Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączamy wodę na działce

Featured Replies

Napisano

Jest działka, idzie przez nią rurociąg, wiec problemu nie ma. Robimy wpinkę no i... wlasnie co dalej.

Na chwile obecną pełni funkcję działki rekreacyjnej, wiec przebywa sie tam okresowo, rosną tuje i trawa. Wiec licznik damy do studzienki wodomierzowej, stamtąd wyprowadzimy rurę... no dobra ale nie moge po prostu zrobic kranika wystającego z ziemi, bo jak stamtąd pojade to sie do niego pół wsi podepnie.

Jak to rozwiązac?

Napisano

Studzienka dość głęboka. W niej licznik i zawor główny. Wieko zabezpieczone.

Tapatalked

Napisano
  • Autor

Studzienka dość głęboka. W niej licznik i zawor główny. Wieko zabezpieczone.

Tapatalked

Ale co tydzien odkrecac wieko od studzienki, zlazic tam wgłąb, zeby odkrecic zawor i podlac dzialke? Bez sensu.

Moze jakos na wyjsciu zrobic po prostu zawor jakos zabezpieczony przed odkręceniem przez byle kogo?

Napisano

Ale co tydzien odkrecac wieko od studzienki, zlazic tam wgłąb, zeby odkrecic zawor i podlac dzialke? Bez sensu.

Moze jakos na wyjsciu zrobic po prostu zawor jakos zabezpieczony przed odkręceniem przez byle kogo?

Tak czy siak, musisz zrobić tak, by zimą nie zamarzało.

Ja mam własne ujęcie, ale reszta (zbiornik, włącznik ciśnieniowy) siedzi w studni 1,5 m pod ziemią.

W razie potrzeby trzeba dekiel zdjąć i złazić w dół.

Napisano
  • Autor

Tak czy siak, musisz zrobić tak, by zimą nie zamarzało.

Ja mam własne ujęcie, ale reszta (zbiornik, włącznik ciśnieniowy) siedzi w studni 1,5 m pod ziemią.

W razie potrzeby trzeba dekiel zdjąć i złazić w dół.

No ale dekiel sciagasz dwa razy w roku, a nie dwa razy w tygodniu.

Ifealna bylaby skrzyneczka na zawor poboru wody zamykana, ale nie moge nic takiego znalezc poza jakims plastikowym szitem

Napisano

No ale dekiel sciagasz dwa razy w roku, a nie dwa razy w tygodniu.

Ifealna bylaby skrzyneczka na zawor poboru wody zamykana, ale nie moge nic takiego znalezc poza jakims plastikowym szitem

Studni z licznikiem i zaworem nie obejdziesz raczej ;)  Skrzynkę solidną zamówisz na wymiar ;]  Ale w studni i tak musisz mieć możliwość spuszczenia wody na zimę inaczej Ci to rozsadzi  ;]

Napisano
  • Autor

Studni z licznikiem i zaworem nie obejdziesz raczej ;)  Skrzynkę solidną zamówisz na wymiar ;]  Ale w studni i tak musisz mieć możliwość spuszczenia wody na zimę inaczej Ci to rozsadzi  ;]

no wiem, chodzi mi o to że do studni bedę zaglądał sobie na wiosnę, żeby wodę odkręcić i na jesień żeby zakręcić.

A poza tym dalej, za studnią chce miec wyprowadzoną rurkę i np jakąś skrzyneczkę, gdzie sobie będzie zawór, skrzyneczka zamykana - mam kluczyk to otwieram, podłączam szybkozłączkę i podlewam.

Pytam czy cos takiego jest, jak sie nazywa i nie jest hydrantem ;]

Napisano

Skrzynkę gazową sobie obstaluj na czterech kątownikach zabetonowanych w ziemię .

Napisano

1. Warunki przyłączenia z wodociągów.

2. Projekt uprawnionego projektanta

4. Wykonanie.

5. Przed zasypaniem geodeta i inwentaryzacja powykonawcza + odbiór przedstawiciela MPWiK

O szczegółach gadaj z projektantem.

Mam działkę, gdzie poprzedni właściciel wykonał najprawdopodobniej pierwsze cztery punkty. Brak piątego powoduje, że trzeba wszystko od nowa (albo naprawdę, albo fikcję papierkową) - inaczej wodociągi nie wstawią licznika.

