Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże okna tarasowe - prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Stan surowy praktycznie zakończony, chcemy powoli zamawiać okna i żona zaczyna się zastanawiać nad oknami tarasowymi w salonie. Oglądała mniejsze okno w sklepie i trochę się przeraziła jak powiedziałem, że nasze będzie większe. Teściowie też twierdzą, że dwa okna tarasowe to za dużo, że może jedno skrócić bądź zwęzić. 

Dom według projektu Noelia 2M (odbicie lustrzane) ze zmian w zasadzie tylko kosmetyka (poszerzony garaż, okno zamiast drzwi w gabinecie, inaczej okna dachowe, lekko zmieniony układ ścianek działowych na parterze)

W salonie jest dwoje dużych drzwi (2,7m szerokości), jedne na południe, na główną część tarasu i ogrodu i drugie na zachód, tam już jest mniejsza część tarasu i jakieś 5 metrów do ogrodzenia. O ile południowej strony nie zamierzamy ruszać, to zastanawiamy się nad tymi zachodnimi. Z tym że jest to jedyne okno na tę stronę.

10073rzut1_lustro.jpg

No i pytanie - co o tym wszystkim myślicie. Zmniejszać, skracać, zwężać, jakie są wady i zalety takich okien?

Posiadacie duże okna? Jak wrażenia, w nowym domu też zrobilibyście?

Napisano

Osobiscie z tych zachodnich bym zrobil po prostu duze okno - bez wyjscia na taras. Dwa wyjscia, to imho fanaberia i zmniejszenie funkcjonalnosci salonu i tarasu (musisz zrobic "korytarz" komunikacyjny do tych drzwi, nie mozesz tam postawic zadnej komodki, wypoczynku, czy stolu z krzeslami). Kumpel ma podobny rozklad salonu i w tym miejscu ma wykusz ("wypuklosc" z 3 oknami), a nad nim balkon w jednym z goscinnych pokoi.

Druga sprawa, to cena, ale to chyba wiesz. 

Trzecia sprawa, to rodzaj okna tarasowego. Przesuwne fajnie wyglada, mozna zrobic bezprogowe i w ogole bajera, ale... zaweza wyjscie do niecalej polowy osciezy. U siebie mam normalne dwa skrzydla z ruchomym slupkiem i sobie chwale to rozwiazanie - w razie w moge cos szerszego prawie pod 2m wniesc tarasem do salonu.

I czwarta - powiadasz, ze 2.7m.. Duzo. Raz, ze cena. Dwa, ze obciazenie szerokim skrzydlem (jesli zrobic dwuskrzydlowe). Sprawdz, czy masz szanse na jakies zacienienie latem, bo grzalo slonce bedzie niemilosiernie. Ale ja bym nie zwezal, tylko zrobilbym dwuskrzydlowe okno tarasowe z ruchomym slupkiem plus witryna.

p.s. nie da rady przeniesc tego kominka blizej schodow?

Napisano

Z tego co widać po projekcie to wcale nie są duże te okna. Jeżeli boisz się o nagrzewanie to wstaw tam rolety zewn. Ja w salonie mam przeszło 8m długości okien, w tym jedno to suwanka 3m (na południe) a pozostałe to fixy. Fixy są znaaacznie tańsze w szczególności do suwanki. W moim przypadku nie trzeba było robić wyjścia bo z drugiej strony ma być ogród a obok mam na korytarzu mam jeszcze jedno wyjście (na zach).

Przymyśl co będziesz miał w domu i co będziesz miał z drugiej strony. Jeżeli zagospodarowanie jak w proj to zdecydowanie wyjście się przyda po stronie jadalni / kuchni, aby np zjeść obiad czy wypić kawę na tarasie. Z racji że nie masz wyjścia na tą stronę robiłbym jednak dwa.

