PawelWaw Posted May 4 Share Posted May 4 Może ktoś ma doświadczenie jak to wpłynie na "spalanie" ? Jazda eska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted May 5 Share Posted May 5 6 godzin temu, PawelWaw napisał(a): Może ktoś ma doświadczenie jak to wpłynie na "spalanie" ? Jazda eska. Wiem tyle, że lepiej na haku niż na dachu. Stawiam na +25%. Dużo zależy od szybkości jazdy. 90 kmh bym nie przekraczał. Poszukaj w necie. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 5 Author Share Posted May 5 14 minut temu, HelixSv napisał(a): Wiem tyle, że lepiej na haku niż na dachu. Stawiam na +25%. Dużo zależy od szybkości jazdy. 90 kmh bym nie przekraczał. Poszukaj w necie. 90 ? Ja nie jeżdżę wolniej niż 120 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted May 5 Share Posted May 5 12 minut temu, PawelWaw napisał(a): 90 ? Ja nie jeżdżę wolniej niż 120 Z rowerami jeździsz. Nasze Teselki są bardzo opływowe. Z takim żelastwem na haku już nie bardzo. Kara musi być. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 5 Author Share Posted May 5 4 minuty temu, HelixSv napisał(a): Z rowerami jeździsz. Nasze Teselki są bardzo opływowe. Z takim żelastwem na haku już nie bardzo. Kara musi być. Mówisz że zasięg spadnie do realnych 50 km ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted May 5 Share Posted May 5 3 minuty temu, PawelWaw napisał(a): Mówisz że zasięg spadnie do realnych 50 km ? W lato tak. W zimę nie będzie problemu, bo nawet nie ruszysz. No, ale kto by jeździł z rowerami w zimę... 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 5 Share Posted May 5 90 ? Ja nie jeżdżę wolniej niż 120 Czekałam z wypiekami na twarzy na wyniki tej podróży z szalona prędkością 120 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 5 Author Share Posted May 5 14 minut temu, ppmarian napisał(a): 3 godziny temu, PawelWaw napisał(a): 90 ? Ja nie jeżdżę wolniej niż 120 Czekałam z wypiekami na twarzy na wyniki tej podróży z szalona prędkością 120 wiemy jestes glownym folowersem uzytkownikow EV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted May 5 Share Posted May 5 10 godzin temu, PawelWaw napisał(a): Może ktoś ma doświadczenie jak to wpłynie na "spalanie" ? Jazda eska. Ja mam bagażnik dachowy i zużycie prądu rośnie dramatycznie. Na haku właściciele spalinówek twierdzą, że nie rośnie zbytnio. Tylko, że elektryki jednak dodatkowo są robione tak, aby być bardziej aero (nawet taki eGolf jest bardziej aero od jego spalinowego odpowiednika). Każdy element domontowany, to wywalenie w kosmos tego bonusu danego od producenta i pojazd nie jest już aero. Stawiam na jakieś 15-20%. Na dachu to było chyba ze 35% o ile pamiętam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 5 Author Share Posted May 5 26 minut temu, kravitz napisał(a): Ja mam bagażnik dachowy i zużycie prądu rośnie dramatycznie. Na haku właściciele spalinówek twierdzą, że nie rośnie zbytnio. Tylko, że elektryki jednak dodatkowo są robione tak, aby być bardziej aero (nawet taki eGolf jest bardziej aero od jego spalinowego odpowiednika). Każdy element domontowany, to wywalenie w kosmos tego bonusu danego od producenta i pojazd nie jest już aero. Stawiam na jakieś 15-20%. Na dachu to było chyba ze 35% o ile pamiętam. narazie pogoda se zmienia na weekend, nie wiem czy jest sens montowac wtedy bym pocisnal eska 124 km/h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted May 5 Share Posted May 5 2 minuty temu, PawelWaw napisał(a): narazie pogoda se zmienia na weekend, nie wiem czy jest sens montowac wtedy bym pocisnal eska 124 km/h Moim zdaniem to jest dobry motyw na monetyzację Załóż kanał na yt i zarabiaj. Teraz miałem traskę po Polsce i zapewne się domyślasz jak szybko jechały te elektryki które widziałem po trasie Oczywiście zostawiam sobie margines błędu na swój system postrzegania i jest duża szansa na to, że te pozostałe jechały dokładnie z tą samą prędkością co ja i dlatego ja ich nie doganiałem, ani one mnie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted May 5 Share Posted May 5 Godzinę temu, kravitz napisał(a): Ja mam bagażnik dachowy i zużycie prądu rośnie dramatycznie. Na haku właściciele spalinówek twierdzą, że nie rośnie