VVojteck Posted February 12 Share Posted February 12 Potrzebuję zwymiarować i założyć klimę w mieszkaniu. Mam do schłodzenia 3 pokoje ok. 10 m2 oraz jeden ca. 30 m2, w którym będę miał kuchnię. Ekspozycja okien na południe. Jedna mała sypialnia na wschód, ale permanentnie zacieniona. Wysokość pomieszczeń ok. 2,7 m2. Trochę popytałem, ale odpowiedzi burzą mój spokój ducha :D Jedna wycena zakłada 3,5 kw w największym pokoju. Spodziewałem się, że tam będzie trzeba z 5 kw. Druga nie zawiera specyfikacji, ale uwzględnia 4 splity i zakłada ok. 20 k pln z montażem. A ja się spodziewałem multisplitów i znacznie nizszej ceny. Mam rację, czy trzeba rewidować światopogląd? Macie jakieś urządzenia do polecenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted February 12 Share Posted February 12 Mam 2 wew + multisplit i całość ok 15k Tanio już bylo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rwIcIk Posted February 12 Share Posted February 12 U siebie w mieszkaniu 70 M2 mam 3.5 kW i w zupełności wystarcza na pokój z aneksem 35 M2. Chłodzi też ładnie jeszcze jeden pokój - drzwi do niego są na przeciw wylotu z klimy. Drugi pokój trochę słabiej, ale też się schładza 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VVojteck Posted February 12 Author Share Posted February 12 Jaki jest koszt przeglądu okresowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpyrek Posted February 12 Share Posted February 12 Dostałem teraz ofertę na 5kw. Rotenso Ukura, umiejscowie go w długim korytarzu tak aby schłodzić głównie duży pokój z kuchnią ale liczę ,że odrobinę chłodniej będzie również w pokojach w tym korytarzu. Koszt 4500, przeglądy 150zl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted February 12 Share Posted February 12 Godzinę temu, szpyrek napisał(a): Dostałem teraz ofertę na 5kw. Rotenso Ukura, umiejscowie go w długim korytarzu tak aby schłodzić głównie duży pokój z kuchnią ale liczę ,że odrobinę chłodniej będzie również w pokojach w tym korytarzu. Koszt 4500, przeglądy 150zl Nie będzie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur_W_wa Posted February 12 Share Posted February 12 Przy multi skomplikowanie rozłożenia instalacji wpływa na cenę, oraz koszt urządzenia. Często przy dwóch splitach dwa urządzenia wychodzą taniej, i montażyści mają prosztszą robotę. Przy 4 splitach bym chyba szedł w multi, koszty powinny być porównywalne. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur_W_wa Posted February 12 Share Posted February 12 3 minuty temu, PawelWaw napisał(a): Nie będzie. To zależy, przedpokój i pokój naprzeciw kuchni ze splitem są schłodzone, wystarczy otworzyć drzwi, dwa pokoje na tej samej ścianie zewnętrznej już słabo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technix Posted February 12 Share Posted February 12 (edited) 9 godzin temu, VVojteck napisał(a): Potrzebuję zwymiarować i założyć klimę w mieszkaniu. Mam do schłodzenia 3 pokoje ok. 10 m2 oraz jeden ca. 30 m2, w którym będę miał kuchnię. Ekspozycja okien na południe. Jedna mała sypialnia na wschód, ale permanentnie zacieniona. Wysokość pomieszczeń ok. 2,7 m2. Trochę popytałem, ale odpowiedzi burzą mój spokój ducha Jedna wycena zakłada 3,5 kw w największym pokoju. Spodziewałem się, że tam będzie trzeba z 5 kw. Druga nie zawiera specyfikacji, ale uwzględnia 4 splity i zakłada ok. 20 k pln z montażem. A ja się spodziewałem multisplitów i znacznie nizszej ceny. Mam rację, czy trzeba rewidować światopogląd? Macie jakieś urządzenia do polecenia? Jutro Ci wyślę koszty urządzeń . Ja też raczej widziałbym to na multi, 1 szt. Agregat zew. 4 wew. To kamienica? Z czego ściany? Co pod i nad mieszkaniem? Balkon masz? Jest zgoda na klimę ze spółdzielni/wspólnoty? Edited February 12 by technix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technix Posted February 12 Share Posted February 12 2 godziny temu, szpyrek napisał(a): Dostałem teraz ofertę na 5kw. Rotenso Ukura, umiejscowie go w długim korytarzu tak aby schłodzić głównie duży pokój z kuchnią ale liczę ,że odrobinę chłodniej będzie również w pokojach w tym korytarzu. Koszt 4500, przeglądy 150zl Gdzie Ty mieszkasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikt-znany Posted February 13 Share Posted February 13 (edited) u mnie 135m2 użytkowej, multi 5,3+3,5. 5.3 w salonie z aneksem, 3,5 na końcu długaśnego korytarza przy którym są pokoje. Chłodne powietrze rozchodzi się też po pokojach, tak w lecie jak i ciepłe przy ogrzewaniu. Wiadomo, że gdyby każde pomieszczenie miało swoją oddzielną jednostkę wewnętrzną efekt byłby dużo lepszy... no tylko $$$ i trzeba to było na etapie budowy uwzględnić. Do tego w garażu (jakieś 45m2) mała jednostka, którą ogrzewam garaż (głównie jak CO nie jest uruchomione). Wyszło w połowie 2022 w granicach 12k na Gree Amber. Edited February 16 by nikt-znany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpyrek Posted February 13 Share Posted February 13 W dniu 12.02.2023 o 21:23, technix napisał(a): Gdzie Ty mieszkasz? Śląsk, SBL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregor_BS Posted February 14 Share Posted February 14 19 godzin temu, szpyrek napisał(a): Śląsk, SBL Kto ci to zakładał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VVojteck Posted February 14 Author Share Posted February 14 (edited) W dniu 12.02.2023 o 20:29, Artur_W_wa napisał(a): Przy multi skomplikowanie rozłożenia instalacji wpływa na cenę, oraz koszt urządzenia. Często przy dwóch splitach dwa urządzenia wychodzą taniej, i montażyści mają prosztszą robotę. Przy 4 splitach bym chyba szedł w multi, koszty powinny być porównywalne. Przy multisplicie i 4 urządzeniach Gree jest ok. 19,5k netto. Przy 4 splitach jest ok. 16k netto. W obu przypadkach bez wizji lokalnej. Jakoś tak bez sensu mi się wydaje. W dniu 12.02.2023 o 21:19, technix napisał(a): Jutro Ci wyślę koszty urządzeń . Ja też raczej widziałbym to na multi, 1 szt. Agregat zew. 4 wew. To kamienica? Z czego ściany? Co pod i nad mieszkaniem? Balkon masz? Jest zgoda na klimę ze spółdzielni/wspólnoty? Blok. Pod mieszkaniem garaż, nad - inne mieszkanie. Jest zgoda na klimę. Dookoła mieszkania taras, więc montaż na zewnątrz prosty. Edited February 14 by VVojteck 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur_W_wa Posted February 14 Share Posted February 14 20 minut temu, VVojteck napisał(a): Przy multisplicie i 4 urządzeniach Gree jest ok. 19,5k netto. Przy 4 splitach jest ok. 16k netto. W obu przypadkach bez wizji lokalnej. Jakoś tak bez sensu mi się wydaje. To różnica 20% i raczej do przełknięcia. U mnie wychodziło 3 za jeden do 7- 9 za multi na dwa pokoje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technix Posted February 14 Share Posted February 14 2 godziny temu, VVojteck napisał(a): Przy multisplicie i 4 urządzeniach Gree jest ok. 19,5k netto. Przy 4 splitach jest ok. 16k netto. W obu przypadkach bez wizji lokalnej. Jakoś tak bez sensu mi się wydaje. Blok. Pod mieszkaniem garaż, nad - inne mieszkanie. Jest zgoda na klimę. Dookoła mieszkania taras, więc montaż na zewnątrz prosty. No ok, ale skoro blok, to chyba multi najlepsze? Tylko jedno urządzenie, a nie 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpyrek Posted February 14 Share Posted February 14 3 godziny temu, Gregor_BS napisał(a): Kto ci to zakładał? ERM klimatyzacja. Okazało się ,że sąsiad z osiedla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spad Posted February 15 Share Posted February 15 Mam 2 wew + multisplit i całość ok 15k Tanio już byloLatem montowałem cztery osobne jednostki AUX z podgrzewana taca ociekacza, w tym 3,5 i trzy po 2,7. Razem 15 brutto i gratis montaż stacji zmiękczania wody (bez części). Jak na mulrisplita i dwie jednostki to sporo w Wawie kasują Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts