Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Afera vw pozew zbiorowy

Featured Replies

Napisano

może pomyśleć o przyłączeniu się do pozwu zbiorowego.

Nie wiesz, że w PL pozwy zbiorowe są wyłącznie sposobem na obejście reklamy kancelarii ?

Cała ta akcja IMHO nadaje się do zawiadomienia o naruszeniu zasad etyki radcowskiej. Pan Jacek Świeca jest prezesem zarządu stowarzyszenia (drugim członkiem zarządu jest jego żona - pani Małgorzata Świeca), które to stowarzyszenie oferuje zawarcie umów z dwoma "współpracującymi" podmiotami, które - o jakże to dziwne - są:

- kancelarią pana Świecy (bierze "tylko" 20% wygranej + 500 zł z góry),

- spółką pana Świecy (tu już po całości - 50% wygranej).

Siedzibą stowarzyszenia jest oczywiście siedziba kancelarii pana Świecy.

Pan Świeca nie może się jawnie zareklamować jako radca prawny, więc tworzy stowarzyszenie + spółkę - pośrednika i już jedzie z reklamą.

Napisano

Jeżeli ktoś posiada samochód marki VW z feralnym dieslem może pomyśleć o przyłączeniu się do pozwu zbiorowego.

Chcę się przyłączyć. Nie mam TDI, ale mam znaczek OOOO. Do tej pory każdy patrzył z podziwem i zazdrością...zakładałem brudne skarpetki do sandałów, nie myłem włosów, a i tak prestiż na 102. Teraz jadę...i ludzie mi niedopałki papierosów wrzucają przez okno...i krzyczą "co wolno wojewodzie to nie tobie...SMRODZIE". :(

Takie straty na wizerunku...usta zamknie mi 100 tys. zielonych. :phi:

Napisano

Jeżeli ktoś posiada samochód marki VW z feralnym dieslem może pomyśleć o przyłączeniu się do pozwu zbiorowego. W USA vw będzie płacił dealerom za straty.

http://www.rp.pl/W-sadzie-i-urzedzie/306089938-Zbiorowy-pozew-przeciwko-Volkswagenowi-w-Polsce.html

Co za bzdura. To ja też mogę składać pozew, skoro dotyczy to nas wszystkich? 

Posiadacz pojazdu nie jest bezpośrednio poszkodowany przez posiadanie takowego. Możnaby się sądzić ewentualnie o:

- utratę majątku wynikającą ze spadku cen akcji spowodowanej aferą. VW działał w sposób niegodziwy i niezgododny z prawem - w wyniku czego akcje straciły na wartości. 

- utratę majątku wynikającą ze spadku cen aut używanych - ale tutaj VW oferuje akcje serwisową, więc kiepsko to widzę.

Tak jak @@noras pisze - to gigantyczny wałek jest... 

A tak na marginesie - to tego całego "Cheat Device", moim zdaniem, nigdy nie było. W USA, bo tam się afera zaczęła, kłamstwo jest piętnowane dużo bardziej (vide zipper-gate. Clintona chciano usunąć, nie dlatego że pukał, ale dlatego że o tym kłamał). VW złapano na kłamaniu w dokumentacji technicznej - wiec wymyślili "cheat device" które miało sprawiać, że dokumentacja złożona do EPA była prawdziwa, mimo że samochody truły tak samo...

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor

Bardziej wrzucam jako ciekawostkę co im się uda wskórać, bo jeżeli finał będzie pozytywny, to będzie to łatwiejsza przeprawa dla pozostałych.

Napisano

Bardziej wrzucam jako ciekawostkę co im się uda wskórać

Pan Świeca zbierze trochę naiwnych, wpłacą mu po 500 zł, a sąd zapewne pozew odrzuci. Wszystkie głośne próby pozwów zbiorowych w PL kończyły się odrzuceniem.

Napisano

A co ze mna? Chciałem kupic VW, a nie kupiłem przez tą aferę, teraz mi smutno. Czy odszkodowanie sie należy?

Napisano
  • Autor

A co ze mna? Chciałem kupic VW, a nie kupiłem przez tą aferę, teraz mi smutno. Czy odszkodowanie sie należy?

Przecież pug Ci już za to zapłacił w rabacie ;]

Napisano

Przecież pug Ci już za to zapłacił w rabacie ;]

Rabat od Puga był za wybór genialnej konstrukcji THP :phi:

Napisano

Chcę się przyłączyć. Nie mam TDI, ale mam znaczek OOOO. Do tej pory każdy patrzył z podziwem i zazdrością...zakładałem brudne skarpetki do sandałów, nie myłem włosów, a i tak prestiż na 102. Teraz jadę...i ludzie mi niedopałki papierosów wrzucają przez okno...i krzyczą "co wolno wojewodzie to nie tobie...SMRODZIE". :(

Takie straty na wizerunku...usta zamknie mi 100 tys. zielonych. :phi:

Dobre ale nie na temat. ;]