Jump to content

Xiaomi m365 czy może mały składak elektryk?

Recommended Posts

No właśnie bo szukam jakiegoś nie dużego elektrycznego pojazdu. Xiaomi fajne ale przyjechałem się na jakimś podobnym wynalazku i to nie chciało się prawie rozpędzać. Po chwili pikalo prawdopodobnie z powodu za dużego obciążenia. 

Rower o tyle lepszy, że bardziej stabilny myślałem nad jakimś małym składanym ale z realnym zasięgiem bez wspomagania aby te 25-30km dało się przejechać. Oczywiście mam świadomość , że ze wspomaganiem zasięg rośnie i to dużo ale muszę mieć jakiś wyznacznik zasięgu.

Dlatego jak ktoś z was używa jakieś elektryczne niedrogie hulajnogi czy też rowery to może aby raz sprawdził jak jest z zasięgiem na samych akumulatorach. Oczywiście pomijam kwestię wspomagania pod wysoka górę gdzie widać , że sprzęt nie daje rady albo wspomagania przy ruszaniu gdzie też jest najwięcej strat. 

Poleci ktoś coś ? Wyznacznik to jak największy zasięg na samym akumulatorze i nośność 120kg.

E-rower powinien działać tylko jako silnik pomocniczy i to do prędkości 25km/h.

Tyle prawo, ale jak w praktyce z wykonaniem nie wiem.

A czemu nie taki mały silnik jak u mnie, spalinowy? Prędkość większa, pedałować nie trzeba wcale. ;)

Jemu to trzeba zwykły rower jak taka masa default_smile.gif. Nic cię z takich rozwiązań nie uciagnie, przekraczasz dopuszczalne masę. Najczęściej urządzenia posiadają masę do 100kg, jeśli wybierzesz rower zwracaj uwagę na szorychy aby je dociagac.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

• Haha 2

• 9 months later...

Dobra Panowie sam nie wiem czy w ogóle taki pojazd jak hulajnoga elektryczna ma sens?. Czy w ogóle ma to sens ? 

Ale żeby nie było wstępnie upatrzyłem sobie pewną hulajnogę o taką za 1600zl:

https://www.mediaexpert.pl/sport-i-rekreacja/hulajnogi-elektryczne/hulajnoga-elektryczna-prime3-ees61

Teraz tak największa zaleta vs konkurencja w zbliżonej cenie to:

Akumulator 10Ah vs 7Ah u konkurencji ( mniej więcej 7Ah)

Wady:

-Najpewniej kolejny klon pieron wie czego .

- Dostępność części tj mechanizm składania, opony, dętki, ładowarka, może jakieś klocki hamulcowe czy coś ?

Jeśli macie jakieś pojęcie to polecajcie albo wybijcie mi ten pomysł z głowy. 

Czy coś lepszego dostanę w tej cenie ? Największa oczywiście pożądana cechą to zasięg bo trwałość pewnie będzie podobna.

Widzialem jakieś tanie rowery elektryczne typu składak może to jest dobra myśl ? No i zasięg może wzrosnąć bo przecież można pedałować i wjechać na lekko szutrowe drogi i jeszcze jako tako jechać po małych dziurach. 

ile masz wagi ?

młody dostał hulajkę xajomi i przy moim 105 kg ona nie bardzo chce ze mną jechać hahahah

optimum to 70kg wtedy ładnie jedzie i długo trzyma bateria 

hulajnogi na ktorych jezdzilem praktycznie nie mają amortyzacji dopiero modele z gornej połki na zawieszeniu amortyzują zdecydowanie poszukał bym roweru z aku.

ile masz wagi ?
młody dostał hulajkę xajomi i przy moim 105 kg ona nie bardzo chce ze mną jechać hahahah
hulajnogi na ktorych jezdzilem praktycznie nie mają amortyzacji dopiero modele z gornej połki na zawieszeniu amortyzują zdecydowanie poszukał bym roweru z aku.

Jak się ją odblokuje jeździ lepiej z cięższym pasażerem.

9 godzin temu, RABIN napisał:

ile masz wagi ?

120kg

Dnia 28.07.2020 o 16:49, akir napisał:
Dnia 28.07.2020 o 16:25, michalkl1 napisał:
120kg

To nie ma sensu, nawet rower to nie prosta sprawa

Kolega z pracy [127kg zywej wagi] kupil Skawalker 10s.Ma 150kg obciazenia i z nim na pokladzie  w trybie max sunie pod 60km/h.

Więc tak to co sobie upatrzyłem to już mam czyli ta hulajnoga "Prime 3" . 

Narazie pierwszy kontakt ok. Póki co tylko ją naładowałem i złożyłem. 

Przednie koło napompowałem przy pomocy kompresora z auta. A co z tylnym? bo ten wentyl nie jest centralnie na środku otworu i nie idzie za nic nacelować tą dołączana przedłużką ( wężykiem). 

Wczoraj poleglem bo nie chce zniszczyć niczego i tak zamiast sobie zrobić jazdę testową to myślę co dalej. 

Ile tak naprawdę trzeba tam pompować bo w internecie podają wartości od 3( przy około 70kg użytkownika) do nawet 4.5bar( przy 120kg użytkownika).

Mam już 2 teorie. Jedna jest taka, że przy normalnym ciśnieniu zalecanym przez fabrykę będzie może i komfortowo ale znowu dętki mocno pracują i się ścierają= dziura ). Rośnie też prawdopodobieństwo trafienia w dziurę i dobicia oponu do samej felgi i można łatwo złapać kapcia. 

Przy wysokim ciśnieniu komfort mniejszy ale za to rośnie zapewne zasięg i nie ma ryzyka, że dobijemy opone do felgi. 

• 4 weeks later...
Dnia 30.07.2020 o 09:54, michalkl1 napisał:

Ile tak naprawdę trzeba tam pompować bo w internecie podają wartości od 3( przy około 70kg użytkownika) do nawet 4.5bar( przy 120kg użytkownika).

będzie może i komfortowo ale znowu dętki mocno pracują i się ścierają= dziura ). Rośnie też prawdopodobieństwo trafienia w dziurę i dobicia oponu do samej felgi i można łatwo złapać kapcia. 

Przy wysokim ciśnieniu komfort mniejszy ale za to rośnie zapewne zasięg i nie ma ryzyka, że dobijemy opone do felgi. 

miałem Mija przez kilka sezonow

wszedzie radzili pompowac minimum 4, zeby minimalizowac ryzyko przetarcia detki w srodku

tak robilem

sprzedalem z oryginalna opona i detka