Napisano

Zgadzam się praktycznie w całości z Olleo. Tylko kominek zostawiłbym, gdzie jest przy takim rozkłądzie. U siebie zamierzam (o ile mi ktoś nie wybije tego z głowy) zrobić z jedej strony witrynę z 2m szerokości, potem komin, i za nim drzwi dwuskrzydłowe na taras też ze 2m (chyba, że niewiele węższe będą dużo tańsze).

Szerokie przeszklenie owszem, wygląda super. Ale technicznie trudne do wykonania. Duże powierzchnie znacznie pracują więc nawet dla witryny to sztuka. A jak mają to jeszcze okucia otwieranych wielkich drzwi wytrzymać, to jeszcze trudniej. Jak ktoś się podejmie wykonania to cena powala.

Od zachodu dałbym okno pod którym stałby stół. Masz bardzo mało ścian w salonie gdzie można coś postawić.

Edyta. Chyba bym się pozastanawiał, czy od południa nie zrobić tylko witryny, a wyjście na zachód.

Napisano

Z tego co widać po projekcie to wcale nie są duże te okna. Jeżeli boisz się o nagrzewanie to wstaw tam rolety zewn. Ja w salonie mam przeszło 8m długości okien, w tym jedno to suwanka 3m (na południe) a pozostałe to fixy. Fixy są znaaacznie tańsze w szczególności do suwanki. W moim przypadku nie trzeba było robić wyjścia bo z drugiej strony ma być ogród a obok mam na korytarzu mam jeszcze jedno wyjście (na zach).

Fix zamiast wyjscia z zachodniej strony, to dobry pomysl, ale ma tez wady. Pierwsza mozna wyeliminowac dajac ogrzewanie podlogowe, ale jesli autor sie uprze na grzejnikowe, to dobrze by bylo zamienic fix na okno, by dac pod nim grzejniki. Drugi jest zwiazany z pierwszym - jakkolwiek drogie i cieple nie dac okno, to nie oszukujmy sie - jest to ogromna dziura w izolacji cieplnej sciany. Im wieksze okno, tym wieksza dziura i rolety przed tym nie ochronia, a okno zamiast fixa, to 2x mniejsza dziura.

Przymyśl co będziesz miał w domu i co będziesz miał z drugiej strony. Jeżeli zagospodarowanie jak w proj to zdecydowanie wyjście się przyda po stronie jadalni / kuchni, aby np zjeść obiad czy wypić kawę na tarasie. Z racji że nie masz wyjścia na tą stronę robiłbym jednak dwa.

Bez przesady, dom nie ma bokow 50m, zeby taka przykroscia bylo lazenie w te i we wte. A jesli dla autora to rzeczywiscie tak istotne, to sa rozne sposoby, by to zmienic - np. okno z pojedynczym skrzydlem wyjsciowym. IMHO jednak jesli nie jest to wyjscie bezposrednio z kuchni, to niewiele sie zyskuje. Patrze nie tylko na sam projekt, ale przenoszac sytuacje na moj dom - jesli mialbym stwierdzic, ze cos bym zyskal wynoszac np. potrawy, czy kawe na taras przez jadalnie zamiast pare m dalej przez salon, to przesadzilbym mowiac, ze jest to jakis skok ergonomiczny. Za to wyjscia z kuchni mi brakuje.

Napisano

Edyta. Chyba bym się pozastanawiał, czy od południa nie zrobić tylko witryny, a wyjście na zachód.

a to juz zalezy od samej dzialki - moze byc tak, ze od zachodu ma 4-6m, akurat na ten niewielki tarasik i chodnik wzdluz plotu.

Napisano
  • Autor

p.s. nie da rady przeniesc tego kominka blizej schodow?

