Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bebechy z katalizatora w tłumiku?

Featured Replies

Napisano

Hej.

Ostatnio podczas ruszania i czasami na wolnych obrotach słychać było dzwonienie pod autem. Pojechałem do warsztatu gdzie rok temu wymieniano mi tłumik środkowy na gwarancji bo w przednim urwał się cały wkład.

Tym razem stwierdzili, że to wnętrzności kata dzwonią w tłumiku. Z tym, że słychać jak coś ewidentnie lata w tłumiku (nie ma tego dużo) ale w katalizator nie wydaje żadnych dzwięków. Mogło się tak zdarzyć, że tylko część wkładu ceramicznego poleciała do tłumika? Słyszałem, że jest szansa, że może wydmuchają się te bebechy i wylecą. Co o tym myślicie? Ja wiem, że jedynie mogą się tłumiki na amen zapchać.

Czy ktoś wkładał strumienice zamiast kata? Czy będzie głośniej?

Czy zużyty, pusty kat powoduje podniesienie hałasu wewnątrz auta?

Dzięki i pozdrawiam. zlosnik.gif

Napisano

Dawno temu ojciec miał espero (nówka sztuka salonowiec na gwarancji). Podczas powrotu z wakacji na autostradzie pod Wrocławiem auto nagle straciło moc, silnik zgasł i nie dało się go odpalić. Po odholowaniu do warsztatu okazało się, że pękł katalizator i zatkał wydech.

Napisano

Widziałem kiedyś jak walnęło i z wydechu ta siatka z kata czy to ze środka elastycznego łącznika została wypluta.

Napisano

> Hej.

> Ostatnio podczas ruszania i czasami na wolnych obrotach słychać było dzwonienie pod autem.

> Pojechałem do warsztatu gdzie rok temu wymieniano mi tłumik środkowy na gwarancji bo w

> przednim urwał się cały wkład.

> Tym razem stwierdzili, że to wnętrzności kata dzwonią w tłumiku. Z tym, że słychać jak coś

> ewidentnie lata w tłumiku (nie ma tego dużo) ale w katalizator nie wydaje żadnych dzwięków.

> Mogło się tak zdarzyć, że tylko część wkładu ceramicznego poleciała do tłumika? Słyszałem, że

> jest szansa, że może wydmuchają się te bebechy i wylecą. Co o tym myślicie? Ja wiem, że

> jedynie mogą się tłumiki na amen zapchać.

> Czy ktoś wkładał strumienice zamiast kata? Czy będzie głośniej?

> Czy zużyty, pusty kat powoduje podniesienie hałasu wewnątrz auta?

> Dzięki i pozdrawiam.

Miałem taki przypadek w Felicii. Zorientowałem się jak zaczęła pluć platyną przez tłumik. W etapie końcowym po rozgrzaniu silnika dostawała czkawki i rozpędzała się jakby ciągnęła ciężarówkę na haku. Wybiłem cały wkład z kata i wytrząsnąłem co się dało z tłumików. Po tej operacji zrobiła się odrobinę głośniejsza i odzyskała werwę. Dwa dni później znalazła nowego właściciela.