zbytnio. Tylko, że elektryki jednak dodatkowo są robione tak, aby być bardziej aero (nawet taki eGolf jest bardziej aero od jego spalinowego odpowiednika). Każdy element domontowany, to wywalenie w kosmos tego bonusu danego od producenta i pojazd nie jest już aero. Stawiam na jakieś 15-20%. Na dachu to było chyba ze 35% o ile pamiętam. U mnie na haku (3 rowery) pali mniej , bo jadę deko wolniej. Aczkolwiek jechałęm też odcinkiem którym jeżdżę bez rowerów z taką samą prędkością i nie widzę różnicy z rowerami. Przy rowerach na dachu i dieslu włomotał +3l gnojowicy, też jechałem sporo wolniej bo huczało, czyli te 35 czy nawet 40% więcej wychodzi. W Tesli jak rowery będą wystawać poza obrys to pewnie będzie to miało jakieś niewielkie odzwierciedlenie w zużyciu, u mnie nic nie wystaje, więc i różnicy nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HanYs Posted May 5 Share Posted May 5 2 godziny temu, ppmarian napisał(a): 6 godzin temu, PawelWaw napisał(a): 90 ? Ja nie jeżdżę wolniej niż 120 Czekałam z wypiekami na twarzy na wyniki tej podróży z szalona prędkością 120 Ja jeżdżę szybciej no i ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HanYs Posted May 5 Share Posted May 5 12 godzin temu, PawelWaw napisał(a): Może ktoś ma doświadczenie jak to wpłynie na "spalanie" ? Jazda eska. U mnie większość ma rowery na haku z tyłu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinas Posted May 5 Share Posted May 5 ja wożę 4 na haku i 1 w środku i jeszcze box na dachu. koncentruję się wtedy, żeby dacia dojechała do celu. spalanie staje się drugorzędne, chociaż kątem oka widzę wynik 2-cyfrowy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 5 Author Share Posted May 5 8 minut temu, Marcinas napisał(a): ja wożę 4 na haku i 1 w środku i jeszcze box na dachu. koncentruję się wtedy, żeby dacia dojechała do celu. spalanie staje się drugorzędne, chociaż kątem oka widzę wynik 2-cyfrowy U mnie dwucyfrowe będzie na bank Dobrze ze prąd darmowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinas Posted May 5 Share Posted May 5 54 minuty temu, PawelWaw napisał(a): U mnie dwucyfrowe będzie na bank Dobrze ze prąd darmowy ja bym się skoncentrował na tym co robić podczas ładowania? no chyba, że hybryda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 5 Share Posted May 5 Ja jeżdżę szybciej no i ? No i jakie wyniki?Bo u mnie niższe niż bez roweru z racji tego że jeżdżę wolniej Ale i tak szybciej niż 120 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 5 Author Share Posted May 5 Pojechałem, z prędkością 140 kmh na autopilocie na esce... tylko że rowerów zapomniałem już się chyba nauczyłem tego elektryka, widok ze przyjadę na miejsce na 4% już nie robi na mnie wrażenia i nie zwalniam 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted May 5 Share Posted May 5 10 godzin temu, kravitz napisał(a): Teraz miałem traskę po Polsce i zapewne się domyślasz jak szybko jechały te elektryki które widziałem po trasie Oczywiście zostawiam sobie margines błędu na swój system postrzegania i jest duża szansa na to, że te pozostałe jechały dokładnie z tą samą prędkością co ja i dlatego ja ich nie doganiałem, ani one mnie Najważniejsze, że wyprzedzałeś tylko EV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted May 5 Share Posted May 5 16 minut temu, mrBEAN napisał(a): Najważniejsze, że wyprzedzałeś tylko EV Zamien „tylko” na „każde” i będzie to prawda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted May 5 Share Posted May 5 1 minutę temu, kravitz napisał(a): Zamien „tylko” na „każde” i będzie to prawda. Nieeee no jak, przecież spalinowych nie wyprzedziłeś na pewno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted May 5 Share Posted May 5 Teraz, mrBEAN napisał(a): Nieeee no jak, przecież spalinowych nie wyprzedziłeś na pewno Musialem się raczej trzymać prawego pasa. Większość spaliniakow mnie łykała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted May 5 Share Posted May 5 45 minut temu, kravitz napisał(a): Musialem się raczej trzymać prawego pasa. Większość spaliniakow mnie łykała. To wstyd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 6 Author Share Posted May 6 Właśnie, dzisiaj na trasie wyprzedzilem dwie