Jump to content

Do kiedy ważny przegląd?

Polarny

Recommended Posts

Do dnia, który jest wbity w DR, czy odpowiednio 2 lata lub rok po ostatnim badaniu technicznym?

Odpowiadając na oczywiste pytania na które jest oczywista odpowiedź: wbita data następnego przeglądu jest kilka dni wcześniej niż 2 lata / rok od ostatniego przeglądu.

Dnia ‎2018‎-‎08‎-‎20 o 13:33, Polarny napisał:

Do dnia, który jest wbity w DR,

to jest jedyna prawidłowa odpowiedź pod warunkiem ,że diagnosta się nie pomylił . Nie zawsze data następnego badania musi być taka sama ( chodzi o dzień i miesiąc ) jak data wpisu do dowodu rej. data wpisu do DR nie musi być datą wykonania badania ( w niektórych przypadkach , nie będę pisał w jakich ). 

2 godziny temu, Polarny napisał:

Wykonałem badanie wg daty w dowodzie. 

Tylko dlaczego 2 lata wcześniej facet wbił termin tydzień wcześniejszy? 

Trzeba sie go bylo zapytac 2 lata temu jak ci to wpisywal...

Skad niby mamy teraz wiedziec czy byl na kacu, mial stary kalendarz, czy moze zwyczajnie sie pomylil? ;]

• Like 1

4 godziny temu, amazaque napisał:

Co za ludzie mają problem z tymi przeglądami? :facepalm: Przecież jadąc co rok miesiąc wcześniej i trzymając ten sam złom nawet 10 lat nie będzie to kosztowało nawet złotówki więcej :hehe:

Pamiętam, kiedy był przegląd, sprawdzam w dowodzie prawie 2 lata później, a tu się okazuje, że muszę go zrobić tydzień wcześniej, a właściwie w dniu, kiedy zajrzałem do DR. Co nie zawsze mi pasuje, zwłaszcza gdy dowiaduję się z zaskoczenia, bo nie przypuszczam, że facet wpisze inną datę.

Naprawdę nie trzeba wielkiej wyobraźni, żeby się domyśleć, że niekoniecznie o pieniądze chodzi.

10 godzin temu, Polarny napisał:

Pamiętam, kiedy był przegląd, sprawdzam w dowodzie prawie 2 lata później, a tu się okazuje, że muszę go zrobić tydzień wcześniej, a właściwie w dniu, kiedy zajrzałem do DR. Co nie zawsze mi pasuje, zwłaszcza gdy dowiaduję się z zaskoczenia, bo nie przypuszczam, że facet wpisze inną datę.

Naprawdę nie trzeba wielkiej wyobraźni, żeby się domyśleć, że niekoniecznie o pieniądze chodzi.

Zrobisz tydzień wcześniej czy później to świat się nie zawali:hehe:

Po drugie-u mnie wysyłaja SMS jakiś tydzień przed datą przeglądu i zapraszają do siebie a to zwykła wiejska stacja;]`

1 minutę temu, szuro napisał:

ja miałem robiony przegląd 08.02.2018 r. a termin następnego badania mam klępnięty 08.02.2020 r. w 19 letnim aucie :P 

Pomyłka?

1 minutę temu, volf6 napisał:

Zrobisz tydzień wcześniej czy później to świat się nie zawali:hehe:

Po drugie-u mnie wysyłaja SMS jakiś tydzień przed datą przeglądu i zapraszają do siebie a to zwykła wiejska stacja;]`

Pomyłka?

tak obstawiam, diagnosta też człowiek i pewnie się pomylił :) 

Przecież ważny jest termin ustawowy. Informacja w DR jest tylko informacją. Była tutaj kiedyś dyskusja, że ktoś kupił nowe auto z fabrycznym LPG a w dowodzie miał nadal pierwszy przegląd po 3ch latach. Fachowcy tutaj mówili, że ważny jest termin ustawowy, a teraz mówią, że to co jest w dowodzie ...

• Like 2

2 godziny temu, volf6 napisał:

Zrobisz tydzień wcześniej czy później to świat się nie zawali

Widzę, że nie bardzo lubisz czytać, na co odpowiadasz.

Nie chodzi mi o sam fakt, że przegląd był wcześniej tylko o fakt, że się tego nie spodziewałem.

Gdybym nie sprawdził, to jeździłbym bez przeglądu.

2 godziny temu, volf6 napisał:

Po drugie-u mnie wysyłaja SMS jakiś tydzień przed datą przeglądu

Niech nie wysyłają SMSów, tylko piszą datę jak trzeba, a nie wg własnego widzimisię.

11 godzin temu, wojtala napisał:

Przecież ważny jest termin ustawowy. Informacja w DR jest tylko informacją. Była tutaj kiedyś dyskusja, że ktoś kupił nowe auto z fabrycznym LPG a w dowodzie miał nadal pierwszy przegląd po 3ch latach. Fachowcy tutaj mówili, że ważny jest termin ustawowy, a teraz mówią, że to co jest w dowodzie ...

Ważne jest to co w ustawie.

Nie skrócili mi przeglądu po montażu LPG do nowego auta, co nie zwalnia mnie z obowiązku przeglądu co rok, a nie za 3 lata.