Napisano
  • Autor

1. Warunki przyłączenia z wodociągów.

2. Projekt uprawnionego projektanta

4. Wykonanie.

5. Przed zasypaniem geodeta i inwentaryzacja powykonawcza + odbiór przedstawiciela MPWiK

O szczegółach gadaj z projektantem.

Mam działkę, gdzie poprzedni właściciel wykonał najprawdopodobniej pierwsze cztery punkty. Brak piątego powoduje, że trzeba wszystko od nowa (albo naprawdę, albo fikcję papierkową) - inaczej wodociągi nie wstawią licznika.

Wszystko załatwione,

Wodociągi mi zaczynają kopac w środę, a firma od nich mi wpinkę i studzienkę z licznikiem zaraz po nich (wodociągi poszerzeją wodociąg na fi 60), ja chce żeby ten co mi studzienkę zrobi, od razu zrobił na gotowo.

Napisano
  • Autor

Udaj się do miejscowych wodociągów - na pewno polecą kogoś, kto wszystko załatwi i wykona ;]

ojciec wymyślił, że po prostu każemy pociągnąć rurę do blaszaka, co nam na działce stoi, tam się zrobi zawór i wyprowadzi kranik na zewnątrz przez ścianę :hmm:

20160316_154451.jpg

Napisano

Jak nie ma nic innego na działce - może być i w blaszaku ;]

Nie zapomnij tylko, by w studzience był zawór do spuszczenia wody na zimę.

No i warto tę studzienkę ocieplić i przykryć, by woda z opadów, czy roztopionego śniegu nie dostawała się do wewnątrz.

Gdy będą kopać, przed zasypaniem dobrze byłoby tę studzienkę ocieplić styropianem z zewnątrz i obłożyć izolacją jak fundamenty.

Na zimę od góry zabezpieczyć też styropianem i np. płachtą blachy.

Napisano

ojciec wymyślił, że po prostu każemy pociągnąć rurę do blaszaka, co nam na działce stoi, tam się zrobi zawór i wyprowadzi kranik na zewnątrz przez ścianę :hmm:

I studzienkę będziesz kopał w blaszaku ? 

Napisano
  • Autor

I studzienkę będziesz kopał w blaszaku ? 

Studzienkę wcześniej - gdzieś jak kurtka wisi na fotce zółta na płocie. Potem ze studzienki rura do garażu.

Napisano
  • Autor

Jak nie ma nic innego na działce - może być i w blaszaku ;]

Nie zapomnij tylko, by w studzience był zawór do spuszczenia wody na zimę.

No i warto tę studzienkę ocieplić i przykryć, by woda z opadów, czy roztopionego śniegu nie dostawała się do wewnątrz.

Gdy będą kopać, przed zasypaniem dobrze byłoby tę studzienkę ocieplić styropianem z zewnątrz i obłożyć izolacją jak fundamenty.

Na zimę od góry zabezpieczyć też styropianem i np. płachtą blachy.

:ok:

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to kopiemy:

Najpierw główny rurociąg idący tanzytem przez działkę:

20160516_115611.jpg

Potem wpinka do powyższego i lecimy z mniejszą rurą wgłąb działki

20160519_121721.jpg

Studzienka licznikowa:

20160519_121647.jpg

W garażu będzie zawór, którego odkręcenie puści dopiero wodę dalej - będzie przyłącze w ścianie garażu i jedno gdzieś pośrodku działki, żeby do podlewania tamtych okolic nie ciągnąć za daleko węża.
Napisano
  • Autor

Nie za mała ta studzienka? Jak wejść i wyminić licznik?

HGW - będę tam, zobaczę jak to wygląda to powiem ;]

Napisano

gościa za nogi i głową w dół :hehe:

Napisano

I spuścić wodę na zimę.

Napisano
  • Autor

I spuścić wodę na zimę.[/quote

Bede mial wyprowadzony zawór do spuszczania wody.

Napisano
  • Autor

gościa za nogi i głową w dół :hehe:

Byle chudego ;]

Napisano

Bede mial wyprowadzony zawór do spuszczania wody.

No ale gdzieś ta woda musi wylecieć - to raz. Dwa - zawór musiał by być poniżej licznika... nie za nisko? :hmm::phi:

Napisano

Studzienka za mała. O ile licznik jeszcze może jakoś wymienisz, to w razie awarii nic nie możesz zrobić.