Nie za bardzo. W każdym innym miejscu z czymś koliduje. Poza tym teraz, to już mam obróbkę kominiarską zrobioną ;)

Fix zamiast wyjscia z zachodniej strony, to dobry pomysl, ale ma tez wady. Pierwsza mozna wyeliminowac dajac ogrzewanie podlogowe, ale jesli autor sie uprze na grzejnikowe, to dobrze by bylo zamienic fix na okno, by dac pod nim grzejniki. Drugi jest zwiazany z pierwszym - jakkolwiek drogie i cieple nie dac okno, to nie oszukujmy sie - jest to ogromna dziura w izolacji cieplnej sciany. Im wieksze okno, tym wieksza dziura i rolety przed tym nie ochronia, a okno zamiast fixa, to 2x mniejsza dziura.

O fixie w tym oknie myślałem, ogrzewanie będzie w podłodze, więc grzejnikami się nie przejmuję. Mniejsza strata ciepła - tu się zgodzę i to jest argument za zmniejszeniem, dziura będzie miała 4 zamiast 6,5 m2, ale już przy łącznej powierzchni okien w domu to różnica ta procentowo nie wygląda tak spektakularnie. Na tej zasadzie można zmniejszyć wszystkie okna, zwłaszcza te od północnej strony. Poza tym, jeśli zmniejszać, to może zamiast szerokiego okna zrobić węższe drzwi? Na przykład takie dwuskrzydłowe 180cm.

Od zachodu dałbym okno pod którym stałby stół. Masz bardzo mało ścian w salonie gdzie można coś postawić.

Tak też myślałem, choć i przy drzwiach można postawić stół (tak jak w projekcie).

a to juz zalezy od samej dzialki - moze byc tak, ze od zachodu ma 4-6m, akurat na ten niewielki tarasik i chodnik wzdluz plotu.

Tak właśnie jest. Od zachodniej strony mam ok 5m, później drogę dojazdową do trzech działek (więc niezbyt ruchliwą). Z tym że strona zachodnia jest też na widoku gdy się jedzie od miasta:

dom.jpg

Stan trochę nieaktualny, ale stronę zachodnią i północną widać ;)

Napisano

No to ja bym na Twoim miejscu ograniczyl otwor do okna z nisko polozonym parapetem bez zmiany szerokosci - zmniejszy Ci sie strata ciepla (w tym pomieszczeniu da to wymierny efekt), bedziesz mogl postawic komodke w razie W, na parapecie postawic kwiatka, czy kawe/szklanki/ciasto/serwetki podczas obiadu wiekszego (mam taki parapet 2.10m dlugi i ponad 40cm gleboki - mega przydatna rzecz), a i przysiasc na nim przy jakiejs imprezie. Wasko na dzialce, prawdopodobnie przesiadywal glownie bedziesz od poludniowej strony, wiec drzwi bym sobie darowal. No i jest jeszcze aspekt owej drogi - dasz witrynke na cala wysokosc, a potem bedziesz wydziwial, zeby ja zaslonic, bo sasiedzi lampia, co tam na stol kladziesz.

Napisano
  • Autor

No to ja bym na Twoim miejscu ograniczyl otwor do okna z nisko polozonym parapetem bez zmiany szerokosci - zmniejszy Ci sie strata ciepla (w tym pomieszczeniu da to wymierny efekt), bedziesz mogl postawic komodke w razie W, na parapecie postawic kwiatka, czy kawe/szklanki/ciasto/serwetki podczas obiadu wiekszego (mam taki parapet 2.10m dlugi i ponad 40cm gleboki - mega przydatna rzecz), a i przysiasc na nim przy jakiejs imprezie. Wasko na dzialce, prawdopodobnie przesiadywal glownie bedziesz od poludniowej strony, wiec drzwi bym sobie darowal. No i jest jeszcze aspekt owej drogi - dasz witrynke na cala wysokosc, a potem bedziesz wydziwial, zeby ja zaslonic, bo sasiedzi lampia, co tam na stol kladziesz.

Jak nisko położony parapet masz na myśli?

Silki trochę zostało, kleju także - powinno spokojnie wystarczyć, a i pętać się po budowie nie będzie.