Dnia ‎2018‎-‎08‎-‎23 o 15:03, Polarny napisał:

Tylko dlaczego 2 lata wcześniej facet wbił termin tydzień wcześniejszy? 

bo tak stanowią przepisy ? dopełnił termin do  5 lat od daty 1 rejestracji .

• Like 1

19 minut temu, piter19731 napisał:

bo tak stanowią przepisy ? dopełnił termin do  5 lat od daty 1 rejestracji .

To ciekawe, dlaczego koledze wbił kolejny przegląd za 12 miesięcy, gdy ten się spóźnił chyba 3 miesiące.

4 godziny temu, Polarny napisał:

To stare auto, przegląd co rok. Posługując się twoim argumentem, powinien mu wbić kolejny za 9 miesięcy

Nie bardzo.

Ten przegląd dotyczący 3-letnich aut i dający możliwość następnego za 2 lata jest wyjątkowy i zdaje się, że auto nie może być starsze niż 5 lat (liczone od dnia rejestracji) w chwili jego kończenia się:ok:

5 godzin temu, Polarny napisał:

To stare auto, przegląd co rok. Posługując się twoim argumentem, powinien mu wbić kolejny za 9 miesięcy

Polecam dokładnie przeczytać odpowiednie rozporządzenie. Przepis o dobijaniu do 5 lat od daty pierwszej rejestracji dotyczy w uproszczeniu tylko pojazdów do 3,5t nie będących autobusami i nie zasilanymi gazem.

W dużym uproszczeniu:

Każde okresowe BT daje czas do kolejnego badania na pół roku (autobusy), dwa lata (motorowery i ciągniki rolnicze) i rok dla pozostałych pojazdów niezależnie od daty pierwszej rejestracji.

16 godzin temu, volf6 napisał:

Nie bardzo.

Ten przegląd dotyczący 3-letnich aut i dający możliwość następnego za 2 lata jest wyjątkowy i zdaje się, że auto nie może być starsze niż 5 lat (liczone od dnia rejestracji) w chwili jego kończenia się:ok:

Jeżeli tak, to wszystko jasne.

5 minut temu, Polarny napisał:

Jeżeli tak, to wszystko jasne.

Ogólnie czasem w dowodzie rejestracyjnym są dziwne rzeczy - ja miałem wbitą datę następnego przeglądu na 26 XII - za cholerę nie wiem jak tak mogło im wypaść, ale to było auto poleasingowe, więc może ktoś im robił specjalną usługę badania technicznego w drugi dzień świąt BN i badał całą "flotę" naraz. :nie_wiem:

dlaczego błąd urzędnika ? 27.04.2018 został dokonany wpis w wydz komun a badanie ważne do 01.03.2020 r ( tak musiało być na zaświadczeniu ) . poza tym nie wiemy co to za pojazd , wiemy ,że ma gaz LPG , hak ,  nie znamy daty 1 rejestracji . nie można wyrokować widząc jedno okienko , trzeba niestety poznać więcej szczegółów . analogicznie u lekarza - ma pan kaszel to pan za 3 miesiące umrze ( bez wykonania pozostałych badań ).

• Haha 1

14 godzin temu, rwIcIk napisał:

Błąd urzędnika.

Dokładnie. Widziałem już wiele aut ( i ich DR) do 4 lat od daty pierwszej rejestracji i zawsze WK zmieniały datę ważności BT w momencie dokonania wpisu o instalacji zasilania paliwem alternatywnym.

• Like 1

17 godzin temu, Tilok napisał:

Samochód osobowy. Data pierwszej rejestracji 02.01.2017 :bzik:

i wszystko jasne - diagnosta robiąc badanie przed 1 rej w PL dał termin na 2 lata zgodnie z przepisami ale po montażu LPG wydział kom dokonując wpis LPG powinien skrócić termin do 1 roku ( nie każdy wydział to czyni gdyż przepis mówi ,że kolejne wpisy do DR wpisuje diagnosta , diagnosta nie robiąc badania okresowego nie może wpisać termnu itd i kółko się zamyka ). reasumując - diagnosta robił badanie przed 1 rej w PL 01.03.2018 r i dał termin na 2 lata . data wpisu 27.04.2018 to data kiedy klient odbieral DR .

17 godzin temu, exor napisał:

Jak to? Co zmienia wymiana dowodu? 

zmienia datę wpisu do DR ( ta dolna data ). nie zawsze data wpisu ( dzień i miesiąc ) muszą się pokrywać z datą następnego badania . są pewne wyjątki . przykład - policja zatrzymuje DR za brak ważnego badania , wydaje pokwitowanie . jedziesz na SKP i robisz badanie okresowe ( np 03.09.2018 r. jedziesz do wydz komunikacji i odbierasz DR . wydział nie stempluje DR i nie wpisuje daty następnego badania . ponownie jedziesz na SKP ,które robiło badanie i diagnosta wpisuje termin następnego badania (03.09.2019 ) ale data wpisu będzie już inna ( nie 03.09.2018 ) chyba ,że uda się wszystko tego samego dnia ogarnąć .