tesle. Jedna jechała jak szury na AK piszą 90 za tirem Druga ok 110... na lawecie, rozwalona, z usa bo mala tabliczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 Pojechałem, z prędkością 140 kmh na autopilocie na esce... tylko że rowerów zapomniałem już się chyba nauczyłem tego elektryka, widok ze przyjadę na miejsce na 4% już nie robi na mnie wrażenia i nie zwalniam To teraz to samo z rowerami...Pływasz na windsurfingu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 6 Author Share Posted May 6 39 minut temu, ppmarian napisał(a): To teraz to samo z rowerami... Pływasz na windsurfingu? Ale nasz folowers wcześnie wstaję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 Ale nasz folowers wcześnie wstaję Od rana kręci na rowerze w gorach i nie boi się czy zasiegu starczy przy dojedzie z bagażnikiem na haku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 6 Author Share Posted May 6 1 minutę temu, ppmarian napisał(a): Od rana kręci na rowerze w gorach i nie boi się czy zasiegu starczy przy dojedzie z bagażnikiem na haku. to musi komicznie wygladac, zatrzymywac sie na trasie zeby wyjac telefon i napisac cos dotyczacego EV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 to musi komicznie wygladac, zatrzymywac sie na trasie zeby wyjac telefon i napisac cos dotyczacego EV A może siedzę i się regeneruję przed kolejna rundą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted May 6 Author Share Posted May 6 9 minut temu, ppmarian napisał(a): A może siedzę i się regeneruję przed kolejna rundą? ale to ja sledze wszystkich userow diesla i pisze im wszedzie ze od tankowania diesla rece smierdza od ropy ? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted May 6 Share Posted May 6 28 minut temu, PawelWaw napisał(a): to musi komicznie wygladac, zatrzymywac sie na trasie zeby wyjac telefon i napisac cos dotyczacego EV W trasie, to jeszcze nic. Wyobraź sobie całe takie życie! Budzisz się i od razu masz zrujnowany dzień, że ktoś jeździ EV i bezczelnie kłamie, że mu z tym dobrze. Jedyne co trochę pomaga, to zapodanie jakiegoś odkrywczego posta na kąciku właścicieli EV. Typu "A ja leję ropę i w kilka godzin jestem we Włoszech". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 ale to ja sledze wszystkich userow diesla i pisze im wszedzie ze od tankowania diesla rece smierdza od ropy ? #jednorazowedarmowerekawiczki 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 W trasie, to jeszcze nic. Wyobraź sobie całe takie życie! Budzisz się i od razu masz zrujnowany dzień, że ktoś jeździ EV i bezczelnie kłamie, że mu z tym dobrze. Jedyne co trochę pomaga, to zapodanie jakiegoś odkrywczego posta na kąciku właścicieli EV. Typu "A ja leję ropę i w kilka godzin jestem we Włoszech".Zrujnowac dzień to może fakt że chcesz szybko wyskoczyć rower a tu pechcio że jest to poza zasięgiem bateri (bo orzeciez bagaznik z rowerm zje dodatkowe 25%) i zaczynasz dopasowywać cel podróży do możliwości auta... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted May 6 Share Posted May 6 Godzinę temu, ppmarian napisał(a): 3 godziny temu, HelixSv napisał(a): W trasie, to jeszcze nic. Wyobraź sobie całe takie życie! Budzisz się i od razu masz zrujnowany dzień, że ktoś jeździ EV i bezczelnie kłamie, że mu z tym dobrze. Jedyne co trochę pomaga, to zapodanie jakiegoś odkrywczego posta na kąciku właścicieli EV. Typu "A ja leję ropę i w kilka godzin jestem we Włoszech". Zrujnowac dzień to może fakt że chcesz szybko wyskoczyć rower a tu pechcio że jest to poza zasięgiem bateri (bo orzeciez bagaznik z rowerm zje dodatkowe 25%) i zaczynasz dopasowywać cel podróży do możliwości auta... To już naciąganie. Jak chce pojechac na rower to wsiadam i pedałuje . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 To już naciąganie. Jak chce pojechac na rower to wsiadam i pedałuje .Niestety nawet na ebike interesujące mnie ścieżki w górach są poza zasięgiem pedalowa na 1 dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted May 6 Share Posted May 6 3 minuty temu, ppmarian napisał(a): Godzinę temu, sherif napisał(a): To już naciąganie. Jak chce pojechac na rower to wsiadam i pedałuje . Niestety nawet na ebike interesujące mnie ścieżki w górach są poza zasięgiem pedalowa na 1 dzień Kup rower spalinowy 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 Kup rower spalinowy Rower w góry musi być lekki żeby swobodnie "latac" na hopach. Jedynego ebike którego toleruje to miejski treaking Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted May 6 Share Posted May 6 1 minutę temu, ppmarian napisał(a): Rower w góry musi być lekki żeby swobodnie "latac" na hopach. Jedynego ebike którego toleruje to miejski treaking Być może. Ja za młodu miałem coś takiego na Wigry z sowieckim silnikiem. Było głośne ale imho lżejsze niż obecne elektryki. Tak czy inaczej, żeby było w temacie to wolę jednak elektryczne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 Być może. Ja za młodu miałem coś takiego na Wigry z sowieckim silnikiem. Było głośne ale imho lżejsze niż obecne elektryki. Tak czy inaczej, żeby było w temacie to wolę jednak elektryczne .Ja zdecydowanie też. Tykę ze ebike to bezsprzecznie odpowiednik plug-in niż EV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted May 6 Share Posted May 6 6 godzin temu, ppmarian napisał(a): 7 godzin temu, sherif napisał(a): To już naciąganie. Jak chce pojechac na rower to wsiadam i pedałuje . Niestety nawet na ebike interesujące mnie ścieżki w górach są poza zasięgiem pedalowa na 1 dzień Źle mieszkasz czyli 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted May 6 Share Posted May 6 Źle mieszkasz czyli Trochę tak. Ale za to morze mam dostępne "na raz" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted May 7 Share Posted May 7 20 godzin temu, ppmarian napisał(a): Ja zdecydowanie też. Tykę ze ebike to bezsprzecznie odpowiednik plug-in niż EV Jeżeli masz taki odpowiednik co na prądzie robi większy zasięg niż na paliwie to tak . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted May 8 Share Posted May 8 W dniu 5.05.2023 o 01:25, PawelWaw napisał(a): Może ktoś ma doświadczenie jak to wpłynie na "spalanie" ? Jazda eska. Żeby było na temat to mogę opowiedzieć o moich ostatnich doświadczeniach z czterema rowerami na dachu. Jazda praktycznie wyłącznie po autostradach, prędkość 130km/h wg tempomatu, zrobione łącznie 3400km. Średnie spalanie 11.8l/100km podczas gdy w normalnych warunkach pali 9. Na usprawiedliwienie dodam, że cały czas bardzo mocno wiało, głównie z przodu lub z boku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maras77 Posted May 8 Share Posted May 8 W dniu 5.05.2023 o 12:30, kravitz napisał(a): Moim zdaniem to jest dobry motyw na monetyzację Załóż kanał na yt i zarabiaj. Teraz miałem traskę po Polsce i zapewne się domyślasz jak szybko jechały te elektryki które widziałem po trasie Oczywiście zostawiam sobie margines błędu na swój system postrzegania i jest duża szansa na to, że te pozostałe jechały dokładnie z tą samą prędkością co ja i dlatego ja ich nie doganiałem, ani one mnie Dwa kanały. Jeden pro EV, druki krytykujący. Ten sam materiał filmowy dajesz na obu, ale zmieniasz tekst. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucash Posted May 9 Share Posted May 9 W dniu 5.05.2023 o 22:01, PawelWaw napisał(a): Pojechałem, z prędkością 140 kmh na autopilocie na esce... tylko że rowerów zapomniałem już się chyba nauczyłem tego elektryka, widok ze przyjadę na miejsce na 4% już nie robi na mnie wrażenia i nie zwalniam śmiało możesz brać rowery. Dlaczego uważasz że na haku Ci spalanie wzrośnie? Z moich obserwacji jazdy z 3 rowerami na haku wynika że wzrost jest prawie niemierzalny. Ba, nawet kiedyś rekord spalania pobiłem i myślałem że coś się popsuło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akisel Posted May 11 Share Posted May 11 W dniu 8.05.2023 o 11:45, Furvus_Eques napisał(a): Żeby było na temat to mogę opowiedzieć o moich ostatnich doświadczeniach z czterema rowerami na dachu. Jazda praktycznie wyłącznie po autostradach, prędkość 130km/h wg tempomatu, zrobione łącznie 3400km. Średnie spalanie 11.8l/100km podczas gdy w normalnych warunkach pali 9. Na usprawiedliwienie dodam, że cały czas bardzo mocno wiało, głównie z przodu lub z boku. Jakbyś wrzucił do bagażnika ten wielki pomarańczowy koszyk miałby spalanie o litr mniej 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts