 komentarze z mojej strony:

> 1. Brzydki design alusów MB wstawił w tej wersji ale gust jest jak....

Nawet na nie nie patrzylemhehe.gif[...]

> 2. Nie rozumiem dlacego OZI kupiłeś auto, którego opis w 70% składa się z jego krytyki? Masochizm w

> modzie czy jak????

Nie, skromny.gif, trzezwo widze wady i zalety produktu.idea.gif, nie jak wiekszosc ludzi kupuje i uwaza, ze jego jest "naj" ... Auto jest daleko od idealnego i tyle. Ja to potrafie zaakceptowac, szczegolnie ze to moje $$$. Wiekszosc niezlosnik.gif[...]

Oczywiscie moge napisac post"wiesz Merc jest cudowny" ale wtedy bym zwyczajnie siebie oklamywal.

Dwa nie zapominaj ze to nie tylko zakup, calosc jak explotacja, wpsoarcie delaer-a, marki HQ tez sie liczywaytogo.gif - i jak narazie nawet jesli chcialbym cos zlego napiac na obsluge dealer-a to daje 10/10. Po kontaktach z HQ Merc w Melbourne tez musze dac 10/10.

Wiec mamy trzy glowne czynniki:

-auto daje 5 no moze 6 na 10 pkt (uwzgledniajac cene)

-dealer - 10/10

-HQ - 10/10

-service - pierwsze rzeczy - wymieniony schowek, SW upgrade - 10/10

Czyli na 40 mozliwych mamy -36pkt satysfakcje klienta na poziomie ok 95%waytogo.gif... Taki klient powroci zeby kupic wiecej, wydac wiecej ...

I ja to tak widze, a nie "Yes, my Mercedes is fantastic"zlosnik.gif[...]

2843709067_e427a5e277.jpg

-

Napisano
  • Autor

> mi się merce nie podobają w ogóle.

hehe.gifwaytogo.gif trudno nie spostrzec ze mamy cakowicie inne gustazlosnik.gif[...][...]

> Jak najbardziej podzielam twoje stanowisko, że po co przepłacać .

panic.gif Mowisz ze gdzies sie jednak zgadzamy....zlosnik.gif?

Tyle, że jak ja miałem kontakt z

> mercami w wersjach europejskich, w tym z E, to jakość była jakby zupełnie inna a skóra była ze

> zwierza a nie z gumy.

hmm.gif jestem akuat dzis po rozmowie z dwoma D, i oni tweirdza co innegozlosnik.gif - ba jeden ma nawet E-Class, 2012 i wg niego jego guma jest jeszcze gorszazlosnik.gif - wiec jak, moze PL ma inne wymagania rynku niz kraj Merc ?

> Czy nie jest tak, że dla was jakieś takie biedne te wnętrza robią? Bo z tego co wiadomo, to w

> autach wielu firm, wersje na USA są biedniejsze niż europejskie.

Jak znajde czas to napisze cos na ten temat - generalnie, teza producentw aut jest calkowicie inna.hmm.gif - wzieli cene auta Asia Pacific (Oz) vs - EU (UK) vs (US) i napisali poematzlosnik.gif

Skroce go i zobaczymy co dyskusja przyniesie .wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zapominasz w tym watku o jednej rzeczy. Mercedes 200 to jest podstawowy silnik. Jakby wziac 250

> albo 300 to bedzie jechal lepiej. Choc cena moze zrosnac o 30k$

Zadziwiajaco musze przyznac jedna rzecz ... i od razu mowie, ze mozliwe ze E-Class moze, ale watpie.

drive.gif C200 i C250 w zasadzie nie widzialem roznicy. Ok po 30km w kazdym aucie, 1/2hhmm.gif[...]

Bede mial C-Class na weekend to zobacze czy jest jakas roznica na HWY, po drive.gif w miescie, V od 0 do 100km/h z wykorzystaniem cruise control przez moze 3 minuty - nie widze prawie zadnej 001.gif[...]

mercedes-unleashes-brand-new-c-class-car.jpg

Napisano
  • Autor

> No i właśnie o to chodzi. Jak będę chciał kiedyś podnieść ceny to też na początek zainwestuję w

> gadżety.

hehe.gif. Ok, ale to nie u kazdego dziala. Jednak moje rozumowanie jest takie[...]

Kiedys chodzilem do Tax Agent ktory liczyl $50zlosnik.gif, mowimy koniec lat 90tychhehe.gif, az ktos mi kiedys polecil mojego...

Lata temu, gdzie wiekszosc liczyla $70/h on liczyl $300/h, ale mowimy o facecie ktory ma ok 40 nieruchomosci, 20 mil w akcjach, i wie jak cieszyc sie zyciem i $$$zlosnik.gif[...]

Pierwsza rzecz jaka kiedys zobaczylem to jego Merc S Class, ale to byl dla mnie dowod ze dobrze trafilem, zlosnik.gif, bo skoro facet dba o swoje pieniadze to i o moje bedzie dbalwaytogo.gif[...]

Po przeszlo 10 latach moge ci powiedziec ze nie trafilem lepiej ....waytogo.gif, owszem liczy teraz $700/h - odpis od podatkulizak.gifwink.gif, ale zarzadza moimi investyciami, podatkiem, emerytura na przyszlosc, jest moim prawnikiem etc ....

Mozna wrecz powiedziec ze dzieki temu ze on rosnie, ja rosne z nim, i on to rozumie, ze on zyje dobrze dzieki klientom,a klienci dzieki nim.

Ale wracajac do tego Merc, dla mnie to byl znak, ze jak jemu sie powodzi, to znaczy, ze mnie przy nim tez bedziewaytogo.gif[...]

I to byl strzal w 10tke - chociaz pierwsyz rachunek bolalhehe.gif, ale wynik byl cos jesli dobrze pamietam $1,500 zwrotu od podatku za te $50 vs $13k za te $300 - a byl to rok 1999zlosnik.gif[...]

Od tego czasu nagonilem mu z 6-7 klientow, i wiesz kazdy jest mi wdzieczny do dzisok.gif[...]

Viva S-Classhehe.gif[...]

2014-s-class-reveal-live-02-opt.jpg

Napisano

> No więc powinieneś był widzieć drogi dwukierunkowe albo kręte

> HanYs

Oj, może trochę uogólniłem. wink.gif

Napisano

> W jakich ?

> HanYs

np. w murano.

270751858-jezyk.gif

Napisano

> A BMW x3, x5?

nie wiem...

a ty co wiesz?

Napisano

> Nowe ksenony teraz bardzo szybko się rozświetlają. Kiedyś to trwało i dlatego mruganie "długimi"

> było rozwiązane osobnym reflektorem. Teraz można sobie biksenonem pomrugać nawet.

To ja najwidoczniej mam stare ksenony. I w dodatku uświadomiłeś mnie, że biksenon to 2 osobne ksenony, a ja naiwny myślałem, że nadal stosuje się patent z przesłoną:

Napisano

> Że są gorzej wykończone niż w EU

bardzo łatwo to zweryfikować, choćby po p/n w programie serwisowym MB (te same części musiałyby mieć ten p/n różny dla różnych rynków w tych samych wersjach), i wydaje mi się że to raczej urban-legend zlosnik.gif

Napisano

> To ja najwidoczniej mam stare ksenony. I w dodatku uświadomiłeś mnie, że biksenon to 2 osobne

> ksenony, a ja naiwny myślałem, że nadal stosuje się patent z przesłoną:

> co to jest biksenon

Biksenon to jedna lampa z przesłoną. Nie wiem w jaki sposób wyprowadziłeś z mojej wypowiedzi inny wniosek.

niewiem.gif

Napisano

> bardzo łatwo to zweryfikować, choćby po p/n w programie serwisowym MB (te same części musiałyby

> mieć ten p/n różny dla różnych rynków w tych samych wersjach), i wydaje mi się że to raczej

> urban-legend

Nie wiem jak w MB ale np. w Toyocie czy Dai te same części miewają różne numery katalogowe w zależności od VIN. Nawet wczoraj szukałem np. sprężyn tylnych znajomemu i okazało się, że na EU są inne a na JP i Asia inne. W ogóle całe drzewa katalogowe EU, USA, Asia, JP są osobne i różnią się w wielu przypadkach. Oczywiście poza różnicami LHD/RHD.

Napisano

> Nie wiem jak w MB ale np. w Toyocie czy Dai te same części miewają różne numery katalogowe w

> zależności od VIN. Nawet wczoraj szukałem np. sprężyn tylnych znajomemu i okazało się, że na

> EU są inne a na JP i Asia inne. W ogóle całe drzewa katalogowe EU, USA, Asia, JP są osobne i

> różnią się w wielu przypadkach. Oczywiście poza różnicami LHD/RHD.

W tapicerce są wyszczególnione kody kraju pochodzenia dla USA i dla CANADY, jakby OZI podrzucił mi VIN na priv'a to mogę sprawdzić czy jego pokrycia foteli mają inny kod niż wersje EU.

Mi to wygląda na taksówkarski MB-TEX zlosnik.gif

Napisano

> Tu mój wakacyjny dystans i spalanie w załadowanym na wakacje (ważącym bazowo ponad 1600 kg)

> benzynowym Mercu w automacie, który przejechał 1/4 Europy (w tym sporo przez Alpy)

To ja się nieskromnie pochwalę, że przy podobnym dystansie (też trochę Alp) miałem 7.0 i wyższą średnią o 15 km/h. A i 1,5-godzinny korek na autostradzie zaliczyłem.

Napisano

> U nas tylko tak. W dodatku aktualizują stawkę raz na kilka lat, nie przejmując się cenami paliw.

> Obecna stawka obowiązuje bez zmian od 2007 roku!

do tego stawka ta wyznacza stawkę maksymalną, firma zawsze może przyjąć niższą sciana.gif

Napisano

> Pełna zgoda, to są liczby skłaniające do diesla.

> Oczywiście

ok.gif

> Ale za to tylko 5-cio biegowy automat.

W trasie nieważne ile masz biegów, tylko jak długi jest ostatni. wink.gif

> Popierdółka 1,8 kompressor 163 KM

To w CLK? Bo CLS chyba zaczyna się od większych silników?

Napisano

> Biksenon to jedna lampa z przesłoną. Nie wiem w jaki sposób wyprowadziłeś z mojej wypowiedzi inny

> wniosek.

Zasugerowałeś, że ksenon tak szybko się rozpala, że można sobie nim nawet pomrugać. I to było napisane w kontekście właśnie szybkiego rozpalania, a nie przesłony.

Napisano

> Zasugerowałeś, że ksenon tak szybko się rozpala, że można sobie nim nawet pomrugać. I to było

> napisane w kontekście właśnie szybkiego rozpalania, a nie przesłony.

Tak. Bo jadąc w dzień światła główne mam wyłączone. Chcąc pomrugać długimi światło musi się szybko rozpalić. I to kilka razy pod rząd.

Po zmroku oczywiście tylko przesłona skacze.

Napisano

> do tego stawka ta wyznacza stawkę maksymalną, firma zawsze może przyjąć niższą

To nie tak. Wyższą też może przyjąć. Nie ma zakazu żadnego.

mar00ha

Napisano

> To nie tak. Wyższą też może przyjąć. Nie ma zakazu żadnego.

> mar00ha

tylko od różnicy między przyjętą wyższą a określoną ustawowo zapłacimy podatek

Napisano

no mówię właśnie, że ... kara.gif

grinser006.gif

Można sobie wyrobić zdanie np porównując używki wersje UE i USA/Kanada

Napisano

> Co Merc? Sugerowane ceny detaliczne sa od $80,400, ale oddejmij min 8-10% na ceny dealer-a[...]

> Tu juz sie gubie -jakie BMW?

Strasznie u was drogo.

Napisano

> tylko od różnicy między przyjętą wyższą a określoną ustawowo zapłacimy podatek

Pewnie tak. ZUS pewnie też. Dodatkowo koszt dla przedsiębiorstwa będzie niepodatkowy.

Jednak możliwość jest.

mar00ha

Napisano

> A napisalem gdzies ??? to ,bez zagladania zgaduje ze moze AZ [...]

Nie, napisałeś coś jeszcze głupszego

Quote:

Corolla ten sam niezmieniony

1.8l od 1990

> A ciebie typowa zazdrosc[....], jakze typowe dla niektorych dla tego forum[...]

> Mozemy[...] Zobaczymy co z tego wyjdzie[...]

> A napisalem rowniez to gdzies??

> Czy ty stary naprawde nie masz innych problemow niz pisac o fantacji, zamiast pogratulowac

> czlowiekowi ze sobie nowe auto kupil i cieszyc sie z nim to go atakujesz z samego rana[...]

> Ego musialo wzrosnac[...], ale chetnie podyskutuje z toba o Toyota, ty moze jez zozbierasz, ja

> je kupuje [...] - moze i widze ze raczej napewno twoja wiedza o 4 cylindrach bedzie dobra, a

> stawiam teze ze malutko bedziesz wiedzal o dwoch cylindrach czy czterech wiecej, nie mniej

> jednak wiedza imponujaca[...]

No to zaczynaj,

Możemy zacząć rozmowę od 5M-GE, albo od czegoś nowszego jak 2JZ-GTE

Dać Ci telefon do osoby, która można powiedzieć, że wprowadziła mnie w świat mechaniki.

Napisano

> Tak. Bo jadąc w dzień światła główne mam wyłączone. Chcąc pomrugać długimi światło musi się szybko

> rozpalić. I to kilka razy pod rząd.

To masz jakieś lepsze. U mnie w dzień zapala się zwykła halogenowa jako długie.

Napisano

Jeszcze świeży test z Polska. Najlepsza jest komora silnika rotfl.gif

Napisano

> Jeszcze świeży test z Polska. Najlepsza jest komora silnika

5l/100km rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif z przepaści zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> To masz jakieś lepsze. U mnie w dzień zapala się zwykła halogenowa jako długie.

No właśnie o tym pisałem. Coraz więcej aut ma tak, że w dzień migają też ksenonem, a sam ksenon startuje błyskawicznie. U mnie błyskawicznie może i nie startuje ale też mruga ksenonami w dzień. Po prostu pierwsze mrugnięcie jest bardziej niebieskie.

wink.gif

Napisano

> W trasie nieważne ile masz biegów, tylko jak długi jest ostatni.

W A/T niestety zawsze trochę krótszy.

> To w CLK? Bo CLS chyba zaczyna się od większych silników?

W CLS jest 3,5 V6 i 7b A/T. Przy wyższych prędkościach pali tyle samo, lub do 0,5l mniej niż R4 1,8K w CLK grinser006.gif

W mieście ok 3l więcej.

Napisano

> W A/T niestety zawsze trochę krótszy.

Ale za to z A/T dają zwykle trochę większe mniejsze przekładni głównej i w końcu ten ostatni bieg powoduje niższe obroty silnika przy danej prędkości.

Napisano

> Ale za to z A/T dają zwykle trochę większe mniejsze przekładni głównej i w końcu ten ostatni bieg

> powoduje niższe obroty silnika przy danej prędkości.

No wlasnie-ostatnio pojezdzilem troche E320cdi i bylem w szoku ze zmienial biegi przy obrotach 1200 waytogo.gif

Oczywiscie tryb kapeluszniczy shhh.gif

Napisano

Widziałeś auto dokładnie w tej samej wersji i modelu z EU i z USA ? hmm.gif

Coś mi się nie chce wierzyć.

HanYs

Napisano

w UE wersje wyposażenia inaczej się nazywają i wyglądają na wypśniejsze. silniki też inne zlosnik.gif

Napisano

> w UE wersje wyposażenia inaczej się nazywają i wyglądają na wypśniejsze. silniki też inne

A to prawda. U nas te rożne małe, tanie samochody nie maja nawet w dostępnych opcjach tego co w EU jest w standardzie. Ale w przypadku marek luksusowych jest troszkę inaczej - wersja bazowa w EU i w USA ma podobne wyposażenie wnętrza, tylko ze w EU przychodzi ona z jakimś mikro silniczkiem. I za 50% wiecej.

Porównywalem wyposażenie Lexusa GS w PL i w USA - w USA duzo wiecej jest w standardzie, w Polsce nawet za lakier metallic i skore trzeba dopłacić. Nawet ściemniacz lusterka nie sa w standardzie. O tym ze w PL nie ma silnika V6 3.5l nie ma co nawet wspominać. A GS 250 kosztuje goły wiecej niz maksymalnie wyposażony Gs350 w USA. Wiec porównując rynki w tym wypadku wychodzi ze w USA samochody sa lepiej wyposażone...

Napisano

> Widziałeś auto dokładnie w tej samej wersji i modelu z EU i z USA ?

> Coś mi się nie chce wierzyć.

> HanYs

ja nie widziałem, ale patrząc na fotkach, które często OZI prezentuje, też wyciągam takie wnioski. Widziałem wiele Merców na własne oczy w PL, ostatnio w salonie oglądałem, bo mojej żonie się marzy A-klasa, ale takiego ogórzastego wnętrza to jeszcze nie widziałem.

Przy innych autach, które OZI prezentuje miałem podobne odczucia.

Napisano

> HanYs

jednym z powodow tego ze nie kupilem forestera z US byla reczna klima. U nas byly automatyczne nawet w ubogich wersjach. Takich roznic bywa sporo ale nie tylko w jedna strone jak tu w wiekszosci pisza. Nieraz jest lepiej a nieraz gorzej.

Napisano

> HanYs

Nie widziałem, bo a z tak sie tym nie interesowałem ale nie raz o tym czytałem (mam na mysli BMW). Gorsze materiały wykończeniowe, np. w EU miękkie plastiki, w USA twarde.