patgaw Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 (edited) Witam, Czy jak ktos ma troszke zaciecia technicznego I takie rzeczy jak wymiany filtrow lpg czy wtryskow umie robic samemu to da rade wymienic butle samemu? Czy trzeba miec do tego jakas wiedze tajemna? czy mozecie dac porady na ta operaje? oczywiscie tester mam a zaraz mi sie przeglad skonczy wiec po operacji jade na test szczelnosci Czy jest wymagane zeby uciac przewody? czym je sie tnie? Edited June 8, 2018 by patgaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter19731 Posted June 8, 2018 Share Posted June 8, 2018 żadna filozofia , pamiętaj tylko ,że przewód fi 8 jest dość sztywny i na 99,99 % przy odginaniu pęknie . przygotuj nową baryłkę na fi 8 , jeśli jest krótki przewód to albo czeka cie wymiana całego ( od zaworu tankowania do wielozaworu albo w dogodnym miejscu można zastosować złączkę . obejrzyj najpierw , jak jest położony przewód tankowania , czy ma jakiś zapas ( zwoje ) ew zakup odpowiedni kawałek ( może być faro zamiast miedzi ). jeśli masz gdzie i czas to możesz najpierw zdemontować stary zbiornik , zamontować nowy i jeśli cos pęknie zostawić auto do jutra kupując to co trzeba.roboty na ok 1,,5 do 2 godz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted June 9, 2018 Author Share Posted June 9, 2018 A ten przewod faro to sie jakos laczy z miedzianym czy calosx trzeba wymieniac? Jak miedziany peknie to jak sie robi nowa koncowke? I jak sie miedziany tnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek40 Posted June 9, 2018 Share Posted June 9, 2018 eee coś mi się widzi ze z taką wiedzą techniczną to lepiej oddaj auto na wymianę butli, będziesz spał spokojniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter19731 Posted June 9, 2018 Share Posted June 9, 2018 miedziany tnie się zwyklym brzeszczotem do metalu . miedź można złączyć z faro specjalną złączką 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technix Posted June 14, 2018 Share Posted June 14, 2018 nie brzeszczotem bo opilki wlecą do środka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ghost2255 Posted June 14, 2018 Share Posted June 14, 2018 I pamiętaj, że butla toroidalna na 99% będzie miała inny rozstaw otworów niż z te wywiercony w podłodze. Prawie zawsze trzeba to poprawiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter19731 Posted June 15, 2018 Share Posted June 15, 2018 19 godzin temu, ghost2255 napisał: butla toroidalna na 99% będzie miała inny rozstaw otworów niż z te wywiercony w podłodze eeee , jak kupi taką samą to otwory będą pasować. nie spotkałem się jeszcze z takim problemem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ghost2255 Posted June 15, 2018 Share Posted June 15, 2018 Nie wiem ile butli w życiu wymieniłeś, ale jeśli dużo, to miałeś niebywałe szczęście. Ja ich trochę zmieniłem i tyle szczęścia nie miałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steyr Posted June 16, 2018 Share Posted June 16, 2018 Nie polecam wymiany butli w autach z DEMiałem taką przyjemność, okazało się że butla jest wklejona do wnęki koła na kleju do szyb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czachabrava Posted June 16, 2018 Share Posted June 16, 2018 To nic, ja raz się spotkałem, że ktoś butle zapiankował PUR-em. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted June 22, 2018 Author Share Posted June 22, 2018 Dnia 2018-06-14 o 07:44, technix napisał: nie brzeszczotem bo opilki wlecą do środka to czym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technix Posted June 22, 2018 Share Posted June 22, 2018 kup na alle za 5 zł albo w Casto obcinaczke do rur miedzianych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
steyr Posted June 23, 2018 Share Posted June 23, 2018 Dnia 16.06.2018 o 11:41, czachabrava napisał: To nic, ja raz się spotkałem, że ktoś butle zapiankował PUR-em. piankę przynajmniej widać, a tutaj była cienka warstwa kleju do szyb po obwodzie butli nałożona w niewidoczny sposób z zewnątrz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter19731 Posted June 23, 2018 Share Posted June 23, 2018 Dnia 2018-06-14 o 07:44, technix napisał: nie brzeszczotem bo opilki wlecą do środka tylko wtedy ,jeśli przewód miedziany będzie skierowany ciętą końcówką do góry . można ucinać przewód skierowany kocówką na dół ale popieram ,że użycie obcinaczki to bardzo dobre rozwiązanie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orochimaru Posted June 23, 2018 Share Posted June 23, 2018 Obcinaczki rolkowe zmniejszają przekrój . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted June 24, 2018 Author Share Posted June 24, 2018 Jestem po wymianie. Niestety przewod 8mm do tankowania troszke ucierpial i jest troszke zagiety. Nieszczelnosci chyba nie ma. Czy jak powiedzmy tydzien po tankowaniu bedzie nadal w nim gaz to znaczy ze jest szczelny? Na sprawdzenie szczelnosci i tak pojade. Narazie sprawdzilem na wech i pianke podczas tankowania. Szybkosc tankowania nie spadla. Czy z nim moze cos sie stac przez takie zagiecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter19731 Posted June 25, 2018 Share Posted June 25, 2018 będzie dobrze . jak pęknie to podczas tankowania będziesz czuł woń gazu . napisz jak poszło - były problemy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted June 25, 2018 Author Share Posted June 25, 2018 (edited) Tak najwieksze problemy sprawily sruby ktorych sie nie spodziewalem ze beda problematyczne czyli mocujace butle. Byly tak zapieczone ze dwoch mechanikow nie dalo rady kluczami pneumatycznymi, wiec ten drugi przecial nakretki. Takze ja samemu nie mialem szans. Na szczescie pierwszy mnie nie skasowal nic a drugi 30zl. Na dole byl dekielek a za dekielkiem kolejne nakretki. A w zestawie z butli mialem tylko 2 nakretki. Zalozenie przewodu cienkiego poszlo bardzo gladko, zagiecie grubego ciezko ok 40 minut, ale nakrecenie nakretki w miare gladko. Moze dlatego ze wsadzilem pierw wielozawror ale go nie dokrecalem i nim moglem manipulowac. I jak widac na zdjeciu ta rura plastikowa jest niedokrecona bo wystaje. Chyba lepiej dokrecilem ta plaska blaszke od dolu i teraz nie da sie tej rurki do konca wsadzic. Ogolnie nie polecam robic tego samemu. Zaoszedzilem 70zl, ale jeszcze pojade na sprawdzenie szczelnosci chyba ze na przegladzie mi zrobia? No i pytanie czy sprzedam stara butle, nie ma rdzy wcale. Glownie nie chcialem zostawiac tego gazownikowi bo balem sie ze nawierci mi dodatkowe dziury. A tam od dolu jak zdjalem ten dekielek to i tak sa pokorodowane okolice nawiertow. Ciekawe czy to bylo zabezpieczone czyms. Edited June 25, 2018 by patgaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tilok Posted June 25, 2018 Share Posted June 25, 2018 1 godzinę temu, patgaw napisał: No i pytanie czy sprzedam stara butle, nie ma rdzy wcale. Na złomie raczej w całości nie wezmą. Będą chcieli w dwóch częściach. Czyli Ty musisz spuścić resztę gazu, nalać wody do pełna, potem wylać i dopiero szlifierką na pół. Jak coś pójdzie nie tak to mam nadzieję że wiesz jakie mogą być konsekwencje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orochimaru Posted June 25, 2018 Share Posted June 25, 2018 To też zależy od złomowiska. Na jednym nie wezmą, a na drugim jeszcze podziękują, jak w środku będzie gaz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted June 25, 2018 Author Share Posted June 25, 2018 Czemu by mieli podziekowac? :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orochimaru Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 Bo np: mają palnik na propan-tlen do cięcia złomu i 30L gazu piechotą nie chodzi. Albo odbierają całe samochody bez patrzenia co jest na pokładzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted June 26, 2018 Author Share Posted June 26, 2018 ale przeciez tamta butla jest otwarta bo wielozawor jest przelozony do nowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozarek Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 16 godzin temu, Tilok napisał: Na złomie raczej w całości nie wezmą. Będą chcieli w dwóch częściach. nie miałem problemu na złomie z całą butlą, nikt się nawet nie zająknął. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted June 26, 2018 Author Share Posted June 26, 2018 Ile dostales? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tilok Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 6 godzin temu, Ozarek napisał: nie miałem problemu na złomie z całą butlą, nikt się nawet nie zająknął. Widać zależy od punktu skupu złomu. Kolega prowadzi zakład montażu gazu i u niego w całości nie biorą, ale za to raz na jakiś czas przyjeżdzają Ukraińcy i zabierają całego busa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
51cent Posted June 26, 2018 Share Posted June 26, 2018 11 godzin temu, patgaw napisał: ale przeciez tamta butla jest otwarta bo wielozawor jest przelozony do nowej Jak byś miał walec to mógłbyś starą butle wykorzystać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 29, 2018 Share Posted June 29, 2018 Dnia 26.06.2018 o 13:05, Ozarek napisał: nie miałem problemu na złomie z całą butlą, nikt się nawet nie zająknął. Napisz mi gdzie oddałeś, bo tam gdzie pojechałem chcieli właśnie w dwóch częściach. Niestety w butli jest jeszcze lpg ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozarek Posted June 29, 2018 Share Posted June 29, 2018 9 godzin temu, tomto napisał: Napisz mi gdzie oddałeś, bo tam gdzie pojechałem chcieli właśnie w dwóch częściach. Niestety w butli jest jeszcze lpg ... i będziesz jechał z wawy na śląśk z butlą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tilok Posted June 29, 2018 Share Posted June 29, 2018 11 godzin temu, tomto napisał: Napisz mi gdzie oddałeś, bo tam gdzie pojechałem chcieli właśnie w dwóch częściach. Niestety w butli jest jeszcze lpg ... Nie ma szans żeby wzięli butle z wielozaworem. Na złomie nikt nie będzie się bawił w spuszczanie gazu z butli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtala Posted July 3, 2018 Share Posted July 3, 2018 Dnia 26.06.2018 o 20:01, 51cent napisał: Jak byś miał walec to mógłbyś starą butle wykorzystać szukałem ostatnio na złomach i po warsztatach LPG butli walca i jakaś masakra. Instalatorzy patrzyli na mnie jak na ufo mówiąc, że oni nie pamiętają kiedy taka ostatnio montowali a na złomach mówili, że ukraińcy podjeżdżają czasem 2-3 razy dziennie pytać się o butle LPG. A ja tylko chciałem zrobić duży zbiornik na powietrze ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patgaw Posted July 3, 2018 Author Share Posted July 3, 2018 a nie chcesz troidalnego? :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts