Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wody - napęd łańcuchowy

Featured Replies

Napisano

Co ile km zmieniacie pompę wody przy łańcuchowym rozrządzie? Czy zmieniacie profilaktycznie, czy dopiero jak zaczyna hałasować/ cieknąć?

Padła ostatnio w żony 14-letnim autku, nie wymieniana raczej od nowości. Przebieg nie wielki, padła raczej ze starości.

Napisano
20 minut temu, robciolas napisał:

Co ile km zmieniacie pompę wody przy łańcuchowym rozrządzie? Czy zmieniacie profilaktycznie, czy dopiero jak zaczyna hałasować/ cieknąć?

Padła ostatnio w żony 14-letnim autku, nie wymieniana raczej od nowości. Przebieg nie wielki, padła raczej ze starości.

Napęd z paska wielorowkowego jak rozumiem ? To ja bym wymienił dopiero jak coś się zacznie dziać. Akurat miałem tak w dwóch autach z wzdłużnym silnikiem, dostęp bajka i można to właściwie zrobić w każdej chwili.

Co innego gdy napęd z rozrządu - raz nie wymieniłem i trzeba było znowu wszystko pruć po 20 tys od wymiany paska, od tamtej pory od razu wolę zmieniać kpl przy okazji rozrządu

Napisano

Jak napędzana paskiem osprzętu to bym wymienił jak coś się zacznie z nią dziać, chyba że plan serwisowy jasno określa interwał wymiany, to wtedy wg planu.

U mojej mamy w Astrze H pękł w tej pompie jeden z króćców, bo dali plastikowe, więc wymieniłem już całość, bo auto było potrzebne dość szybko, w przeciwnym razie nagwintowałbym otwór i wstawił mosiężny.

Dostęp z reguły dobry, u mamy akurat musiałem odkręcić jedno mocowanie silnika.

Napisano
  • Autor

Pompa już zmieniona, napęd z paska klinowego.

W drugim aucie mam napęd pompy łańcuchem rozrządu, a przebieg już 160 tyś

Napisano

To zależy od modelu, rozwiązania.

W klasyku zmieniłem bo miała 50lat, ale działała :phi:. W Subaru np nie zmieniałem, bo zmienia się co drugą zmianę paska, bo spokojnie 200kkm /10 lat wytrzymuje.