Napisano

Tak, zeby w razie W jakas niska komode postawic. Mam w salonie na 70cm z groszami, ale bym jeszcze obnizyl o 10cm, gdyby nie grzejnik. Do celow, jak pisalem w przypadku jadalni, dalbym na taka, jak sie robi stoly.

Napisano

No i pytanie - co o tym wszystkim myślicie. Zmniejszać, skracać, zwężać, jakie są wady i zalety takich okien?

Posiadacie duże okna? Jak wrażenia, w nowym domu też zrobilibyście?

ja bym zostawił drzwi tarasowe na południe, a z drugich drzwi tarasowych bym zrobił po prostu normalne okno. Mniejsze straty ciepła, lepsza funkcjonalność, tańsze okno, mniejsze nagrzewanie. Ja w ogóle nie jestem fanem takich dużych okien. U siebie mam jedno: 2.4x2.7 na południe i to mi wystarcza. W drugiej ścianie salonu (na wschód) mam zwykłe okno 1.5x1.5. Zauważyłem, że taraz jest moda na jak największe przeszklenia, ale jak dla mnie ma to więcej wad niż zalet w naszym klimacie. No i jeszcze jedno. Czy zostawisz to okno czy nie, to na każde większe przeszklenie polecam rolety zewnętrzne. Jest to genialna sprawa imho.

Napisano

Duze okna to podstawa. Nic bym nie zmniejszal i dal dwa wyjscia. Jak juz budujesz dom to ciesz sie z naturalnego swiatla, ladnego widoku i otwartej przestrzeni. Nie robic klatki rodem z PRL.

Napisano

Wujek, ladny widok i otwarta przestrzen robi sie na ogrod, a nie na droge.

Napisano

Duze okna to podstawa. Nic bym nie zmniejszal i dal dwa wyjscia. Jak juz budujesz dom to ciesz sie z naturalnego swiatla, ladnego widoku i otwartej przestrzeni. Nie robic klatki rodem z PRL.

Znajomy już się męczył (fakt, że w bloku - więc było jeszcze trudniej, bo ze wspólnotą i nieznanym architektem musiał się wozić) z zamianą okien i drzwi od samej podłogi, na zwykłe. Bo nie mógł sensownie zagospodarować salonu. Nie było gdzie barku czy komody postawić. A ten salon z pierwszego postu wygląda mi na bardzo mały jak na dom a do tego schody, kominek i przedpokój znacznie ograniczają możliwość umeblowania.

Napisano

Stan trochę nieaktualny, ale stronę zachodnią i północną widać ;)

Na północ tyle przeszkleń? A od wschodu nic? Ja bym ten dom obrócił, żeby garaż był od północy. Takie ustawienie jest energochłonne i słabo nasłonecznia. Skoro od zachodu i tak masz drogę, to czemu nie zrobiłeś wjazdu od tej strony? I taras zrobiłby się od tyłu, a od najruchliwszej strony (jak rozumiem) miałbyś ścianę garażu.

Napisano

Ja bym ten dom obrócił, żeby garaż był od północy.

Dobra rada na tym etapie budowy.... :hehe:  :hehe:  :hehe:

Napisano
  • Autor

Na północ tyle przeszkleń? A od wschodu nic? Ja bym ten dom obrócił, żeby garaż był od północy. Takie ustawienie jest energochłonne i słabo nasłonecznia. Skoro od zachodu i tak masz drogę, to czemu nie zrobiłeś wjazdu od tej strony? I taras zrobiłby się od tyłu, a od najruchliwszej strony (jak rozumiem) miałbyś ścianę garażu.

Taras i pokoje są od południa, gdzie jest najwięcej miejsca, kolejna działka jest (i będzie) niezabudowana.

Ponadto dłuższa kalenica musiała być równolegle do drogi gminnej (tej od strony północnej).

Pod względem energetycznym nie jest źle - pokoje są od południa, salon od południa i zachodu, a łazienki, wiatrołap, wjazd do garażu od północy (ściana od wschodu). Kuchnia też ma okno od północy, a duża sypialnia na poddaszu, ma okno w ścianie szczytowej na wschód, a do tego dachowe na południe i dodane jedno na północ (żeby było widać wejście do domu oraz panoramę Gliwic ;) 

Napisano
  • Autor

Skoro w sąsiedniej gminie podnosili budynki, które się zapadły, to co za problem obrócić ;)

Napisano

Ja bym od zachodniej strony dał duże okno zamiast drzwi. Wystarczy podmurować do odpowiedniej wysokości.

Co do drzwi na południe, to wystarczyłyby po prostu standardowe podwójne drzwi do 2m szerokości.

Napisano

Ja bym od zachodniej strony dał duże okno zamiast drzwi. Wystarczy podmurować do odpowiedniej wysokości.

Co do drzwi na południe, to wystarczyłyby po prostu standardowe podwójne drzwi do 2m szerokości.

Taa, nie lepiej odrazu zamurować i wstawić zwykłe drzwi 90 z marketu ? Reszte okien tez poddmurowywać, bo wtedy wejdzie dużo gratów i jeszce pewnie pawlacz nad oknem :) .

Potem powstają takie koszmarki bez symetrii i ładu :facepalm:

Napisano

A w czym problem? Nie takie lepianki obracali.

lubomirskich2.jpg

Napisano

Nalezy zauwazyc ze to maly domek jest. Za duzo drzwi na taras spowoduje ze wewnatrz nie bedzie jak zorganizowac przestrzeni. Na niewielkiej powierzchni mamy jadalnie kacik wypoczynkowy i kominek. Wiem cos na ten temat bo tak mam u siebie.

Napisano

Dom nie jest taki mały, a salon to nie miejsce na składowanie gratów. Tj ja to widzę, graty się składa w kuchni czy pom gospodarczym, salon, czy salono-jadalnia to miejsce do wypoczynku, zjedzenia czy wyjścia dalej do ogrodu czy tarasu. Tak to widział tez projektant, jeżeli pozmienia się duże przeszklenia które nadają charakter dla nowych domów to wyjdzie koszmarek. Dom też traci na użyteczności. Sam mam podobną sytuację tylko inne strony, jakby obrócony w lewo o 90%, mam co prawda większy salon, ale znacznie więcej przeszkleń. Na brak miejsca nie narzekam, w salonie poza wypoczynkiem mam tylko szafkę rtv i tyle. Nic mi więcej nie potrzeba. Graty leżą w kuchni i pom gospodarczym obok niej.

Za to widok zieleni bezcenny :), nie mam też problemu jak chce się przenieść z obiadem czy kawą na taras wystarczy obok rozsunąć okno, czy nawet poto by mieć lepiej dzieci na oku lub wywołać przeciąg.

Napisano

U mnie w salonie jest jedna komoda - barek, szklanki, kieliszki, jakieś drobiazgi.

Jedna ściana, to szerokie wyjście na korytarz i do kuchni. Druga to wyjście na taras. Trzecia z oknem. Na czwartej wisi TV.

Dzięki temu, że na jednej ze ścian jest okno, stoi tam kanapa. Pozostałe kawałki ścian zajęte są przez stół, komodę, kominek i TV.

IMO dwoje drzwi na taras to zbytek. Jedne można zastąpić oknem. Ale to moje zdanie. :)

Napisano

Podwójny (tzn z dóch stron) taras to zbytek, a skoro jest to wypadałoby jakoś dojść .. a nie biegać w kółko domu bo chce się kawe wypic na tarasie. Poza tym ten dom od strony zachodniej nie ma żadnego wyjścia, co innego jakby było z innego pomieszczenia.

