Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DMC przyczepy wieksze niz w dowodzie samochodu...

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje przewiesc dosc spora betoniarke. Wazy ze 300 - 400 kg ale najwiekszy problem jest z zaladunkiem. Pasowalo by uzyc lawety z wyciagarka reczna niz mordowac sie z recznym wepchaniem jej na mniejsza przyczepe " pod dwa quady". Problem w tym ze w dowodzie jest 1800 kg a laweta w wypozyczalni ma DMC 2000kg. Calosc bedzie ralnie wazyc maks tone.

Co mi grozi jak mnie ITD capnie? (Z policja klopotu byc nie powinno) Auto poprowadzi kierowca z PJ B+E.

Trzeba miec viatoola nawet jak sie nie zblizam do drog objetych oplatami?

Auto ma DMC 2050 kg.

Krawiec

Napisano

Dla itd liczy się tylko dmc holownika i dmc lawety nawet jak jedzie pusta. 3 klocki za brak viatolla / bramka. 500 zł za przeładowanie holownika od policji / itd - koledze dowalili nawet jak ciągnął malucha na lawecie o dmc 1700 a dmc holownika miał 1600

Napisano

> Potrzebuje przewiesc dosc spora betoniarke. Wazy ze 300 - 400 kg ale najwiekszy problem jest z

> zaladunkiem. Pasowalo by uzyc lawety z wyciagarka reczna niz mordowac sie z recznym wepchaniem

> jej na mniejsza przyczepe " pod dwa quady". Problem w tym ze w dowodzie jest 1800 kg a laweta

> w wypozyczalni ma DMC 2000kg. Calosc bedzie ralnie wazyc maks tone.

> Co mi grozi jak mnie ITD capnie? (Z policja klopotu byc nie powinno) Auto poprowadzi kierowca z PJ

> B+E.

> Trzeba miec viatoola nawet jak sie nie zblizam do drog objetych oplatami?

> Auto ma DMC 2050 kg.

> Krawiec

Teoretycznie ktoś tam może się czepiać. Praktycznie ITD się nie zainteresuje wcale a Policja nie będzie miała argumentów, jeśli będziesz stał przy swoim, że w dowodzie holownika masz podaną maksymalną (a nie dopuszczalną) masę całkowitą.

Viatoll przy Twoim założeniu nie potrzebny

Napisano

IMO to jest jakis bezsens w Polskich przepisach.

Jesli auto moze ciagnac 1800kg, to dlaczego niby nie mozna ciagnac przeczepy ktora wazy 1000kg, tylko dlatego ze ma DMC 2000kg.

Przeciez skoro w rzeczywistosci z ladunkiem wazy tylko 1000kg, to auto spokojnie taka moze ciagnac.

Czy jest jeszcze jakis kraj poza Polska, gdzie sa tak powalone przepisy dot. holowania?

Napisano

> Teoretycznie ktoś tam może się czepiać. Praktycznie ITD się nie zainteresuje wcale a Policja nie

> będzie miała argumentów, jeśli będziesz stał przy swoim, że w dowodzie holownika masz podaną

> maksymalną (a nie dopuszczalną) masę całkowitą.

> Viatoll przy Twoim założeniu nie potrzebny

a słyszał o kamerach na bramkach viatolla. Im tylko trzeba numery rejestracyjne i pojawia się w komunikacie dmc... I albo więcej, albo mniej niż 3500. bramek z wagami jest mało.

Napisano

> a słyszał o kamerach na bramkach viatolla. Im tylko trzeba numery rejestracyjne i pojawia się w

> komunikacie dmc... I albo więcej, albo mniej niż 3500. bramek z wagami jest mało.

Dobra, ale ja nie zamierzam się zbliżać do bramek Viatoola. Nie ma ich na mojej trasie.

Krawiec

Napisano

> Dobra, ale ja nie zamierzam się zbliżać do bramek Viatoola. Nie ma ich na mojej trasie.

> Krawiec

Miałem za dużo kontroli policyjnych. Policmajstra nawet jak wiozłem drzewo na lawecie interesowało tylko dmc...

Napisano

> Miałem za dużo kontroli policyjnych. Policmajstra nawet jak wiozłem drzewo na lawecie interesowało

> tylko dmc...

Policją sie nie przejmuje zlosnik.gif w tym przypadku. Pytanie com może ITD na drodze gdzie nie ma viatoola.

Krawiec

Napisano

> Teoretycznie ktoś tam może się czepiać. Praktycznie ITD się nie zainteresuje wcale a Policja nie

> będzie miała argumentów, jeśli będziesz stał przy swoim, że w dowodzie holownika masz podaną

> maksymalną (a nie dopuszczalną) masę całkowitą.

a to ciekawe, chyba ITD sie nei zna grinser006.gif, bo wyslali mi wezwanie jakis czas temu w bardzo podobnej kwestii (laweta DMC 2000kg, auto 2060kg).

Warunek jest prosty suma DMC przekracza 3,5t musi byc Viatoll.

U Mnie na szczescie spelnilem warunek ciagniecia przyczepki, bo max jest to 2050kg. U kolegi podejrzewam, ze mogli by jeszcze nalozyc kare za przekroczenie dop wagi.

Napisano

> IMO to jest jakis bezsens w Polskich przepisach.

> Jesli auto moze ciagnac 1800kg, to dlaczego niby nie mozna ciagnac przeczepy ktora wazy 1000kg,

> tylko dlatego ze ma DMC 2000kg.

> Przeciez skoro w rzeczywistosci z ladunkiem wazy tylko 1000kg, to auto spokojnie taka moze ciagnac.

> Czy jest jeszcze jakis kraj poza Polska, gdzie sa tak powalone przepisy

np po to, aby latwo mogli to zweryfikowac, patrzac w dokumenty, w ktorych to max uciag wynika z konstrukcji auta.

Napisano

Ale jechałeś po drodze objętej Viatoolem czy po zwykłej bo już nie pamiętam? DMC przyczepy w dowodzie masz 2t? DMC potencjalnego holownika to 2050kg.

Krawiec

Napisano

> np po to, aby latwo mogli to zweryfikowac, patrzac w dokumenty, w ktorych to max uciag wynika z

> konstrukcji auta.

Co jest troche chore nie? Bo DMC przyczepy ma się nijak do jej masy rzeczywistej w danym momencie.

Krawiec

Napisano

> np po to, aby latwo mogli to zweryfikowac, patrzac w dokumenty, w ktorych to max uciag wynika z

> konstrukcji auta.

Ale co maja zweryfikowac? Auto moze ciagnac 1800kg, a przyczepa z towarem wazy 1000kg. Wiec wszystko jest OK.

Dlaczego wiec mamy przepisy, ktore zabraniaja jechac takim zestawem, tylko ze wzgledu na to ze DMC przyczepy to 2000kg.

Napisano

> Ale co maja zweryfikowac? Auto moze ciagnac 1800kg, a przyczepa z towarem wazy 1000kg. Wiec

> wszystko jest OK.

> Dlaczego wiec mamy przepisy, ktore zabraniaja jechac takim zestawem, tylko ze wzgledu na to ze DMC

> przyczepy to 2000kg.

Proste, musieliby wazyc, a nie maja czym, wiec latwiej czepnac sie do tego co jest w papierach.

Napisano

> a to ciekawe, chyba ITD sie nei zna , bo wyslali mi wezwanie jakis czas temu w bardzo podobnej

> kwestii (laweta DMC 2000kg, auto 2060kg).

> Warunek jest prosty suma DMC przekracza 3,5t musi byc Viatoll.

> U Mnie na szczescie spelnilem warunek ciagniecia przyczepki, bo max jest to 2050kg. U kolegi

> podejrzewam, ze mogli by jeszcze nalozyc kare za przekroczenie dop wagi.

Ale do czego to wezwanie? Viatoll?

Napisano

> Proste, musieliby wazyc, a nie maja czym, wiec latwiej czepnac sie do tego co jest w papierach.

To bezsensu.

Skoro i tak nie ważą, to kazdy moze zalozyc sobie przyczepe z DMC 1800kg i jechac legalnie (jesli auto moze ciagnac 1800kg), podczas gdy naprawde przeczepa wazy 2500kg. I tego nikt nie sprawdzi.

Ale zato jak przyczepa ma DMC 2000kg a wazy 1000kg, to jechac takim zestawiem nie mozna.

Istny bezsens.

Napisano

> To bezsensu.

> Skoro i tak nie ważą, to kazdy moze zalozyc sobie przyczepe z DMC 1800kg i jechac legalnie (jesli

> auto moze ciagnac 1800kg), podczas gdy naprawde przeczepa wazy 2500kg. I tego nikt nie

> sprawdzi.

> Ale zato jak przyczepa ma DMC 2000kg a wazy 1000kg, to jechac takim zestawiem nie mozna.

> Istny bezsens.

teraz już mają wagi, ale w momencie tworzenia przepisów może nie mieli hmm.gif

w każdym razie łatwiej jest sprawdzić papiery niż ważyć każde auto

jak widać że może być przeładowany to na wagę

Napisano

> Policją sie nie przejmuje w tym przypadku. Pytanie com może ITD na drodze gdzie nie ma viatoola.

> Krawiec

to samo co policja icon_rolleyes.gif

mogą sprawdzić papiery i wlepić ten sam mandat (droga nieobjęta opłatami)

pytanie czy spotkasz ITD grinser006.gif

problem może być gdy nie wyhamujesz i wjedziesz komuś w zad lub dojdzie do innego zdarzenia

Napisano

> To bezsensu.

> Skoro i tak nie ważą, to kazdy moze zalozyc sobie przyczepe z DMC 1800kg i jechac legalnie (jesli

> auto moze ciagnac 1800kg), podczas gdy naprawde przeczepa wazy 2500kg. I tego nikt nie

> sprawdzi.

> Ale zato jak przyczepa ma DMC 2000kg a wazy 1000kg, to jechac takim zestawiem nie mozna.

> Istny bezsens.

Jezeli trafisz na wage to sprawdza.

Napisano

> teraz już mają wagi, ale w momencie tworzenia przepisów może nie mieli

Jaka masz szanse nadziac sie na patrol z waga, ktore faktycznie raczej niedawno sie zaczely pojawiac, a jakie na bez niej?

Napisano

> Praktycznie ITD się nie zainteresuje wcale

nie proponuje sprawdzać, może być kosztowne

Jeżeli suma DMC przekracza 3,5T i zamierzasz jechać drogami objętymi opłatami to lepiej sobie go kup, bramownice skanują przednie i tylne tablice rejestracyjne. Po jakimś czasie przychodzi wezwanie od ITD, z dosyć wysokim rachunkiem - sprawdzane przez klienta

Napisano

> Jaka masz szanse nadziac sie na patrol z waga, ktore faktycznie raczej niedawno sie zaczely

> pojawiac, a jakie na bez niej?

mając CB ... 1% grinser006.gif

Napisano

> nie proponuje sprawdzać, może być kosztowne

> Jeżeli suma DMC przekracza 3,5T i zamierzasz jechać drogami objętymi opłatami to lepiej sobie go

> kup, bramownice skanują przednie i tylne tablice rejestracyjne. Po jakimś czasie przychodzi

> wezwanie od ITD, z dosyć wysokim rachunkiem - sprawdzane przez klienta

ale właśnie założenie jest "Trzeba miec viatoola nawet jak sie nie zblizam do drog objetych oplatami?"

więc tutaj ITD nie jest większym problemem niż policja

Napisano

> problem może być gdy nie wyhamujesz i wjedziesz komuś w zad lub dojdzie do innego zdarzenia

To inna sprawa. Tylko że nie można powiedzieć że DMC przyczyniło się do zdarzenia.

Krawiec

Napisano

> Ale do czego to wezwanie? Viatoll?

do ITD, w celu wyjasnienia kto nie zaplacil Viatoll

Napisano

> Ale jechałeś po drodze objętej Viatoolem czy po zwykłej bo już nie pamiętam? DMC przyczepy w

> dowodzie masz 2t? DMC potencjalnego holownika to 2050kg.

> Krawiec

Jechałem po 7/S7, czyli drodze objętej viatoll. DMC przyczepy w aucie (DR) mam 2000kg.

Napisano

> Co jest troche chore nie? Bo DMC przyczepy ma się nijak do jej masy rzeczywistej w danym momencie.

> Krawiec

moze jest, ale jak maja to sprawdzic na drodze ? Nie kazdy ma wage.

Napisano

> To bezsensu.

> Istny bezsens.

Bo PL to zielona wyspa. Tu większość urzędników ma "zielone papiery" grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> do ITD, w celu wyjasnienia kto nie zaplacil Viatoll

założenie autora wątku było, że zestaw nie korzysta z płatnych odcinków. Jaki ma związek z tym to, o czym piszesz?

Napisano

> ale właśnie założenie jest "Trzeba miec viatoola nawet jak sie nie zblizam do drog objetych

> oplatami?"

> więc tutaj ITD nie jest większym problemem niż policja

Jak nie jedziesz drogami objętymi viatollem to nie musisz go posiadać.

Napisano

> moze jest, ale jak maja to sprawdzic na drodze ? Nie kazdy ma wage.

Była już kiedyś taka dyskusja. Problem braku urządzenia pomiarowego nie może pociągać za sobą domniemania, że wykorzystano cały potencjał pojazdu. Czyli policjant bez "suszarki" nie może nakładać każdemu mandatu za przekroczenie prędkości tylko dla tego, że jego pojazd jest w stanie jechać dużo szybciej. Trzeba zmierzyć, porównać z dopuszczalną wartością i wtedy podejmować decyzję o tym co dalej.

Napisano

> Była już kiedyś taka dyskusja. Problem braku urządzenia pomiarowego nie może pociągać za sobą

> domniemania, że wykorzystano cały potencjał pojazdu. Czyli policjant bez "suszarki" nie może

> nakładać każdemu mandatu za przekroczenie prędkości tylko dla tego, że jego pojazd jest w

> stanie jechać dużo szybciej. Trzeba zmierzyć, porównać z dopuszczalną wartością i wtedy

> podejmować decyzję o tym co dalej.

w sumie masz racje, ale są ponoć kraje gdzie można dostać mandat za przekroczenie prędkości "na oko" hmm.gif

z drugiej strony te same kraje nie uznają DMC z papierów a RMC spineyes.gif

IMO powinna być brana pod uwagę RMC, w wielu przypadkach łatwo to sprawdzić - np pusta bagażówka/laweta

czy laweta z autem którego MW znamy np z DR hmm.gif

Napisano

> w sumie masz racje, ale są ponoć kraje gdzie można dostać mandat za przekroczenie prędkości "na

> oko"

> z drugiej strony te same kraje nie uznają DMC z papierów a RMC

> IMO powinna być brana pod uwagę RMC, w wielu przypadkach łatwo to sprawdzić - np pusta

> bagażówka/laweta

> czy laweta z autem którego MW znamy np z DR

Co ciekawe, ten temat dotyczy większej ilości osób niż by się wydawało. Bo przecież nie wszystkie przyczepy lekkie mają MMC (w dowodzie holownika) określoną jako 750kg a właśnie na taką wartość rejestruje się ogromną większość najprostszych przyczepek, którą pewnie większość z nas kiedyś tam ciągnęła. Z resztą Ty chyba właśnie podsyłałeś mi szczegóły jakiejś tam interpretacji policmajstrów z Białegostoku czy podobnie wink.gif

Tak czy inaczej przeciętny policjant pogubi się zupełnie przy odrobinie wiedzy z naszej strony oraz naszego trzymania się różnych znaczeń DMC i MMC

Napisano

> w sumie masz racje, ale są ponoć kraje gdzie można dostać mandat za przekroczenie prędkości "na

> oko"

> z drugiej strony te same kraje nie uznają DMC z papierów a RMC

No ja wlasnie mieszkam dokladnie w takim kraju.

U mnie jak auto ma max limit wagi przyczepy 1500kg, to moge sobie wiezc nawet przyczepe o DMC 3.5t przy zalozeniu, ze jedzie prawie pusta i nie wazy wiecej niz 1500kg (i oczywiscie ze mam PJ BE).

> IMO powinna być brana pod uwagę RMC, w wielu przypadkach łatwo to sprawdzić - np pusta

> bagażówka/laweta

> czy laweta z autem którego MW znamy np z DR

Dokladnie.