Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podcieranie ..., czyli 2 gen. LPG i plastikowy kolektor

Featured Replies

Napisano

Jest auto z takim wynalazkiem na pokladzie.

Oryginalny plastikowy kolektor najprawdopodobniej rozerwalo, bo ktos zalozyl metalowa zupelnie niepasujaca wydumke, ciezka do uszczelnienia.

Jest pomysl powrotu do platiku, ale pozostaje bol 2 gen. LPG.

Wyjscia sa chyba 2, przerobka LPG na sekwencje albo tytulowe podcieranie..., czyli "gwizdki" w kolektor i liczenie, ze nie rozerwie (w sumie uzywany plastikowy kolektor kosztuje grosze).

Nie byloby pytania gdyby nie to, ze auto jest warte czapke sliwek, a inwestycja w sekwencje z racji niklych przebiegow moze sie bardzo dlugo zwracac (jednoczesnie jest jednak parcie kierownika na jazde na LPG i nie da sie tego wybic z glowy).

Metalowy w przyrodzie raczej nie wystepuje, bo nie moglem znalezc.

1. Ma ktos doswiadczenia z tymi "gwizdkami", jest szansa ze to pochodzi?

2. Ponoc prawnie 2 gen. odpada przy plastikowym kolektorze, czy w zwiazku z tym auto moze nie przejsc badan technicznych na SKP?

Napisano

Gwizdki w matizach dają radę , jakie to auto?

Napisano

> 2. Ponoc prawnie 2 gen. odpada przy plastikowym kolektorze, czy w zwiazku z tym auto moze nie

> przejsc badan technicznych na SKP?

Raczej "urban legend".

Skoro kolektor tani, to kupić dwa. Założyć jeden z gwizdkami. W razie czego drugi będzie do szybkiej podmiany. smile.gif

Napisano

Jak instalka jest w miarę wyregulowana i układ zapłonowy jest sprawny to nic się nie dzieje. Kolega w starym Mondeo przez 50 kkm raz wymieniał. Kupić zapasowy, wyregulować instalkę, dbać o układ zapłonowy i będzie OK.

Napisano

> Jak instalka jest w miarę wyregulowana i układ zapłonowy jest sprawny to nic się nie dzieje. Kolega

> w starym Mondeo przez 50 kkm raz wymieniał. Kupić zapasowy, wyregulować instalkę, dbać o układ

> zapłonowy i będzie OK.

Jak to mówią, puty dzban wodę nosi, póki mu się ucho nie urwie. Mam w starym Galancie instalkę I generacji. Przez 60 tyś km nie miałem żadnego strzału. Przy którejś tam zmianie świec trafiłem na felerną sztukę (lub sztuki). Z początku nic się nie działo, a potem się powaliło w jeden dzień, akurat na dalszym wyjeździe. Strzelało przy zapalaniu i seriami w czasie jazdy. Moje szczęście, że kolektor metalowy i trwałych uszkodzeń nie było.

Napisano
  • Autor

> Gwizdki w matizach dają radę , jakie to auto?

Thalia 1,4 8V 75KM

Napisano

> Thalia 1,4 8V 75KM

Jak silnik 8v to można próbować dopasować kolektor z wcześniejszej wersji silnika. Przecież to musiało siedzieć w różnych, starszych Megane, R19, Clio lub Twingo. Na pewno wcześniej miało metalowy kolektor.

Napisano
  • Autor

> Jak silnik 8v to można próbować dopasować kolektor z wcześniejszej wersji silnika. Przecież to

> musiało siedzieć w różnych, starszych Megane, R19, Clio lub Twingo. Na pewno wcześniej miało

> metalowy kolektor.

Wydaje mi sie ze w clio 1, tzn. tam byl metalowy, tylko czy podejdzie?

Napisano

> Nie wiem, czy te stare nie były tylko z wtryskiem jednopunktowym.

Możesz mieć rację. Zerknąłem na szybko w obrazki silników na google. Do wyboru plastik, albo monowtrysk, albo gaźnik.

Napisano
  • Autor

> Możesz mieć rację. Zerknąłem na szybko w obrazki silników na google. Do wyboru plastik, albo

> monowtrysk, albo gaźnik.

Dzis doszedl kolektor, jutro zawita w aucie, jak bedzie OK to w przyszlym tygodniu wyladuje tam sekwencja, a cala ta akcja w pieknym miescie Lomzy sie dzieje 20.GIF

Napisano

Fanty w okolicach 700 - 800 zł, więc dramatu nie ma, a przynajmniej będzie jeździć bezstresowo.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Fanty w okolicach 700 - 800 zł, więc dramatu nie ma, a przynajmniej będzie jeździć bezstresowo.

900 na gotowo z montazem