Napisano

Sherif, ale on tam ma droge, a nie zielen, a dodatkowe wyjscie i tak zastawione bedzie stolem z krzeslami. Jeszcze zeby to byl jakis kawal zieleni z duzym tarasem, ktory po otwarciu drzwi bedzie przedluzeniem jadalni..., ale kolega ma tam bodajze 4m do plotu i jeszcze chodnik musi zmiescic.

Napisano

Podwójny (tzn z dóch stron) taras to zbytek, a skoro jest to wypadałoby jakoś dojść .. a nie biegać w kółko domu bo chce się kawe wypic na tarasie. Poza tym ten dom od strony zachodniej nie ma żadnego wyjścia, co innego jakby było z innego pomieszczenia.

Masz 4 wyjscia z domu? :)
Napisano

Sherif, ale on tam ma droge, a nie zielen, a dodatkowe wyjscie i tak zastawione bedzie stolem z krzeslami. Jeszcze zeby to byl jakis kawal zieleni z duzym tarasem, ktory po otwarciu drzwi bedzie przedluzeniem jadalni..., ale kolega ma tam bodajze 4m do plotu i jeszcze chodnik musi zmiescic.

pisze o tarasie i o 5m a to wcale nie jest mało, dalej można się odciąć zielonią, np iglakami. Lepsze to niż widok szafki czy ściany. Miałem tak w bloku, okno 2.2m x 4m, potem taras 2,5m, 1m rośłin i chodnik osiedlowy. Nie było źle a ciasnym mieszkaniu było przez to widniej i zielono.

Tak, wyjść mam 4 +garaż i z każdego korzystam (prawie). Główne wejście od wschodu, wyjście do ogrodu po drugiej stronie korytarza przez cały dom na zach (niektórzy robią tam taras, u mnie będzie mały tarasik pod dachem balkonu), od płn-zach mam wyjście z kotłowni, tzw gospodarcze. Plus najszersze od południa przy jadalni. Dzięki szerokiemu wejściu i bliskości kuchni i jadalni jest bardzo wygodne aby wyjść na kawę czy nawet zrobić grilla i nie biegać z talerzami po całym domu. Niestety nie ma one jeszcze pełnej funkjonalności bo nie mam tarasu jest trawa +uskok 45cm, dlatego przy dzieciach nie zawsze z tego kożystam.

U rodziców taras jest po przeciwnej stronie kuchni, jadalni i salonu, sami narzekają że to był błąd bo trzeba ze wszystkim biegać na około, ale tam za bardzo nie było jak zrobić wyjścia bliżej kuchni.

Napisano

Ok. Kolega jednak ma taki uklad, jaki ma - od poludnia ma zdaje sie miec duzy taras, a od zachodu waski, nie wiadomo po co. To juz lepiej zrobic tam duze okno - tak samo doswietli, a nie robic niepotrzebnie czegos drogiego i malo uzywanego.

Napisano

mam prawie identyczny układ i te okno na zachód nie jest wysciem tylko oknem które schodzi bardzo nisko w domu parapet jest na wysokosci 25-30 cm nie ograniczamy się wtedy z ustawieniem w salonie można nawet tam jakąś sofe postawić , jest jasno , natomiast wyjście na taras zrobił bym nawet szersze coś koło 3 m , a jeżeli już to jest mało realne a domek stoi i prócie nadprozy nie wchodzi w rachubę to okna na taras proponuję koniecznie przesuwne , ja niestety oszczedziłem i teraz meczę się z wyjsciem tradycyjnym co prawda jest szerokie bo rozwiazanie jest bez słupka ale przesumne byłyby lepsze.

Napisano

mam prawie identyczny układ i te okno na zachód nie jest wysciem tylko oknem które schodzi bardzo nisko w domu parapet jest na wysokosci 25-30 cm nie ograniczamy się wtedy z ustawieniem w salonie można nawet tam jakąś sofe postawić , jest jasno , natomiast wyjście na taras zrobił bym nawet szersze coś koło 3 m , a jeżeli już to jest mało realne a domek stoi i prócie nadprozy nie wchodzi w rachubę to okna na taras proponuję koniecznie przesuwne , ja niestety oszczedziłem i teraz meczę się z wyjsciem tradycyjnym co prawda jest szerokie bo rozwiazanie jest bez słupka ale przesumne byłyby lepsze.

przesuwne jest ponad 2x wezsze od otwieranych - pol masz drzwi, pol fix. To nie drzwi wewnętrzne, ze mozesz wsunac w sciane.
Napisano

Podniecacie się tymi tarasami, jakbyśmy mieszkali w klimacie, gdzie cały rok świeci piękne słonce i jest +25 stopni. Ja drzwi tarasowe w tym sezonie nie wiem czy 5 razy na razie otwierałem. :hehe: Nie każdy prowadzi podobny tryb życia i ma takie same potrzeby. Dla mnie np. taras to taki dodatek, z którego rzadko korzystam, ma mały priorytet i może mieć nawet wyjście przez garaż ;]

Napisano

Co do tarasu, to rzeczywiście jego wykorzystanie w naszych warunkach jest znikome.

Ja, by móc korzystać z tarasu nawet zimą, zrobiłem zabudowę z przesuwanych paneli szklanych w ramach aluminiowych.

Nawet w mróz, gdy świeci słońce, na tarasie mam dodatnie temp. :ok:

Na lato dołożyłem rolety, czego na zdjęciach jeszcze nie widać.

post-130156-0-71706200-1437028326_thumb.

post-130156-0-78669700-1437028338_thumb.

post-130156-0-44377600-1437028345_thumb.

Napisano

Ja co prawda tarasu jeszcze sie nie dorobilem (zrobilem tylko maly tymczasowy z palet), ale juz teraz wykorzystywany jest na rowni z ogrodem - na te czesc dzialki rzadko wychodzimy przez glowne wyjscie po drugiej stronie domu.

Napisano

Ok. Kolega jednak ma taki uklad, jaki ma - od poludnia ma zdaje sie miec duzy taras, a od zachodu waski, nie wiadomo po co. To juz lepiej zrobic tam duze okno - tak samo doswietli, a nie robic niepotrzebnie czegos drogiego i malo uzywanego.

Także, albo lepiej darować sobie taki taras co jest wąski i nie można do niego normalnie dojść, albo zrobić jak w projekcie :)

IMHO lepiej drzwi sporadycznie otwierać, niż żałować, że się ich tam nie zrobiło.

Napisano

Podniecacie się tymi tarasami, jakbyśmy mieszkali w klimacie, gdzie cały rok świeci piękne słonce i jest +25 stopni. Ja drzwi tarasowe w tym sezonie nie wiem czy 5 razy na razie otwierałem. :hehe: Nie każdy prowadzi podobny tryb życia i ma takie same potrzeby. Dla mnie np. taras to taki dodatek, z którego rzadko korzystam, ma mały priorytet i może mieć nawet wyjście przez garaż ;]

Ty tak korzystasz, ja nie korzystam, bo nie mam, korzystam z trawy (na razie) - niemal codziennie :)

Napisano

Ty tak korzystasz, ja nie korzystam, bo nie mam, korzystam z trawy (na razie) - niemal codziennie :)

ja dzisiaj też skorzystam z trawy, muszę ją skosić ;)

Napisano

ja dzisiaj też skorzystam z trawy, muszę ją skosić ;)

i kolejny plus dla tarasów :)

Napisano

Wujek, ladny widok i otwarta przestrzen robi sie na ogrod, a nie na droge.

To po co taki dom stawiac? Nawet jak na droge to moze bedzie ladny plot i kawalek ogrodu.

Napisano

Co do tarasu, to rzeczywiście jego wykorzystanie w naszych warunkach jest znikome.

Ja, by móc korzystać z tarasu nawet zimą, zrobiłem zabudowę z przesuwanych paneli szklanych w ramach aluminiowych.

Nawet w mróz, gdy świeci słońce, na tarasie mam dodatnie temp. :ok:

Na lato dołożyłem rolety, czego na zdjęciach jeszcze nie widać.

attachicon.gifZabud2.jpg

attachicon.gifZabud4.jpg

attachicon.gifZabud3.jpg

Bardzo fajny domek :ok:

Przydaloby mi sie cos takiego, jako uzupelnienie mieszkania w bloku na weekendy i lato :D

Napisano

To po co taki dom stawiac? Nawet jak na droge to moze bedzie ladny plot i kawalek ogrodu.

No przeciez ma od poludnia i ogrod, i taras, i wyjscie na taras - my tu dyskutujemy o sensownosci dodatkowego wyjscia na dodatkowy minitaras od strony drogi.

Napisano
  • Autor

Dziś przymierzyliśmy jakby wyglądało mniejsze okno :)

okno1.jpg

okno2.jpg

okno3.jpg

Napisano

Git. Choc powiem szczerze, ze lepiej by wygladalo, jakby po lewej mialo kolege mniejsze okno w kuchni, a po prawej kolege mniejsze okno nad kompletem wypoczynkowym ;)

Napisano

No przeciez ma od poludnia i ogrod, i taras, i wyjscie na taras - my tu dyskutujemy o sensownosci dodatkowego wyjscia na dodatkowy minitaras od strony drogi.

Jeśli to zachodnia strona, to ja bym tak właśnie podmurował, nawet ciut wyżej, aby wyglądało na normalne okno.

Z Zachodu zawsze pada, wieje, sypie śniegiem - więc lepiej się trochę osłonić.

Napisano
  • Autor

Git. Choc powiem szczerze, ze lepiej by wygladalo, jakby po lewej mialo kolege mniejsze okno w kuchni, a po prawej kolege mniejsze okno nad kompletem wypoczynkowym ;)

O dodatkowym oknie w kuchni myślałem, ale wówczas nie byłoby gdzie powiesić szafek ;)

Jest dobrze - teraz już musi

Teraz muszę odszukać kilka okiennych wątków w archiwum :)

Napisano

Masz w koncu spizarke - ja bym rozwazyl to dodatkowe okno - teraz masz tylko od polnocy i bedzie dosc ciemno - szczegolnie, jesli bedziesz mial drzwi do salonu i bedziesz je trzymal zamkniete.

Napisano

Masz w koncu spizarke - ja bym rozwazyl to dodatkowe okno - teraz masz tylko od polnocy i bedzie dosc ciemno - szczegolnie, jesli bedziesz mial drzwi do salonu i bedziesz je trzymal zamkniete.

W kuchni ma być chłodno, więc okno od północy jest w sam raz.

Co do szafek, to w kuchni szafek nigdy za wiele.

Napisano
  • Autor

Spiżarnia jest, ale trochę mniejsza niż w projekcie (obok wygospodarowałem miejsce-wnękę na lodówkę i szafkę - słupek)

A kuchni nie zamknę, ponieważ zdecydowaliśmy się na otwartą, oddzieloną od salono-jadalni wyższym stolikiem barowym. Mniej więcej taką jak na wariancie 2 z złącznika.

propozycje zmiany kuchni.pdf

Napisano

Przemysl to niezamykanie. Jakikolwiek bys okap nie dal, to i tak nie zawsze go wlaczysz, a nawet wlaczony nie pochlonie wszystkich zapachow. Ja mam osobna kuchnie z drzwiami przesuwnymi, a jak ich nie zamkne, to zapach rozchodzi sie az nad poddasze. Nie, zeby nieprzyjemny, ale mimo wszystko. Otwarta kuchnia ma jakis sens w mieszkaniu, gdzie chcesz wizualnie powiekszyc sobie salon, ale po co robic to w domu?