Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Vision S/Snowman/Kodiak - nowy design Skoda

Featured Replies

Napisano

Podobno m miec cytat "nowy jezyk desing" ;]

Zobaczymy, bo moze byc fajne ... :hmm:

2016_skoda_vision-s_concept_visions_01.j

Premiera na Geneva Motor Show 2016 - sprzedaz w EU od MY17 .

2016_skoda_vision-s_concept_visions_02.j

Skoda potwierdzila 4.70m dlugosci i 1.91m szerokoszci - a wiec wyglada ze to  (jesli sie nie myle) idiotycznie - identycznie - takie same wymiary jak Touareg :hmm:

2016_skoda_vision-s_concept_visions_03.j

MQB platform - 5 i 7 siedzen konfiruracja, 2WD, AWD ... Zobaczymy - zostal ponad miesiac :hmm:

Napisano

Ubili gotowego do produkcji nowego Roomstera ze wzgledu na oszczednosci a tu szykuja nowe modele  :hmm:

I o ile SUVow nie lubie to design kolejnych modeli z kurą na masce podoba mi sie coraz bardziej :) 

Napisano

Ubili gotowego do produkcji nowego Roomstera ze wzgledu na oszczednosci a tu szykuja nowe modele  :hmm:

I o ile SUVow nie lubie to design kolejnych modeli z kurą na masce podoba mi sie coraz bardziej :)

Biorac pod uwage jaka pokraka byl Roomster I gen to akurat nie ma czego zalowac :hehe:

Napisano
  • Autor

:hmm: Raczej szukaja nowych rynkow z kasa i zeby byl wiekszy % $$$$. W EU nie wiem, ile Touareg sie sprzedaje, ale podejrzewam, ze jak ksiegowi potrafia wyprodukowac za 1/3 a sprzedadza za 1/4 mniej niz Touareg to bedzie dla VAG :ok:

Pewnie rynek w EU moze nie bedzie najwiekszy, ale np u mnie przewiduja, ze beda wstanie sie podniesc do 6-8k aut - teraz sprzedaja 3,500 Octavia RS i ... 300 innych Skoda na rok :hehe: 

Wiec, jesli auto bedzie w cenie Nissan X-Trial - a da ci powiedzmy 160-200kW to to IMVHO na wielu rynkach gdzie srednie SUV kroluja bedzie sie sprzedawac :hmm:

Design, nie wiem, trzeba bedzie poczekac ...

Napisano

Pewnie dlatego, ze sprzedawal sie wysmienicie, ludzie w kolejkach od 4tej rano stali zeby kupic.

Napisano
  • Autor

Pewnie dlatego, ze sprzedawal sie wysmienicie, ludzie w kolejkach od 4tej rano stali zeby kupic.

hmm, mnie sie to wydawalo poularne w D jak bylem, az bylem zaskoczony ze lud takie cos chce kupic - .... skoro u mnie w rok potrafili sprzedac .. 7 :hehe: - a reszta 40 na demo do dealer-a poszlo...

Potem byly dla klientow nie wesolo - bo raz ze VeeDub - juz lecisz na $$$ odsprzedazy, 10-20 % mniej, a dwa ze to byle de facto nie sprzedawalne.. I kupiles nawet nowe za powiedzmy $12-14k, a po roku dealer mowi -$3k - max  :hehe: , w zasadzie to dam tysiac i chce ci przysluge sprawic ...

I akutat to wtedy nie klamali - to auto bylo totalnie NIEsprzedawalne :facepalm:

Napisano

Biorac pod uwage jaka pokraka byl Roomster I gen to akurat nie ma czego zalowac

Ja wiem, ze byl paskudny :)

Ale z tego co pokazuja spy shots, nowy mial byc juz cywilizowany

fotos-espia-el-skoda-roomster-2015-tendr

i render

fotogalerie-skoda-roomster-render-2015_1

A biora pod uwage, ze zaintestowali fure siana w R&D to ubicie auta przed wprowadzeniem do produkcji jest dosc dziwne. Bo przeciez w kazdym wyprodukowanym samochodzie, spora czesc ceny w katalogu pokrywa wlasnie koszty projektu. Gdzies czytalem, ze twarde koszty produkcji to ok 50% ceny.

Napisano

hmm, mnie sie to wydawalo poularne w D jak bylem, az bylem zaskoczony ze lud takie cos chce kupic - .... skoro u mnie w rok potrafili sprzedac .. 7 :hehe: - a reszta 40 na demo do dealer-a poszlo...

Potem byly dla klientow nie wesolo - bo raz ze VeeDub - juz lecisz na $$$ odsprzedazy, 10-20 % mniej, a dwa ze to byle de facto nie sprzedawalne.. I kupiles nawet nowe za powiedzmy $12-14k, a po roku dealer mowi -$3k - max  :hehe: , w zasadzie to dam tysiac i chce ci przysluge sprawic ...

I akutat to wtedy nie klamali - to auto bylo totalnie NIEsprzedawalne :facepalm:

Ja sie w ogole dziwie, ze majac dostep do takich fur, jakie u Was sprzedaja, ktos wpada na pomysl, zeby sobie kupic skode  :facepalm:  chyba, ze jest sporo emigrantow z Czechoslowacji  :phi:

Napisano

mi linia z boku kojarzy się przynajmniej i od razu z jednym

a że RR mi się podoba, chociaż nie wiem czy to "męskie" auto  ;] to i to pewnie będzie "wyglądać" 

Napisano

i render

A biora pod uwage, ze zaintestowali fure siana w R&D to ubicie auta przed wprowadzeniem do produkcji jest dosc dziwne. Bo przeciez w kazdym wyprodukowanym samochodzie, spora czesc ceny w katalogu pokrywa wlasnie koszty projektu. Gdzies czytalem, ze twarde koszty produkcji to ok 50% ceny.

ale jakie ponieśli koszty jeżeli nowy miał być klonem nowego Tourana?? Kilka naklejek, znaczek i atrape zderzak od innego modelu przykleili??

Napisano
  • Autor

ktos wpada na pomysl, zeby sobie kupic skode

Generalnie mlodsza generacja, ktora no zjezdzila cala EU - pare razy -  u mnie jest dosc popularne, ze jak konczysz szkole srednia, to pomiedzy, uni, czy pojsciem do pracy na dobre - robisz tak zwany Gap Year - jezdzisz przez rok - 1 i 1/2 -  EU, Asia, EU .. .wracasz i ... zaczyna sie dorosle zycie.... :no:

Ergo, typowy klient Skoda ma pod koniec 20lat, i kupuje RS ...

Potem masz lud taki jak ja - IMVHO to nie zle auto, ale opisywalem jak kupowalem ... przeciez nie bede czekal 1/2 roku na auto :hehe:  - to nie Bentley - to nawet Porsche nie jest ;]

Moze nastepnym razem ... :hmm:

Napisano
  • Autor

mi linia z boku kojarzy się przynajmniej i od razu z jednym

attachicon.gifBez tytułu.jpg

a że RR mi się podoba, chociaż nie wiem czy to "męskie" auto  ;] to i to pewnie będzie "wyglądać" 

Podejrzewam, ze jak drzwii dodadza to bedzie bardziej to ...

volkswagen%20tiguan%20web%203.jpg

Generalnie juz gdziesz czytalem, ze to ma przod nowej Superb - a ze na zywo nie widzialem wiec nie wiem czy to naprawde ladne w real-u ...

Zobaczymy, :hmm:

Napisano

Podobno m miec cytat "nowy jezyk desing" ;]

Zobaczymy, bo moze byc fajne ... :hmm:

2016_skoda_vision-s_concept_visions_01.j

Premiera na Geneva Motor Show 2016 - sprzedaz w EU od MY17 .

2016_skoda_vision-s_concept_visions_02.j

Skoda potwierdzila 4.70m dlugosci i 1.91m szerokoszci - a wiec wyglada ze to  (jesli sie nie myle) idiotycznie - identycznie - takie same wymiary jak Touareg :hmm:

2016_skoda_vision-s_concept_visions_03.j

MQB platform - 5 i 7 siedzen konfiruracja, 2WD, AWD ... Zobaczymy - zostal ponad miesiac :hmm:

Touareg jest zbyt przekombinowany i za drogi. Jakby go odchudzić, uprościć i odpowiednio obciąć cenę to byłby hit. Taka Skoda może się okazać dobrym pomysłem. Tylko niech zaprezentują coś więcej, bo taki obrazek to i ja moge narysować.

Napisano
  • Autor

Touareg jest zbyt przekombinowany i za drogi. Jakby go odchudzić, uprościć i odpowiednio obciąć cenę to byłby hit. Taka Skoda może się okazać dobrym pomysłem. Tylko niech zaprezentują coś więcej, bo taki obrazek to i ja moge narysować.

AFAIK z tego co czytam, to wlasnie to ma takie byc ... tania werja Touareg. Generalnie VAG bardzo brakuje tego co sie sprzedaje - duzego (EU), taniego SUV na rynki takie gdzie jest wzrost. Ditto w US, a koszt opracowanie dziki MQB niektorzy oceniaja nawet na 40% nizszy, zmienisz przod i juz masz VeeDub Kodiak - tani, sredni (OZ/USA) SUV, Made in Czech Republic - nizszy koszt pracy, wstawisz 2.0lT - 200kW i to moze sie sprzedawac ...

Napisano

i render

fotogalerie-skoda-roomster-render-2015_1

Wstrzymuja poniewaz wchodzi VW. Wejdzie do produkcji pozniej zeby nie odbierac klientow.

Napisano

AFAIK z tego co czytam, to wlasnie to ma takie byc ... tania werja Touareg. Generalnie VAG bardzo brakuje tego co sie sprzedaje - duzego (EU), taniego SUV na rynki takie gdzie jest wzrost. Ditto w US, a koszt opracowanie dziki MQB niektorzy oceniaja nawet na 40% nizszy, zmienisz przod i juz masz VeeDub Kodiak - tani, sredni (OZ/USA) SUV, Made in Czech Republic - nizszy koszt pracy, wstawisz 2.0lT - 200kW i to moze sie sprzedawac ...

Ja bym się zastanawiał. Chociaż żona zabrania mi kupić auta z kurą na masce.  :hehe:

Napisano

Chociaż żona zabrania mi kupić auta z kurą na masce.

Pozwoliła Ci kupić auto z najgorszym silnikiem VW w historii. Kobieca logika detected.

Napisano

Pozwoliła Ci kupić auto z najgorszym silnikiem VW w historii. Kobieca logika detected.

Paradoksalnie, jak na razie ten najgorszy silnik doskonale się sprawdza. Auto ma już 135kkm, żadnej awarii, spalanie jak na SUVa rewelacyjne. Komfort jazdy był mi przed zakupem znany i zaakceptowany. Czegóż chcieć więcej?

Napisano

Czegóż chcieć więcej?

Zony, ktora nie wybiera samochodu jakim jezdzisz? To ten silnik co z nim afera jest? Czy Mitsubishi planuje jakas akcje serwisowa?

Napisano

Zony, ktora nie wybiera samochodu jakim jezdzisz? To ten silnik co z nim afera jest? Czy Mitsubishi planuje jakas akcje serwisowa?

Nie wybiera - tak sobie zażartowała ale ja też fanem Skody nie jestem (wyjątek: nowy Superb).

To ten silnik co to się w Passatach B6 sprzed 2009-go roku rozpada. Po pierwsze po 2009-tym roku wyeliminowano ten problem, po drugie Mitsubishi zmieniło głowicę i mnóstwo innych części, po trzecie w Mitsu jeszcze się nikomu ten silnik nie rozpadł ale jak widzisz - niesmak pozostał.

