Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odkurzacz do liści. ma to sens?

Featured Replies

Napisano

Moi Drodzy,

Ponieważ liściasty żywopłot wystrzelił w górę i naprodukował liści do spadania, pojawia się problem zebrania tego.

Sprawa sie komplikuje bo żywopłot obsypany jest drobnym kamieniem co może utrudnić lub nawet uniemożliwić grabienie.

Wiem że grabienie żwiru to nauka zgłębiana na hp, ale ja zastanawiam się nad innym rozwiązaniem.

Odkurzacz ogrodowy

I teraz pytanie nr jeden, czy ma to sens przy drobnym kamieniu. Boje sie ze może podnosić kamyki.

Jesli ktos ma doświadczenia i stwierdzi ze odkurzacz ma sens to prosiłbym o zasugerowanie marki, którą byście sugerowali i ewentualnych opcji, które powinien taki cud techniki posiadać.

Pozdrawiam

Napisano

Jesli ktos ma doświadczenia i stwierdzi ze odkurzacz ma sens to prosiłbym o zasugerowanie marki, którą byście sugerowali i ewentualnych opcji, które powinien taki cud techniki posiadać.

Pozdrawiam

w naszym klimacie słabo się to sprawdza, przynajmniej u mnie

żeby dało się odkurzyć liście muszą być suche, a jesienią masz deszcz albo mgłę

mam odkurzacz i użyłem go może kilka razy (fajnie wciąga nasiona brzozy ;))

dużo lepiej w sprawdza się kosiarka która też zbiera liście a ma szerokość 40-50cm a nie 10

Napisano

w naszym klimacie słabo się to sprawdza, przynajmniej u mnie

żeby dało się odkurzyć liście muszą być suche, a jesienią masz deszcz albo mgłę

mam odkurzacz i użyłem go może kilka razy (fajnie wciąga nasiona brzozy ;))

dużo lepiej w sprawdza się kosiarka która też zbiera liście a ma szerokość 40-50cm a nie 10

Z tym odkurzaniem suche/mokre to chodzi o moc urządzenia czy to że elektrykiem nie powinno się wciągać/pracować gdy jest mokro?

Mi z lektur różnych for ogrodniczych wyszło że w naszych warunkach lepiej sprawdzi się dmuchawa spalinowa - wszystko zdmuchujemy w jedno miejsce a później łatwo wrzucić to na taczkę i zutylizować.

Czy ktoś ma jakiś patent na kolki poza grabiami? Kosiarka niby trochę wciąga ale dalej zostaje ich mnóstwo.

Napisano
  • Autor

Mnie kosiarka absolutnie nie urządza bo operować będę na kamieniach.

Czyli rozumiem ze suche liście daje rade taki odkurzacz wciągnąć? Jaką masz moc, bo widzę ze są od 1800 do 3200W.

Napisano

mocy nie pamiętam, ale ponad 2000W chyba 2500W (jak kupowałem to był z tych mocniejszych)

z mokrymi liśćmi chodzi o to że się kleją i cieżko je wessać z mokrej trawy czy kamieni 

dmuchawą próbowałem, ale jak mam potem zbierać to ręcznie, to chyba jednak wolę grabić 

odkurzaczem fajnie się robi bo wciąga, mieli liście i do wora :)

opróc czego wciąga całą drobnicę, np tak jak pisałem nasiona brzozy które są wszędzie  :ogien:

Napisano

Moc to jedno a predkość podmuchu to drugie. Też obecnie szukam odkurzacza/dmuchawy i chyba kupię coś takiego:

http://allegro.pl/blackdecker-dmuchawa-odkurzacz-do-lisci-2800w-i5723210809.html

To dwuchawa o największej V, bo aż 380km/h.

Kiedyś miałem stary odkurzacz /dmuchawę 2.5kW, ale prędkość to jedynie 150km/h. Efekt był taki, że liście suche wciągał, ale mokre to trzeba było ustawić dysze kilka cm nad, żeby zaciągnął, z dmuchaniem było ciut lepiej. To było kilka lat temu, teraz urządzenia tej mocy mają x2 taką prędkość.

Co ciekawe spalinowe wcale nie mają lepszych parametrów, mają mniejsze moce i mniejszą V. Fajnę są z aku, ale cene komplety to pow 1kzł :(

Odnośnie pytania w 1 poście, to niestety nie poda Ci nikt recepty, różne liście suche /mokre mają różną wagę, podobnie kamyki. Najlepiej sprawdzi się odkurzacz /dmuchawa o regulowanym ciągu. Przy odpowiednim ustawieniu będie w stanie ruszyć liście a zostawić żwir, ale to też może się okazać, że np tylko przy suchych liściach.

Napisano

Pozdrawiam

Kupiłem jakiś tani, marketowy w zeszłym roku. Użyłem 2 razy i w tym roku 1 raz i więcej nie planuję  :no: 

Mam dużo liści z brzozy, winogron i kasztanów - z tymi dwoma ostatnimi (czyli dużymi) radzi sobie słabo, bo zaraz zatyka się i trzeba ręką wyciągać lub popychać.

Z mniejszymi lepiej ale... największym problemem jest kurz i pył jakim jestem cały zasypany po chwili takiego odkurzania. Worek jest oczywiście zrobiony z "luźnego" materiału, aby nie ograniczać mocy i wyłapywać liście, niestety wspomniany kurz, ziemia, pył przez niego przelatuje i ląduje na spodniach  :no: 

Moc jest na tyle duża, że piach znajduję również w uszach i zębach...  :hehe: 

Dodam, że opróżnianie worka również do zbyt przyjemnych i czystych prac nie należy.

Najlepiej radzi sobie w funkcji dmuchawy, czyli przedmuchuję w jedno miejsce, lecę po grabki i zbieram do worka. Ale skoro i tak mam lecieć po grabki to szkoda go wyciągać...

Ogólnie to jeden z mniej udanych zakupów ogrodowych.

Napisano

Kupilem, uzylem raz, po wciagnieciu pol worka suchych zoledzi popekala obudowa i pokruszyly sie lopaty turbiny - udalo sie zareklamowac ze zwrotem kasy. Obecnie z trawy zbieram kosiarka, z klepiska grabie.

Napisano
  • Autor

Z trawnika to nie problem. Kosiarka albo aerator zbierze wszystko.

U mnie problemem są liście na kamykach, którymi podsypany jest żywopłot.

Ostatecznie stanie na tym ze wezmę odkurzacz z regulowaną mocą i zobaczę jak działa. Najwyżej będzie kolejny grat do garażu:)

Pozdrawiam

Napisano

U mnie ten odkurzacz, dmuchawa sprawuje funkcję odkurzania warsztatu po pracach w drewnie. Otwieram szeroko bramę i wydmuchuje pył i kurz  ;]

Napisano

Z trawnika to nie problem. Kosiarka albo aerator zbierze wszystko.

U mnie problemem są liście na kamykach, którymi podsypany jest żywopłot.

Ostatecznie stanie na tym ze wezmę odkurzacz z regulowaną mocą i zobaczę jak działa. Najwyżej będzie kolejny grat do garażu:)

Pozdrawiam

z mojego doświadczenia powiem Ci że tak , ma podobny przypadek tj. obsypane kamieniem otoczkakiem frakcja 8-16 mm , z tym że używam opcji dmuchawy i wydmuchuje te liście z kamieni , odkurzacz niestety zasysa mniejsze kamienie , jedyny problem jaki wspomniano to klejace się liście nie wszystko wydmucha , ale mimo to wole gonić liście niż je ręcznie wybierać z 80 metrowego pasa pod płotem .

edyta: odkurzacz to jakiś najtańszy z OBI CMI mam ale daje radę od 5 lat mocy nie pamiętam .

Napisano
  • Autor

Ponieważ liście będą tylko z krzewów o niewielkim rozmiarze mam nadzieje ze da rade je zassać.

Co do zasysania kamieni, to warunkiem koniecznym będzie regulacja mocy, żeby znaleźć optymalne ustawienie.

Pozdrawiam