Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy silnik 1.6 turbo benz w Zafirze C

Featured Replies

Napisano

W cenniku na rok modelowy 2019 pojawił się nowy silnik benzynowy 1.6 136KM w miejsce 1.4.

Co to za silnik i jak się sprawuje?

Napisano
Godzinę temu, franki napisał:

W cenniku na rok modelowy 2019 pojawił się nowy silnik benzynowy 1.6 136KM w miejsce 1.4.

Co to za silnik i jak się sprawuje?

Jestes pewien, ze to benzyna?  Bo taka moc ma jedna z wersji 1.6 cdti ;)

A jesli to jednak noPB to raczej nic sie nie dowiesz bo to musialaby byc jakas nowosc ;]

Napisano
15 minut temu, franki napisał:

Jestem pewien że to benzyna

Faktycznie jest cos takiego w cenniku...

Pierwsze slysze o takim silniku... Moze to jakis nowy Pure Tech od PSA? 

Bo watpie, zeby wykastrowali oplowskie 1.6 z 200 na 136KM.

Tak czy owak na jakiekolwiek opinie pewnie trzeba poczekac.

Napisano
  • Autor

Ale w roku modelowym 2018 była turbo benzyna 1.6 tyle że 170 konna

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Może ekologia zabiła konie.

Silniki zamiast GM będą PSA. I ze sobą mają tyle wspólnego że to 1.6T są.

Napisano
Była 200 przecież. O mało tego w 2017 nie kupiłem.
Napisano
13 minut temu, format napisał:
29 minut temu, franki napisał:

Była 200 przecież. O mało tego w 2017 nie kupiłem.

Wyglada na to, ze 170KM bylo w wersji z automatem...

Napisano

D16SHL, zwany MGE, należący do rodziny silników SIDI.

Bezpośredni wtrysk, turbo, rozrząd na łańcuchu, zmienne fazy rozrządu, wałki wyrównoważające, wał kuty, start&stop, Euro 6. 

Skrzynia M32 lub automat GM 6T45.

Napisano
  • Autor

Coś więcej wiadomo o tym silniku? Jakieś bolączki?

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 30.08.2018 o 09:03, franki napisał:

Coś więcej wiadomo o tym silniku? Jakieś bolączki?

Tak sobie na to patrze i wyglada na to, ze go z KM wykastrowali. Poszperac w necie czy to to samo co w astrze K i zrobic na 200KM po wyjezdzie z salonu.

Napisano
  • Autor

Też mi się tak wydaje że go z KM wykastrowali..

Napisano
Dnia 14.10.2018 o 17:24, wujekcybul napisał:

Tak sobie na to patrze i wyglada na to, ze go z KM wykastrowali. Poszperac w necie czy to to samo co w astrze K i zrobic na 200KM po wyjezdzie z salonu.

Ze 136KM nie pociagnie zafiry?

Napisano
5 godzin temu, fanlan napisał:

Ze 136KM nie pociagnie zafiry?

Pociagnie ale jak mozna miec 200KM to wybieram druga opcje :phi:

Napisano
13 godzin temu, wujekcybul napisał:

Pociagnie ale jak mozna miec 200KM to wybieram druga opcje :phi:

Jak mozna miec 136 i 200KM za te same pieniadze to dlaczego nie.

W fordzie EB ze 150 na 182 kosztowalo 4600 zl ze 4 lata temu. Zwazywszy, ze uzycie takiej mocy przecietnego uzytkownika ZAFIRY to skrajnosc pytanie gdzie poza efektel ŁAł jest korzysc?

Jesli spalanie mniejsze o 1 litr ok, bo 1-1,5 sekundy do setki  do mnie nie przemawia.

Na wlasnym skromnym przykladzie mam auto 6 lat, raz jedyny w ramach testu jechalem max 205 i zakonczylem ciekawosc.

najczesciej kulat do 89, poza miastem ze 100 ałtobany 120-140 w porywach.

Ale ja jak kapelusz jezdze i o dziwo nigdy sie nie spoznilem z wlasnej winy:)

Napisano
1 minutę temu, fanlan napisał:

Jak mozna miec 136 i 200KM za te same pieniadze to dlaczego nie.

W fordzie EB ze 150 na 182 kosztowalo 4600 zl ze 4 lata temu. Zwazywszy, ze uzycie takiej mocy przecietnego uzytkownika ZAFIRY to skrajnosc pytanie gdzie poza efektel ŁAł jest korzysc?

Jesli spalanie mniejsze o 1 litr ok, bo 1-1,5 sekundy do setki  do mnie nie przemawia.

Na wlasnym skromnym przykladzie mam auto 6 lat, raz jedyny w ramach testu jechalem max 205 i zakonczylem ciekawosc.

najczesciej kulat do 89, poza miastem ze 100 ałtobany 120-140 w porywach.

Ale ja jak kapelusz jezdze i o dziwo nigdy sie nie spoznilem z wlasnej winy:)

Tu dochodzimy do sedna sprawy. W Fordzie za 1,5k masz nie 150KM a 200KM mowimy o chipie nie o doplacaniu producentowi. A 70KM to jednak przepasc, spalanie moze byc na tym samym poziomie bo nagle stosunek mocy do masy sie zmienia.

Napisano
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Tu dochodzimy do sedna sprawy. W Fordzie za 1,5k masz nie 150KM a 200KM mowimy o chipie nie o doplacaniu producentowi. A 70KM to jednak przepasc, spalanie moze byc na tym samym poziomie bo nagle stosunek mocy do masy sie zmienia.

A jak z gwarancja po chipie. 1,5 k to w sumie nieduzo jednak nadal ciekaw jestem np spalania w miescie, bo i ile w trasie maleje to w miescie  zmiana oprogramowania jest za cos. Ale to moje takie dumanie ino, moze wypowie sie ktos po czipie jak w realu w miescie. Kiedys myslalem zeby dlubnac moje 120 na 160 KM w MJTD ale jezdzac uznalem, ze  osiagi ze 120 sa na tyle zadwalajace ze temat umarl.

Napisano
7 godzin temu, fanlan napisał:

A jak z gwarancja po chipie. 1,5 k to w sumie nieduzo jednak nadal ciekaw jestem np spalania w miescie, bo i ile w trasie maleje to w miescie  zmiana oprogramowania jest za cos. Ale to moje takie dumanie ino, moze wypowie sie ktos po czipie jak w realu w miescie. Kiedys myslalem zeby dlubnac moje 120 na 160 KM w MJTD ale jezdzac uznalem, ze  osiagi ze 120 sa na tyle zadwalajace ze temat umarl.

To juz nie wiem moja kosiarka pali jak wsciekla. Trzeba by @format spytac sie ile astra w miescie pali dodac ze 3l bo tam inne miasto i bedzie wiadomo.

Napisano
12 minut temu, wujekcybul napisał:

To juz nie wiem moja kosiarka pali jak wsciekla. Trzeba by @format spytac sie ile astra w miescie pali dodac ze 3l bo tam inne miasto i bedzie wiadomo.

Moj klekot obecnie we wro wskazuje 8,3 i to nie tylko  w korkach, mam tez spokojne proste po 1-2km:) A to tylko 1.9 i 1620 kg ze mna na pokladzie:)

A myslalem, ze skoro VW pali zawsze 5 ( relacje) to moj gorszy sort spali 6,5 a tu zonk:) Same korki to zlopalby 10 pewnie

Napisano
To juz nie wiem moja kosiarka pali jak wsciekla. Trzeba by [mention=129698]format[/mention] spytac sie ile astra w miescie pali dodac ze 3l bo tam inne miasto i bedzie wiadomo.
We wrześniu dużo nie jeździłem bo twa tygodnie byłem na wakacjach.
dded78211694d0469aebc269a49da3b0.jpg

tapatalked

Napisano
47 minut temu, format napisał:

tapatalked

Czyli mysle, ze we Wroclawiu kolo 9 by palilo. :ok: 

Napisano
Czyli mysle, ze we Wroclawiu kolo 9 by palilo. :ok: 
Zależy jak kto jeździ, wierzę że przy odpowiednim poziomie głupoty da się i 15 litrów ukręcić. Wydaje mi się że ze start-stopem złe miasto nie różni się aż tak od dobrego.

tapatalked

Napisano
14 godzin temu, format napisał:

dded78211694d0469aebc269a49da3b0.jpg

tapatalked

Malo jezdziles i tysiak km niemal? Co to za kosiarka i jakie miasto?

Mi Wczoraj we wroclawskich korkach puknelo 8,7, dzis stabilizacja na 8,6:))

Napisano
Astra K kombi, 1.6 benzyna.

tapatalked

Napisano
3 minuty temu, format napisał:

Astra K kombi, 1.6 benzyna.

tapatalked

a koni ile w zagrodzie stoi?

Napisano
25 minut temu, fanlan napisał:

Jaka masz srednia predkosc przejazdu i jaki odcinek?

Bo mierzenie spalania jak ktos jezdzi po 2-3km to nie ma zadnego sensu.

Napisano
a koni ile w zagrodzie stoi?
200

tapatalked

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał:

Jaka masz srednia predkosc przejazdu i jaki odcinek?

Bo mierzenie spalania jak ktos jezdzi po 2-3km to nie ma zadnego sensu.

Srednia cos kolo 22-23kmh az

Napisano
1 minutę temu, format napisał:

200

tapatalked

no to  pali toto nieduzo,

a jaka V srednia z tych 900 km jest ze zapytam?

Napisano
2 minuty temu, fanlan napisał:

Srednia cos kolo 22-23kmh az

To wiecej stania niz jazdy  ;)

Ja mam z ostatnich 2 tygodni srednia 25km/h i komp pokazuje 7.9l.

Realnie to bedzie jakies 8.2-8.3 a u mnie nawet nie ma wtrysku bezposredniego.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

To wiecej stania niz jazdy  ;)

Ja mam z ostatnich 2 tygodni srednia 25km/h i komp pokazuje 7.9l.

Realnie to bedzie jakies 8.2-8.3 a u mnie nawet nie ma wtrysku bezposredniego.

Coz, cala prawda o ruchu w miastach. V srednia  mowi wiele. Kiedys udalo mi sie wykrecic srednia z 800km po miescie 7,6 tyle ze wyjezdzalem wczesniej niz teraz , 11 km z czego 7 to obwodnica potem wieczorami na silownie puste drogi, jakas niedzielna przejazdzka.

Napisano
13 minut temu, fanlan napisał:

no to  pali toto nieduzo,

a jaka V srednia z tych 900 km jest ze zapytam?

Średnia dużo mówi w trasie, w miksie trasa - miasto nie mówi zupełnie nic.

Napisano
8 minut temu, format napisał:

oj mowi mowi, i to duzo

przy sredniej 68 mam ok 5,4-5,6 przy sredniej 22-25 mam 7,9-8,6

No chwal sie:)

Mozna 900km pnkac po aglomeracji slaska czyli w "miescie" niby, a dla mnie to jak obwodnice bardziej

Napisano
14 minut temu, format napisał:

Wczoraj przez 30 minut pokonalem odcinek ok 800 metrow:) czyli srednia 1,6kmh

Napisano
6 minut temu, fanlan napisał:

oj mowi mowi, i to duzo

No to teraz wytłumaczę, możesz w miksie przejechać 50km ze średnią 180km/h, a następnie utknąć w mieście w trzygodzinnym korku. Będziesz miał wtedy średnią na poziomie 30km/h i spalanie na poziomie 15 litrów.

Z drugiej strony możesz przejechać 50km ze średnią 100km/h, nie utknąć w mieście i dojechać na miejsce ze średnią 90km/h i średnim spalaniem 6 litrów (w Astrze bardziej 5). Wszystko jednym i tym samym samochodem, z tym samym kierowcą.

Jeszcze raz, średnia prędkość mówi bardzo dużo przy trasach, ruchu pozamiejskim i autostradowym, w mieście, a szczególnie w miksie nie mówi nic. Nie zbieram tej informacji w związku z powyższym. A co do stylu jazdy, musi ci wystarczyć informacja że codziennie przekraczam 180. W zasadzie to nawet dwa razy dziennie.

Napisano
14 minut temu, format napisał:

No to teraz wytłumaczę, możesz w miksie przejechać 50km ze średnią 180km/h, a następnie utknąć w mieście w trzygodzinnym korku. Będziesz miał wtedy średnią na poziomie 30km/h i spalanie na poziomie 15 litrów.

Z drugiej strony możesz przejechać 50km ze średnią 100km/h, nie utknąć w mieście i dojechać na miejsce ze średnią 90km/h i średnim spalaniem 6 litrów (w Astrze bardziej 5). Wszystko jednym i tym samym samochodem, z tym samym kierowcą.

Jeszcze raz, średnia prędkość mówi bardzo dużo przy trasach, ruchu pozamiejskim i autostradowym, w mieście, a szczególnie w miksie nie mówi nic. Nie zbieram tej informacji w związku z powyższym. A co do stylu jazdy, musi ci wystarczyć informacja że codziennie przekraczam 180. W zasadzie to nawet dwa razy dziennie.

Podpowiem, ze w miescie mozna 50-70 wiec bajki o 180 mozna dzieciom wciskac.

Podaj srednia z tych 955km, to da obraz jakiez to miasto.

Mi z tysiaca km  nad morze i do domu srednia 5,4 l a V srednia 65-68 najczesciej

ale tysiak we wroclawiu to V sr 22-25 i tylko spalanie 50% wieksze co nie zmienia faktu, ze i tak bede jezdzil bo:

1. Musze

2. Lubie wzglednie

Napisano

Zamówiłem auto z tym silnikiem i na razie uzyskałem od kierownika serwisu opla taką informację:

"Rzeczywiście są to silniki od niedawna montowane w samochodach marki Opel i nie mieliśmy okazji jeszcze ich „oglądać” na serwisie.

Z moich informacji, jest to silnik oplowski, stosowany już w samochodach marki Opel od kilku lat, ale jak Pan to ładnie określił w wersji „odchudzonej”, czyli z ograniczoną mocą na sterowniku."

Za 1,5 miesiąca mam mieć auto więc będę mógł coś więcej powiedzieć.

A tak w ogóle to witam się na nowym forum, bo wcześniej w innych markach jeździłem.

Napisano
12 godzin temu, marcinb napisał:

Z moich informacji, jest to silnik oplowski, stosowany już w samochodach marki Opel od kilku lat, ale jak Pan to ładnie określił w wersji „odchudzonej”, czyli z ograniczoną mocą na sterowniku."

Czyli wypada 1.4t, bo pewnie nie spełnia norm, a w jego miejsce wkładają "eko-wykastrowane" 1.6t. Niższe koszty produkcji, bo mechanicznie to będzie wszystko to samo co 1.6t 200KM

Dla użytkownika też OK. jeśli da się pogmerać w sterowniku i zrobić go na te 200KM :oki: (pytanie czy M32 to przetrwa :hehe:)

Zawsze to lepiej niż z 3-cylindrowe 1.2 130KM z PSA.

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał:

Czyli wypada 1.4t, bo pewnie nie spełnia norm, a w jego miejsce wkładają "eko-wykastrowane" 1.6t. Niższe koszty produkcji, bo mechanicznie to będzie wszystko to samo co 1.6t 200KM

Dla użytkownika też OK. jeśli da się pogmerać w sterowniku i zrobić go na te 200KM :oki: (pytanie czy M32 to przetrwa :hehe:)

M32 juz teraz w Astrze jest laczone z 1.6T 200KM...

@format chyba ma taka kombinacje.

Napisano

M32 juz teraz w Astrze jest laczone z 1.6T 200KM...
[mention=129698]format[/mention] chyba ma taka kombinacje.
No jak sama nazwa wskazuje to jest skrzynia do 320Nm

tapatalked

• 3 lata później...
Napisano

Mam ten silnik 1.6 T 136 km i to jest prawie ten sam silnik co 170 km  tylko ma inny sterownik. Własnie zainstalowałem w nim instalacje lpg podobno jako pierwszy w polsce

• 6 miesięcy później...
Napisano

Fillus, Jak to jeździ na lpg? Jaki koszt instalacji i czy zdotryskiem benzyny, czy samo lpg?