:hehe:  :hehe:  :hehe:

Napisano

po trzecie w Mitsu jeszcze się nikomu ten silnik nie rozpadł ale jak widzisz - niesmak pozostał.

Wersja CR też się ponoć nie rozpada, ale Mirki patrzą z niesmakiem. 

Napisano

Wersja CR też się ponoć nie rozpada, ale Mirki patrzą z niesmakiem. 

Jak na razie po przygodzie z Chevroletami ze zdumieniem odkrywam mały spadek wartości Mitsubishi. Może z tymi Mirkami nie będzie tak źle. Zresztą ja na razie nie sprzedaję (chyba że mi odbije i jednak postanowię kupić tego nowego Outlandera z CVT  :hehe: ).

;)

Napisano

Zresztą ja na razie nie sprzedaję

Ja też się nie mam zamiaru pozbywać, choć jako następca Outlander (le taki jak Twój - następne są brzydkie) by mi pasował. Jedynie ten silnik mi nie leży, jednak różnica w kulturze pracy CR a PD jest ogromna.

Napisano

ale jakie ponieśli koszty jeżeli nowy miał być klonem nowego Tourana?? Kilka naklejek, znaczek i atrape zderzak od innego modelu przykleili??

Wstrzymuja poniewaz wchodzi VW. Wejdzie do produkcji pozniej zeby nie odbierac klientow.

No jak tak to ok, w sumie po zdjeciach wyglada jak Touran, w sumie ten oklejony to moze byc nawet Touran a nie Roomster patrzac po atrapie i znaczku, mimo, ze artykul byl ewidentnie o skodzie :phi: 

Czyli co, bedzie VW a jak sie troche nasprzedaje to pojawi sie Kura i Auto Emocion?  :hehe:

Napisano

Ja też się nie mam zamiaru pozbywać, choć jako następca Outlander (le taki jak Twój - następne są brzydkie) by mi pasował. Jedynie ten silnik mi nie leży, jednak różnica w kulturze pracy CR a PD jest ogromna.

Jest też 2.2 170KM ze stajni Mitsu, ale to tylko ostatnie egzemplarze mają (2012-2013 rok).

Napisano

Jak na razie po przygodzie z Chevroletami ze zdumieniem odkrywam mały spadek wartości Mitsubishi. Może z tymi Mirkami nie będzie tak źle. Zresztą ja na razie nie sprzedaję (chyba że mi odbije i jednak postanowię kupić tego nowego Outlandera z CVT  :hehe: ).

;)

CVT w Outlanderze to tragedia...

Krawiec

Napisano

CVT w Outlanderze to tragedia...

Krawiec

Tak. Ale jak chcesz aktywny tempomat to nie ma wyboru.

Napisano
  • Autor

Tak. Ale jak chcesz aktywny tempomat to nie ma wyboru.

Jak to jest inne odczucie 'rynku'

U mnie nawet nie Wiem czy jest (pewnie nie ???[emoji79])... Bo Outlander kojarzy Sie z takimi tanimi taczkami SUV, ani to leader czegos - np obslugi klienta = RAV4, ani Prestige = X3, ergo nikomu by nie przyszlo do glowy Ze takie taczki Musza miec 'Active Cruise Control' ... a tu jak gusta sa inne [emoji106][emoji16].

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

U mnie nawet nie Wiem czy jest (pewnie nie ???[emoji79])... Bo Outlander kojarzy Sie z takimi tanimi taczkami SUV, ani to leader czegos - np obslugi klienta = RAV4, ani Prestige = X3, ergo nikomu by nie przyszlo do glowy Ze takie taczki Musza miec 'Active Cruise Control' ... a tu jak gusta sa inne [emoji106][emoji16].

Wez pod uwage, ze taki Outlander w podstawowej wersji kosztuje 88tys. Srednie wynagrodzenie w Polsce po podatkach daje 3 tys. Czyli masz 30 miesięczny dochod. A wg danych GUS, 70% ludzi zarabia mniej niz srednia. Mediana to 2300 (netto) a dominanta 1800. Wiec dla przecietnego Polaka taki Outlander to jest premium. Nie mowiac juz o tym, ze ta wersja, o ktorej pisze @ nie kosztuje 88 tylko 140k. Odnies to do wynagrodzen :) i dla nas to nie taczka. Tak moznaby pewnie powiedziec o podstawowej wersji Daci Duster ;)

Napisano

[ciach]

To miał być nowy Romek, czy nowy pas przedni i pewnie wnętrze kosztowały krocie? Nie sądzę ;)

skoda_roomster_2016_volkswagen_caddy.jpg

Napisano

To nie tak. Dla mnie to chyba jedyny argument za ewentualną zmianą auta (poza podatkami oczywiście), bo wszystko inne to mój obecny Outlander ma lepsze. Stąd się upieram przy tym tempomacie. Gdybym to miał u siebie to bym nie myślał o zmianie na ten nowy model bo IMO w stosunku do mojego to krok w tył.

Napisano

Wez pod uwage, ze taki Outlander w podstawowej wersji kosztuje 88tys. Srednie wynagrodzenie w Polsce po podatkach daje 3 tys. Czyli masz 30 miesięczny dochod. A wg danych GUS, 70% ludzi zarabia mniej niz srednia. Mediana to 2300 (netto) a dominanta 1800. Wiec dla przecietnego Polaka taki Outlander to jest premium. Nie mowiac juz o tym, ze ta wersja, o ktorej pisze @ nie kosztuje 88 tylko 140k. Odnies to do wynagrodzen :) i dla nas to nie taczka. Tak moznaby pewnie powiedziec o podstawowej wersji Daci Duster ;)

Dla mnie ten Outlander to dokładnie 2500zł raty leasingowej przez 60 miesięcy lub 3000zł przez 48 miesięcy. Raczej ten pierwszy wariant bo mitsu daje gwarancję akurat na 5 lat.

Napisano

To miał być nowy Romek, czy nowy pas przedni i pewnie wnętrze kosztowały krocie? Nie sądzę ;)

skoda_roomster_2016_volkswagen_caddy.jpg

Jak pisalem pierwszego posta, nie wiedzialem, ze tym razem to nie odrębny model tylko Folcwagen ze zmienionymi znaczkami ;)

Napisano

Seat chyba tak będzie wyglądał. Skoda pewnie podobnie.

bf68dcb529832ce6353bd632010a352b.jpg

Napisano

Dla mnie ten Outlander to dokładnie 2500zł raty leasingowej przez 60 miesięcy lub 3000zł przez 48 miesięcy. Raczej ten pierwszy wariant bo mitsu daje gwarancję akurat na 5 lat.

Czyli wiecej miesiecznie niz polowa spoleczenstwa ma wyplaty :) dla wielu kompletnie nieosiagalne kwoty. Wiec faktycznie przyda sie "odrobina luksusu" :)

Napisano

Czyli wiecej miesiecznie niz polowa spoleczenstwa ma wyplaty :) dla wielu kompletnie nieosiagalne kwoty. Wiec faktycznie przyda sie "odrobina luksusu" :)

Ale chyba się na razie nie zdecyduję. Ten nowy gorzej jedzie, nie ma osobnego schowka-lodówki na napoje (w ogóle nie ma chłodzonego schowka!), ma gorzej rozwiązane składanie tylnej kanapy, nie ma dzielonej tylnej klapy (IMO najlepszy wynalazek w historii motoryzacji), doświetlania zakrętów i jeszcze kilku dodatków do których się przyzwyczaiłem i bez których ciężko mi będzie żyć.

;)

BTW. Z tym luksusem nie jest źle bo dają w tej wersji też nawigację z audio Rockford Fosgate, elektryczną tylną klapę i fotele, system automatycznego hamowania, ostrzegania o martwym polu w lusterkach, skórę, szyberdach, ledy sredy i inne takie. Wypasu tyle co w premiumach.