Jarek_JD Posted June 10 Share Posted June 10 Synowi urwał się dzisiaj tłumik końcowy (Ford Galaxy 1.6 ecoboost z 2012r.). Ogólnie wydech nie jest skorodowany, uszkodziło się połączenie rury z wydechem. Załączam zdjęcia. Czy w takim miejscu można próbować spawać, czy od razu zakładać kupno nowego? Cena tłumika końcowego do tego silnika to ponad 1000zł, a mam kolegę który wydechy już spawał. Tylko czy spawanie w takim miejscu będzie w miarę trwałe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grogi Posted June 10 Share Posted June 10 (edited) A co szkodzi spróbować? Jak odpadnie za miesiąc, to trudno... A jak wytrzyma trzy lata, to łatwo! Edited June 10 by grogi 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cinek Posted June 10 Share Posted June 10 30 minut temu, Jarek_JD napisał(a): Synowi urwał się dzisiaj tłumik końcowy (Ford Galaxy 1.6 ecoboost z 2012r.). Ogólnie wydech nie jest skorodowany, uszkodziło się połączenie rury z wydechem. Załączam zdjęcia. Czy w takim miejscu można próbować spawać, czy od razu zakładać kupno nowego? Cena tłumika końcowego do tego silnika to ponad 1000zł, a mam kolegę który wydechy już spawał. Tylko czy spawanie w takim miejscu będzie w miarę trwałe? Jakbyś miał bliżej do Wejherowa to bym ci to nawet jutro pospawał za friko w ramach samopomocy chłopskiej 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek_JD Posted June 10 Author Share Posted June 10 3 minuty temu, Cinek napisał(a): Jakbyś miał bliżej do Wejherowa to bym ci to nawet jutro pospawał za friko w ramach samopomocy chłopskiej OK. Jeżeli się da, będzie spawane. Pytam dlatego, żeby nie wracać ponownie do tematu za miesiąc i już wiem do kogo jechać z samochodem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cinek Posted June 10 Share Posted June 10 Ja bym to zrobił tak - materiał wokół pęknięcia dokładnie wyczyścić i jeśli się da pospawać. Wyrównać, zrobić opaskę z blachy i wspawać żeby wzmocnić. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlad1431 Posted June 10 Share Posted June 10 Ojciec kumpla kiedyś próbował zespawać tłumik od malucha, jak ebło, to go prawie z ciuchów rozebrało.Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldek40 Posted June 11 Share Posted June 11 9 godzin temu, Cinek napisał(a): Ja bym to zrobił tak - materiał wokół pęknięcia dokładnie wyczyścić i jeśli się da pospawać. Wyrównać, zrobić opaskę z blachy i wspawać żeby wzmocnić. za dużo miałby spawania tłumikarz , dałby jako wzmocnienie kawałek pręta fi 10-12mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HARDTECHNO Posted June 11 Share Posted June 11 11 godzin temu, Jarek_JD napisał(a): Synowi urwał się dzisiaj tłumik końcowy (Ford Galaxy 1.6 ecoboost z 2012r.). Ogólnie wydech nie jest skorodowany, uszkodziło się połączenie rury z wydechem. Załączam zdjęcia. Czy w takim miejscu można próbować spawać, czy od razu zakładać kupno nowego? Cena tłumika końcowego do tego silnika to ponad 1000zł, a mam kolegę który wydechy już spawał. Tylko czy spawanie w takim miejscu będzie w miarę trwałe? Śmiało możesz pospawac. Później polecam dobrze oczyścić ,odtluscic i pomalować czarna farba do tłumików. Wytrzyma x lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bengamin Posted June 11 Share Posted June 11 bez problemu do zespawania. niestety z uwagi na lokalizacje zamieszkania, codziennie żeby dojechać do domu musimy uskuteczniać OFFROAD. żona identycznie urwała 2 letni tłumik. mechanik założył na rurę taką mufkę, przyspawał rure do puszki, a na koniec nasunął tam tą mufke, dospawał i wzmocnił to łączenie. trzyma sie dobrze a na wydechu widać że kilka razy już był kontakt z "podłożem" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gondoljerzy Posted June 11 Share Posted June 11 Tłumik wygląda nieźle. Ciekawe czy ułamana rura zachowała jeszcze dość mięska do spawania. Ale dosztukowanie nowego kawałka rury, to dla dobrego fachury żaden problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_78 Posted June 11 Share Posted June 11 Można też włożyć kawałek rurki do środka co nieco zmniejszy przelot ale znacząco wzmocni spaw. Byle na ciasno weszła w obie strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
swienty Posted June 11 Share Posted June 11 W dniu 10.06.2023 o 20:12, Jarek_JD napisał(a): Tylko czy spawanie w takim miejscu będzie w miarę trwałe? Będzie ok, spawałem w ciężarówce bo stało się coś podobnego, wydech zdrowy tylko urwał się lacznik. Szkoda kasy na wymianę ma nowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek_JD Posted June 11 Author Share Posted June 11 Godzinę temu, swienty napisał(a): Szkoda kasy na wymianę ma nowy. Temat ogarnięty. Podjechałem do kolegi, dzisiaj po południu pospawał. Mówi że będzie trzymać. Dzięki za podpowiedź 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts